Kaaosteoria

Taloudellinen riippumattomuus

Taloudellinen riippumattomuus on viime vuosina tullut yhä tutummaksi käsitteeksi oman elämän hallinnassa ja vapaamman elämäntyylin tavoittelussa. Monelle tämä asia on kuitenkin vielä vieras, joten on hyvä selventää taloudellisen elämän todellista olemusta. Oppimisen iloa!

Mitä tarkoittaa taloudellinen riippumattomuus?

Taloudellinen riippumattomuus on kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että työtä ei tarvitse tehdä enää rahan takia. Siis voi elää omilla säästöillään niin, että ei tarvitse työstä ansaittavaa palkkaa elääkseen mukavaa elämää. Taloudellisessa riippumattomuudessa on kuitenkin eri tasoja, jossa pienimmällä pääomatuloilla voi maksaa vain pakolliset menot (asuminen, ruoka, liikenne, tietoliikenne). Korkeimmalla tasolla rahalla ei enää ole käytännössä väliä; mikä tahansa tavallisen ihmisen ulottumattomissa oleva asia  on silloin saavutettavissa.

Miksi tavoitella taloudellista riippumattomuutta?

Monilla nykyajan ihmisillä on puutetta joko rahasta tai ajasta ja pahimmissa tapauksissa molemmista. Taloudellinen riippumattomuus auttaa pääsee siihen tilanteeseen, missä kummastakaan näistä asioista ei ole vajausta! Ennen kaikkea se vapauttaa ihmisen tekemään juuri valintoja, mitkä aikaisemmin ovat jääneet tekemättä  juurikin rahan tai ajan puutteen vuoksi. Myös se taloudellinen turva on oleellinen asia, koska  sen myötä työtä ei tarvitse enää rahan takia, vaan sitä voi halutessaan tehdä muista syistä, kuten esim. sen merkityksellisyyden vuoksi tai hauskuuden vuoksi.

Kuinka saavuttaa taloudellinen riippumattomuus?

Aluksi voi kuulostaa mahdottomalta saavuttaa niin suurelta vaikuttava tavoite kuin taloudellinen riippumattomuus, mutta se on täysin mahdollista, jos asioita aluksi miettii huolella ja elää sitten päätösten mukaan.  Oleellista on ymmärtää, että kuluttaminen, tulot ja sijoittaminen ovat ne asiat, mitkä taiten hallitsemalla voit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden vuosien varrella.

Ensin sinun on tiedettävä lähtötilanteesi eli tietää mitä tienaat ja paljon kulutat. Budjetin teko  -sivullani annan sinulle yksityiskohtaiset ohjeet, kuinka saat selville tämänhetkisen lähtötilanteesi. Kun tiedät oman tilanteesi tarkalleen, seuraavaksi on vuorossa säästöasteen laskenta eli mikä osuus tuloistasi jää prosentteina säästöön. Jos esimerkiksi tienaat kuukaudessa verojen jälkeen 2000€ ja menosi ovat 1500€, jolloin säästöasteesi on 1500/2000 = 0,25. Tästä tuloksesta saat prosenttimäärän  kertomalla sen sadalla eli säästäasteesi on 0,25 x 100 = 25%.

Säästöasteesi ratkaisee kuinka kauan sinulla kestää saavuttaa taloudellinen riippumattomuus ja sitä voit parantaa sekä vähentämällä kulutustasi että lisäämällä tulojasi.  Menoja voit vähentää usealla tavalla (suurimmat säästömahdollisuudet löytyvät yleensä asumisesta ja liikkumisesta) ja myös tulojen kasvattamiseen löytyy keinoja esim. palkankorotuksen pyytämisestä, oman yrityksen perustamisesta aina oman asunnon antamisesta Airbnb-vuokraukseen.

Myös 4%:n sääntö on tärkeä asia taloudelliseen riippumattomuuden tavoittelussa; se tarkoittaa käytännössä sitä, että olet taloudellisesti riippumaton, jos voit nostaa varojasi 4% vuodessa ja sijoituksesi riittävät silti loppuelämäsi ajaksi hyvään elämään. Tällä tavalla rahasi eivät halutessasi lopu elämäsi aikana, koska ottaessasi 4% varoistasi vuodessa ja sijoitustesi tuottaen globaalilla osakemarkkinalla n. 5% vuosittain inflaation huomioiden, varasi kasvavat vähitellen.

Sijoittaminen on yksi tärkeimmistä asioista, mistä kannattaa hallita ainakin perusteet, jotta taloudellinen riippumattomuus olisi mahdollista. Keskimäärin osakemarkkinat ovat tuottaneet noin 7% vuosittain, joten pitkällä välillä korkoa korolle-ilmiön avulla sijoitetut varat kasvavat yllättävän suuriksi. Aloittelijalle voi olla hyvä lähteä liikkeelle passiivisista rahastoista, ETF-rahastoista ja indeksirahastoista, joissa sijoittajalle oleellinen hajautus on suoraan kunnossa oikein valittuna ja näiden rahastojen kulut ovat matalat, mikä lisää tuottojasi selvästi vuosien kuluessa! 

Esimerkki I : säästät 5% tuloistasi

Viime vuosina suomalaisten säästämisaste on keskimäärin jopa mennyt pakkaselle ja menneinä vuosikymmeninä yli viiden prosentin on päästy vain lamavuosina. Siispä on hyvä katsoa, millaisiin tuloksiin tällä säästämisasteella todellisuudessa päästäisiin. Jos ihminen tienaa esim. verojen jälkeen nettona 2000€ kuussa ja pystyy tästä säästämään 5%, jää säästöön 100€ kuussa. Tällä ihmisellä ei ole ennakkoon säästöjä ja vuotuinen sijoitusten tuotto on 7%. Laskuriin syötettynä paljastuu karu totuus: taloudelliseen riippumattomuuteen kestäisi päästä tällä säästöasteella 106 vuotta eli  mahdoton juttu!

Esimerkki II : säästät 60% tuloistasi

Tämä vaihtoehto vaatii jo selkeästi enemmän kurinalaisuutta ja isoja valintoja, mutta on kuitenkin aivan mahdollista saavuttaa oikealla asioiden priorisoinnilla! Ihminen tienaa tässä tapauksessa myös nettona 2000€ kuussa, mutta pystyykin säästämään 60%, jolloin säästöön jääkin jo 1200€ kuussa. Myös tässä tapauksessa ihmisellä ei ole aikaisempia säästöjä ja vuotuinen sijoitusten tuotto on 7%. Laskurista huomaa, että taloudelliseen riippumattomuuteen pääsisi 19 vuodessa ja siinä kohtaa varoja olisi 343 000€. Eli hyvällä suunnittelulla on täysin mahdollista päästä nauttimaan taloudellisen riippumattomuuden eduista!

Taloudellisen riippumattomuuden laskuri

Tästä pääset vaurastu.netin laskuriin, millä voit itse kokeilla, kuinka kauan kestää saavuttaa taloudellinen riippumattomuus!

Yhteenveto

Itse ajattelen, että matkaa taloudelliseen riippumattomuuteen voisi tavallaan vertailla hyvin maratonin taittamiseen. Kummassakin asiassa vaaditaan aluksi halu muuttaa jokin asia elämässä ja ajatella sitä todella pitkäjänteisesti. Todella hyödyllistä on myös oppia uusia asioita jatkuvasti joko kirjoista, videoilta tai keskusteluista hengenheimolaisten kanssa. Tärkeimpänä asiana on kuitenkin ehkä vain lähteä liikkeelle, muistaa hankkia teoriaa riittävästi suuntaviivoiksi ja samalla tehdä aktiivisia tekoja vähän kerrallaan kohti suurta tavoitetta!

Opi lisää taloudellisesta riippumattomuudesta!

Nämä seuraavat verkkosivustot, blogit, kirjat ja youtube-kanavat ovat minulle tärkeitä inspiraation ja kannustuksen lähteitä matkallani kohti taloudellista riippumattomuutta. Toivottavasti löydät niistä itsellesi mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää sisältöä! 

Omavaraisuushaaste

Mielestäni Omavaraisuushaaste on ehdottoman kirkkaasti paras suomalainen taloudellisesta riippumattomuudesta kertova blogi! Kyseinen kirjoittaja perustelee kantansa selkeästi, kommunikoi lukijoidensa kanssa aktiivisesti ja omaa valtavasti tietoa asiasta. Omavaraisuushaasteesta löytyy myös paljon laadukasta asiaa sijoittamisesta ja lisätulojen hankinnasta eli kokonaisvaltainen sivusto kyseessä!

Mr. Money Mustache

Tämä Mr. Money Mustachen sivusto kertoo taloudellisesta riippumattomuudesta huumorilla ja kovalla asenteella. Aiheet ovat todella monipuolisia ja bloggaaja laittaa itsensä todellakin peliin yrittäessään herättää meitä toimimaan, eikä vaan unelmoimaan!

Tässä blogini helmiä aiheesta

7 keinoa saavuttaa taloudellinen riippumattomuus

7 keinoa saavuttaa taloudellinen riippumattomuus

Nykyään on olemassa runsaasti käyttökelpoisia menetelmiä saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Tässä kirjoituksessani pääset syventymään mm. uravalintoihin, sijoittamiseen ja velkojen hallintaan!

Taloudellinen riippumattomuus ja aika

Taloudellinen riippumattomuus ja aika

Taloudellinen riippumattomuus ja aika nivoutuvat toisiinsa mm. valintoihin ajankäytössä, tasapainoisen elämän kulmakivinä ja taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisessa. Perehdy aiheeseen syvemmin tästä postauksestani!

5 erilaista firettämisen mallia

5 erilaista firettämisen mallia

Taloudellisesta riippumattomuutta voi tavoitella lukuisilla erilaisilla malleilla. Tässä postauksessa esittelen sinulle viisi mielenkiintoista väylää firettää; mukana on mm. hidas, runsas ja rento firettäminen!

Miten luoda useita tulonlähteitä?

Miten luoda useita tulonlähteitä?

Voit luoda useita tulonlähteitä monella tavalla – esimerkiksi vuokratulot, osingot ja sivutyöt mahdollistavat laveamman tulovirran. Syvenny antoisaan aiheeseen paremmin postauksestani!

Viivästynyt tyydytys – vastusta houkutuksia eduksesi

Viivästynyt tyydytys on firettämisessä merkittävässä roolissa – voit esimerkiksi kulutuksen vähentämisellä säästää enemmän ja saavuttaa näin helpommin taloudellisen riippumattomuuden. Lue lisää aiheesta postauksestani!

Miten hankkia passiivista tuloa – reitti vapauteen

Passiivisella tulolla voit saada vapautta elämääsi ja tehdä paremmin itsesi näköisiä valintoja. Tässä kirjoituksessa esittelen sinulle erilaisia toimivia keinoja hankkia jatkuvaa passiivista tuloa – opi ja kokeile itse käytännössä!

Firettämisen tärkeimmät valinnat

Firettämisen tärkeimmät valinnat

Firettämiseen kuuluu lukuisia erilaisia valintoja – niistä tärkeimmät löytyvät kuluttamisen, elämän isosta kuvasta ja ajattelun kehittämisestä. Syvenny asiaan tiukemmin kirjoitukseni avulla!

Firettäminen pienillä tuloilla

Firettäminen pienillä tuloilla

Voiko firettäminen pienillä tuloilla onnistua? Vastaus on selkeä kyllä, mutta se vaatii sinulta kuitenkin selkeitä valintoja suhteessasi rahaan ja velkaan. Tutustu aiheeseen syvällisemmin blogissani!

Miten vähentää työntekoa ja ansaita enemmän

Miten vähentää työntekoa ja ansaita enemmän?

Moni meistä on varmasti pohtinut, miten vähentää työntekoa ja ansaita samalla enemmän. Tehokkuuden ja joustavuuden lisääminen ovat toimivia keinoja avuksesi – opi nämä ja lukuisat muut apuvinkit blogistani!

Miten kulutan firettäjänä

Miten kulutan firettäjänä?

Kulutan firettäjänä harkituin peliliikkein – tärkeää on valita, mihin keskittyy ja joistakin asioista on vain osattava luopua. Lue enemmän kuluttamisestani blogissani!

Aika vai raha - kumpi on tärkeämpää?

Aika vai raha – kumpi on tärkeämpää?

Aika ja raha ovat kumpikin merkittäviä asioita elämässämme. Mitä eroavaisuuksia niiltä löytyy ja kumpi on lopulta tärkeämpää? Vastauksia ajan ja rahan suhteesta löydät tästä postauksestani.

Mallikkaita tapoja avuksesi taloudellisen riippumattomuuden matkalla

Mallikkaat tavat avuksesi taloudellisen riippumattomuuden matkalla

Mallikkaat tavat helpottavat kummasti matkaasi kohti taloudellista riippumattomuutta. Tästä postauksesta saat selville erilaisia hyviä väyliä saavuttaaksesi kovatkin tavoitteesi vuosiem aikana – opi teoriat tästä ja laita sitten ne käytäntöön!

Firettämisen suurimmat edut

Firettämisen suurimmat edut

Firettämiselle löytyy runsaasti elämää rikastuttavia etuja – ilmeisimpiä niistä ovat turva ja vapaus. Nappaa haltuusi muutkin firetyksen massiiviset hyödyt kirjoituksestani!

Näin valmistaudut eläkkeelle firettäjänä

Näin valmistaudut eläkkeelle firettäjänä

Miten valmistaudut eläkkeelle firettäjänä? Siihen kysymykseen lähdin etsimään vastauksia ja löysinkin useita osa-alueita, mitkä helpottavat reippaasti eläkkeelle jäämistä. Kurki postauksesta jouhevat johtopäätökseni!

Minieläke -kuinka voit levähtää työstäsi?

Minieläke – kuinka voit levähtää työstäsi?

Minieläkkeellä voit ottaa kaivatun tauon työstäsi ja saada sillä suuria etuja eloosi. Postauksestani saat selvyyden, kuinka suunnittelet ja toteutat käytännössä oman minieläkkeesi!

Tässä taas YouTube-videoitani firetyksestä

Scroll to Top