Kaaosteoria

Taloudellinen riippumattomuus ja aika

Tiesitkö että taloudellinen riippumattomuus ja aika liittyvät toisiinsa todella monella merkityksellisellä tavalla? Tämä voimakombo nivoutuu yhteen mm. ajankäytön valinnoissa, taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisessa ja tasapainoisen elämän saavuttamisessa. Tässä kirjoituksessa paneudun aitoon positiiviseen taloudellisen riippumattomuuden ja ajan vaihtoehtoon nykyisin vallalla olevaan kiireiseen ja menestykseen kapeakatseisesti tähtäävän elämäntyyliin verrattuna.

Vapaus tehdä valintoja

Taloudellinen riippumattomuus ei ole pelkästään loputonta varallisuutta, vaan se on ennen kaikkea vapaus tehdä valintoja. Se tarkoittaa sitä, että voimme hallita omaa talouttamme niin, että raha ei ole esteenä unelmillemme. Tämä voi tuntua kaukaiselta ajatukselta monille, mutta se on mahdollista, kun asetamme selkeät taloudelliset tavoitteet ja työskentelemme niiden saavuttamiseksi.

Taloudellinen riippumattomuus antaa meille mahdollisuuden tehdä päätöksiä elämässä omista lähtökohdistamme käsin. Emme ole enää pelkästään palkansaajia vaan voimme valita, miten käytämme aikaamme. Tämä liittyy kiinteästi aikaan – aikaan, joka on arvokkainta omaisuuttamme.

Aikaa meillä on kaikilla keskimäärin saman verran käytössä ja se on rajallista toisin kuin raha. Emme pysty tässä kohtaa esimerkiksi nostamaan elinaikaamme tuhansiin vuosiin, vaan ihmisiän huomattava pidentäminen on vielä kaukaista teoriaa. Varallisuutta on sen sijaan mahdollista nostaa jopa nollasta satoihin miljardeihin, kuten esimerkiksi Elon Musk ja Jeff Bezos ovat jo osoittaneet todeksi.

Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen

Ajan merkitys korostuu entisestään, kun pohdimme, miten voimme saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden. Usein tämä vaatii aikaa ja säännöllistä sijoittamista. Kun sijoitamme rahaa viisaasti, se alkaa työskennellä puolestamme, luoden passiivisia tuloja. Tämä mahdollistaa sen, että voimme käyttää aikamme juuri niin kuin haluamme, eikä pelkästään ansaitaksemme elantoamme.Aika onkin voimakas liittolainen, kun se yhdistetään taloudelliseen suunnitteluun. Keskittyminen pitkäaikaisiin taloudellisiin tavoitteisiin ja säännölliseen sijoittamiseen voi ajan myötä luoda vakaan taloudellisen pohjan.

Pystyt saavuttamaan firettämisessä taloudellisia tavoitteita pienemmällä riskillä ja työllä antaessasi ajan tehdä tehtävänsä; korkoa korolle-ilmiön kautta aluksi hitaasti kasvava varallisuus nousee vuosien kuluessa huomattavasti ripeämpää tahtia. Toki voit yrittää nopeamminkin taloudellisesti riippumattomaksi esimerkiksi yrittämisen ja riskikkäämpien sijoitusten avulla, mutta se ei ole todellakaan helppo eikä riskitön tie onneen.

Budjetointi ja säästäminen ovat avainasemassa, kun pyrimme luomaan taloudellista pohjaa, joka kestää ajan ja vaihtelevat elämäntilanteet. Taloudellisen suunnittelun avulla voimme vähentää stressiä ja lisätä turvallisuuden tunnetta, mikä on olennaista ajan vapauttamiseksi.

Esim. Jos tavoitteenasi on taloudellisessa riippumattomuudessa kattaa kaikki menosi tienatessasi 30 000 euroa nettona kulujesi ollessa 20 000 euroa. Säästöasteesi on silloin 34 % ja saat säästöön vuosittain sijoitettavaksi 10 000 euroa tuloistasi sijoitusten tuottaessa 5 % vuosittain. Tällä säästötahdilla olet taloudellisesti riippumaton 25 vuoden päästä, jolloin varallisuutta on noin 490 000 euroa.

Esim.2. Mitä tapahtuu, jos tavoitteenasi on sama kaikkien menojen kattaminen ja ansaitessasi saman 30 000 euroa nettona vuodessa, mutta pystyisitkin elämään vain 15 000 euron kuluilla 50 %:n säästöasteella? Aikaa merkittävän tavoitteesi saavuttamiseen menisi huomattavasti vähemmän – tulisit tällä mallilla taloudellisesti riippumattomaksi jo alle 17 vuodessa!

Voit tutustua, miten pian pääsisit taloudellisesti riippumattomaksi, tämän kätevän Networthifyn laskurin avulla!

Taloudellinen riippumattomuus ja aika
Networthifyn kätevällä laskurilla voit itse laskea, kuinka nopeasti pääsisit taloudellisesti riippumattomaksi! (Kuva: Networthify)

Tasapainoisen elämän kulmakivet

Kuitenkin aika ei ole pelkästään keino taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen vaan myös väline nauttia elämästä matkan varrella. Usein kiireinen elämäntyyli ja jatkuva pyrkimys taloudelliseen menestykseen voivat johtaa siihen, että unohdamme pysähtyä ja arvostaa hetkeä. Se, miten käytämme aikaamme päivittäin, vaikuttaa suoraan elämänlaatuumme. Taloudellinen riippumattomuus ja aika ovat siis aidosti jokaisen päivän eloa kohentavia kulmakiviä!

On tärkeää muistaa, että taloudellinen riippumattomuus ei ole itseisarvo vaan väline, joka mahdollistaa meille paremman elämän. Voimme käyttää aikaa perheen ja ystävien kanssa, harrastuksiin, itsensä kehittämiseen ja muihin itsellemme merkityksellisiin asioihin. Tällainen elämäntapa voi tuoda syvempää tyytyväisyyttä ja onnellisuutta kuin pelkkä varallisuuden kasvattaminen.

Taloudellinen riippumattomuus ja aika ovatkin keskeisiä elementtejä tasapainoisen elämän saavuttamisessa. Kun nämä kaksi tekijää liittyvät toisiinsa, voimme luoda elämän, joka heijastelee omia arvojamme ja unelmiamme. Tämä voi vaatia itsensä haastamista taloudellisella saralla, mutta se avaa samalla oven mahdollisuuteen elää elämää täydesti.

Taloudellinen riippumattomuus ei myöskään tarkoita sitä, että luovumme kokonaan työnteosta. Monille se merkitsee mahdollisuutta tehdä töitä intohimon ja merkityksellisyyden parissa, eikä pelkästään rahan vuoksi. Ajan merkitys korostuu tässäkin, kun voimme valita, mihin haluamme panostaa aikamme ja energiamme.

Taloudellinen riippumattomuus ja aika yhteenvetona

Kokonaisuutena taloudellinen riippumattomuus ja aika ovat melkoinen parivaljakko; ne tarjoavat yhdessä enemmän mahdollisuuksia valita, vaurastua ja elää tasapainoisempaa elämää. Nykyajan kilpailuun ja kulutukseen perustavassa yhteiskuntamallissa tälläinen väylä elää antaa aidosti erilaisen vaihtoehdon monelle meistä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top