Kaaosteoria

Miten saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus?

Onko mahdollista saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus? Vastaus on ehdottoman myönteinen, mutta se vaatii sinulta huomattavasti vaivannäköä ja ehkä tuuriakin. Parhaimpia väyliä nopean taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen löytyy mm. yrittämisen ja kiinteistöjen parista – ole siis valmiina ottamaan olennaiset tiedot hyppysiisi ja toimimaan tavoitteidesi eteen!

Yrittäminen

Tunnettu tosiasia on se, että yrittämällä on mahdollista vaurastua huomattavasti nopeammin ja merkittävämmin kuin esimerkiksi palkkatöissä tai sijoittamalla. Yrittämiseen kuuluu kuitenkin myös ilmeisiä riskejä – suuri osa yrityksistä lopettaa toimintansa kannattamattomana esimerkiksi kovan kilpailun, huonon liikeidean tai heikon käytännön toteutuksen vuoksi.

Erittäin oleellisia asioita yrittäjän tielle lähtiessäsi ovat hyvän liikeidean löytäminen, tarkka taloudenhallinta ja verkostoituminen, näistä asioista ei kannata tinkiä!

Löydä hyvä liikeidea. Liikeidea kertoo syyn yrityksesi perustamiseen ja se luo parhaassa tapauksessa kovan perustan yrityksesi kasvulle kauas tulevaisuuteen. Timanttiset liikeideat omaavat suuren kasvupotentiaalin, omaavat väylän erottautua kilpailijoista, ratkaisevat ongelmia ja antavat mahdollisuuden kannattavaan liiketoimintaan jossain vaiheessa yrityksen taivalta. Loistavan liikeidean löytämiseen saat apua tästä kirjoittamastani postauksesta.

Tarkka taloudenhallinta. Yrittämisessä numeroilla on väliä; yrityksen tuloja ja menoja on välttämätöntä seurata tarkasti, jotta et ajautuisi vaikeuksiin liiketoiminnassasi. Firman taloudenhallinta perustuu täsmälliseen lakisääteiseen kirjanpitoon ja jos taitosi tai halusi eivät riitä, niin yleensä on parempi kirjanpito ammattimaisille tilitoimistoille. Laadukkaat kirjanpitäjät voivat antaa arvokasta tukea talousasioissa, joten arjen tekemisesi helpottuu huomattavasti tätä kautta. 

Myös verottajan kanssa on tärkeää toimia tarkkaan – erilaisia oleellisia yrityksen veroja ovat mm. arvonlisävero, ennakkovero, tulovero ja palkkoihin liittyvät maksat. Lisäksi jokaisen yrityksen on myös tehtävä vuosittain vero-ilmoitus, johon ilmoitetaan mm. yrityksen tuotot, kulut ja varat. 

Verkostoidu! Verkostoituminen on elintärkeää aloittelevalle yrittäjälle – tätä kautta voit saada asiakkaita ja erilaisia yhteistyökumppaneita yrityksesi toimintaa tukemaan. Esimerkiksi muiden yrittäjien kanssa verkostoituminen antaa oivaa vertaistukea omaan toimintaan; yhdessä omia kokemuksiamme jakamalla saamme paljon inspiraatiota ja apua yrittämisen haasteiden selättämiseen. Some on nykyään kätevä paikka verkostoitua; esimerkiksi LinkedIn ja Facebookin keskusteluryhmät antavat väylän luoda kestäviä kontakteja muihin yrittäjiin ja potentiaalisiin asiakkaisiin.

Yrittäminen
Yrittäminen on oiva keino saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus

Luo monta tulonlähdettä

Oiva tapa saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus on luoda monta tulonlähdettä; tällä tavalla voit sekä ansaita enemmän ja nopeammin, mutta toisaalta saatat myös vakauttaa talouttasi hankkimalla tuloja erilaisista lähteistä. Olennaisia kohtia monen tulonlähteen luomisessa ovat passiivinen tulo, hajauttaminen ja automatisointi.

Passiivinen tulo. Käytännössä passiivinen tulo tarkoittaa tuloa, minkä eteen sinun ei alun aktiivisen työn jälkeen tarvitse tehdä mitään tai hyvin vähän. Sellaista tuloa tuovat esim. monet sijoitukset osingoista korkotuloihin tai digitaaliset tuotteet e-kirjoista verkkokursseihin. Passiivinen tulo siis mahdollistaa siis sen, että sinun ei välttämättä uurastua jatkuvasti, vaan voit saada kohtuullista tulovirtaa esimerkiksi viettäessäsi rentoa aikaa lomaillen maailmalla. Tälläisiä passiivisia tulovirtoja voit rakentaa käytännössä rajattoman määrän; vain luovuus on rajanasi!

Hajauta. Tulonlähteiden luomisessa kannattaa hajauttaa viisaasti; suhteellisen erilaisiin tulovirtoihin panostamalla vältät paremmin tulojesi äkillisen ehtymisen. Voit hajauttaa tulonlähteitäsi mm. yrittämisessä erilaisille toimialoille – potentiaalisia yrittämisen mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi verkkokaupasta, digitaalisista tuotteista tai vaikka yritysten palvelemisesta. Myös sijoittamisessa hajauttaminen on valttia – voit hajauttaa ensinnäkin erilaisiin omaisuusluokkiin osakkeista korkoihin ja näissä yksittäisissä omaisuusluokissa vielä laittaa sijoituksia mahdollisimman erilaisiin kohteisiin. 

Automatisoi. Teet vaurastumisestasi paljon nopeampaa käyttämällä hyväksi erilaisia automatisoituja sovelluksia sekä yrittämisen, että sijoittamisen puolella. Yrittämisessä esimerkiksi markkinoinnin puolella käteviä sovelluksia ovat sähköpostimarkkinoinnissa Convertkit ja markkinoinnin automatisoinnin pätevän kokonaisratkaisun tarjoava ActiveCampaign. Sijoittamisen puolella käteviä ratkaisuja ovat esimerkiksi kuukausisäästön mahdollistavat rahastot tai kryptovaluutoissa erilaisiin kryptoihin kuukausisäästöt mahdollistava Binancen Auto-Invest.

Kiinteistöt

Hyvä mahdollisuus saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus on myös kiinteistöjen kautta – voit kerryttää varallisuuttasi käyttämällä taitavasti lainavipua kiinteistöissä ja kohentamalla sijoituskohteidesi arvoa. Todella toimivia strategioita kiinteistöissä ovat erityisesti flippaus ja BRRRR-strategia.

Flippaus. Tässä strategiassa sijoituskohdetta ei pidetä pitkään, vaan tarkoituksena on saada nopeasti tuottoa arvonnousuna. Yleensä flippauksessa tehdään kohteen oston ja myynnin välissä kunnostusta, jotta saataisiin luotua mahdollisimman paljon tuottoisaa lisäarvoa. Suurin etu flippauksessa on sen tuottama kyky antaa nopeasti kovia tuottoja muutamien kuukausien ajanjaksolla kohteen ostosta sen myyntiin. 

Flippauksessa sijainti on oleellinen valintakriteeri; parhaat kiinteistöt sijaitsevat riittävän arvokkailla ja suosituilla alueilla, jolloin kohteen kunnostaminen arvoa luoden on kannattavaa taloudellisesti. Merkittäviä huomioitavia asioita ovat myös edullinen ostohinta, pohjakaava ja kunnostusten kustannukset. Voit saada suurempia tuottoja tekemällä suurimman osan kunnostustöistä itse , mutta hyvä ratkaisu voi olla myös ulkoistaa remontteja ammattilaisille.

BRRRR. Tämä strategia tulee sanoista ”buy, rehab, rent, refinance, repeat” eli se mahdollistaa parhaimmillaan nopean vaurastumisen tehokkaan pääoman käytön ansiosta. Alkuun on tärkeää ostaa asunto alle markkinahinnan ja silloin kannattaa hyödyntää välittäjiä, hakuvahteja ja huutokauppoja etsinnässä. Seuraavassa vaiheessa tulee Suomessa verotuksellisista syistä vuokraus, sillä vasta vuokrauksen jälkeen voit saada verovähennyksiä sijoitusasunnon remonteista. Mitään määräaikaa vuokrauksen kestolle ei ole määritelty ja helpoimmalla pääset tietysti, jos kohteessa asuu vuokralainen jo ostaessasi sen.

Seuraava vaihe on kunnostus ja remonttien on mielellään parannettava asuntojen vuokrattavuutta ja oltava hinnaltaan kohtuullisia. Sen jälkeen on uudelleenrahoituksen vuoro – kunnostuksen avulla sijoitusasunnon arvo yleensä kohoaa, jolloin hakemalla uudelleenrahoitusta voit saada itsellesi asunnosta vapaata vakuutta, mitä voit hyödyntää sitten seuraavan sijoitusasuntosi hankinnassa. Viimeisessä vaiheessa lähdet toistamaan tätä kuviota taas ensimmäisestä vaiheesta lähtien; kerta kerralta taitosi ja pääomasi kasvavat ja voit nopeuttaa toimintaa entisestään ulkoistamalla muille toimijoille tehtäviä!

Kiinteistöt
Kiinteistöt antavat parhaimmillaan kovan buustin firetyksellesi!

Opi parhailta

Erittäin toimiva malli saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus on ottaa mallia parhailta tekijöiltä; keskimäärin asiassa kuin asiassa joku on jo tehnyt sen, mitä sinä vasta ajattelet mielessäsi. Ei siis kannata tuhlata aikaa kaiken aloittamiseen aivan alusta, vaan saat tehostettua vaurastumistasi oppimalla jo kokemuksesta viisastuneiden esikuvien avulla. Oivia väyliä oppia asioita ovat mielestäni erityisesti ääni- ja e-kirjat ja verkkokurssit.

Ääni- ja e-kirjat. Nykyaikana timanttista tietoa on saatavilla edullisesti erityisesti ääni- ja e-kirjojen muodossa. Näitä digitaalisia tuotteita voit ostaa yksittäisinä kappaleina täsmähankintoina tai sitten suoratoistopalveluina, joissa saat käyttöoikeuden jopa miljooniin tuotteisiin pienellä kuukausihinnoilla. Mielestäni parhaimpia  ja tarjonnaltaan laajimpia palveluita ääni- ja e-kirjojen osalta ovat BookBeat, Storytel, Scribd ja Audible. 

Verkkokurssit. Myös verkkokurssien avulla oppiminen luonnistuu kätevästi; videoiden avulla on luontevaa omaksua monia sellaisia asioita, joita voisi olla vaikeaa ottaa haltuun esimerkiksi ääni- tai e-kirjojen avulla. Erilaisia verkkokursseja tarjoavia alustoja löytyy maailmalta runsaasti; henkilökohtaisia suosikkejani ovat runsaan verkkokurssivalikoiman  kuukausimaksulla antava Skillshare ja mittavan edullisten verkkokurssien markkinapaikan Udemy.

Monta väylää saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus

Kuten tässä kirjoituksessa on käynyt hyvin selväksi, löytyy lukuisia käyttökelpoisia keinoja saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus. Sekä yrittäminen, usean tulonlähteen luominen, kiinteistöt että parhailta oppiminen voivat siivittää firetyksesi kovaan lentoon – oleellista on tottakai tarttua toimeen ja tehdä päivittäin pieniä asioita omien tavoitteiden saavuttamiseksi!

Mitä ajatuksia postaukseni herätti? Laita rohkeasti kommenttia tähän alle tai sähköpostiini janne.soikkeli@kaaosteoria 

3 ajatusta aiheesta “Miten saavuttaa nopeasti taloudellinen riippumattomuus?”

  1. Kiitos perusteellisesta listasta. Kuinka asiat kuulostavatkaan yksinkertaisilta noin lueteltuina. Tiedän, että monipuolisiin sijoituksiin kykeneviä henkilöitä on olemassa, mutta keneltä hyvänsä se ei onnistu. Täytyy olla taitoa, tietoa ja onnea matkassa. Onneksi on sentään luotettavia tilitoimistoja pienyrittäjillekin, niin saa ainakin tuon puolen hoidatettua ulkopuolisella.

  2. Kiitos useista vinkeistä. Viime vuosina tuo taloudellinen riippumattomuus on enenevässä määrin puheenaiheena. Internet, yksityishenkilöille nykyään tarjolla olevat sijoitusmahdollisuudet, joihin ennen pystyivät vain suuremmat rahalaitokset ja tällaiset informatiiviset blogit ovat olleet apuna tiedon levittämisessä. Se ensi askel kai vaatii eniten rohkeutta. Ennen suurempien päätösten tekemistä kannattanee ottaa yhteyttä asiansa osaavaan tilitoimistoon. Uskallusta täällä kerätessä sitä ensiaskelta varten. Kiitos rohkaisusta.

    1. Janne Soikkeli

      Kiitti positiivisesta viestistäsi! Usein taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun liittyy yrittämistä, jolloin on tosiaan tärkeää olla hallita kirjanpito huolella. Itsekin sen toki voi tehdä halutessaan, mutta usein säästää aikaa ja rahaa ulkoistamalla kirjanpito osaavalle tilitoimistolle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top