Kaaosteoria

Firettämisen tärkeimmät valinnat

Taloudellisen riippumattomuuteen tavoitteluun kuuluu useita merkittäviä valinnan paikkoja, joita on hyvä sulatella kaikessa rauhassa ajan kanssa. Firetyksen tärkeimmät valinnat liittyvät oman kokemukseni pohjalta erityisesti kuluttamiseen, elämän isoon kuvaan ja ajattelun kehittämiseen. Tästä kirjoituksesta saat itsellesi hyvää tukea omien valintoihisi firettämisen mielenkiintoisella taipaleella!

Kuluttamisen kysymyksiä

Kuluttaminen on todella merkittävässä roolissa taloudellisessa riippumattomuudessa – kulutuksen määrää säätelemällä voit esimerkiksi nopeuttaa taloudellisen vapauden saavuttamista ja toisaalta toisaalta kuluttamisen valinnoilla pystyt elämään paremmin juuri omien arvojesi mukaisesti.

Pienemmillä kuluilla nopeammin vapauteen. Jos pystyt elämään kohtuullisen pienillä kuluilla, firettämisesi nopeutuu huomattavasti suurimenoisempaan elämäntyyliin verrattuna. Pienemmillä menoilla voit helpommin nostaa säästämisastettasi, jolloin pystyt paremmin laittamaan säästöjäsi sijoituksiin korkoa kasvamaan ja inflaatiolta suojautuaksesi. Tutustu paremmin säästöasteen nostamiseen tästä kirjoituksestani.

Alhaisemmat kulut pienentävät taloudelliseen riippumattomuuteen tarvitsemaasi varallisuutta, jolloin myös tätä kautta kykenet nopeuttamaan selkeästi omaa firettämistäsi. Mieti siis tarkkaan millaisista kuluista ehkä pystyisit vähentämään todellisen elämänlaatusi kuitenkaan ottamatta suurempaa osumaa? 

Esimerkki 1. Jos tienaat 2000 euroa kuussa nettona ja menosi ovat 1000 euroa, säästöön jää 1000 euroa kuussa. Tällä tavalla säästämisasteesi on 50 % ja saavuttaisit taloudellisen riippumattomuuden noin 17 vuodessa maltillisella 5 %:n tuotoilla sijoituksistasi. Lopussa sinulla olisi varallisuutta 318 000 euroa, millä kykenisit ottamaan vuosittain 4 % sijoituksistasi elämisesi kuluihin.

Esimerkki 2. Jos ansaitset samat 2000 euroa kuussa nettona, mutta menosi ovat jo korkeammat 1600 euroa kuussa, säästämisasteesi on enää 20 %. Käytännössä tällä säästötahdilla pystyisit tavoittamaan taloudellisen riippumattomuuden vasta noin 37 vuoden päästä eli yli tuplasti pidempi aika edelliseen esimerkkiin verrattuna! Tässä versiossa lopussa varallisuuteesi olisi noin 500 000 euroa.

Kuluta arvojesi mukaan. Meillä jokaisella on omat tärkeät arvomme ja kulutuksen olisi hyvä seurata arvojesi arvokkaita askeleita. Pohdi siis perinpohjaisesti, mitkä ovat juuri sinulle niitä merkittäviä isoja arvoja elämässäsi, joiden haluaisit myös näkyvän kulutusvalinnoissasi? Erilaisia arvoja kuluttamisessa saattaa liittyä esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin, ekologisuuteen, tunteisiin tai tarpeisiin.

Henkilökohtaisesti kulutan mahdollisimman ekologisesti ja painotan enemmän laatua kuin määrää hankinnoissani. Kätevänä kulutuksen portinvalvojana käytän kuukauden aikarajaa – jos kiinnostukseni herää johonkin yli 100 euron hintaiseen tuotteeseen, odotan vielä kuukauden verran ja jos vielä silloin haluan ostaa kyseisen tuotteen, voin sen tehdä hyvillä mielin. Lisäksi suosin nykyään entistä enemmän aineettomia palveluita konkreettisten tuotteiden sijaan – esimerkiksi luen ja kuuntelen paljon asioita netin kautta kuukausimaksullisten palveluiden kautta.

Kulutuksen valinnat
Suuremmat kulut hidastavat selvästi taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista
Kulutuksen valinnat
Pienemmät menot nopeuttavat reippaasti firetystä

Elämän iso kuva

Firettämisen tärkeimmät valinnat pitävät sisällään myös massiivisen kokoisen kysymyksen – mikä on elämäsi iso kuva? Taloudellista riippumattomuutta lähdetään nimittäin usein jahtaamaan jonkinlaisen heräämisen kautta; oma elämä saattaa tuntua turhalta tai paikallaan polkevalta ja halu olisi muuttaa suuntaa selkeästi paremmaksi.

Mitä todella haluat? Oman kutsumuksen löytäminen elämässä ei ole keskimäärin todellakaan helppoa – valtaosa ihmisistä sukeltaa elämänsä vesissä syvällä upoksissa ilman käyntiä pinnalla uusia tuulia vainuamassa. Voit kuitenkin löytää sen itsellesi kaikista olennaisimman tarkoituksen esimerkiksi kokeilemalla uusia asioita tai miettimällä, mihin asioihin haluaisit vaikuttaa omalla toiminnallasi? Jos haluat ymmärtää ison kuvan helpommin, tästä Fingerprint for Successin artikkelista saattaa olla sinulle suurta apua.

Henkilökohtaisesti voin sanoa löytäneeni oman kutsumukseni vasta 40 vuoden tarkoituksettoman haahuilen jälkeen – tätä ennen olin oikeastaan junnannut samoilla raiteilla  tehden samoja asioita vuosikymmeniä. En ollut esimerkiksi opiskellut tänä ajanjaksona mitään ja toisaalta olin toiminut täysin samassa vartijan työssäni rutiininomaisesti ilman suurempaa halua siirtyä vaativampiin tehtäviin.

Muutamia vuosia jotenkin heräsin karuun totuuteen – jos haluan elämäni muuttavan suuntaa, sen on lähdettävä minusta itsestäni liikkeelle ja muutos on aloitettava samantien askel kerrallaan!  Ensimmäisenä nostin todellisesta käytön puutteesta kärsineen kirjoituskäteni unohduksen kammiosta ja lähdin vain rohkeasti kirjoittamaan asioista, joista olen todella innostunut ja joissa uskon pystyväni auttamaan sijoittamisesta, yrittämisestä ja taloudellisesta riippumattomuudesta  kiinnostuneita ihmisiä.

 

Ajattelun kehittäminen

Myös ajattelun kehittäminen on oleellinen osa firettäjän haastavaa kulkua kohti hyviksi katsottuja kauaskantoisia tavoitteita. Heppoinen ajattelu johtaa keskinkertaisiin tuloksiin, joten menestyäksesi tärkeäksi katsomissasi asioissa on oman ajattelun kehittäminen aivan avainasemassa. Korkeatasoinen ajattelu ei kuitenkaan lähde yleensä aivan tyhjästä aineksesta – tarvitset siihen selkeästi voittavia rutiineja terveellisen ravinnon, kuntoilun, unen, uusien kokemusten ja sosiaalisuuden kautta.

Syömällä synnytät. Hyvällä ruokavaliolla on huomattava merkitys jaksamiselle ja aivojen saamiseen täyteen virtatilaan – synnytät etevimpiä ajatuksia syömällä suhteellisen tasapainoisesti klassisen ruokaympyrä-mallin mukaan. Erittäin laadukkaan Harvard Health Publishingin artikkelin mukaan erityisen hyvää ravintoa aivoillesi antavat vihreälehtiset vihannekset, rasvainen kala, marjat, tee ja kahvi ja pähkinät.

Kuntoile kunnolla. Myös riittävä liikunta auttaa sekä fyysistä kehoamme pysymään voimissaan, että myös kehittämään mentaalista hyvinvointiamme. Kuntoilun positiiviset puolet henkiseltä kannalta ovat todella mittavat – tämän HelpGuiden laadukkaan kirjoituksen mukaan hyödyt kuntoilusta yleisissä ongelmissa mm. masennuksen, ahdistuksen, stressin, ADHD:n  ja trauman suhteen. Lisäksi kuntoilu auttaa sinua ajattelemaan terävämmin parantamalla keskittymiskykyäsi ja kasvattamalla uusia aivosoluja.

Uni on ystäväsi. Riittävä uni on tärkeä elementti firettäjien elämässä – jotta jaksaisimme toimia  täydellä kapasiteetilla, on oltava tarpeeksi virkeä tehdäkseen laadukkaita luovia ratkaisuja. Unirytmejä on erilaisia – ihanteellisinta on kuitenkin säännöllinen unirytmi, jossa menisit nukkumaan suunnilleen aina samaan aikaan ja heräisit samaan aikaan. Kannattaa toki säätää unirytmiäsi esimerkiksi omalle vireystasollesi optimaaliseen suuntaan, jos mahdollista. Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin noin 7-9 tuntia unta vuorokaudessa ja suosittelen satsaamaan myös laadukkaaseen patjaan ja tyynyyn – tälle investoinnille saat kyllä kunnon korvauksena parempana ajatteluna ja hyvinvointina!

Uudistu kokemuksilla. Aivoille on hyvä aina antaa uutta ajateltavaa – voit esimerkiksi aloittaa uuden aivokapasiteettiasi kehittävän harrastuksen.  Sellaisia ovat esimerkiksi kielten tai musiikin opiskelu, shakki tai uusi urheilulaji. Jatkuva uusien taitojen omaksuminen pitää aivosi vireessä hyödyttäen sinua vielä vuosikymmenien päästä mm. pienempinä riskeinä sairastua muistisairauksiin.

Sosiaalisuus kannattaa. Tunnettu tosiasia on, että ihmiset tarvitsevat läheisiä ihmissuhteita toisiinsa voidakseen elää täysipainoisesti mentaaliselta ja fyysiseltä kannalta. Parhaita kokemuksia voit saada kohdatessasi omia läheisiä ja tuttuja livenä, jolloin kaikesta toiminnasta jää voimakkaampi jälki aivoihisi ja tapaamillesi ihmisille. Suosi siis mahdollisuuksien mukaan somekeskustelujen sijaan henkilökohtaisempia tapaamisia – bonuksena livetapaamiset ovat yleensä hauskempia ja kohentavat terveyttäsi pienentäen verenpainettasi ja ehkäisemällä masennusta!

Firettämisen tärkeimmät valinnat koottuna

Firettämisen tärkeimmät valinnat liittyvät siis kuluttamiseen, ison kuvan löytämiseen ja ajattelun kehittämiseen. Näiden asioiden kanssa voit lähteä liikkeelle vähän kerrallaan eli alkuvaiheessa edistyksesi saattaa tuntua hitaalta, mutta vuosien kuluessa saatat kehittyä melkoisesti pienien voittavien rutiinien avulla.

Mitä ajattelet tästä postauksesta, arvoisa lukijani? Mitkä ovat sinun mielestä tärkeimpiä valintoja taloudellisessa riippumattomuudessa? Laita kommenttia rohkeasti alle ja voit myös laittaa viestiä sähköpostiini janne.soikkeli@kaaosteoria.fi, jos sinulla on jotain kysyttävää. Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta jotain aitoa apua elämääsi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top