

* Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Korkosijoittaminen on yksi tärkeimmistä sijoittamisen muodoista osakkeiden ohella. Se tarjoaa hyvää suojaa inflaatiolta ja toimii laadukkaasti lyhyen ajan sijoituksissa, jolloin riskit ovat pienempiä. Yleensä osakkeiden tuottaessa suuria tuottoja koroilla tienaa vähemmän ja päinvastoin osakkeiden laskukaudella korkosijoitukset tuottavat laadukkaasti.
Hyvään sijoitusten hajauttamiseen kuuluu jonkin verran korkosijoituksia, joten niiden taitamisesta on apua oman talouden hallinnassa. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan erilaisiin korkosijoittamisen muotoihin talletuksista ja joukkolainoista aina korkorahastoihin asti.
Korkosijoittaminen tarkoittaa käytännössä sijoittamista, jossa sijoittajalle maksetaan korkoa korvauksena lainaamastaan pääomasta. Laina-aika on yleensä määritelty etukäteen ja sen päättyessä sijoittaja saa lainaamansa pääomansa takaisin.
Yleisempiä korkosijoituksia ovat talletukset, joukkolainat, korkorahastot ja säästö- ja eläkevakuutukset. Lisäksi sijoittaja voi halutessaan investoida mm. joukko- ja vertaisrahoitukseen ja korkojohdannaisiin.
Korkosijoitusten tuotto ja riski vaihtelevat. Matalinta tuottoa ja riskiä kohtaat talletusten ja lyhyen koron rahastojen kohdalla ja suurinta tuottoa ja riskiä on odotettavissa yritysten joukkolainoista (erityisesti High Yield-lainat).
Korkosijoittaminen tarkoittaa monelle meistä suomalaisista talletuksia ja tälläkin hetkellä suomalaisten varoja lepäilee noin 80 miljardia euroa pankkien ja muiden rahoituslaitosten tileillä. Talletuksille on Suomessa tunnusomaista erittäin matala tuotto ja pienet riskit johtuen yleisen korkotason mataluudesta ja pankkien talletussuojasta 100 000 euroon henkilöä kohti.
Käyttelytilin korko on yleensä todella matala, mutta siltä voit ottaa pääomasi pois milloin vain. Yleensä pankkien ottoautomaateilla voit ottaa vain joitakin kertoja rahaa pois ilman kuluja ja lisäksi käyttelytilistä voi tulla kuluja esimerkiksi tilin tapahtumakyselyistä tai tilihälytyksistä.
Säästötili tarjoaa hieman suurempaa korkoa, mutta siihen sisältyy usein nostorajoituksia kuinka paljon voi nostaa kerralla ja kuinka usein voi nostoja toteuttaa. Säästötili voi olla jatkuva tai määräaikainen; määräaikaista talletusta ei yleensä voi nostaa pois talletusaikana ja määräaikaisen korko yleensä suurenee talletusajan ja talletettavan summan kasvaessa. Monet ulkomaisetkin pankit tarjoavat tälläisiä määräaikaistilejä suomalaisille ja kannattaa tarkistaa aina, että ne kuuluvat maansa talletussuojan piiriin.
Talletukset ovat Suomessa erittäin turvallinen korkosijoittamisen muoto hyvässä taloudellisessa asemassa olevien pankkien ja kattavan talletussuojan ansiosta. Huonona puolena viime vuosina niiden antama tuotto on jäänyt alle inflaation matalan korkotason vuoksi, joten niihin tallettanut on käytännössä menettänyt talletustensa arvossa ostovoimaa.
Talletukset soveltuvat parhaiten lyhytaikaiseen käyttöön. Matalan tuottonsa takia käytännössä talletukset toimivat sijoittajalle korkeintaan muutaman vuoden sijoituksena ja silloin kun on oltava mahdollisuus pian ottaa varat käyttöön ilman riskiä pääoman vähenemisestä.
Korkosijoittaminen joukkolainoissa tuottaa yleensä selkeästi talletuksia paremmin, mutta myös riskitaso nousee jonkin verran joukkolainan ominaisuuksista riippuen. Joukkolainoilla tarkoitetaan lainoja, joita valtiot, kunnat ja yritykset ottavat kattaakseen rahoitustarpeitaan varten. Yleensä vakavaraisten valtioiden velkakirjoilla ovat pienimmät riskit ja heikon taloudellisen aseman omaavien yritysten lainoista löytyvät suurimmat riskit.
Rahamarkkinasijoitukset ovat korkeintaan vuoden mittaisia lyhyen ajan lainoja. Näitä jälkimarkkinakelpoisia sijoituksia laskevat liikkeelle valtiot, kunnat, yritykset, pankit ja muut rahoituslaitokset. Korkosijoittaminen näihin velkakirjoihin käytännössä on tarkoitettu ammattimaisille sijoittajille korkeiden minimisijoitusten vuoksi.
Korkosijoittaminen joukko- ja vertaisrahoitukseen on viime vuosina yleistynyt sijoitusmuotona ja se tarjoaa mahdollisuuden sijoittajalle panostaa esimerkiksi alkaviin potentiaalisiin kasvuyrityksiin ja lainata toisille yksityishenkilöille välittäjän kautta. Seuraavaksi pääset syventymään näihin uusiin ja kiehtoviin sijoitusmuotoihin.
Joukkorahoitus on rahoituksen keräämistä suurelta joukolta ihmisiä pienillä summilla erityisesti internetin kautta. Käyttötarkoituksia joukkorahoitukselle löytyy monipuolisesti pelien ja elokuvien tuottamisesta, hyväntekeväisyyteen, kulttuurihankkeisiin tai startup -yritysten rahoittamiseen.
Käytännössä kuvio menee näin: internetissä haetaan jotakin tarkoitusta varten tukea ja niihin voi ihmiset laittaa hyvinkin pieniä summia. Näin tarpeeksi suuren joukon osallistuessa keräykseen voi keräyksen kohde saavuttaa kookkaankin potin. Tällä tavalla voi kukin sijoittaa arvojensa mukaisiin kohteisiin ja vaikuttaa omalta pieneltä osaltaan ilman ylimääräisiä välikäsiä.
Riskinen vaihtoehto. Sijoittaessasi joukkorahoituksen kautta alkuvaiheen yrityksiin ne ovat usein vielä kovassa kasvuvaiheessa, jolloin ne yleensä eivät ole vielä voitollisia. Monet näistä eivät saavuta menestystä, vaan ajautuvat kovassa kilpailussa ja isossa velkalastissa konkurssiin. Parhaat yritykset tosin pystyvät skaalautumaan erinomaisesti ja nostamaan liikevaihtoa ja tulosta sille tasolle, että saat moninkertaisesti sijoittamallesi pääomalle tuottoa!
Vaikuttamisen mahti. Joukkorahoituksessa yksi oleellinen puoli on se, että voit tukea haluamiasi asioita todella monipuolisella kattauksella. Voit esimerkiksi ostaa oman jalkapallojoukkueen osakkeita, tukea erilaisia hyväntekeväisyyshankkeita tai ostaa oikeuden uuteen tietokonepeliin – arvosi määräävät tahdin!
Yrityksille tapa testata kysyntää. Joukkorahoituksen kautta yritykset voivat jo alkuvaiheessa kokeilla oman liikeideansa toimivuutta; jos tuote tai palvelu kerää nopeasti kaipaamansa pääomat joukkorahoituksella, niin se kertoo erittäin osuvasti oikeasta kysynnästä. Silloin on suuremman rahoituksen haku muiden kanavien kautta tarvittaessa paljon helpompaa!
Vertaislainat yksi joukkorahoituksen malleista. Vertaislainauksessa sijoittajat voivat lainata palveluntarjoajan avulla suoraan yksityishenkilöille ja yrityksille ilman pankkien vaikutusta välissä. Positiivinen puoli vertaislainoissa sijoittajalle on korkeat korot, mutta kääntöpuolena luottoriski on suhteellisen korkea. Kaikkiaan vertaislainojen kysyntä on kasvanut viime vuosina selvästi, joten sijoittajille on riittänyt lainoja hyvin valittavaksi.
Invesdor. Tämä yritys on toiminut alalla jo vuodesta 2012 ja sen kautta kasvuhakuiset yritykset voivat hakea pääomia toiminnalleen. Sijoittajille tämä Invesdor tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia satsata suhteellisen pienillä summilla (alle 1000 euroa) näihin kasvuyrityksiin. Riskiä näistä sijoituksista löytyy runsaasti, joten suosittelen ehdottomasti tutustumaan huolella osakeannin esittelyyn ja erityisesti tutkimaan tulevien kasvu- ja tuloslukujen realistisuutta!
Springvest. Tämä suomalainen sijoitustalo antaa myös mahdollisuuksia sijoittaa suomalaisiin kasvuyrityksiin. Valintakriteerit yrityksille ovat melko tiukat, joten sijoittajalle on valittu vain selkeästi todellista kasvupotentiaalia omaavia kasvuyrityksiä. Koska näissä pienemmissä yrityksissä riski on selkeästi esimerkiksi pörssiyrityksiä suurempi, on kannatettavaa hajauttaa sijoituksensa useampaan tälläiseen kasvuyhtiöön. Hyvin hajautettu kasvusijoitussalkku sisältää vähintään kymmenen erilaista kasvuyhtiötä, jotta tuotto ja riski olisivat hyvässä suhteessa toisiinsa!
Mintos. Tämä maailmanlaajuisiin vertaislainoihin keskittynyt yritys antaa sijoittajalle mahdollisuuden lainata yksityishenkilöille suhteellisen hyvällä tuotolla. Suurimmat riskit ovat luottoriski, lainayhtiöriski (lainayhtiöt, jotka välittävät yksityishenkilöiden lainoja Mintosille) ja alustan riski ( Mintosin oma taloudellinen tilanne?). Luottoriskejä voit vähentää hajauttamalla lainoja ja sijoittamalla takaisinoston takuun sisältäviin lainoihin (jos lainaaja ei suoriudu maksuistaan, saat lainayhtiöltä pääomasi ja kertyneet korot) ja lainayhtiöriskiä voit karsia sijoittamalla useiden eri lainayhtiöiden tarjoamiin lainoihin.
Korkorahastoihin korkosijoittaminen hajauttaa korkosijoituksiasi laadukkaasti maantieteellisesti ja erilaisilla tuotto-odotuksilla ladattuihin vaihteleviin korkotuotteisiin. Lisäksi piensijoittaja voi sijoittaa korkorahastojen kautta sellaisiin korkoinstrumentteihin, jotka olisivat tavallisesti vain ammattisijoittajien ja instituutioiden saatavilla. Nämä korkorahastot jaotellaan kahteen suurempaan luokkaan; lyhyen ja pitkän koron rahastoihin. Seuraavaksi pääset tutustumaan tarkemmin korkorahastojen ominaisuuksiin.
Korkosijoittaminen koostuu lukuisista osasista ja yksi olennaisista siihen liittyvistä sijoitusmuodoista ovat säästö- ja eläkevakuutukset. Näistä säästövakuutukset soveltuvat erityisesti pitkän ajan sijoittamiseen ja eläkevakuutukset yllättäen eläkettä varten säästämiseen.
Säästö- ja sijoitusvakuutukset jaetaan kahteen ryhmään: perinteisiin säästöhenkivakuutuksiin ja sijoitussidonnaisiin vakuutuksiin. Perinteisten säästövakuutusten kohdalla tuotto pohjautuu yleensä tietyn koron ja vakuutusyhtiön tuloksen perusteella ja sijoitussidonnaisissa vakuutuksissa tuotto puolestaan riippuu sijoitusten tuotosta.
Säästövakuutukseen kuuluu myös henkivakuutusturva. Sen avulla voit huolehtia lähimmäistesi taloudellisesta turvasta ja vakuutuksen kuolemanvaraturvan kautta valitsemillesi läheisille maksetaan vakuutussäästöihin kertynyt summa kokonaisuudessaan kuolemantapauksessa.
Säästö- ja sijoitusvakuutuksiin voit säästää vakuutuksesta riippuen kuukausittain tai mahdollisesti suuremmilla kertasummilla. Vakuutusta valittaessa onkin hyvä miettiä, kuinka joustavasti voit sijoittaa rahojasi vakuutukseen.
Sijoitussidonnaisessa vakuutuksessa voit valita useasta vaihtoehdosta, mihin varojesi tuottokehitys sidotaan. Näiden vaihtoehtojen riskitasoissa, kuluissa ja tuotto-odotuksissa voi olla selkeitä eroja, joten huolellinen tutustuminen vakuutusten esitteisiin kannattaa!
Säästövakuutuksesta voi ottaa säästönsä ennen sopimuksen loppumista pois. Tietyissä vakuutuksissa silloin on maksettava erillinen nostokorvaus vakuutusyhtiölle, joten tämä asia kannattaa ottaa jo selville ennen säästövakuutuksen käytöön ottoa.
Vapaaehtoinen eläkevakuutus on verohyötyjä sisältävä keino säästää itselleen lakisääteisen eläkkeen ylittävää eläkettä tai aikaistaa eläkkeelle jääntiä. Myös eläkevakuutukseen liittyy usein henkivakuutus ja tarjolla on myös palveluita, missä eläkevakuutukseen kuuluu palveluntarjoajalta asiakkaan varojen lisäksi PS-tilin hoitoa.
Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen maksuja voi vähentää verotuksessa enintään 5000 euroa vuodessa. Ensisijaisesti vähennys tehdään pääomatuloista, mutta jos pääomatulot eivät riitä vähennyksiin, niin 30 % vähentämättä jääneestä summasta pystytään vähentämään alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista.
Uusien sopimusten perusteella (18.9.2009 jälkeen) maksettavat eläkkeet tulee nostaa vähintään 10 vuoden kuluessa ja eläkettä on nostettava sama määrä nostoajan puitteissa. Varhaisintaan vapaaehtoisen eläkevakuutuksen varoja voi nostaa 68-vuotiaana.
Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen sijoitetut varat suunnataan yleensä palveluntarjoajan rahastoihin. Näin ollen on viisasta vertailla rahastojen kuluja, sillä vuosien kuluessa vuosittaisista hallinnointipalkkioista voi karata todella mittava summa pois tuotostasi.
Eläkevakuutussäästöt voi nostaa kesken säästämisjakson vain painavista syistä. Tälläisiin syihin lukeutuvat yleensä työttömyys, avioero, konkurssi tai puolison kuolema.
Korkosijoittaminen on helpompaa, jos tiedät kuinka kauan voit sijoittaa varojasi kohteisiin ja kuinka paljon kestät riskin painetta? Lisäksi sinun olisi hyvä hankkia tietoa siitä, kuinka korot todennäköisesti liikkuvat lähivuosina, sillä se on todella rahanarvoista tietoa oikein osuessaan. Seuraavaksi annan sinulle apukeinoja osuvien korkosijoitusten valintaan.
Korkosijoittaminen on ehkä hieman tylsää mainettaan huomattavasti monipuolisempi ja vivahteikkaampi sijoitusmuoto ja se tarjoaa kohtuullista hajautushyötyä muihin sijoitusmuotoihin verrattuna. Usein korkosijoituksilla voit kerätä tasaista taattua tuottoa, mikä tietyissä elämäntilanteissa on enemmän kuin paikallaan! Toivottavasti sait tästä artikkelista makoisat eväät tuleviin koitoksiin ja opit jotakin oleellista ja syvää korkojen ihmeellisestä maailmasta.
Korkosijoittaminen ei ole useimmille meistä kovinkaan tuttua, joten tietoa olisi hyvä lisätä laadukkaista lähteistä. Itse olen kehittänyt omaa osaamistani seuraavien sivustojen ja kirjojen avustuksella. Kokeile sopiiko jokin näistä myös sinulle?
Pörssisäätiön Sijoittajan korko-opas on erittäin kattava ilmainen esitys korkosijoittamisesta erityisesti suomalaiset näkökulmat huomioiden. Tässä oppaassa esitellään sinulle monipuolisesti ja selkeästi oleellisimmat asiat talletuksista joukkolainoihin ja tuoton ja riskin arviointia käytännön tasolla. Lisäksi korkotulojen verotus selvitetään sinulle perinpohjaisesti. Kaikkiaan yksinkertaisen hyvää oppia aloittelijoille korkomaailman pyörteisiin!
Udemyn verkkokoulutusalustalta löytävä Fixed Income Securities* on pätevä verkkokurssi, jos haluat syventyä korkosijoittamiseen todella yksityiskohtaisesti. Kurssin avulla pystyt voit oppia erityisesti kansainvälisistä joukkolainoista sijoittamisesta monipuolisesti ja kurssin käytyäsi kykenet ymmärtämään paremmin joukkolainojen riskejä ja tuottoja sijoituspäätöksissäsi. Hinnat vaihtelevat tällä kurssilla noin 10 – 30 euron välillä ajankohdasta riippuen.