Kaaosteoria

* Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

ETF-sijoittaminen on viime vuosina noussut monen sijoittajan suosioon, eikä suotta. Monipuolisen kohdevalikoiman tarjonnalla osakkeista raaka-aineisiin ja halvoilla kuluilla se antaa laadukkaan mahdollisuuden sijoittaa pitkäjänteisesti ja hajautetusti  markkinoille. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan syvällisesti ETF-rahastojen hienouksiin.

Mikä on ETF?

ETF eli pörssinoteerattu rahasto on rahasto, millä voi käydä pörssissä kauppaa osakkeiden tapaan. ETF seuraa omaa kohdeindeksiään, kuten SP 500:a ja ETF-rahaston sisältö voi koostua esimerkiksi osakkeista, koroista, kiinteistöistä tai raaka-aineista. ETF-rahaston hinta vaihtelee jatkuvasti pörssissä toisin kuin tavallisissa rahastoissa, joissa hinta määräytyy yleensä vain kerran päivässä.

ETF-sijoittamisen edut ja haitat

ETF-sijoittaminen on edullista. Verrattuna esimerkiksi tavallisiin rahastoihin (varsinkin aktiivisiin) pääset selkeästi pienemmillä kokonaiskuluilla sijoittamisessasi ja tuoton ollessa kuitenkin noin indeksin mukainen lopputuottosi tulee olemaan käytännössä parempi kuin useimmilla aktiivisilla rahastoilla.

Hajauttaminen on vaivatonta. ETF-rahastot sijoittavat lukuisiin kohteisiin, joten sijoittajalle tärkeä hajautus on helpompaa kuin esimerkiksi ostaessa itse osakkeita. Tärkeää on kuitenkin katsoa, millaiseen ETF-rahastoon sijoittaa; yhdelle toimialalle tai yksittäiseen maahan sijoittava ETF ei ole vielä tarpeeksi hajautunut sijoittajan riskin kannalta.

Kaupankäynnin helppous. Voit käydä ETF:llä kauppaa kätevästi pörssissä, joten halutessasi voit käydä päiväkauppaa eli treidata nopeilla liikkeillä. Tälläiset operaatiot eivät onnistu tavallisilla rahastoilla, joten tämä on selkeä  etu ETF-rahastojen puolelle. Muista kuitenkin, että liiallinen kaupankäynti voi helposti syödä tuottojasi, joten opettele treidaaminen huolella ennen peliliikkeitä!

Sijoitusten läpinäkyvyys. Voit nähdä ETF-rahaston arvon milloin vain tarkasti ja voit lisäksi katsoa rahaston sisällön koostumuksen halutessasi. Tavallisissa rahastoissa ei ole aina mahdollista nähdä kaikkia omistuksia.

Et voi lyödä indeksiä tuotossa. Jos haluaisit saada parempaa tuottoa kuin kohdeindeksi tarjoaa, niin ETF-sijoittaminen ei ole yleensä oikea ratkaisu.  Suurin osa ETF-rahastoista seuraa tiettyä indeksiä, jolloin pääset korkeintaan indeksin tuottoon vähennettynä pienillä kuluilla. Näin ollen rahastopuolella erityisesti aktiiviset rahastot olisivat se keino saada indeksiä parempaa tuottoa – kääntöpuolena siinä on kuitenkin riski huonoista tuotoista ja varmat suuret kulut.

Kaupankäynnistä tulee kuluja. ETF-rahastojen kaupankäynnistä tulee pörssissä yleensä kuluja kuten osakkeidenkin kanssa. Kulut vaihtelevat huomattavasti eri välittäjillä, parhaillaan esimerkiksi Degiro, Nordea ja Lynx ovat halvimmasta päästä – Evli ja Handelsbanken puolestaan vievät eniten eurojasi.

Likviditeettiriskiä löytyy. ETF-rahastot eivät ole samanlaisia keskenään – joillakin käydään huomattavasti enempää kauppaa kuin toisilla. Näin ollen vähäisen vaihdon rahastolla voi olla vaikeaa saada kauppoja läpi. Varsinkin jos sinulla on laskukaudella huonon likviditeetin rahastoa salkussa, niin siitä voi olla hankalaa ja kallista päästä eroon. Siispä yksi keino välttyä tältä on valita kohtuullisen suuren vaihdon omaavia ETF-rahastoja – riskiä voi vähentää oikeilla valinnoilla!

ETF-rahastojen lakkauttaminen riskinä. Huonosti menestyvät rahastot yleensä joko lakkautetaan tai sulautetaan toiseen ETF-rahastoon. Siinä tapauksessa sijoittajalle voi tulla ylimääräisiä kuluja ja veroseuraamuksia, joten pysy voittajien kelkassa välttyäksesi näiltä riskeiltä.

 

ETF - hyvää ja huonoa
ETF-sijoittaminen - syitä puolesta ja vastaan

Mihin voin sijoittaa ETF:llä?

Kysymys voisi olla ennemmin, mihin et pysty sijoittamaan, koska ETF-sijoittaminen kattaa nykyisin kaikki oleelliset sijoittamiseen liittyvät omaisuusluokat maailmanlaajuisesti. Valinnanvaraa löytyy sijoittajalle niin osakkeista, koroista, raaka-aineista kuin kiinteistöistäkin ja voit valita tiettyjä toimialoja, vastuullisia kohteita tai yrityksen koon mukaan.

Osakkeet. Osake-ETF:llä pystyt sijoittamaan pitkällä välillä hyvin tuottaviin osakkeisiin hoitamalla samalla hajautuksen helpommin kuin suoraan osakkeita ostamalla. Voit valita esimerkiksi jonkin suurimpia markkinoita seuraavien indeksejä seuraavista ETF:istä tai ostaa jotakin toimialan, tunnuslukujen (esim. osinkotuotto, kannattavuus tai arvostusluvut) tai vastuullisuuden perusteella. Suurimpia markkinoita seuraavat rahastot antavat sinulle sen markkinoiden tarjoaman keskimääräisen tuoton ja tunnuslukujen perusteella toimivat ETF:t puolestaan antavat sinulle mahdollisuuden sijoittaa enemmän oman näkemyksesi mukaisesti.

Raaka-aineet. Raaka-aineissa tarjonta on todella laaja ja voit sijoittaa esimerkiksi kultaan, öljyyn, muihin metalleihin ja maataloushyödykkeisiin. Näissä raaka-aine-ETF:issä on oleellista huomioida, sijoittaako se fyysisiin tuotteisiin vai yrityksiin, jotka ovat tuottamassa näitä tuotteita? Lisäksi kannattaa huomata, onko kyse futuurikaupasta, sillä silloin sinun on otettava näkemys raaka-aineen hinnasta tulevaisuudessa. Suuresta volatiliteetista ja  yleensä yhteen raaka-aineeseen keskittymisestä johtuen raaka-aine-rahastot ovat suhteellisen riskinen kohde sijoittajalle. Vain tiettyyn raaka-aineeseen keskittynyt rahasto on ETC ja moneen raaka-aineen rahasto puolestaan on ETF.

Korot. Korkopuolella ETF-sijoittaminen onnistuu valtioiden ja yritysten lainoihin todella monipuolisesti ja hajauttaen samalla salkkusi riskiä. Turvallisempaa tuottoa saat valtioiden joukkovelkakirjoihin sijoittamalla ja riskisempää ja suurempaa tuottoa voi saada yrityslainoista. Kaikista kovinta tuottoa voit napata riskisistä kehittyvistä maista ja heikomman luottoluokituksen High Yield-yhtiöistä. 

Kiinteistöt. Myös kiinteistöihin pystyt laittamaan rahojasi niihin sijoittavien REIT-ETF:ien kautta. REIT on kiinteistörahasto, mikä voi esimerkiksi omistaa kiinteisönsä (equity REIT) tai saada tuottoa kiinteistöjen rahoittamisesta (mortgage REIT). Näiden REIT-rahastojen on jaettava 90 % tuloksestaan osinkoina, joten suuri osa kiinteistöihin sijoittavien rahastojen viehätyksestä tuleekin yleensä niiden tuottamasta vuolaasta osinkovirrasta. REIT-ETF sijoittaa aina useisiin REIT-rahastoihin, joten saat hajautettua riskiä, mutta et saa niin hyvää tuottoa kuin sijoittamalla kaikista parhaimpiin REIT-yrityksiin.

Aktiiviset ETF:t. Aktiivisesti hoidetut ETF:t ovat sellaisia rahastoja, joissa salkunhoitaja tekee aktiivisesti päätöksiä. Tälläiset rahastot ovat lisääntyneen kaupankäynnin ja muiden kulujen vuoksi passiivisia ETF:iä kalliimpia vaihtoehtoja. Aktiivisten ETF:ien määrä on selkeästi tavallisia passiivisia verrokkejaan vähäisempi.

Valuutat. Kyllä, halutessasi ETF-sijoittaminen luonnistuu myös joko yksittäiseen valuuttaan tai useamman valuutan muodostamaan valuuttakoriin. Enimmäkseen näillä seurataan suosituimpia ja käytetyimpiä valuuttoja (dollari, euro, jeni ja punta), mutta myös kehittyvien maiden riskisempiin valuuttoihin pystyy investoimaan monipuolisesti.

Käänteiset  ETF:t. Nämä ETF:t tuottavat silloin, kun seurattu indeksi laskee ja näillä voit  esimerkiksi suojata muita sijoituksiasi kurssilaskulta. Käytännössä nämä toimivat parhaiten lyhyessä käytössä ja suosittelen tutustumaan todella tarkasti tälläisen rahaston piirteisiin – ei aloittelijoille!

Vipuvaikutteiset ETF:t. Vivutetut rahastot seuraavat indeksiään lisäämällä siihen vipuvaikutusta ja ne mahdollistavat sijoittajalle selkeästi suurempia tuottoja, mutta valtavasti suuremmalla riskillä tavalliseen ETF-rahastoon verrattuna. Parhaimmillaan nämä sijoitusinstrumentit pelaavat lyhyttä kauppaa pelatessa vakailla trendaavilla markkinoilla, jolloin voit saavuttaa todella huomattavia tuottoja. Tutustu huolella tekniseen analyysiin käyttöön, jotta onnistut näiden haastavien sijoitusten kanssa. 

 

Mihin voin sijoittaa ETF:llä?
ETF-sijoittaminen - vaihtoehtoja riittää!

Fyysinen ja synteettinen ETF

ETF-sijoittaminen voidaan jaotella kahteen ryhmään niiden omistusten mukaan ja ne ovat fyysinen ETF ja synteettinen ETF. Näiden asioiden ymmärtäminen helpottaa sinua oleellisesti sijoittamaan ETF-rahastoihin kunnialla, joten tässäpä sinulle ytimekästä tietoa näistä ryhmistä!

Fyysinen ETF

  • Omistaa suoraan sijoitetut arvopaperit. Tälläiset rahastot on sijoitukset ostavat seuratun indeksin arvopapereita käytännössä samassa suhteessa kuin kohdeindeksissä. Tämä toimenpide on toiselta nimeltään fyysinen replikointi.  Näin ollen fyysinen ETF sisältää esimerkiksi  Lontoon pörssin FTSE 100 – indeksissä sataa suurinta osaketta suhteessa niiden arvoon tässä indeksissä.
  • Omistettuja arvopapereita voi lainata. Fyysiset ETF:t voivat lainata osakkeitaan muualle, mistä voi tulla lisätuottoa rahastolle, mutta niistä voi koitua myös tappioita.
  • Läpinäkyvyys. Voit nähdä suoraan fyysisen ETF:n sisältämät arvopaperit, mistä on hyötyä laadukkaiden sijoituspäätösten teossa.
  • Fyysinen replikointi ei toimi kaikissa sijoituskohteissa. Esimerkiksi raaka-aineita ei voi varastoida fyysisen replikoinnin tavalla sen tavattoman vaikeuden vuoksi. Lisäksi fyysinen ETF ei pelaa kovin hyvin huonon likviditeetin omaavissa arvopapereissa, koska silloin rahaston tekemät kaupat vaikuttaisivat suuresti kurssien arvoon.

Synteettinen ETF

  • Ei sijoita kohteisiin suoraan, vaan johdannaisten avulla. Synteettisessä ETF:ssä liikkeellelaskijalla on vakuuskori, mitä vastaan se voi tehdä swapsopimuksen eli kassavirtojen vaihtosopimuksen. Tällä sopimuksella rahaston vakuuskorin tuotto vaihdetaan vertailuindeksin tuottoon vastapuolen kanssa.
  • Kulut pienempiä fyysiseen verrattuna. Synteettisessä rahastossa kaupankäyntikuluja tulee vain johdanneisten ostosta ja myynneistä tuleviin kuluihin. Näin ollen kokonaiskulut muodostuvat yleensä fyysisiä verrokkejaan matalimmiksi.
  • Vastapuoliriski korkeintaan 10 % rahaston arvosta. Swap-sopimuksen vastapuoli asettaa varallisuudelle vakuudet ja korkeintaan 10 % voi olla ilman vakuuksia. Käytännössä siis jos vastapuolen maksukyvyssä on ongelmia, niin saat vähintään 90 % rahaston arvosta pahimmassa tapauksessakin.
  • Läpinäkyvyys rajoitettua. Synteettisten ETF:ien sisällöistä ei aina ole saatavissa reaaliaikaista ja kattavaa tietoa kaikista omistuksista, joten siinä suhteessa nämä voivat luoda epävarmuutta sijoittajille. Viime vuosina tilanne on kuitenkin kehittynyt parempaan suuntaan läpinäkyvyyden suhteen, joten tulevaisuudessa fyysisellä ja synteettisellä ETF:llä ei ole niin paljoa eroa toisiinsa.

Miten valitsen ETF-rahastoni?

Vaihtoehtoja sopiviksi sijoituskohteiksi riittää nykyään ETF-rahastoissa valtavasti, joten sinun on hyvä asettaa tavoitteita, mitä haluat saavuttaa sijoituksiltasi. Näin voit valita oikeat rahastot ja karsia sopimattomat pois tieltäsi. Näillä seuraavilla ohjeille ETF-sijoittaminen selventyy huomattavasti ja voit helpommin asettaa kirkkaat tavoitteet sijoitustesi suhteen.

Tuotto-odotus

Oleellinen asia sijoitukseltasi on kuinka paljon haluat tuottoa siltä? Suurta  tuotto-odotusta seuraa valitettavasti yleensä suurempi riski, joten kannattaa miettiä huolella näiden kahden asian suhdetta toisiinsa.

Osakkeista hyvää tuottoa. Pitkällä välillä osakesijoitukset ovat tuottaneet suurinta mannaa omistajilleen. Näin ollen se on yksi tärkeä syy sijoittaa ainakin osa varallisuudesta niihin. Keskimäärin osakkeet ovat tuottaneet n. 7 % vuosittain, mikä on selkeästi enemmän kuin esimerkiksi korkosijoitukset. 

Koroista saat matalampaa, mutta varmempaa tuottoa. Varsinkin lyhytaikaisissa valtioiden velkakirjojen sijoittamisessa tuotot ovat matalia, mutta ne ovat varmempia arvon säilyttäjiä osakkeisiin verrattuna. Pitkäaikaisemmissa korkosijoituksissa voit saada korkeampaa tuottoa esimerkiksi yritysten joukkovelkakirjoista eli bondeista. 

Raaka-aineissa tuotto on vaihtelevaa. Raaka-aineiden hinnat vaihtelevat yleensä reilusti, joten niiden tarjoama tuotto ei ole lainkaan niin varmaa kuin osakkeissa, puhumattakaan koroista. Parhaiten nämä soveltuvat spekulanteille, joilla on perusteltu näkemys tulevaisuuden raaka-aineiden hintojen kehityksestä.

Kiinteistöistä suhteellisen suurta tuottoa. Kiinteistöt ovat yksi tärkeä osa hyvin hajautettua sijoitussalkkua ja siitä voi napata kohtuullisen hyvää tuottoa osakesijoituksia pienemmällä riskillä. REIT-ETF:llä voit sijoittaa kerralla hajautetusti suureen joukkoon REIT-rahastoihin, jolloin saat vakaampaa tuottoa erilaisista kiinteistöalan (vuokraus, asuntolainat, rakennuttaminen) ansaintakeinoista. 

Valuuttojen tuotot vaihtelevat. Raaka-aineiden tapaan valuuttasijoittaminen on spekulanttien valtakuntaa, koska ainoa tapa saada tuottoa valuutoissa ovat arvonmuutokset. Näin ollen parhaimmillaan valuuttoihin kannattaa sijoittaa lyhytaikaisella tyylillä, kun on selkeä trendi päällä johonkin suuntaan. Jos haluat tienata valuutoille, niin opiskele asiaa huolella – ei aloittelijoille!

Hajauttaminen

ETF-sijoittaminen onnistuu todennäköisesti parhaiten, jos hajauttaminen on hyvällä mallilla. Voit valita salkkuusi esimerkiksi eri omaisuusluokkien, maantieteellisten painotusten ja markkinoiden yleisen suunnan mukaan. Oma riskinsietokykysi määrittelee paljon hajautuksen koostumusta; riskiä kaihtava painottaa enemmän korkopuolta ja riskiä ottava valitsee enemmän osakkeita ja vipurahastoja.

Omaisuusluokissa hajauttaminen. Pitkän välin sijoittamisessa kannattaa olla suuri painotus osakkeissa korkean tuotto-odotuksen vuoksi. Lisäksi korkopuolella olisi hyvä olla jonkin verran omistuksia ja lisäksi valita vielä kiinteistörahastoja ja raaka-aineita tehokkaan hajautuksen aikaansaamiseksi. Hyvä perushajautus olisi noin 50 % osakkeita, 30 % korkoja ja 20 % muita omaisuusluokkia.

Maantieteellinen hajauttaminen. Tärkeää on myös hajauttaa sijoituksia globaalisti erilaisiin markkinoihin, jolloin sijoitustesi tuottoon eivät vaikuta niin paljoa paikalliset poliittiset ja taloudelliset tapahtumat. Sopusuhtaisessa strategiassa suurimmalle markkinalle Yhdysvalloille olisi hyvä laittaa noin 40 – 60 % sijoituksista, Eurooppaan noin 30 – 40 % ja kehittyville markkinoille 10 – 30 % oman maun mukaan.

Markkinoiden yleinen suunta. Yleensä nousukaudet erityisesti osakkeissa kestävät huomattavasti laskukausia pidempään. Tämä tarkoittaa yhdessä yleensä tapahtuvan nopeasti tapahtuvan kurssinousun kanssa entisiin huippuihin sitä, että useinkaan sinun ei kannata luopua osake-ETF-rahastosta. Laskukaudella sen sijaan voi olla hyvä käyttää osake-ETF:ien tukena käänteistä ETF:ää, jolloin tienaat silloinkin kun kurssit väliaikaisesti laskevat. Sitten kun huomaat kurssien taas nousevan selvästi, niin luovut siinä kohtaa näistä käänteisistä ETF-rahastoista.

Ajallinen hajautus. Täydellisesti ajoitusta aina alimmille kursseilla ei pysty käytännössä kukaan tekemään, joten kannattaa ennemmin sijoittaa usein, jolloin ostat väkisinkin myös matalilla kursseilla. Hyvä tapa tähän on esimerkiksi laittaa aina kuukauden kahden välein panostuksia ETF-rahastoihin, jolloin hajautat ajallisesti laadukkaasti. Erityisesti todella synkän laskumarkkinan aikana lisäsijoitukset voivat olla kannattavia, sillä näin pitkällä välillä voit saavuttaa hyviä tuottoja.

Näin valitsen ETF-rahaston
ETF-sijoittaminen - näin valitset rahastosi

Riskit

Riskit ovat sijoittamisessa tuoton välttämätön kumppani, joten sitä on käsiteltävä huomaavaisesti ja ajatuksen kanssa. Tärkeimmät riskit ETF-rahastoissa liittyvät likviditeettiin, tracking erroriin (mittaa rahaston tehokkuutta) ja yllättäviin kuluihin.

Likviditeetti. Kaikkien ETF-rahastojen vaihto pörssissä ei ole tarpeeksi suurta, jolloin osto- ja myyntihintojen välinen erotus kasvaa helposti suureksi. Huonon likviditeetin rahastoista et pääse välttämättä helpolla eroon ja jos pääsetkin, niin saat maksaa siitä yleensä kalliisti. Näin ollen suosittelen sinua heti ostaessasi rahastoa valitsemaan hyvän likviditeetin yksilön!

Tehottomuus. Tracking error on tunnusluku, millä mitataan rahaston tehokkuutta eli kuinka hyvin se seuraa omaa markkinaindeksiään. Yleensä tämä tracking error saisi olla korkeintaan 0,3 %, joten sen yli menevissä on tehottomuutta jo liikaa sijoittajan kannalta. Yleisintä tehottomuus on kehittyviin maihin sijoittavissa pienemmissä rahastoissa.

Yllättävät kulut. Jos et tutustu huolella ETF-rahaston kuluihin ja osinkojenmaksutyyliin, niin siitä voi koitua ikäviä yllätyksiä myöhemmin. Suosittelen erityisesti  tutustumaan siihen, onko rahasto osinkopolitiikaltaan kasvuosuus vai tuotto-osuus? Tuotto-osuudessa osingot maksetaan sinulle vuosittain, jolloin joudut maksamaan siitä verot. Kasvuosuudessa puolestaan osingot sijoitetaan automaattisesti uudelleen rahastoon, jolloin veroja ei tule osingoista kohdallesi silloin. Pitkällä välillä kasvuosuus on ehdottomasti parempi tuoton kannalta.

Poliittinen- ja toimialariski. Sijoittamalla vain yksittäiseen maahan, toimialaan tai raaka-aineeseen altistaa sijoituksensa suurelle riskille. Parhaiten voit välttää nämä riskit hajauttaen huolellisesti sopivan monipuolisiin kohteisiin eri omaisuusluokkiin maailmanlaajuisesti.

Kulut

ETF-sijoittaminen on yleensä edullista sijoittajalle ja ETF-rahastoissa on esimerkiksi tavallisia rahastoja matalammat kulut, mutta poikkeuksiakin löytyy. Kuluissa on suotavaa huomioida myös kaupankäynnin kulut eri välittäjillä, koska niistä löytyy selkeästi eroavaisuuksia.

Hallinnointipalkkiot. Aktiivisiin ETF-rahastoihin sisältyy enemmän kaupankäyntiä ja salkunhoitajan työtä, joten niistä vaaditaan suurempaa hallinnointipalkkiota. Näin ollen yleensä kannattaa valita passiivinen vaihtoehto, minkä hallinnointipalkkiot ovat yleensä kehittyneissä maissa alle 0,3 % ja kehittyvissä maissa alle 0,8 %

Rahaston tekemät kaupankäyntikulut. ETF:n tekemät arvopaperikaupat aiheuttavat myös kuluja sijoittajalle. Yleensä kulut ovat pienimmillään suurien markkinoiden rahastoissa ja kasvavat kehittyviin ja pienempiin maihin sijoittaessa.

Kaupankäyntikulut. Suomessa toimivilla välittäjillä on eroja ETF-kaupankäynnin hinnoittelussa; hinnoilla on eroa helposti jo satasia vähänkin aktiivisemmassa kaupankäynnissä. Tästä Sijoittaja.fi:n artikkelista saat selvyyttä parhaan välittäjän valintaan.

Sijoitustyyli

Vielä on yksi  merkittävä asia jäljellä pohdittavana ETF-rahastosi valinnassa – mikä on oma sijoitustyylisi? Arvostatko osinkojen virtaa tilillesi, jahtaatko yksisarvisia kasvuhirmuja vai haluatko treidata aktiivisesti? Kaikkia näitä tyylejä voit käyttää yksin tai yhdessä muiden sijoitustyylien kanssa menestyksellisesti, mutta alkuun suosittelen opettelemaan sijoittamaan vain yhdellä tyylillä ja vasta sitten ottamaan muita mukaan.

Passiivinen tyyli. ETF-sijoittaminen tällä passiivisella tai ”osta ja pidä”-tyylillä toimii ostamalla harkiten, mutta säännöllisesti rahastoja ja pitämällä sijoituksesi pitkään salkussasi. Sijoitat enimmäkseen kasvuosuuksiin (minimoit verot – maksimoit tuotot), todella vähäkuluisiin rahastoihin ja et joudu käyttämään aikaasi juuri sijoitustesi miettimiseen. Yksinkertaisen tuottoisa tyyli – niin sanottu ”tylsä tyyli”.

Treidaus. Tämä on se todella aktiivinen ja vaativa tyyli, jossa useimmat sijoittajat tekevät tappiollista tulosta suhteessa indeksiin kulujen jälkeen. Näin ollen jos todella haluat menestyä treidaajana, niin opiskele asioita Youtubesta, kirjoista ja verkkokursseilta ja aika pian teorian jälkeen toteuta asiat käytännössä riittävällä kassalla ja hyvällä strategialla. Muista myös kiinnittää erityistä huomiota välittäjien kuluihin, niissä on todella eroa toisiinsa!

Osinkosijoittaminen. Osingoilla eläminen voi tuottaa hyvin, jos valitsee kohteensa laadukkaasti. Voit valita kahdesta tavasta saada osinkoja itsellesi; kasvuosuudessa osingot sijoitetaan takaisin rahastoon tuottamaan lisää ja tuotto-osuudessa saat heti osingot tilillesi, jolloin myös verot tulevat maksettavaksi. Pidemmällä aikavälillä kasvuosuudet tuottavat paremmin veroedun ansiosta, mutta tuotto-osuuden käyttö voi olla paikallaan, jos haluat säännöllistä passiivista tuloa arjen menoihin.

Kasvusijoittaminen. Kasvuun satsaaminen on yksi hyvä vaihtoehto sijoittamisessa ja megatrendit ovat silloin keskiössä suunnitelmassa. Näiden rahastojen tuotot eivät perustu niinkään osinkoihin, vaan kasvun luomaan arvonnousuun pitkän ajan kuluessa. Iso pohdinnan paikka sinulle tulee siitä, sijoitatko yhteen tiettyyn toimialaan (esim. biotekniikka, cleantech tai IT), yksittäiseen maahan vai laajemmin hajautettuun kasvurahastoon. Näissä ensimmäisissä riskit voivat kasvaa helposti suureksi, vaikka tuototkin voivat muodostua massiivisiksi. 

Arvosijoittaminen. Tällä tyylillä keskitytään aliarvostettujen ja yleensä kypsien alojen osakkeihin sijoittamiseen. Arvosijoittaminen on siis käytännössä vastavirtaan sijoittamista ja alelöytöjen hyödyntämistä. Pitkällä välillä yksi tuottoisimmasta sijoitustyyleistä!

Momentum-strategia. Momentumia käyttämällä  ETF-sijoittaminen toimii aallon mukana trendiä seuraten eli uskotaan, että aikaisemmin kohonneet osakkeet jatkavat tuottoisaa menoaan jatkossakin. Viime vuosina tällä sijoitustyylillä on tullut sijoittajalle hyviä tuottoja, mutta parhaiten tämä toimiikin nousukausien kohdalla. Momentum-strategia toimii parhaiten silloin kun arvosijoittajalle ei löydy halpaa ostettavaa nousevan trendin vuoksi. Laskukauden alkaessa arvosijoittaja on vahvoilla, joten ovela tapa saada lisätuottoja on käyttää sekä arvosijoittamista, että momentumstrategiaa pelikirjassaan.

Laatusijoittaminen. Laatusijoittamisessa painotetaan yhtiöiden laadukkuutta tunnuslukujen perusteella, osakkeiden hintakursseilla ei ole niin oleellista osuutta näissä rahastoissa. Laadussa voidaan painottaa esimerkiksi vähäistä velkaisuutta, yhtiön tuottojen vakautta tai oman pääoman tuottoa ja näiden hyvien tunnuslukujen odotetaan siivittävän nämä ETF-rahastot vuosien kuluessa hyviin tuloksiin.

Pieniin yrityksiin sijoittaminen. Pienyhtiöihin sijoittaminen on kannattanut erinomaisesti suurempiin yhtiöihin verrattuna pitkäaikaisesti ja siihen löytyy lukuisia hyviä perusteluja. Pienillä yrityksillä on kasvuvaraa huomattavasti enemmän kuin suurilla firmoilla, niiden seuranta on tehotonta (siitä seuraa alihinnoittelua) ja ne tulevat usein ostetuksi (rahasto tienaa myös yrityskaupoista). Riskinä pienillä yrityksillä on heikompi likviditeetti ja kohonneet konkurssiriskit, mutta ETF-rahaston hajautuksen ansiosta nämä riskit ovat paljon pienemmät kuin suoraan yksittäisiin osakkeisiin sijoitettaessa.

 

Yhteenveto

ETF-sijoittaminen on kaikkiaan järkivalinta; hajautusta monipuolisesti edullisilla kuluilla ja sijoitusten ajattelu ja hoito ei vaadi välttämättä suurta vaivannäköä. Yksi parhaista puolista näihin rahastoihin sijoittamisessa on matala alkukynnys; voit laittaa pelimerkkejä pöytään jo kympeillä kuukausisijoittajana ja vähitellen nostaa summia, kun olet saanut lisää kokemusta ja tehnyt pieniä virheitä matkalla. Jostakin sinun on aloitettava ja aika on puolellesi, joten älä jää vaihtopenkille seuraamaan muiden pelaamista, vaan lähde rohkeasti mukaan kentälle!

Ota ETF-sijoittaminen haltuun!

Tästä aihepiiristä on saatavilla runsaasti materiaalia oppimisesi tueksi kirjallisuuden, podcastien,verkkokurssien, verkkosivujen ja Youtube-videoiden muodossa. Nämä seuraavaksi esittelemäni asiat ovat auttaneet minua henkilökohtaisesti kehittämään taitojani sijoittamisessa. Kokeile ja opi, olisiko näistä sinullekin apua?

ETF Prime

ETF Prime – podcast on amerikkalaisen ETF.comin tekemä podcast, mikä keskittyy vain ja ainoastaan ETF-sijoittamisen hienouksiin. Lähetyksissä käsitellään monipuolisesti esimerkiksi sijoitustyylejä arvosijoittamisesta pienyhtiöihin keskittymiseen, omaisuusluokkia raaka-aineista kryptovaluuttoihin ja sijoitusten läpinäkyvyyden merkityksellisyyttä. Voit kuunnella näitä podcasteja Spotifyn, iTunesin ja Googlen kautta.

The Ultimate ETF Guidebook

Tämä David Stevensonin ja David Tuckwellin kirjoittama The Ultimate ETF Guidebook kertoo ETF-rahastoista ajankohtaisella tavalla; mm. smart beta- ja vastuullinen sijoittaminen esitellään sulavasti. Kirjan luettuasi olet saanut kattavan kuvan riskeistä, erilaisista ETF-rahastojen ominaisuuksista ja pätevistä vinkeistä sijoittaa kannattavasti. The Ultimate ETF Guidebook on yksi parhaimmista viime vuosina asiaa käsitelleistä kirjoista, joten hyödyllisestä yleisteoksesta on kyse. 

Tutustu lisää ETF-rahastoihin postauksistani!

Scroll to Top