Kaaosteoria

Minieläke -kuinka voit levähtää työstäsi?

Minieläke mahdollistaa tauon pitämisen työstä ja sen ansiosta omasta elosta saa hieman vapaampaa omilla ehdoilla pelaten. Tämä taloudellisen riippumattomuuden pienoisversio on nykyajan pirstoutuneessa ja hektisemmässä työelämässä tullut tervetulleeksi vaihtoehdoksi suunnitella vapaa-ajan ja työn uuteen malliin.

Tässä kirjoituksestani saat selville minieläkkeen merkityksen ja kuinka voit suunnitella oman minieläkkeesi tarpeidesi ja elämäntilanteesi mukaan. Todellisuudessa sen järjestäminen onnistuu helpommin kuin voit arvatakaan, lähdetään liikkeelle!

Mitä minieläke on?

Minieläke tarkoittaa käytännössä siis tietyn tauon pitämistä työnteosta – tälläinen pidempi irtiotto on tavallista lomaa paremmin suunniteltu ja usein sen aikana pohditaan mihin suuntaan tähdätään elämässä. Kestoltaan se voi vaihdella reippaasti; joillekin riittää muutamien kuukausien tauot työstä ja joskus puolestaan on paikallaan olla työstä vapaana vuosia.

Esimerkiksi on mahdollista tehdä vaikka puoli vuotta ahkerasti työtä ja sitten pitää puolen vuoden tauko uurastuksesta minieläkkeellä. Tämän tauon jälkeen uusien taitojen omaksumisen tai matkustelun myötä yleensä työskentely voi jatkua taas hyvällä sykkeellä ja reippaalla asenteella tietäen, että puolen vuoden päästä on taas seuraavan breikin paikka!

Miksi lähteä minieläkkeelle?

Todellisuudessa minieläkkeiden pitämiseen oman työuran aikana on lukuisia perustavanlaatuisia syitä, joista merkittäviä ovat esimerkiksi kokemuksien lisääntyminen, uusien taitojen oppiminen ja oman suunnan löytäminen.

Koe enemmän. Jokaisella meillä on täällä maapallolla tietty rajattu määrä päiviä elettävänä ja työnteko vie usein suuren näistä kallisarvoisista hetkistä. Vaikka työ itsessään olisikin todella merkityksellistä ja innostavaa, siitä otettavien taukojen aikana voi esimerkiksi matkustella kerrankin maailmanympäri, kirjoittaa kauan haaveiltu esikoisteos tai juosta massiivisen pitkiä ultrajuoksuja. Näiden toteuttamiseen tavallisen työnteon lomassa voimat eivät aina välttämättä riitä, jolloin minieläke on juuri se oikea lääke tähän puutostilaan!

Opi uusia taitoja.Taitoja voi toki oppia myös normaalin työnteon ohessa, mutta minieläkkeen avulla voit usein kehittää niitä voimallisemmin ja nopeammin. Erityisesti aivan toisenlaisessa ympäristössä taitojen omaksuminen saa aikamoista boostia; uusien asioiden omaksuminen vieraammassa kulttuurissa on yleensä aistien herkistymisen ja positiivisen mielialan ansiosta helpompaa.

Löydä oma suuntasi. Usein varsinkin vuosikausia samaa työtä tehneillä ihmisillä elämällä on paha tapa urautua. Työ ja vapaa-aika laahustavat rutiininomaisesti samalla tavalla vuodesta toiseen ja lopulta voi iskeä iso polttava kysymys eteen – mitä oikein haluan elämältäni? Minieläke saattaa antaa hyvinkin vastauksen tähän pulmaan; silloin on aikaa hiljentyä ja pohtia asioita syvällisesti eri näkökulmista.

Uutta virtaa työhön. Sekä sinulle itsellesi, että työnantajallesi minieläkkeestä voi olla todella mittavia hyötyä työsi laadussa. Rentouduttuasi tauolla voimavarasi ovat kertyneet mittaviksi, jolloin työhön palatessa tehokkuutesi ja jaksamisesi saattaa olla huomattavan paljon korkeammalla tasolla – syinä voivat olla esimerkiksi opitut uudet taidot, kyky nähdä asioita eri näkokulmista ja yksinkertaisesti parempi motivaatio!

Miksi lähteä minieläkkeelle?
Koe ihmeitä, opi taitoja, löydä itsesi ja virkisty huolella - siinäpä painavia syitä omalle minieläkkeelle!

Suunnittele minieläkkeesi

Jos löydät hyviä syitä omalle minieläkkeellesi, on korkea aika suunnitella hyvissä ajoin  esimerkiksi sen kestoa ja rahoitusta. Hyvällä suunnitelmalla saat toteutettua omat tavoitteesi aikaisemmin ja pienemmillä riskeillä kuin äkkinäisillä päätöksillä toimiessa.

Minieläkkeen kesto. Oman taukosi kesto riippuu erityisesti syistäsi – tietyt asiat voit saavuttaa jo muutamassa kuukaudessa, mutta vaativimmissa tapauksissa vuosikin voi olla lyhyt aika olla poissa varsinaisesta työstäsi. Pähkäile siis ensin tarkalleen, mitä aioit tehdä minieläkkeesi aikana ja sen mukaan varaat sille aikaa.

Rahoituksen järjestäminen. Kun tiedät kuinka pitkään aiot olla minieläkkeellä, laske sitten realistinen kuukausibudjetti minilomasi ajaksi – kannattaa laittaa ainakin 10 % yllätyskuluihin varmuuden vuoksi. Seuraavaksi kerrot kuukausimenosi minieläkkeesi kuukausilla ja saat selville tarvitsemasi rahoituksen määrän.

Voit nopeuttaa rahoituksen keräämistä tavoitettasi varten esimerkiksi tekemällä sivutöitä tai sijoittamalla. Lisäksi minieläkkeesi aikana voit tienata tuloja  maailmalla esimerkiksi tekemällä hieman työtä freelancerina tai vuokraamalla omaa kotiasi. Minieläkkeen rahoitus hoituu muuten paljon helpommin, jos saat mukaasi kumppanisi tai ystäväsi kuluja jakamaan!

Voitko saada taukoa työstäsi? Oleellinen asia on tietysti selvittää heti alkuvaiheessa työpaikaltasi, kuinka voit saada käytännössä taukoa omasta työstäsi? Jos vastaus on kielteinen, sitten sinulla on iso päätös miettiä, uskallatko lähteä työpaikastasi uusiin haasteisiin. Erittäin suuria pohdinnan aiheita voivat olla silloin suurten lainojen ja muun oman talouden kuviot ja työmahdollisuudet irtioton jälkeen. 

Tauon jälkeen

Kun minieläkkeesi on loppumaisillaan, kannattaa miettiä muutama seikka huolella, jotta pääsisit sulavasti taas työn imuun kiinni. Niihin kuuluvat esimerkiksi opittujen taitojen esittely työnantajille ja uuden suunnan  elämässäsi ottaminen käytäntöön.

Esitä taitosi työnantajille. Jos olet minieläkkeesi aikana saanut kehitettyä taitojasi, on erittäin viisasta näyttää osaamisesi kasvu työnantajalle. Tällä tavalla voit osoittaa kehittyneesi työntekijänä, jolloin on mahdollista saavuttaa haastavampia tehtäviä ja korkeampia palkkoja. Lisäksi jos olet minieläkkeen jälkeen ilman työpaikkaa, on erittäin viisas veto laittaa mukaan opiskelu CV:eesi, jotta rekrypuolella ei kummasteltaisi suotta pitkääkin poissaoloasi työelämästä.

Uusi suunta käyttöön. Jos olet saanut selville minieläkkeesi aikana, mitä todella merkityksellistä ja juuri sinulle todelta ja hyvältä tuntuvaa haluat tehdä tulevaisuudessa, anna palaa ja roihuten! Kaivattu tuumaustauko toimii parhaiten, kun vain alat tekemään uusia asioita virkeällä mielellä ja pitkäjänteisen sinnikkäällä otteella – vähän kerrallaan teet itsellesi mielekkäitä rutiineja ja muokkaat näin tulevaisuudestasi juuri tavoitteidesi mukaisen.

Yhteenveto

Minieläke on siis erittäin potentiaalinen mahdollisuus ottaa hieman kaivattua taukoa vaativan työelämän vaatimuksista. Sillä on todistetusti lukuisia myönteisiä puolia hyvinvointiimme, joten kannustan sinua vakavasti harkitsemaan sen käyttöä jossain kohtaa työuraasi. Suomen huoltokyky on tunnetusti menossa huonompaan suuntaan, mutta minieläkkeitä viisaasti hyödyntämällä saisimme ehkä hyvinkin pidettyä työntekijämme hyvässä sykkeessä vähentyneillä työkyvyttömyyseläkkeillä ja pidentyneillä työurilla.

Mitä mieltä olet aiheesta, sopisiko minieläke sinullekin vaihtoehdoksi jossain vaiheessa? Laita ihmeessä kommenttia, millaisen tauon haluaisit pitää ja miksi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top