Kaaosteoria

Miten kulutan firettäjänä

Kuluttaminen kuuluu oleellisesti jokaisen ihmisen elämään muodossa tai toisessa ja siltä ei todellakaan voi välttyä taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussakaan. Olen jo muutaman vuoden ollut tällä taloudellisen riippumattomuuden pitkällä matkalla ja tässä vaiheessa on korkea aika vilkaista, miten oikein kulutan firettäjänä? 

Asuminen

Asuminen on menoistani suurimpia, joten siitä voidaan  hyvin aloittaa menojen perkaus. Asun nykyään noin 160 neliömetrin omakotitalossa Hauholla ja sain sen aikanaan  vuonna 2014 ostettua mielestäni kohtuullisen edulliseen hintaan 100 000 eurolla. Suurimmat kulut asumisestani liittyvät tällä hetkellä asuntolainaan, sähköön ja remonttilainoihin.

Asuntolaina. Muutamana ensimmäisenä vuotena käytännössä maksoin vain korkoja asuntolainastani, tulot olivat silloin matalat kaikkiin kustannuksiini nähden. Viime vuosina olen kuitenkin maksanut täydet lyhennykset korkoineen pois ja parhaillaan maksan lainaa kuukausittain noin 365 euroa – jos korkotaso nousee esimerkiksi 2,0 % se tarkoittaisi nykyisellä 78 000 asuntolainalleni 130 euroa kuussa enemmän maksettavaa. Tuollaisen korotuksen kanssa tulen vielä vallan toimeen taloudessani!

Sähkö. Sähköön kuluu nykyään julmetusti varoja – rintamiestalossani on suora sähkölämmitys (toki varaava takka säästää hieman kuluissa), joten erityisesti viime vuosina huomattavasti kohonneet sähkön siirtohinnat ja sähkön hinnan nousu ovat käyneet todella kalliiksi. Esimerkiksi viime vuonna sähkönkulutus oli hieman alle 18 000 kWh ja siitä sain pulittaa siirtomaksuina Elenialle 1770 euroa ja Oomille sähköstä 1250 euroa. Kaikkiaan sähkökuluni olivat siis 3020 euroa eli kuukautta kohti noin 252 euroa. Viime vuonna käytössäni oli vielä loppuvuodesta äärimmäisen kalliiksi käynyt pörssisähkösopimus, mutta onneksi vaihdoin sen vuoden vaihteessa turvallisempaan kahden vuoden määräaikaiseen soppariin.

Selkeää säästöä saisin ilmalämpöpumpulla, millä helposti voisi tulla 30 %:n vähennys sähkön kulutukseen. Noin kahden tonnin ilmalämpöpumpulla asennuksineen saisin sen investoinnin maksettua nykyisillä sähkön hinnoilla jo alle kolmessa vuodessa! Tämä onkin seuraava talooni tuleva energiatehokkuutta lisäävä laite.

Seuraava investointi olisi aurinkopaneelit, mistä olisi hyötyä monella tavalla; ensinnäkin ei tarvitsisi maksaa kalliista sähköstä muualle, sillä saisi edullista energiaa tulevan sähköauton varalle ja ylijäämäsähkön voisi myydä pois erityisesti kalliiden hintapiikkien aikana.

Remonttilainat. Asunnon kuntoa pidetään parhaiten yllä säännöllisillä remonteilla, jolloin voi välttyä suuremmilta laskuilta esimerkiksi kosteusvahinkojen osalta. Nyt tänä keväänä tuli tehtyä ulkovuorauksen remppa, millä saatiin talolle pitkäksi aikaa hyvä suojakuori pitämään vettä ja kosteutta loitolla rakenteista. Hintaa tälle remontilla tuli osalleni noin 9000 euroa ja tähän ottamaani lainaan menee osaltani 125 euroa kuukausittain.

Asumisen kokonaiskulut. Näiden edellämainittujen suurempien menoerien lisäksi asumiseen liittyy kuluja mm. jätehuollosta, vedestä, kiinteistöverosta, kotivakuutuksesta ja remontointiin liittyvistä työkaluista. Asumisen pienemmät menot ovat yhteensä noin 150 euroa kuussa eli kaikkiaan asumiseen omakotitalossa menee kuukausittain noin 890 euroa eli 10 680 euroa vuosittain.

Liikenne

Firettäjänä sitä haluaisi tiputtaa kuluja liikenteessä – nyt asun tosiaan Hauholla ja käyn työssä Espoossa, jolloin väkisinkin liikkumiseen menevät kulut ovat korkeita. Käytössäni työmatkojani varten ehdottomasti kätevin vaihtoehto on henkilöauto, sillä muuten kulkemiseen työpaikalle esim. junan ja metron kombolla tuhrautuisi aivan liikaa kallisarvoista aikaa.

Autoilun kulut. Käytössäni on Seat Leon ST diesel-malli ja ehdottomasti suurin kuluerä liittyvät polttoaineeseen; nykyisellä noin 4,5 litran kulutuksella ja polttoaineen hinnan ollessa 2,4 € / l  kuukausittaisella 5500 ajetulla kilometrillä, polttoainekulut ovat noin 600 euroa. Muihin autoilun kuluihin (autovakuutus, huollot, renkaat ja ajoneuvovero) menee noin 250 euroa kuussa eli kokonaisuudessaan autoilun kuluni ovat juuri nyt noin 850 euroa kuussa eli 10 200 euroa vuodessa!

Sähköautoa kohti. Näillä polttoaineen hinnoilla sitä on jo melkein kateellinen sähköauton omistajille – säästänkin parhaillaan sopivaa sähköautoa varten käsirahaa, jotta saisi järjestettyä tarpeeksi pitkän toimintasäteen (yli 350 km) auton. Sähköautoon siirtymällä saisin kuluja tiputettua noin muutaman satasen kuussa, vaikka autolainaan menisikin tietty noin 300 – 400 euroa.

Ruoka

Firettäjänä ruoan suhteen painotamme isoja valmistusmääriä, alennuksien hyödyntämistä ja ruoan valmistusta alusta alkaen itse. Rahallisesti ruokakulut eivät ole yleensä vastuullani perheessä, joten niitä summia ei ole tässä kohtaa käytössä.

Isot valmistusmäärät. Yleensä teemme kerralla ruokaa useammaksi päiviksi – näin säästämme ajassa ja myös rahassa, kun ostamme kaupasta elintarvikkeita suurina kilohinnaltaan edullisina pakkauksina. Kotona tehtyä ruokaa vien sitten työpaikalleni, jolloin tulee työajan ruokailu ei todellakaan tule kalliiksi. 

Alennusten hyödyntäminen. Tarkkailemme kauppojen tarjouslehdet tarkalla silmällä, jotta saisimme edes hieman säästöä näinä korkean inflaation aikoina. Yleensä käymme kaupassa kohtuullisen myöhään, jotta voimme hyödyntää erilaisia ilta-alennuksia, mitä löytyy ainakin S-ryhmältä ja Tokmannilta. Jos löydämme isot erät alehintaisia tuotteita, laitamme niitä pakastimeen pidemmän ajan käyttöä varten.

Retkeily - rentouttavaa vaeltelua kauniissa maisemissa

Harrastukset

Kulutan firettäjänä harrastuksiin suhteellisen maltillisesti; tärkeimmät kiinnostuksen kohteeni ovat retkeily, juoksu ja lukeminen ja niissä pärjää mallikkaasti pienemmilläkin summilla. Nämä harrastukset antavat aitoa sisältöä elämään ja niiden ansiosta kehitän sekä henkistä että fyysistä hyvinvointiani.

Retkeily. Jo vuosia retkeily on ollut antoisa harrastus ja olen tähän mennessä keskittynyt enimmäkseen vaeltelemaan Suomen mahtavissa kansallispuistoissa. Tärkeimmät kolme retkeilyyn liittyvää varustetta ovat mielestäni teltta, rinkka ja vaelluskengät – ostan laadukkaita varusteita, mitkä kestävät sitten vuosikausia erilaisissa olosuhteissa ja tekevät vaeltamisesta nautinnollisen mukavaa. Retkeilyni kokonaiskulut eivät ole valtavia; vuodessa ehkä saan kulumaan niihin ajomatkoineen kaikkiaan noin 800 euroa.

Juoksu. Juoksu on mukava harrastus – pysyy hyvässä kunnossa, mieli lepää kauniissa maisemissa ja kunnon lenkin jälkeinen olotila on melkein rentoutunut! Rahaa tähän jaloon liikuntamuotoon saisi halutessaan upotettua vaikka millä mitalla, mutta itselle oikeastaan riittävät hyvät juoksukengät ja laadukkaat juoksuvaatteet. Näistä selviän vuosittain noin 200 eurolla, joten kyseessä on edullisen liikuttavaa hupia!

Lukeminen. Kolmas tärkeä harrastus on lukeminen, mikä antaa minulle paljon näkökulmia ja auttaa kehittämään osaamistani monella eri elämän osa-alueella. Fyysisiä kirjoja ostan erittäin harvoin ja silloin on kyseessä sellainen teos, mitä tulisi käytettyä ikivihreänä klassikkona säännölliseen tahtiin. Luen ja kuuntelen kirjoja BookBeat, Scribdin ja Storytelin tapaisten palvelujen avulla. Hinnoittelultaan nämä vaihtoehdot ovat mielestäni kaltaisilleni kirjojen suurkuluttajille todella edullisia – rajaton paketti maksaa Storytelillä 17 euroa, BookBeatilla 20 euroa ja englanninkielisellä vaihtoehdolla Scribdillä vain 11 euroa kuussa. Yleensä kerralla käytän vain yhtä pakettia kuussa, joten pientä säästöä saan tälläkin tavalla talouteeni.

Kulutan firettäjänä kohtuullisesti

Ainakin omasta mielestäni kulutan firettäjän kohtuullisesti; en laita rahojani  esimerkiksi kalliisiin harrastuksiin tai autoihin, mutta toisaalta en elä todellakaan mitään äärimmäisen minimalista kulutusvastaista elämää. Tulevaisuudessa uskon tulojeni kasvavan selvästi nykyisestä, mutta kulut aion pitää maltillisella tasolla esimerkiksi panostamalla sähköä säästäviin investointeihin ja vaihtamalla diesel-mallin sähköautoon.

Toivottavasti sait tästä postauksesta jotain hyvää irti – mitkä ovat sinun vinkkisi kuluttamiseen? Laita kommenttia alle, jotta saisimme kaikki talouttamme piirun verran parempaan kuosiin!

2 ajatusta aiheesta “Miten kulutan firettäjänä?”

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Siinä konkretisoituu minulle kaupunki- ja maalaiselämän ero. Kun elää kerrostalossa, ovat asumisen kulut alle 400€ kuussa. Sähkölasku on 30€ joka toinen kk ja Tampereella pärjää fillarilla ja ratikalla. Eli koko oma elämäni maksaa alle tonnin kuussa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tai väärää ja siksi on kiva lukea toistenkin poluista ja valinnoista. Hyvää kesää!

  1. Janne Soikkeli

   Aika pienet kulut sinulla kyllä tosiaan on minuun verrattuna, mutta eri paikkakunnat ja erilaiset tarpeet esim.
   liikkumisen suhteen vaikuttavat tietty asiaan. Pitkällä välillä tavoite on itsellekin mennä pienempää budjettia
   kohti – sillä tavalla voi sitten vähentää työntekoa ja elää mukavampaa arkea. Hyvää kesää sullekin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top