Kaaosteoria

Näin valmistaudut eläkkeelle firettäjänä

Näin taloudellisen riippumattomuuden tavoittelijana se varsinainen eläkkeelle jääminen ei aina ole ensimmäisenä mielessä, mutta aikanaan se aika koskee minua samalla tavalla kuin muitakin firettäjiä. Näistä omista eläkepäivistä voi ja kannattaakin tehdä mahdollisimman mukavia ja elämäntäyteisiä ja seuraavilla vinkeillä teet ehkä myös omista kultaisista vuosistasi mielekkään laadukkaan ajanjakson.

Mieti tavoitteesi

Tärkeä asia on tietysti pohtia, mitä oikein haluat eläkkeellä tehdä? Ovatko sinulle tärkeitä asioita esimerkiksi matkailu, lapsenlapset vai haluatko vielä olla jollain tavalla yritysmaailmassa mukana? Todella itselle merkittäviksi katsomiisi aiheisiin kannattaa varautua jo hyvissä ajoin, jotta varsinaisena eläkepäivinä asiat rullaisi sulavasti eteenpäin.

Esimerkiksi jos olet aikeissa muuttaa lähemmäksi lapsiasi kasvukeskukseen viiden vuoden päästä, on hyvä pohtia kannattaisiko sinun ostaa jo tässä kohtaa sieltäpäin asunto ja laittaa se vuokralle seuraaviksi vuosiksi. Mitä todennäköisemmin asuntojen hintakehitys tälläisissä kasvukeskuksissa on nouseva, jolloin saisit ensinnäkin kohtuullista passiivista tuloa itsellesi ja toisaalta aikanaan samankaltaisen asunnon ostohinta olisi huomattavasti nykyistä kalliimpi – säästäisit huomattavia summia kaikkiaan!

Suunnittele budjetti

Jos kykenet suunnilleen hahmottelemaan, millaista elämää haluat viettää eläkepäivilläsi, on aika laatia tarpeisiisi sopiva budjetti. Sen teko lähtee liikkeelle kartoittamalla alkuun kaikki tulosi ja menosi. Siinä kohtaa voit huomata, jääkö sinulle säästöön vähennyttyäsi tuloista kaikki menosi ja sen jälkeen kannattaa asettaa tavoitteita, joilla voit kohentaa talouttasi eläkkeellä jäämistä varten. 

Kannustan sinua tutustumaan kirjoitukseeni budjetin teosta, mistä saat perusteellisen konkreettiset vinkit omaan tilanteesi sopivan ratkaisun hakemiseen. Tässä kirjoituksesta löydät menojen ja tulojen kartoituksen, taloudellisten tavoitteiden asettamisen, erilaisia budjetoinnin tapoja ja vinkkejä budjettisi seurantaan.

Terveyteen paukkuja

Terveys on tietysti oleellinen asia meille jokaiselle – sen ansiosta voimme olla toimintakykyisiä mahdollisimman pitkään. Jotta voisit nauttia eläkepäivistäsi parhaalla tavalla, terveyden eteen kannattaa ehdottomasti toimia jo mieluiten keski-iässä oikeilla valinnoilla. Tärkeimpiä asioita terveytesi kannalta ovat ruokavalio, liikunta ja unenlaatu.

Ruokavalio. Yleisesti katsottuna olisi hyvä saada kaloreita suunnilleen sen verran kuin kuluttaa – nämä määrät vaihtelevat huomattavasti esimerkiksi liikunnan määrän mukaan. Keskimäärin erilaisia vihanneksia ja hedelmiä olisi hyvä olla runsaasti mukana omassa ruokavaliossa ja erityisesti punaista lihaa suositellaan useimpien tutkimusten mukaan käytettävän kohtuudella.

Liikunta. Kullekin parhaiten sopiva liikunta edistää tunnetusti sekä fyysistä, että henkistä hyvinvointia ja arkiliikunta esimerkiksi esimerkiksi päivittäisten kävelylenkkien muodossa on oiva keino huolehtia omasta terveydestä. Persoonallisuuden mukaan on myös todettu liikkumisen yhdessä muiden ihmisten kanssa edistävän erityisesti hyvinvointia – esimerkiksi retkeily, tanssi tai kuntoilu toimivat usein mahtavasti mukavassa seurassa!

Unenlaatu. Uni on ehdottomasti eräs huomattavampia terveyden kulmakiviä – kehno unenlaatu altistaa monille sairauksille ja heikentää selkeästi elämänlaatua henkisellä puolella. Hyvän yöunen varmistamiseksi suositellaan yleisesti raskaan kuntoliikunnan välttämistä ennen nukkumaan menoa, vain kevyehköä iltasyömistä ja oman mielen rauhoittamista (ei nettiä tai televisiota) ennen nukkumaan menoa.

Miten valmistaudut eläkkeelle?
Terveyttä ja virikkeitä testamentin kera - siinä vinkkejä levollisempaan elämään.

Virikkeitä viisaille

Eläkkeelle jäädessä voi helposti huomata, että ilo ja merkityksellisyys katoavat jonnekin mustaan aukkoon työn teon loputtua – moni meistä nimittäin on pitänyt omaa identiteettiään juuri työntekoon yhdistettynä.  Oman henkisen hyvinvointisi kannalta onkin tärkeää hankkia erilaisia mieltäsi vahvistavia virikkeitä, joiden avulla aivosi pysyvät toimintakunnossa mahdollisimman laadukkaasti. Erinomaisia tapoja huolehtia virikkeistä ennen eläkkeelle jäämistäsi ovat erityisesti oppiminen ja sosiaalinen toiminta.

Oppiminen. Elinikäinen oppiminen on oivallinen keino pitää mielesi täydessä terässä – sen avulla voit toisaalta oppia uusia taitoja, mutta myös aikaisempien opittujen asioiden kehittäminen syvällisempään muotoon antaa useimmille ihmisille merkityksellisyyttä elämään. Erilaiset korkeakoulut toki tarjoavat runsaasti valinnanvaraa oppimiseen, mutta myös netin kautta voit löytää valtavasti mahdollisuuksia kehittää itseäsi monipuolisen oppimisen kautta.

Sosiaalinen toiminta. Me ihmiset olemme pohjimmiltamme sosiaalisia eläimiä ja hyvillä merkityksellisillä ihmissuhteilla on suuri vaikutus omaan hyvinvointiimme. Esimerkiksi hyväntekeväisyys, järjestötoiminta tai liikunta yhdessä muiden kanssa ovat väyliä saada aitoa kontaktia muihin ihmisiin ja sitä kautta itsekin elää laadukasta virikkeellisen antoisaa elämää.

Tee testamentti

Kuolema ei ole meillä aina ensimmäisenä mielessämme arjen kiireiden keskellä, mutta se on silti karuna kaikkia ihmisiä yhdistävänä tekijänä viemässä meitä seuraavalla etapille. Jos ja kun olet elämäsi varrella saanut kerättyä varallisuutta, ilman oman tahtosi mukaista testamenttia varojasi menisi kuoleman koittaessa tahoille, joille et välttämättä haluaisi niitä kohdistaa.

Testamentin kautta voit ohjata varojasi esimerkiksi keskinäisellä testamentilla puolisollesi, jolloin eloonjäänyt puoliso saa omaisuuden täydellä käyttöoikeudella lukuunottamatta rintaperillisten lakiosuutta omaisuudesta. Erityistestamentilla voit puolestaan määrätä tietylle ihmiselle tai yhteisölle valitun esineen tai rahamäärän – esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestölle suuntaamasi summa kuuluisi tähän kategoriaan. Opi enemmän testamentin teosta tästä Suomi.fi:n mainiosta artikkelista!

Valmistaudumme, elämme

Yhteenvetona valmistautumalla etukäteen voimme tehdä omista eläkepäivistämme huomattavasti antoisampia – vähemmän stressiä, enemmän terveyttä, lämpimiä ihmissuhteita ja merkityllisen virikkeellistä elämää! Erityisesti aktiivinen ote eläkkeellä pitää henkisen ja fyysisen puolen mahtavassa vireessä – vierivä kivi ei todellakaan sammaloidu!

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta jotain ajattelemista omalle kohdallesi, henkilökohtaisesti aion eläkkeelläkin jatkaa aktiivista elämää uusien taitojen oppimisen, merkityksellisten ihmissuhteiden ja kauniiden maisemien maalailun kautta – millaista elämää ajattelet viettäväsi eläkkeellä, laitathan kommenttia alle?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top