*Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Kryptovaluutta sijoittaminen on kasvanut selkeästi viime vuosina yhä suositummaksi myös Suomessa ja ne tulevat pitkällä aikavälillä olemaan vielä nykyistä reippaasti suuremmassa roolissa sijoittamisessa ja maksamisen välineinä. Tästä artikkelista saat hyvät perustiedot kryptovaluuttojen ominaisuuksista, niihin sijoittamisesta ja erilaisista kauppapaikoista.
Mitä ovat kryptovaluutat?
Kryptovaluuttojen eli virtuaalivaluuttojen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat seuraavat asiat; ne ovat digitaalista valuuttaa perustuen hajautettuun verkostoon, lohkoketjuteknologia mahdollistaa niiden läpinäkyvyyden ja hajautuksen ja ne ovat riippumattomia keskuspankeista.
Hajautettu verkosto. Kryptovaluutat toimivat hajautetussa verkostossa, jolloin kaikki maksut ja valuuttojen liikkeet eri tilien välillä julkaistaan läpinäkyvästi verkossa kaikille toimijoille. Nämä tiedot puolestaan suojataan kryptografian avulla, jolloin verkosto on käytännössä murtamaton.
Lohkoketjuteknologia. Tämä teknologia toimii kryptovaluuttojen perustana ja sen ansiosta kaupankäyntikulut eri tilien välillä ovat matalat, verkostot ovat hajautettuja ja transaktiot (yksittäinen kauppa) tapahtuvat läpinäkyvästi ja peruuttamattomasti.
Riippumattomuus keskuspankeista. Kryptovaluutat tunnistaa siitä, että keskuspankit tai valtiot eivät voi vaikuttaa niiden arvoon mitenkään. Virtuaalivaluuttoihin ei siis kohdistu inflaatiota, deflaatiota ja niiden määrä on useimmiten rajattu tiettyyn määrään, joten kysyntä ja tarjonta määräävät aidosti kryptovaluuttojen hinnat.
Kaupankäynnin olemus. Voit siirtää kryptovaluutat toisen osapuolen tilille ilman pankkien ja luottolaitosten pääsyä väliin, jolloin kustannukset pysyvät alhaisina. Siirrot ovat peruuttamattomia ja niissä käytetään pitkiä osoitteita lähetykseen, joten ole äärimmäisen tarkka lähettäessäsi virtuaalivaluuttaa muille! Kryptovaluuttojen siirrot ovat yleensä erittäin nopeita (joitakin minuutteja korkeintaan), joten ero tavallisiin pankkisiirtoihin muihin maihin (helposti monta päivää) on selkeä.
Osta tai louhi! Virtuaalivaluuttoja voi hankkia joko ostamalla niitä esimerkiksi kryptopörsseistä (Binance, Coinbase, Coinmotion tai CryptoRunner) tai louhimalla. Tilien luominen kryptopörsseihin ei kestä yleensä pitkään ja kaupankäynti on niissä tehty erittäin helpoksi ja nopeaksi (treidaus kryptoilla on yleistä!). Louhinnalla käytät joko omia tietokoneitasi tai ulkoistettua palvelua (Genesis Mining* ), jolloin palkintona virtuaalivaluuttojen vahvistamisesta saat kryptovaluuttoja itsellesi.
Kryptovaluutat etuineen
Kryptovaluutta sijoittaminen sisältää runsaasti positiivisia puolia; olennaisimmat hyödyt ovat kaupankäynnin kulujen mataluus, kryptojen siirtojen turvallisuus ja omistustesi pitäminen itsenäisesti omassa lompakossa (tietokoneen tai älylaitteen ohjelma tai fyysinen laite) ilman pankkeja.
Matalat kulut. Kryptovaluutoilla kaupankäynnin kulut ovat todella matalia, joten esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin verrattuna säästät yleensä selvää rahaa kuluissa. Lisäksi ulkomaille lähettäessäsi säästät huomattavasti, jos teet siirron kryptoilla, etkä normaalilla tilisiirrolla.
Turvallisuus. Virtuaalivaluutalla voit tehdä ostoja ja myyntejä äärimmäisen turvallisesti, sillä ne ovat erittäin suojattuja lohkoketjuteknologian avulla ja hyvän salauksen ansiosta ulkopuoliset huijarit eivät pääse väliin käyttäessäsi kryptoja.
Hallitset itse varojasi. Kryptovaluutat voit pitää omassa yksityisessä lompakossasi, jolloin pankit eivät pääse väliin laittamaan mitään kuluja hallinnasta, jäädyttämään tai sulkemaan tiliäsi. Näitä tarvitsemiasi lompakoita on erilaisia ja voit käyttää joko asennettua ohjelmaa tietokoneessa tai älylaitteessa tai fyysistä laitetta (esim. Nano Ledger). Lompakoista ei myös yleensä koskaan mene mitään kuluja, joten siinä on yksi suuri syy lisää käyttää niitä.
Monipuolinen valikoima. Kryptovaluuttoja löytyy moneen tarkoitukseen; joitakin pidetään kullan vertaisina arvonsäilyttäjinä (Bitcoin), jotkin toimivat erinomaisesti yhteydessä pankkeihin (Ripple, Stellar) ja tietyt luovat kokonaisia ekosysteemejä (Ethereum, EOS, NEO). Kaikkiaan valittavana on yli 5700 kryptovaluuttaa, joten valinnanvaraa totisesti riittää!
Valuuttaa on usein saatavilla rajoitetusti. Monet kryptovaluutat ovat erittäin rajallisia lukumäärältään, minkä verran kyseistä kryptoa on tarjolla. Esimerkiksi tunnetuinta virtuaalivaluuttaa Bitcoinia louhitaan kaikkiaan 21 miljoonaa kappaletta ja sen jälkeen niiden lukumäärä ei enää lisäänny. Siispä inflaatio ei pääse vaikuttamaan samalla tavalla kuin normaalien valuuttojen kohdalla, jolloin keskuspankit voivat esimerkiksi painaa rahaa lisää loputtomasti. Toinen positiivinen puoli rajoitetussa määrässä on se, että jos kysyntä kasvaa ja tarjonta vähenee, kryptojen hinnat kohoavat selvästi.
Kryptovaluutat heikkouksineen
Kryptovaluutat sisältävät myös merkittäviä heikkouksia, joista huomattavimpiin kuuluvat suuri volatiliteetti arvoissa, säännöstelyn epävarmuus, kryptojen käyttö rikollisuudessa, alttius hintojen manipulaatiolle ja kryptovaluuttavälittäjiin tehtävät murrot.
Arvot vaihtelevat merkittävästi. Aivan oleellinen kryptovaluuttoihin liittyvä piirre on niiden suuret hinnan vaihtelut; niiden arvostukset voivat päivän aikana helposti vaihdella kymmeniä prosentteja ja spekulatiivisesta luonteestaan niiden arvoa ei voi tarkasti määritellä toisin kuin esimerkiksi osakkeiden kohdalla. Siispä kryptovaluuttoja ei keskimäärin kannata ostaa varojen suojasatamaksi lyhyellä välillä suuren riskin vuoksi, vaan suosia ennemmin pitkän ajan hajautettua suunnitelmaa.
Rikollisten käytössä. Virtuaalivaluuttoja käytetään yleisesti rikollisuudessa esimerkiksi huumeiden ostamisessa salatuilta kauppapaikoilta tai rahanpesun kohdalla. Erityisesti privaattikryptot (Monero, Zcash ja Dash) ovat rikollisten suosiossa niiden tarjoaman täydellisen anomymiteetin ansiosta. Sääntely kiristyy kuitenkin jatkuvasti maailmanlaajuisesti, joten jopa privaattikryptot eivät välttämättä suojaa rikollisia kauaa.
Säännöstelyn epävarmuus. Kansainvälisesti katsottuna kryptovaluutat ovat uusi asia, joten niiden sääntely on vielä pahasti kesken. Sääntely vaihtelee selkeästi maakohtaisesti ja se tulee kehittymään seuraavina vuosina reilusti syvällisempään muotoon. Suurimmat sääntelyn kehityskohteet liittyvät keskuspankkien toimintaan, rikollisuuden torjuntaan ja privaattikryptojen toiminnan rajaamiseen. Kryptovaluutta sijoittaminen onkin kärsinyt huomattavasti viime vuosina esimerkiksi Kiinan ja Intian asettamille ankarille rajoituksille kryptoihin liittyen.
Hintojen manipulaatio. Useat kryptovaluutat ovat omistuspohjaltaan erittäin keskittyneitä eli niillä on omistajia, joilla on valtava osuus kyseisestä valuutasta. Halutessaan nämä valaiksi kutsutut toimijat voivat heiluttaa kursseja suurmyynneillään todella radikaalisti ja pitkään vaikuttaen. Sääntelyn kehittyessä manipulaatio voi vaikeutua, mutta sitä ennen varovaisuus ja sijoittaminen kryptoihin pitkän ajan tähtäimellä on eduksi.
Kryptopörssien turvallisuus. Kryptovaluutat itsessään ovat erittäin suojattuja, mutta kryptovälittäjien turvallisuus ei ole aivan samalla tasolla. Hakkerit ovat murtautuneet useisiin kryptopörsseihin ja kuuluisimpana esimerkkinä aikansa suurin välittäjä Mt Gox meni konkurssiin vuonna 2014. Voit suojautua tältä riskiltä esimerkiksi laittamalla suurimman osan varoistasi omaan yksityiseen lompakkoon (ohjelma tai fyysinen laite), sallimalla kryptojen siirrot vain tiettyihin osoitteisiin tai käyttämällä kaksifaktorista todennusta (2FA) tilillä.
Erilaisia virtuaalivaluuttoja on tarjolla jo tuhansia, mutta tietyt niistä ovat selkeästi muita tunnetuimpia ja eniten käytettyjä pörsseissä ja maksuvälineinä. Seuraavaksi pääset tutustumaan syvällisemmin neljään erilaiseen kryptovaluuttaan; tunnetuimpaan ja vakaimpana arvon säilyttäjänä pidettyyn Bitcoiniin, suuren ekosysteemin luovaan Ethereumiin, pankkien sovelluksiin vaikuttavaan XRP:ään (Ripple) ja suuren kryptovälittäjän Binance Coiniin.
Bitcoin
Bitcoin on monelle meistä synonyymi kryptovaluutoista, eikä suotta! Se oli ensimmäinen kryptovaluutta (Satoshi Nakamoto loi sen 2008) ja sen arvo on kaikista virtuaalivaluuttojen arvostuksesta vaihdellut viime vuosina noin 32 – 70 prosentin välillä. Käytännössä Bitcoinin liikkeet vaikuttavat suuresti useimpien muiden kryptovaluuttojen arvoihin samansuuntaisesti, joten sen muutoksia kannattaa seurata tarkasti!
Tarjonta niukkaa. Kaikkiaan tätä valuuttaa tulee tarjolle kaikkiaan 21 miljoonaa kappaletta, joten tarjonta on erittäin rajallista useimpiin muihin kryptovaluuttoihin verrattaessa. Tästä syystä tulevaisuudessa Bitcoiniin on ennakoitu suuria nousupaineita vähäisen tarjonnan ja suurehkon kysynnän vuoksi ja sitä on sanottu kullan tyyliseksi arvon säilyttäjäksi. Kryptovaluutta sijoittaminen Bitcoinilla tarkoittaakin monella ns. hodlausta – pidetään Bitcoineja kryptolompakossa ikuisesti, eikä myydä suotta pois!
Skaalattavuus haasteena. Bitcoinilla tehtävät siirrot kestää suhteellisen pitkään, sillä Bitcoin – verkosto voi käsitellä vain rajatun määrän transaktioita kerrallaan. Asiaa on kuitenkin viime vuosina korjattu mm. salamaverkon (Bitcoinkeskuksen artikkeliin asiasta pääset tästä linkistä) avulla, mutta edelleen tavalliset siirrot netissä eivät keskimäärin hoidu minuuteissa.
Likvidi käyttää. Yksi Bitcoinin parhaista ominaisuuksista on sen antama valtaisa likviditeetti; saat käytännössä aina ostettua tai myytyä sitä oikealla hinnalla ilman suurta eroa osto- ja myyntilaidalla. Lisäksi monissa kryptopörsseissä ei käytetä normaaleja valuuttoja lainkaan, vaan usein juuri Bitcoin toimii siellä muiden virtuaalivaluuttojen kanssa vaihdannan välineenä.
Liikkeet tasaantumassa. Useimpiin muihin kryptovaluuttoihin verrattuna Bitcoinin arvon muutokset ovat tasaantuneet hiljalleen viime vuosina. Syynä on osittain instituutioiden tulo mukaan investoinneillaan Bitcoiniin ja toisaalta löytyy yhä enemmän sijoittajia, jotka sijoittavat siihen hodlaten (eli pitävät niitä salkussaan – eivät myy!).
Maksukäytössä kehitettävää. Bitcoinin käyttö ei vielä onnistu kovin monessa verkkokaupassa tai kivijalkaliikkeessä. Osin syynä on Bitcoin – verkoston skaalautuvuuden puute, mutta osin syynä on se, että vielä kovin moni ihminen ei tunne tarpeeksi hyvin kryptovaluutoista. Tulevaisuudessa tietämys virtuaalivaluutoista tulee kasvamaan, jolloin myös niitä omistetaan ja käytetään enemmän arjessa ja juhlassa.
Ethereum
Ethereum on luotu kokonaiseksi ekosysteemiksi, joten se tarjoaa kryptovaluutan (Ether) lisäksi myös monia mahdollisuuksia esimerkiksi älysopimusten tai omien virtuaalivaluuttojen tekemiseen. Ethereumin luoja Vitalik Buterin saattoi tämän ekosysteemin toimintaan suuremmin vuonna 2015 ja siitä lähtien Ethereum-ohjelmointialusta on kasvattanut suosiotaan selvästi.
Laaja ekosysteemi. Ethereum on hajautettu avoimella lähdekoodilla toimiva ohjelmointialusta, mikä on toteutettu Ethereum Virtual Machinen (EVM) avulla. EVM mahdollistaa älysopimukset, joita voidaan käyttää esimerkiksi kaupankäynnissä ostajan ja myyjän välillä tai hajautettujen sovellusten (DApp) luomiseen. Kryptovaluutta sijoittaminen Ethereumilla tarkoittaakin ennen kaikkea luottamista tämän massiivisen ekosysteemin voimistumiseen tulevaisuudessa.
Älysopimukset. Ethereumin älysopimukset (smart contracts) mahdollistavat sopimusten tekemisen suoraan osapuolten välillä ilman mitään välikäsiä. Nämä sopimukset ovat peruuttamattomia ja seurattavia ja ne auttavat säästämään kuluissa automaation avulla. Älysopimuksia sovelletaan esimerkiksi uusien kryptovaluuttojen luomisessa, logistiikassa, kiinteistösijoittamisessa ja terveydenhuollossa. Tulevaisuudessa hajautettuihin autonomisiin organisaatioihin tähtäävä DAO (Cointelegraphin selvennys siitä täällä) tulee vielä korostamaan älysopimusten merkitystä entisestään.
Ether. Ether on se Ethereumin oma varsinainen kryptovaluutta ja sitä käytetään Ethereumin järjestelmän ylläpitoon. Käyttäessäsi Etheriä jollakin tavalla maksat siitä pienen osuuden Ethereumin louhijoille, jotta järjestelmä pysyisi turvallisena ja hajautettuna. Tätä kustannusta kutsutaan ”gas”-nimellä ja se vaihtelee aina tapauskohtaisesti. Etheriä voit hyödyntää esimerkiksi uusien tokeneiden (ERC-20) luomiseen Ethereum-ohjelmointialustalla, treidaamiseen tai lainaamiseen muille korkoa vastaan.
Kilpailu on armotonta. Ethereumin ekosysteemi on tällä hetkellä eniten käytetyin, mutta kilpailijoita on jo toki ilmaantunut näkymiä sumentamaan. Merkittävimmät vastaavanlaisia ohjelmointialustoja tarjoavat vaihtoehdot ovat Binance, Polkadot, EOS, NEO ja Tron, jotka eroavat vielä tässä vaiheessa Ethereumista esimerkiksi siinä, että niissä käytetään Proof-of-Stake-protokollaa Ethereumin ja Bitcoinin hyödyntämän Proof-of-Work-protokollan sijaan. Ethereum on myös vaihtamassa mukaan näiden kilpailijoiden käyttämään protokollaan, mutta muutos voi olla haastava toteutukseltaan.
Hajautetut sovellukset. Ethereum antaa mahdollisuuksia luoda ja käyttää monipuolisia sovelluksia virtuaalimaailmoista kryptopörsseihin. Nämä DAppsit perustuvat lohkoketjuteknologiaan ja älysopimuksiin, jolloin turvallisuus ja toimintavarmuus ovat sovellusten kivikovaa perustusta. Lisää tietoa näistä sovelluksista löydät täältä Ethereum.orgin artikkelista.
Jos haluat tarkemmin tutustua Etheriumiin, kirjoittamani artikkeli antaa sinulle oivat perustiedot Ethereumin ominaisuuksista, käyttötarkoituksista ja tulevaisuudesta. Pääset syventymään tähän merkittävään kryptoon alla olevasta painikkeesta!
XRP (Ripple)
Useimmat kryptovaluutat luottavat hajautettuun ja itsenäiseen malliin toiminnassaan, mutta Ripple ja sen XRP-virtuaalivaluutta toimii keskitetymmällä ja rahoitusalan instituutioille, kuten pankeille tai valuutan vaihtopörsseille ratkaisuja luovalla tyylillä. Tarkoituksena Ripplellä on siis erityisesti sujuvoittaa instituutioiden maksuliikenteen toimintaa, joten yksityisillä kuluttajilla ei ole suoraa käyttöä XRP-tokenille.
Ratkaisu instituutioille. Ripple yhtiönä tarjoaa suljetulla RippleNet-verkollaan instituutioille mahdollisuuden tehdä maksuliikenteestään selkeästi nopeampaa, turvallisempaa ja kustannustehokkaampaa. RippleNet mahdollistaa myös maksut kaikilta normaaleilta valuutoilta (esim. USD, EUR) tai kryptovaluutoilta. Mukana on parhaillaan yli 300 rahoitusalan toimijaa, merkittävimpinä voisi mainita Santanderin, American Expressin ja MoneyGramin.
XRP:n olemus. XRP-tokenin käyttötarkoitus on tarjota likviditeettiä RippleNettiin, jotta pankit ja maksunvälittäjät voivat suoriutua tarvittavasta maksuliikenteestä kunnialla. Siirrot tällä hyvin skaalautuvalla virtuaalivaluutalla ovat erittäin nopeita, sillä XRP pystyy käsittelemään noin 1500 maksutapahtumaa sekunnissa, mikä on jo verrattavissa VISA:n lukuihin. Tavallinen kuluttaja ei voi käyttää XRP-virtuaalivaluuttaa ostosten tekoon kaupoissa, kuten esimerkiksi Bitcoinin kohdalle jo onnistuu.
Omistus keskittynyttä. Suuri osa XRP-tokenin omistuksesta on vielä Ripplellä itsellään ja yhtiö laskee näitä vähitellen markkinoille ulos. Jatkuvien myyntien seurauksena tämän virtuaalivaluutan kurssi ei olekaan kehittynyt kovin suotuisasti viime vuosina esimerkiksi Bitcoiniin verrattuna. Tulevina vuosina omistus hajautuu laajemmalle, mutta kryptovaluutta sijoittaminen XRP:een sisältää runsaasti riskejä oka tapauksessa!
Suurin kilpailija Stellar. Ripplessä aiemmin vaikuttanut Jed McCaleb perusti 2013 Stellarin, mikä myös on maksutapahtumien kehittämiseen suunniteltu kryptovaluutta. Suurimmat erot Rippleen ovat se, että Stellar on voittoa tavoittelematon organisaatio, sen luoma verkosto on avoin ja sen tavoitteena on antaa tulotasosta riippumatta ihmisille mahdollisuuden tehdä maksutapahtumia edullisesti.
Binance Coin
Binance on tällä hetkellä maailman suurin kryptovaluuttapörssi ja Binance Coin on tämän pörssin oma kryptovaluutta. Viime vuosina Binance Coin on noussut suuremmaksi markkina-arvoltaan seuraten Binance-pörssin kasvua suurimmaksi kryptojen välittäjäksi. Erityisesti tätä Binance Coinia käytetään Binance-pörssissä erilaisten palkkioiden maksuun ja potentiaalisiin uusiin ICO-projekteihin sijoittamiseen.
Binance-pörssin maksuväline. Eniten tätä kryptovaluuttaa käytetään kaupankäynnissä Binance-pörssissä ja hyödyt sen käytöstä saamalla 25 %:n alennuksen maksamistasi palkkioistasi esimerkiksi Bitcoiniin verrattuna. Varsinkin paljon treidaavalle kryptosijoittajalle tämä on suuri etu Binancen kulujen ollessa muutenkin alhaiset.
Binance Chain. Alunperin Binance Coin luotiin vuonna 2017 Ethereumin alustalle toimivaksi, mutta vuonna 2019 julkaistiin Binance Chain-lohkoketju ja silloin Binance Coinit siirrettiin tälle uudelle Binancen omalle alustalle. Käytännössä tämä kryptovaluutta hyötyy tästä esimerkiksi paremmin likviditeetin ja ICO-projekteihin sijoittamisen mahdollisuuksilla.
Poltetun kolikon taktiikka! Alunperin Binance Coineja oli tarjolla 200 miljoonaa kappaletta, mutta Binance on luvannut ostaa ja tuhota näitä tokeneita, kunnes niitä on enää 100 miljoonaa on jäljellä. Tämän seurauksena jäljelle jääneiden BNB-tokeneiden arvo tulee nousemaan todennäköisesti tarjonnan supistuessa, joten se on positiivinen puoli tähän sijoitettaessa pitkällä välillä.
Binance Launchpad. Binancen oman alustan myötä myös ilmaantui Binance Launchpad, jolla voit sijoittaa uusiin lupaaviin kryptoalan innovaatioihin. Tässä käytetään maksuvälineenä Binance Coinia ja monet näistä projekteista ovat keränneet miljoonien eurojen arvosta pääomia tuekseen. Tämän ICO-alustan suosion myötä myös Binance Coiniin on odotettavissa kasvanutta kysyntää.
Binance DEX. Binance Coinille löytyy käyttöä myös Binancen hajautetussa pörssissä eli Binance DEXissä. Siinä voit käydä kauppaa suoraan esimerkiksi omasta fyysisestä laitteesta (esim. Ledger Nano) tai tietokoneelle asennettavasta kryptolompakosta toisen osapuolen kanssa. Tässä hajautetussa pörssissä välityspalkkiot ovat vielä normaalia Binancen pörssiä pienemmät ja kryptovaluuttasi ovat paremmassa turvassa, kun en säilytä niitä välittäjällä.
Kryptovaluutat tulon tuojina
Kryptovaluutat eivät ole kovin vanha ilmiö, mutta kryptovaluutta sijoittaminen onnistuu jo lukuisan vaihtelevilla keinoilla. Tavallisimpia väyliä vaurastumiseen kryptoilla ovat arvonnousu, treidaaminen ja louhiminen, mutta myös steikkaus, master nodet, airdropit ja affiliate markkinointi voivat nostaa tulojasi selvästi!
Arvonnousu eli HODL! Yksi käytetyimmistä tavoista tienata kryptoilla on ostaa niitä ja odottaa arvonnousua hiljalleen korkeammalle. Tämä taktiikka sopii hyvin pitkän ajan kärsivälliseen sijoittamiseen, jolloin ei kannata säikähtää suuristakin kurssien vaihteluista. Olennainen kohta tässä tyylissä on olla sopivan ahne; jos kryptosi arvo on kymmenkertaistanut, niin ilman todella perusteltua syytä sitä ei kannata myydä ainakaan kokonaan pois. Usein laadukkaat virtuaalivaluutat nousevat pitkällä ajalla varsinkin jos niiden tarjonta on sopivan niukkaa ja kysyntä suurta.
Treidaaminen. Treidaus voi olla erittäin kannattavaa kryptoissa jo pelkästään suurten kurssiliikkeiden ja matalien välityspalkkioiden ansiosta. Menestyäksesi treidaajana kannattaa valita tarpeeksi likvidit ja volatiilit (suuria kurssiliikkeitä!) kryptovaluutat treidattavaksi ja käydä kauppaa tarpeeksi suurissa kryptopörsseissä (esim. Binance, Kraken tai Coinbase). Treidaamiseen perusteet on hyvä hallita, jotta saisit aikaan selvää jälkeä markkinoilla. Itse aloittelevana treidaajana olen hyötynyt tästä Udemysta löytyvästä Luca Moschinin Crypto Trading 101 – verkkokurssista*, kannattaa tutustua!
Louhiminen. Tietyt kryptovaluutat ovat louhittavaa laatua, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että joko omalla tietokoneella tai ulkoistetulla palvelulla laskentatehoa käytetään kryptovaluutan lohkoketjujen rakentamiseen ja verkon toiminnan ylläpitoon. Palkkiona tästä louhimisesta tulee uutta valuuttaa louhijan käyttöön. Proof of Work-mallin louhimiseen tarvitaan fyysisiä laitteita ja sähkönkulutukseen voi kulua esimerkiksi Bitcoinia louhittaessa suuriakin summia. Muita Proof of Work-mallin kryptovaluuttoja ovat mm. Ethereum, Litecoin, Monero ja Dash, kattavan kokoelman näistä louhittavista valuutoista löydät tästä Cryptoslaten artikkelista.
Voit käyttää myös pilvipalvelua louhimisessasi, jolloin maksua vastaan nämä yritykset louhivat puolestasi omissa datakeskuksissaan. Tällä tyylillä vältyt omilta suurilta investoinneilta laitteiston hankintaan ja pääset osalliseksi laadukkaasti järjestettyyn energiatehokkaaseen louhintaan. Hintojen vertailu näiden pilvilouhijoiden kanssa on hyödyllistä, mutta on viisasta myös tarkkailla niiden luotettavuutta, sillä valitettavasti tällä alalta löytyy paljon epärehellisiä toimijoita. Omasta mielestäni jo vuosia laadukkaasti toiminut läpinäkyvä Genesis Mining* on turvallisin keino louhia pilvessä!
Steikkaus. Staking eli suomalaisittain steikkaus tarkoittaa kryptoissa sitä, että sinulla on jokin Proof of Stake-mallin kryptovaluutoista ja lukitset nämä varasi tietyksi aikaa kyseisen lohkoketjun ylläpitoon. Palkkiona tästä saat korkoa ja saamasi palkkio riippuu steikkaamasi valuutan määrästä. Steikattavia virtuaalivaluuttoja ovat esimerkiksi Tezos, Neo, Tron ja Cosmos ja steikkaukseen kuuluvat yleensä seuraavat ehdot; kryptolompakon on oltava verkossa 24/7 ja sen on tuettava steikkausta ja usein vaaditaan minimimäärää kryptoille. Voit steikata esimerkiksi Trustwalletin kryptolompakolla tai sijoittaa kryptovälittäjien (esim. Binance) alustoilla.
Master Node. Steikkauksen isoveljeksi voisi hyvin kutsua Master Nodea, jolla on reilusti enemmän vastuuta ja etuja kryptovaluuttojen lohkoketjujen toiminnasta. Ne vaihtelevat eri kryptovaluuttojen välillä, mutta yleensä ne lisäävät siirtojen yksityisyyttä, mahdollistavat osallistumiseen äänestyksiin ja välittömät transaktiot. Vaaditut minimisummat ovat selkeästi suurempia steikkaukseen verrattuna; esimerkiksi halutessasi Dashin Master Nodeksi sinulta vaaditaan 1000 Dashia lompakossasi. Lisäksi sinulta vaaditaan virtuaalipalvelualustan tai palvelimen käyttöä kryptolompakkoasi varten 24/7, tarpeeksi tilaa lohkoketjun säilyttämiselle ja omistettu IP-osoite. Lisää Master Nodesta voit lukea tästä Coinsutran artikkelista.
Airdroppaus. Voit saada kryptoja ilmaiseksi tai pientä palveluasi vastaan (esim. somepostaus) myös uusien tulokkaiden markkinoidessa itseään julkisuudessa. Tätä kutsutaan airdroppaukseksi ja sen tarkoituksena on herättää kiinnostusta uutta kryptoprojektia kohtaan ennen kun se esimerkiksi listautuu johonkin kryptopörssiin. Voit tutustua airdropattaviin tulokkaisiin esimerkiksi Airdrops.io- , Cocoricos.io– tai Airdrop Alertin sivustoilla.
Affiliate-markkinointi. Eräs parhaista keinoista tienata kryptoja on markkinoida omalla verkkosivulla, blogissa tai somekanavalla kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita tai tuotteita. Voit tuoda esille esimerkiksi kryptopörssejä, pilvipalveluja, fyysisiä laitteita (Trezor Nano, Ledger) tai treidausbotteja. Affiliate-markkinointiin pääset paremmin tutustumaan alla olevasta painikkeesta – kannattava valinta!
Kryptovaluutat verotuksessa
Kryptovaluutat ovat suhteellisen uusi asia, mutta verottajan kantava koura ulottaa nykyään tehokkaasti niihinkin. Oleellinen asia virtuaalivaluuttojen verotuksessa on se, että niiden käyttö missä tahansa tilanteessa aiheuttaa verotuksen realisoitumisen pääomatulona. Louhimisesta saadut tulot puolestaan verotetaan ansiotulona ja steikkaamalla (Proof of Stake) kerätyt korot pääomatulona. Seuraavat tiedot ovat laadittu verottajan sivuihin pohjautuen.
Luovutusvoitto. Kryptovaluuttojen käyttö realisoi siis aina niiden käytössä verotuksen pääomatulona. Luovutusvoitto huomioidaan sen verovuoden tuloksi, jolloin kauppa, luovutus tai muu käyttö on tapahtunut. Kryptovaluutan luovutuksesta syntyneet tappiot voit vähentää omaisuuden luovutuksista keräämistäsi tuotoista verovuonna ja viitenä seuraavana vuotena. Jos vuodessa kaikki luovutusvoittosi ovat alle 1000 euroa, niin luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa.
Hankintameno-olettama tai todellinen hankintameno? Voit valita luovutusvoittosi kohdalla, vähennetäänkö luovutushinnasta alkuperäinen ostohinta kaikkine kuluineen vai käytätkö hankintameno-olettamaa. Jos hyödynnät hankintameno-olettamaa, niin voit vähentää silloin 20 % luovutushinnasta alle 10 vuoden omistusajalla ja 40 % yli 10 vuoden omistusajalla. Esimerkiksi jos olet ostanut Bitcoinin 1000:lla eurolla ja myyt sen 10 000:lla, niin hankintameno-olettamaa käyttämällä alle 10 vuoden omistuksella maksaisit veroa 2160 euroa (myyntivoitto 9000 euroa – 20% myyntivoitosta = 7200€ x 0,3 (30 %:n pääomavero) = 2160€). Toista tapaa käyttäen maksaisit veroja noin 2700 euroa eli selkeästi enemmän!
Luovutusvoitot aikaansaavat tapahtumat. Virtuaalivaluuttojen käytössä on kolme selkeää asiaa, mitkä vaikuttavat niiden realisoitumaan verotuksessa. Nämä asiat ovat:
- Virallisen valuutan ja kryptovaluutan vaihto. Virallinen valuutta tarkoittaa tässä siis esimerkiksi euroja, dollareita ja muita virallisia maksuvälineitä.
- Kryptovaluutan käyttö palveluiden tai tuotteiden hankinnassa. Käytännössä tällä tarkoitetaan verkossa tai kivijalkaliikkeissä tapahtuvia hankintoja virtuaalivaluuttaa käyttäen.
- Krypton vaihto kryptoon. Myös yhden virtuaalivaluutan vaihto toiseen kryptovaluuttaan kertyy aina luovutusvoittoa tai -tappiota.
Louhinnan verotus. Kryptovaluutan louhimisesta Proof of Work-tyylillä verotetaan ansiotuloverotuksen mukaan. Tällä tyylillä tarkoitetaan joko omilla tietokoneilla tai pilvipalvelulla tehtävää virtuaalivaluutan louhimista esimerkiksi Bitcoinin, Ethereumin tai Litecoinin kohdalla. Voit laskea saamasi tulon päiväkohtaisesti tai kuukausikohtaisesti käyttäen sen ajan keskikurssia. Louhinnasta aiheutuvia välittömiä kuluja voit vähentää verotuksessa; tälläisiä menoja ovat esimerkiksi louhimiseen kulunut sähkönkäyttö ja laitteiston hankinnat.
Steikkauksen verotus. Jos saat korkoa lukitsemalla virtuaalivaluuttasi tietyksi aikaa eli louhimalla virtuaalisesti, niin verottaja kohtelee tätä tuloa pääomatulona. Tämä tulo realisoituu silloin, kun saat uuden virtuaalivaluutan hallintaasi ja saamasi bruttotulon määrä on hankintahinta virtuaalivaluutalle.
Kryptovälittäjiä esittelyssä
Kryptovaluutat vaihdetaan yleensä kryptovälittäjien palveluissa ja niitä löytyy maailmalta jo runsain mitoin valittavaksi. Seuraavaksi esittelen sinulle joitakin erilaisilla tyyleillä toimivia kryptopörssejä sekä Suomesta että kauempaa maailmalta. Vertaile ja mieti sopiiko jokin näistä vaihtoehdoista omaan sijoitustyyliisi?
Coinmotion
Coinmotion on suomalaisen Prasoksen omistama kryptovälittäjä, mikä on toiminut jo vuosia kehittäen toimintaansa jatkuvasti lisäämällä uusia ominaisuuksia palvelussaan. Lyhyesti sanottuna Coinmotion on hyvä vaihtoehto erityisesti osta ja pidä-tyylin sijoittajille, sillä palvelussa voit ostaa kryptovaluuttoja kuukausisäästäen, jolloin voit hajauttaa ajallista riskiä ja kuin huomaamatta nostaa kryptojesi määrää ja arvoa. Coinmotion ei ole kryptopörssi, joten treidaamista varten kannattaa avata tili puolestaan esimerkiksi Binancelle tai Krakenille.
Valikoima on ytimekäs. Kryptovaluutta sijoittaminen Coinmotionissa onnistuu tässä kohtaa hyvin rajatulla määrää virtuaalivaluuttoja; Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP ja Stellar Lumens ovat ne valitut kohteet tässä palvelussa. Nämä kryptovaluutat ovat jo vuosia olleet kysyttyjä ja likvidejä vaihtoehtoja, joten monelle sijoittajalle ne ovat ainakin hyvä lähtökohta kryptoihin.
Luotettavan turvallinen. Coinmotion on saanut ensimmäisenä kryptovälittäjänä maksulaitostoimiluvan Suomessa ja lisäksi Finanssivalvonta on rekisteröinyt sen myös viralliseksi kryptovaluuttojen välittäjäksi. Turvallisuudesta Coinmotion huolehtii esimerkiksi laadukkaalla multisig-säilöllä, kaksivaiheisella todennuksella (2FA) ja Holvi-palvelulla, millä voit asettaa aikalukon varojasi nostamiselle säilytyksestä.
Nopeat liikkeet. Coinmotionille voit siirtää omasta pankistasi rahaa välittömästi ja itse kryptovaluuttojen kaupat onnistuvat myös nopeasti. Kauppoja tehdään joko markkinahinnalla (sen hetken hinta) tai voit laittaa rajahinnan tai stop-määräyksen, jolloin kaupat toteutuvat vain kurssin laskiessa tai noustessa tiettyyn tasoon. Myös kryptovaluuttojen siirrot muihin kryptopörsseihin ja kryptolompakkoihin onnistuvat todella sujuvasti.
Palvelun hinnat. Tässä palvelussa ei ole avaus-, tilinhoito- tai vuosimaksuja, mutta eurojen nostosta omalle pankkitilille menee 0,90€ nostoa kohti. Kaupankäyntikulut vaihtelevat kaupankäynnin volyymin mukaan; korkeimmillaan se on 2,0 % ja matalimmillaan pääset 1,0 %:n kuluilla. Lisäksi jos haluat suojata varojasi Holvi-palvelulla, niin se kustantaa 1,00€/kuussa.
Korkotili ja kuukausisäästö. Coinmotion tarjoaa kaksi kätevää palvelua sijoittajille, korkotilin ja kuukausisäästön. Korkotilillä voit saada korkoa tilillä olevista kryptovaluutoistasi ja korko määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Maksettava korko tulee sinulle siinä valuutassa, mikä sinulla korkotililläsi on. Kuukausisäästö puolestaan on kätevä keino hiljalleen nostaa virtuaalivaluuttojesi määrää; voit sijoittaa jopa vain 10€ summilla kuukausisäästössä. Käytännössä kuvio onnistuu parhaiten näin: laitat automaattisen kuukausittaisen siirron omalta pankkitililtäsi 3 päivää ennen automaattista veloituspäivää. Näin varmistat sen, että saat ostettua lisää kryptoja haltuusi – ai niin kuukausisäästössä kaupankäyntikulu on vain 1,0 % !
Kokonaisuudessaan Coinmotion on hyvin turvallinen peruspalvelu, missä oleelliset asiat toimivat erinomaisesti. Monet laajemman valikoiman kryptoja tarjoavat kryptopörssit eivät ota tavallista valuuttaa (eurot, dollarit jne.) vastaan, joten on oleellista olla rekisteröitynyt ainakin yhteen tälläiseen vaihtoehtoon. Coinmotion ottaa rahasi nopeasti vastaan ja voit sitten laittaa ne hyötykäyttöön varallisuutesi kasvattamiseksi. Alla olevasta painikkeesta voit rekisteröityä mukaan Coinmotioniin – saat linkistäni alennuksena ensimmäisen kuukauden vaihtokulut vain 1,0 % – eli 50 %:n alennus normaalikuluista (ilman volyymialennuksia) !
Binance
Binance on maailman suurin kryptopörssi, joten sitä ei voi millään jättää huomiotta kryptovaluuttoihin sijoittaessa. Binancen perusti vuonna 2017 Changpeng Zhao, josta on tullutkin yksi viime vuosina eräs kuuluisimmista ja rikkaimmista kryptoalan vaikuttajista. Tämä kryptopörssi on monipuolinen runsaudensarvi valikoimansa suhteen; erilaisia kryptovaluuttoja on yli 200 kaupankäynnissä, voit tallettaa sinne omalta pankkitililtäsi (henkilöllisyyden todentaminen vaatimuksena) tai kryptoilla ja normaalin kaupankäynnin lisäksi voit esimerkiksi steikata, sijoittaa futuureihin tai kryptotalletuksiin.
Kryptoja riittää. Binancella on tarjonnassaan kaikkiaan yli 200 erilaista kryptovaluuttaa, joten voit treidata ja hajauttaa sijoituksiasi laajalla mitalla. Näillä voit käydä normaalia kauppaa kolmella eri versiolla: Basic, Classic ja Advanced. Näistä versioista Basic on selkeästi yksinkertaisin ja helpoin, Classicissa on runsaammin informaatiota (kauppaa teet helpoimmin Market-käskyllä, jolloin saat markkinahinnan) ja Advanced-versio on erityisesti treidaajille hyvä vaihtoehto.
Kaupankäynnin kulut. Binancessa kulut ovat useimpiin muihin kryptopörsseihin verrattuna todella alhaiset; korkeintaan kaupankäynti kustantaa 0,1 % toimeksiannolta. Siitä saat alennusta suuremmalla kaupankäynnillä ja jos käytät Binance Coinia (BNB) kaupankäynnissä saat vielä 25 % lisäalennuksen kuluista. Lisäksi kuluja tulee hieman kryptojen siirtämisestä pois tililtä, esimerkiksi Bitcoinin kohdalla se on 0.0004 BTC siirrolta.
Binance Earn. Voit myös saada passiivista tuloa Binancelta joko laittamalla kryptosi talletukseen korkoa vastaan tai steikkaamalla Proof of Stake-protokollan kryptovaluuttoja. Halutessasi voit tallettaa kryptosi Binance Savings-palvelussa joustavalla tai lukitulla tyylillä; joustavalla tyylillä voit nostaa säästösi milloin vain koron ollessa pienempi ja lukitussa versiossa kryptosi pysyvät tietyn aikaa poissa käytöstäsi koron ollessa suurempi. Finance Staking-palvelussa puolestaan voit steikata korkoa vastaan esimerkiksi EOS-, Tezos- tai Tron- kryptovaluuttoja vuotuisten korkojen vaihdellessa keskimäärin noin 1 % -10 % välillä.
Futuureja ja vipua. Binancella voit myös käyttää vipua sijoituksissasi kryptoihin. Margin Trading-palvelua hyödyntämällä voit vivuvaikutuksella saada sijoituksellasi lisätuottoa, mutta tappiot toisaalta voivat kasvaa selvästi. Myös Binance Futures-palvelussa vipua käytetään vielä selkeästi enemmän (jopa 125X), joten siinä voitot ja riskit ovat vielä reilusti suuremmat. Jos olet kiinnostunut näistä vaihtoehdoista, niin suosittelen ensin syvästi opettelemaan ensin normaalia treidausta ja teknisen analyysin hallitsemista – nämä eivät sovi aloittelijoille!
Binance DEX. Binancen hajautetussa pörssissä Binance DEXissä voit käydä kauppaa suoraan toisen osapuolen kanssa omasta fyysisestä laitteestasi (esim. Nano Ledger tai Trezor) tai kryptolompakostasi ilman että kryptosi ovat Binancen hallussa. Kulut ovat tässä pörssissä vielä normaalia Binancea halvemmat ja turvallisuus on korkeammalla tasolla kryptojen ollessa omassa hallussasi, joten tämä on mielenkiintoinen vaihtoehto tehdä sijoituksia!
Tiivistettynä Binance tarjoaa kustannustehokasta ja monipuolista sijoittamista holdaamisesta futuureihin ja tämä kryptopörssi kehittyy nopeasti, joten uusia palveluja on tulossa lähivuosina. Alla olevasta linkistä pääset rekisteröitymään Binancelle!
Kraken
Kraken on toiminut kryptovaluuttojen välittäjänä jo vuodesta 2013 ja sen vahvuuksia ovat korkea turvallisuus, hyvä likviditeetti ja kaupankäynnin mahdollisuus sekä kryptoilla että tavallisilla valuutoilla. Myös kaupankäynnin kulut ovat selkeä positiivinen syy tutustua tähän yhdysvaltalaiseen vaihtoehtoon. Sen suurin heikkous on ehkä hieman sekava ulkoasu aloittelijoiden käyttöön.
Turvallisuus ytimessä. Kraken on keskittynyt turvallisuuteen syvällisesti; melkein kaikki asiakkaiden talletukset pidetään kylmäsäilytyksessä irti verkosta, kaikki olennaiset tiedot on salattu monipuolisesti ja alustan turvallisuus on varmistettu moninkertaisilla suojilla. Asiakkaana voit suojata tiliäsi esimerkiksi kaksinkertaisella todennuksella (2FA), pääavaimella (tässä artikkelissa selvitys siitä) ja sähköpostisi salaamisella.
Likviditeetti korkea. Kraken on suosittu kryptopörssi, joten kryptovaluutat vaihtavat siellä omistajaansa vikkelään tahtiin. Näin ollen pääset eroon haluessasi omistuksistasi helposti spreadin (osto- ja myyntilaidan välinen erotus) ollessa hyvin kapea. Suurimmat syyt korkeaan likviditeettiin ovat suuret kaupankäyntivolyymit, matalat kaupankäyntikulut ja varojen siirron monipuolisuus (kryptot ja tavalliset valuutat) Krakeniin.
Asiakaspalvelu kovalla tasolla. Krakenilta saat 24/7 Live Chat-tukea haluamiisi asioihin; tämä on hyvä piirre, koska ennemmin tai myöhemmin tulet tarvitsemaan apua ja silloin jokainen minuutti voi tuntua ikuisuudelta. Lisäksi tukisivuilta löydät apua yleisimpiin pulmatilanteisiin.
Kryptojen valikoima ja maksutavat. Tällä hetkellä Krakenista löytyy noin 20 erilaista virtuaalivaluuttaa kaupankäyntiin; suosituimpien Bitcoinin, Ethereumin, Ripplen ja Cardanon lisäksi voit sijoittaa esimerkiksi Gnosikseen, Iconomiin, Meloniin ja Auguriin. Krakeniin voi tallettaa euroja sekä Yhdysvaltain ja Kanadan dollareita. Talletukset SEPA-alueelta (Suomi kuuluu siihen) ovat maksuttomia ja tilisiirrot kestävät noin päivästä korkeintaan viiteen arkipäivään.
Kaupankäynnin kulut. Krakenin kulut kaupankäynnissä ovat matalahkot; korkeimmillaan maksat kuluina 0,26 % ja matalimmillaan todella suurella vaihdolla (yli 10 milliä kuussa) voit päästä jo täysin ilman kuluja. Dark poolin kulut puolestaan ovar hieman tyyriimmät, vaihdellen 0,20 – 0,36 % välillä. Koko hinnaston löydät täältä.
Ammattilaisille etuja. Jos olet kokeneempi suurilla summilla pelaava kryptosijoittamisen peluri, niin Krakenilla on jotain tarjota juuri sinulle! Voit esimerkiksi käyttää sijoituksissasi vipua (jopa 5x), reaaliaikaisia indeksejä lukuisista kryptopörsseistä (tietoa siitä tässä), futuureja (jopa 50x) ja OTC-kaupankäyntiä suuriin toimeksiantoihin. OTC-kaupankäynnin minimikaupat ovat yleensä 100 000 dollaria, mutta vastineena saat henkilökohtaista tukea alan ammattilaisilta kaupan viemiseksi kunnialla maaliin asti.
Kraken on kokonaisuudessaan turvallinen ja matalakuluinen vaihtoehto kryptopörssien joukossa. Jos arvostat hyvää palvelua, korkeaa likviditeettiä ja monipuolista kryptojen valikoimaa, niin tällä välittäjällä voi olla sinulle annettavaa! Alla olevasta painikkeesta voit avata tilin Krakenille:
Kryptovaluutat voi säilyttää usealla tavalla ja niillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Yleensä kryptolompakot jaetaan kuumiin ja kylmiin lompakoihin, joissa kuumat ovat yhteydessä Internettiin ja kylmiltä se yhteys puuttuu. Kuumiin kryptolompakoihin kuuluvat esimerkiksi kryptopörssien lompakot ja online-lompakot ja kylmiin puolestaan Hardware- ja paperilompakot. Esittelen tässä erilaisten kryptolompakkojen lisäksi keinoja pitää tiedot hyvin salattuna ja hyvässä hallussa.
Vinkkejä turvalliseen säilyttämiseen
Kryptovaluuttojen säilyttämisessä on muistettava kaksi oleellista asiaa; ulkopuoliset tunkeutujat on pidettävä erossa kryptoistasi ja tärkeät salasanat ja koodit on pidettävä hyvin hallussa, jotta et hukkaisi suotta varojasi. Nämä seuraavat vinkit helpottavat selvästi tekemään säilyttämisestä turvallisen hallittua!
Hajauta useaan paikkaan. Yksinkertaisesti kaikkia kryptovaluuttoja ei kannata pitää yhdessä ja samassa kryptolompakossa riskin hallitsemiseksi. Jos esimerkiksi säilytät kaikkia varojasi jossakin kryptopörssissä ja sieltä varastettaisiin kryptoja, niin pahimmassa tapauksessa voit menettää kaikki kryptosi. Tältä voit välttyä laittamalla varasi aluksi vähintään kahteen eri kohteeseen ja myöhemmin useampaan turhan riskin välttämiseksi.
Varmuuskopioi! Lompakkosi tarkka osoite ja salasanat on hyvä varmuuskopioida, jotta jos vahingossa hukkaisit tiedot niin pääsisit jotenkin kryptolompakkoosi käsiksi. Yksi hyvä keino tähän on varmuuskopion ottaminen tiedostona esimerkiksi paikalliselle kovalevylle, USB-muistitikulle tai pilvipalveluun (yksi hyvä vaihtoehto tähän on salauksen suhteen 1password*). Toinen tapa on hyödyntää pitkää muistettavien sanojen listaa, jonka voit luoda yleensä kryptolompakossasi. Laitat sitten tämän pitkän listan jonnekin talteen esimerkiksi paperille pahaa päivää varten.
Voit myös käyttää automaattista varmuuskopiointiohjelmaa. Silloin ohjelma automaattisesti kopioi kaikki tiedostot tietokoneeltasi pilveen, jolloin kaikki tiedostot salataan huolella. Esimerkiksi Backblaze Backup* voi tehdä tämän asian puolestasi noin 60 dollarin vuosimaksua vastaan.
Tietoturva kuntoon! Virustorjuntaohjelmien ja palomuurien on tärkeää olla valppaina, jotta turhia tietomurtoja ei tehtäisi koneellesi. Pätevästä virustorjuntaohjelmasta ei tarvitse välttämättä edes maksaa, ilmainen Microsoftin Defender Antivirus on pärjännyt viimeisimmissä vertailuissa mallikkaasti maksullisia kilpailijoita vastaan.
Suojaa laajasti tietojasi. Kryptopörssit ja kryptolompakot antavat yleensä mahdollisuuksia käyttää tietojesi suojaukseen lisäkeinoja, kuten kaksinkertaista todennusta ja ylimääräisiä salasanojen kirjoittamista. Kannustan hyödyntämään näitä mahdollisuuksia laajalti, koska sillä vähennät huomattavasti riskiäsi kryptojesi menetyksestä. Voit myös luoda käyttää multisig-lompakkoa, jolloin tarvitaan privaattiavaimia tarvitaan kaksi kappaletta, jotta tililtä voisi siirtää varoja. Silloin tarvitset jonkin toisen ihmisen privaattiavaimen omasi lisäksi tilille pääsyyn tai sinulla on oltava kaksi eri laitetta kirjautumiseen. Lisää tietoa multisig-lompakon luomisesta saat täältä.
Desktop-lompakot
Käytännössä desktop-lompakoilla tarkoitetaan ohjelmistoa, minkä lataat omalle koneellesi. Sen avulla voit käydä kauppaa kryptopörsseissä ja tärkein ero varojesi säilyttämiseen kryptopörsseissä on se, että sinulla on täysi valta privaattiavaimiisi ja varoihisi. Suurin riski puolestaan desktop-lompakossa on tietoturvariski, mutta sitä pystyy rajaamaan onneksi oikeilla valinnoilla.
Täysi valta. Desktop-lompakossa sinulla on täysin hallussasi tarvittavat privaattiavaimet ja varat, joten olet riippumattomampi kuin esimerkiksi jos säilytät kryptovaluutat kryptopörssissä. Tätä valtaa seuraa kuitenkin suuri vastuu; omat tekosi vaikuttavat kryptojesi säilyttämisessä enemmän.
Tietoturvariskit haltuun! Ohjelmistosi ladataan tietokoneelle ja niin kauan kuin se on yhteydessä internettiin, on uhka hyökkäyksestä laitteellesi olemassa. Halutessasi voit asentaa ohjelmiston vanhalle koneellesi ja kytkeä se pois netistä. Muuten on hyvä käyttää laadukkaita virustorjuntaohjelmistoja ja palomuureja hakkereiden voittamiseksi. Lataa lisäksi nämä desktop-lompakot oikeista osoitteista ja päivitä niitä säännöllisesti!
Vaihtoehtoja ladattavaksi. Desktop-lompakon on oltava ennen kaikkea luotettava; mitään turhaa riskiä varojen katoamisesta ei kannata ottaa. Exodus on yksi parhaista vaihtoehdoista, sillä se tukee useimpia yleisiä kryptovaluuttoja ja se aloittelijallekin helppokäyttöinen. Toinen mielenkiintoinen ehdokas on Electrum, mikä on Bitcoinille tarkoitettu ilmainen kryptolompakko; sen vahvuuksia ovat luotettavuus hajautettujen servereiden ansiosta, hyödylliset liitännäiset ( voit kytkeä Hardware-lompakkoon) ja kattava turvallisuus toiminnoissa.
Online-lompakot
Kryptovaluutat ovat käytössäsi online-lompakoissa verkkosivuilla tai niiden laajennuksissa. Näihin pääset siis kirjautumaan miltä tahansa verkkoon kytketyltä laitteelta, mikä toisaalta helpottaa käyttöä, mutta selkeästi lisää riskejä turvallisuuden suhteen. Online-lompakoina voi pitää esimerkiksi kryptovälittäjiä, kuten Coinmotionia ja Coinbasea, mutta toisaalta myös esimerkiksi Myetherwalletin tyylisiä lompakoita, joilla voidaan toimia mm. älysopimusten kanssa.
Privaattiavaimesi ei ole yleensä sinulla. Erityisesti kryptovälittäjät pitävät useimmiten privaattiavaimen hallussaan, joten riskinä on hyökkäys näihin toimijoihin. Kryptovälittäjien turvallisuudessa on eroja, joten kannattaa siis huolella vertailla niiden kykyä suojata varojasi.
Tietoturvan merkitys. Online-lompakoissa ei ole väliä pelkästään palvelun tarjoajan tietoturvassa, vaan merkitystä on luonnollisesti myös kaikkien niiden laitteiden tietoturvassa, missä kirjaudut tähän palveluun. Näin ollen valitse todella tarkkaan käyttämäsi laitteet – heikoin lenkki ratkaisee kaiken!
Kirjautumisen vaivattomuus. Yksi positiivisimmista puolista online-lompakoissa on niiden antama mahdollisuus päästä nopeasti lompakkoon. Silti kannustan sinua ottamaan kaikki palveluntarjoajan suomat lisäturvatoimet käyttöön – pieni hidastus, iso pelastus!
Esimerkkejä online-lompakoista. Edellä mainittujen kryptovälittäjien Coinmotionin, Coinbasen ja Ethereumin alkuperäisen lompakon MyEtherWalletin lisäksi löytyy myös monia muita laadukkaita vaihtoehtoja käyttöösi. Yksi suosituimmista ja laadukkaimmista ehdokkaista on Blockchain.comin lompakko, mikä antaa sinulle kaiken kontrollin kryptoihisi turvallisuutta unohtamatta. Toinen mielenkiintoinen tapaus on Freewallet, mikä tarjoaa sisäänrakennetun pörssin yli sadalle eri kryptolle ja se suojaa kryptojasi mm. pitämällä niitä kylmäsäilytyksessä (irti verkosta) ja asettamalla rajoja kryptojen siirroille.
Kryptopörssien lompakot
Kryptovaluuttapörssien lompakot tarjoavat kätevän mahdollisuuden kaupankäynnin lisäksi myös usein säilyttää varojaan niiden hallussa. Tässä kohtaa astuu riski kuvioon mahdollisten kryptojen anastusten ja muiden pörssiin kohdistuneiden hyökkäysten takia. Juuri tästä lisääntyneestä riskistä johtuen yleensä näissä kryptopörsseissä ei kannata säilyttää varoja pitkään kaupankäynnin jälkeen.
Kaupankäynti helppoa. Jos säilytät kryptovaluutat kryptopörssissä, niin nopeiden peliliikkeiden käyttö onnistuu erittäin nopeasti ja kätevästi. Toisaalta nykyään tarjolla on myös hajautettuja pörssejä, missä voit käydä kauppaa suoraan omasta salatusta lompakostasi (esim. Hardware-lompakot), jolloin kryptojasi ei tarvitse säilyttää kryptopörssissä. Binance DEX on hyvä esimerkki tälläisesta vaihtoehdosta riippumattomampaan kaupankäyntiin.
Privaattiavaimet eivät hallussasi. Keskimäärin kryptopörssit pitävät salausavaimia hallussaan, joten sinulla ei siinä mielessä ole täysin valtaa, varsinkin kun kryptosi ovat kryptopörssin hallinnassa. Siinä mielessä sinun on luotettava kryptopörssin turvauksen tasoon, joten on hyvä tutustua kryptopörssien keinoihin turvata asiakkaiden varat.
Pidä vain tarvittavat varat. Kryptopörssien lisääntyneen turvallisuusriskin vuoksi siellä kannattaa yleensä pitää vain ne varat, mitkä tarvitsee treidaukseen tai muuhun kaupankäyntiin. Muut kryptot on hyvä siirtää turvallisempaan vaihtoehtoon, kuten esimerkiksi desktop- tai hardware-lompakkoon.
Paperilompakot
Paperilompakko on tietoturvan suhteen vaihtoehto bitcoinien säilytykseen, sillä privaattiavain löytyy vain omalta paperilta. Suurin riski varojesi hukkaamiseen onkin käytännössä paperin hukkaaminen tai tekstin muuttuminen epäselväksi lukea.
Turvallinen systeemi. Paperilompakon privaattiavaimet eivät ole tietokoneellesi tai verkossa, vaan kirjoitat ne paperille. Näin ollen niitä ei voi hakkeroida, joten riskit varojesi häviämisestä ovat pienemmät useimpiin muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Oleellista onkin vain huolehtia, että paperilompakko pysyy hyvässä tallessa ja käyttökelpoisena.
Paperilompakon teko. Yksi hyvä vaihtoehto on bitaddress.org, jossa ohjelma luo sinulle bitcoinisi säilytystä varten sekä privaattiavaimen että julkisen avaimen. Kun olet ne selville, niin sivun voi tulostaa (mieluiten vanhanaikaisella tulostimella – ei WLAN). Voit halutessasi luoda useampia bitcoinlompakoita käyttöösi. Otettuasi paperilompakot varmaan talteen on hyvä poistaa sivuhistoria selaimelta.
Riskit. Paperi on itsessään hauras ja teksti siinä myös voi muuttua epäselväksi; siispä siitä on hyvä ottaa joitakin kopioita kaiken varalta. Se voidaan toki varastaa, joten mieti huolella piilopaikkaa siltä varalta. Lisäksi ei ehkä kannata kertoa suuremmista omistuksista somessa – voit saada kutsumattomia vieraita kylään!
Hardware-lompakot
Hardware-lompakko on tavallaan paperilompakon edistyneempi versio ja se tarjoaa erittäin hyvää turvallisuutta, mutta myös käyttökelpoisuutta toimiisi verkossa. Nämä hardware-lompakot ovat fyysisiä laitteita, joissa privaattiavaimet ovat hyvin suojassa tietomurroilta.
Hardware-lompakko käytännössä. Nämä ovat pieniä laitteita, jotka kytketään tietokoneeseen kiinni USB-kaapelin avulla. Privaattiavaimia ei voi siirtää laitteelta minnekään, joten ne ovat suojassa kaikilta anastusyrityksiltä. Lisäksi useimmilla näistä laitteista on lukuisia turvallisuutta lisääviä elementtejä, kuten esimerkiksi laitteen hukkuessa voit saada palautuskoodilla yhteyden lompakkoosi toisella laitteella.
Riskit. Suurimmat uhat liittyvät siihen, mistä ostat laitteesi; käytännössä varminta on ostaa ostaa suoraan valmistajan omilta sivuilta ja lisäksi väliä on sillä kuinka luotettava on laitteen valmistaja. Lisäksi laitteeseen voit tulla teknisiä vikoja, jotka vaarantavat sijoituksesi – tunnetuimmilla valmistajilla ne ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.
Kenelle sopivat parhaiten? Hinnaltaan tarpeeksi laadukkaat hardware-lompakot kustantavat reilusta sadasta eurosta ylöspäin. Siispä aivan pienillä kryptosijoituksilla ei välttämättä kannata vielä niihin investoida, vaan käyttää muita lompakoita ennemmin. Jos kryptovaluutat kiinnostavat sinua pitkäjänteisesti, niin laadukkaat hardware-lompakot ovat kuitenkin hyvä sijoitus kryptojesi säilytykseen.
Ledger Nano X. Ledger on yksi luotetuimmista merkeistä kryptojen säilyttämisessä ja sen Ledger Nano X-mallia voit käyttää sitä halutessasi Bluetoothin yhteydellä ilman kaapelia Android- tai iOS-laitteisiin. Vain julkinen data kulkee Bluetoothin kautta, privaattiavain pysyy laitteessa salassa. Lisäksi tällä laitteella voit ostaa suoraan Ledger Liven avulla kryptoja,seurata lompakon tietoja omalla älylaitteellasi ja kasvattaa tulojasi steikkaamalla. Kaikkiaan Ledger Nano X tukee 1500:aa kolikkoa ja tokenia, joten valinnanvaraa löytyy! Hinnaltaan laite on reilun satasen ja alla olevasta painikkeesta voit ostaa sen suoraan turvallisesti valmistajan sivulta ilmaisella toimituksella.
Trezor Model T. Trezor on toinen merkittävä peluri, jos haluat sijoittaa hieman laadukkaisiin ja turvallisiin laitteisiin kryptojesi suojaksi. Trezorin Model T pitää privaattiavaimesi tiukasti sisällään, joten hakkerit eivät niihin pääse käsiksi. Laitteella on selkeä kosketusnäyttö, jonka avulla tarkistat ja vahvistat kaikki toiminnot – iso hyöty jos tietokoneessasi on haittaohjelma! Varmuuskopioiden tekeminen on tehty helpoksi; voit palauttaa lompakkosi käyttämällä 12-sanaista palautuslausetta, jos laitteesi on hävinnyt tai varastettu. Suosittelen asettamaan lisäksi laitteelle mahdollisimman pitkän PIN-koodin (max 9 lukua), jotta varkaat eivät saisi sinulta krypton kryptoa!
Trezor Model T tukee kaikkiaan yli tuhatta kryptovaluuttaa ja käytännössä kaikki merkittävimmät kryptot Bitcoinista Binance ja Ripplestä Tezosiin löytyvät tästä joukosta. Jos päätät ostaa tämän laitteen, niin tarkista ehdottomasti laitteen USB-portin tarra; sen on näytettävä koskemattomalta. Muussa tapauksessa palauta laite takaisin valmistajalle! Hinnaltaan tämä laite on noin 180 euroa, joten tämä soveltuu ehkä parhaiten jos sinulla on jo jonkin verran kryptoja hallussa tai aiot panostaa pitkäjänteisesti kryptosijoittamiseen turvallisella tyylillä. Alla olevasta painikkeesta voit hankkia tämän laatutuotteen suoraan valmistajalta ilman toimitusmaksuja!
Kokonaisuutena sinulla on valittavana siis monenlaisia lompakoita kryptojesi säilytykseen. Mieti tarkkaan mitä ominaisuuksia lompakoltasi arvostat ja varojen hajauttaminen useaan erilaiseen lompakkoon voi olla hyvä varotoimi ylimääräisten riskien välttämiseksi.
Kuinka tunnistat huijauksia?
Kryptovaluutat ovat keränneet viime vuosien aikana innostuneiden sijoittajien lisäksi myös epärehellisillä keinoilla elävien huijareiden joukon. Nämä toimijat vetoavat yleensä ihmisten tunteisiin ja saavat niiden huijauksissa rahojaan menettäneet tuntemaan teoistaan usein häpeää ja voimattomuutta. Voit kuitenkin tunnistaa ja varoa näitä vaaroja, joten ota seuraavat vinkit haltuun oman itsesi vuoksi!
Luvataan nopeaa rikastumista. Yksi yleisimmistä huijaustyyleistä on luvata isoja varmoja tuottoja nopeasti sijoittajille. Esimerkkinä yksi suurimmista kryptoalan huijauksista oli Bitconnect (tässä hyvä Cointelegraphin artikkeli), mikä lupasi jopa 120 % tuottoa vuosittain asiakkailleen. Tälläiset tuotot ovat oikeasti äärimmäisen harvinaisia saavuttaa, joten jos huomaat palvelun tarjoavan sinulle varmaa massiivista tuottoa, niin vältä ihmeessä!
Nyt on kiire! Useat huijaussivustot yrittävät kiireisyyden tunteella saada sijoittajat tekemään nopeita ratkaisuja ja näin rationaalisen järjenkäytön ohittamista päätöksissä. Yleensä nämä huijaussivustot tarjoavat valtavia alennuksia palveluistaan, jos vain maksat nopeasti ja lähetät heille kryptovaluutat (varojen saaminen takaisin silloin paljon vaikeampaa). Yksi osuva esimerkki on Crypterra, mikä vei sijoittajilta kymmeniä miljoonia euroja vuonna 2018. Palvelu tarjosi kryptojen louhimista pilvipalveluna, mutta sen tarjoamat hinnat olivat reippaasti luotettuja kilpailijoita (Genesis Mining, Hashflare ja CCG Mining) alhaisempia. Voit tutustua paremmin kyseiseen huijaukseen tässä CryptoRobertin Youtube-videossa.
Näkymättömät tekijät. Jos kryptopalvelussa ei ole näkyvillä verkkosivuilla vastuussa ketään oikeaa ihmistä, johon voi ottaa yhteyttä, niin riski huijaukseen on selkeästi olemassa. Lisäksi jotkin huijaussivustot laittavat sivuilleen täysin vääriä henkilöllisyyksiä – suosittelen tarkistamaan aina palvelun tekijöiden somekanavien tiedot (jos mitään tietoja ei löydy – äärimmäisen epäilyttävää!). Jos verkkosivuston tekivät tietävät etukäteen huijaavansa asiakkaitaan, niin usein he haluavat salata kaikilta henkilöllisyytensä.
Voittamatonta treidausta. Tietyt verkkosivustot kertovat sijoittajille käyttävänsä voittamatonta treidaussysteemiä, millä voisit saavuttaa kuukaudessa helposti kymmenien prosenttien tuottoja. Nämä huijaussivustot eivät yleensä millään tavalla kerro syvällisemmin systeemin teknisestä toteutuksesta – siitä yksinkertaisesta syystä että koko treidausta ei oikeasti edes tapahdu!
Väylät tarkistaa totuuksia. Huijausten välttämiseksi on monia keinoja, joita voit hyödyntää valitessasi hyviä sijoituskohtia. Yksi niistä on Youtube, josta voit tarkistaa kuinka hyvin sijoittajat ovat saaneet tuottojaan tililleen palvelusta ja kuinka luotettavia laadultaan. Toinen kätevä konsti on käyttää Whois-domainhakua, mikä paljastaa esimerkiksi missä maassa verkkosivu on rekisteröity. Suurin riski piilee Nigerian verkkosivustoissa, koska siellä on lukuisia systemaattisia huijaussivustoyrityksiä.
Yhteenveto
Kokonaisuutena kryptovaluutat ovat tosiaan uusi ilmiö sijoittamisessa, mutta ne tulevat yleistymään digitaalisaation ja lohkoketjujen käytön vanavedessä. Vanhoilla vakiintuneilla valuutoilla tulee toki olemaan paikkansa vielä pitkään, mutta kauaskantoisesti ajatellen kryptovaluutat tulevat lohkaisemaan osan niiden osuudesta. Siispä monelle meistä kryptovaluutat ovat hyvä osa tasapainoista sijoitussalkkua, jolloin olemme mukana uuden ajan taloudessa etujoukoissa.
Toiset kryptot ovat kuin tähtiä – ne loistavat taivaalla pitkään ja kirkkaasti luoden vaurautta ympärilleen. Toiset kryptot puolestaan viilettävät komeettoina ohitsemme salamannopeasti jättäen jälkeensä korkeintaan tuhkaa ja konkursseja. Se on siis valintojen aika; jos haluat sijoittaa kryptoihin, niin tutustu niihin syvällisesti, vertaile muihin kryptoihin ja mieti pitkän ajan näkymiä. Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle hyötyä ja iloa elämässä – jatkuva oppiminen vie sinutkin vielä pitkälle!
Ota kryptovaluutat haltuun!
Ollakseen näin uusi asia kryptovaluutat ovat jo saaneet puolelleen valtavasti asiasta syvästi innostuneita ihmisiä. Oppimisen tueksi onkin saatavilla valtavasti kirjallisuutta, podcasteja, verkkokursseja ja verkkosivustoja – seuraavaksi tarjoilen sinulle kattavan annoksen suomalaisia ja kansainvälisiä erikoisuuksia.
Bitcoin-standardi
Bitcoin-standardi on taloustieteen professorin Saifedean Ammouksen kirjoittama massiivinen paketti rahan historiasta, nykyisen rahajärjestelmän puutteista ja kryptovaluutoista, erityisesti Bitcoinista. Vahvuudet kirjassa ovat monipuolinen tieto rahasta ja sen ominaisuuksista ja Bitcoinin selittäminen syvällisesti. Pienenä heikkoutena puolestaan voi pitää sitä, että kirjailija välillä liiallisesti käyttää omia johtopäätöksiä esittääkseen totuuksia. Allaolevasta linkistä voit tilata suomenkielisen version teoksesta Amazonilta e-kirjana.
DataDash
DataDash on Youtubesta löytyvä kryptoihin keskittynyt kanava ja se kertoo sinulle mm. ajankohtaisia uutisia virtuaalivaluutoista, treidauksen opetusta vaihe vaiheelta ja syvempää tietoa kryptoista. DataDash esittää asiansa erittäin selkeästi jo vuosikausien kokemuksella ja suurella innostuksella, kannattaa tutustua!
Cryptocurrency: Complete Bitcoin, Ethereum, Altcoins!
Tämä Udemyn alustalla oleva verkkokurssi on erinomainen selvitys kryptoista erityisesti aloittelijoille. Sen avulla kokenut valmentaja Steve Ballinger opastaa sinua mm. kryptovaluuttojen merkityksestä, kryptopörssien ja kryptojen valinnassa ja pätevien sijoitusstrategioiden tekemisessä. Kaikkiaan tämä verkkokurssi on todella kattava (yli 8 tuntia), joten saat siitä opittavaa sulateltavaksi pitkäksi aikaa. Voit saada alennuksessa kurssin kympeillä (kalleimmillaan 150 euroa) ja maksettuasi kurssin saat pitää sen ikuisesti. Alla olevasta linkistä voit tutustua paremmin tähän verkkokurssiin!
Tästä löydät blogipostaukseni kryptoista!
Ethereum – kryptovaluutta älysopimusten takana
Ethereum on merkittävä kryptovaluutta, mikä mahdollistaa mm. älysopimukset ja uusien kryptovaluuttojen luomisen. Tutustu tarkemmin tähän monikäyttöiseen kryptoon artikkelistani!
Yield farming – maksimoi tuottosi kryptoilla
Yield farming eli tuoton viljely on oiva väylä maksimoida tulosi kryptoista esimerkiksi likvideetin tarjoamisen ja steikkauksen avulla. Tutustu tähän korkeiden tuottojen riskiseen ansaintatapaan tästä kirjoituksesta!
Cardano (ADA) esittely – opas skaalautuvaan ekosysteemiin
Cardano on mallikkaasti skaalautuva ja toimintavarma lohkoketju, mikä muodostaa kattavan ekosysteemin. Tutustu syvällisemmin Cardanoon ja ADA-tokeniin postauksestani!
Solana kryptovaluutta – skaalautuva ja nopea ekosysteemi
Solana on kryptovaluutta, mikä tarjoaa erittäin skaalautuvan ja nopean ekosysteemin. Lue lisää tästä kasvavasta älysopimusalustasta postauksestani!
Steikkaus – passiivista tuloa kryptoistasi
Steikkaus on keino ansaita passiivista tuloa kryptoillasi – lukitse varasi lohkoketjun toiminnan ylläpitämiseksi ja palkkiona saat korkotuottoa. Lue enemmän asiasta postauksestani!
Kryptovaluuttojen lainaaminen – passiivista korkotuloa tulevaisuudesta
Kryptovaluuttoja lainaamalla voit saada hyvää korkotuloa omistamistasi kryptoista. Tässä postauksesta saat selville, kuinka kryptojen lainaus toimii ja millaisia kryptolainapalveluita on tarjolla.
5 syytä sijoittaa kryptovaluuttoihin
Miksi sijoittaa kryptovaluuttoihin? Ota haltuun tästä postauksesta parhaat syyt panostaa näihin uusiin digitaalisiin valuuttoihin!