Kaaosteoria

7 vinkkiä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi

Miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus – tähän visaiseen kysymykseen löydät erilaisia hyödyllisiä vinkkejä tästä kirjoituksestani. Täysin varmaa taloudellista riippumattomuutta en tietenkään voi sinulle voi luvata, mutta todennäköisyytesi onnistumiseen kohenevat huomattavasti postaukseni neuvojen avulla.

Saat syventyä kirjoituksessani mm. itsestä huolehtimiseen, hallittuun kuluttamiseen ja sijoittamiseen; yksinkertaisia perusasioita siis, mutta yksinkertaisuus luokin firetyksessä vankan perustan kovienkin tavoitteiden saavuttamiseen!

1. Huolehdi itsestäsi

Monet taloudellista riippumattomuutta tavoittelevat elävät liiankin kovalla sykkeellä; pitkät työajat, riittämätön tai liiallinen liikunta, epäterveellinen ruokavalio ja hyvien sosiaalisten suhteiden puuttuminen aiheuttavat helposti burnoutin tai muita ikäviä terveydellisiä, taloudellisia ja ihmissuhteisiin liittyviä ongelmia. 

Kohtuus työnteossa. Erityisesti matalapalkka-aloilla ja yritysten alkuvaiheilla työhön saattaa kulua melkoinen määrä tunteja; tämä voi olla jonkin aikaa toimiva ratkaisu, mutta pidemmälle jatkuessaan massiivisen työmäärän alle saattaa romahtaa henkisesti ja fyysisesti. Oleellista onkin löytää ideaali tasapaino työn, vapaa-ajan ja nukkumisen välille, jotta pysyt oikeilla raiteilla kohti taloudellista riippumattomuutta.

Liikunta toimii! Sopiva määrä monipuolista liikuntaa hyödyntää sekä mentaalista että fyysistä olotilaamme – riittävä määrä vaihtelee ihmisestä riippuen, mutta jo puolen tunnin päivittäisellä kävelylle saat jo selkeitä terveyshyötyjä haltuusi. Toimivimpaan lopputulokseen pääset jos harrastat sekä aerobista liikuntaa (esim. juoksu, pyöräily ja uinti) ja lihaskuntoharjoituksia. Muista kuitenkin että liiallinen liikunta ei vie paratiisiin; seurauksena voi olla riittämättömän palautumisen vuoksi esimerkiksi ylikunto. Sen oireita voivat olla mm. uupumus, masennusoireet ja sydänoireet ja toipuminen ylikunnosta saattaa kestää jopa vuosia.

2. Hallitse kuluttamistasi

Yksi oleellinen keino, miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus, on hallittu kuluttaminen. Siinä onnistut paremmin, jos seuraat kulutustasi, valitset mihin kulutat ja valmistaudut isoihin hankintoihin.

Seuraa kulutustasi. Firettämisessä on tärkeää olla jyvällä oman talouden numeroista, joten kuluttamista on olennaista pitää silmällä. Voit lähteä liikkeelle helposti esimerkiksi seuraamalla kaikkia menojasi kuukauden ajalta esimerkiksi pankkitilisi avulla. Tällä tavalla pystyt saamaan oivan kokonaiskuvan menoistasi taloutesi kannalta ja voit karsia tarpeettomia menoeriä omaksi eduksesi.

Valikoi kuluttamisesi. Valikoiva kuluttaminen toimii erinomaisesti firettämisessä; sillä pystyt nauttimaan joistakin sinulle tärkeistä asioista ja toisaalta hylkäät paljon tarpeettomia menoja säästämisen ja sijoittamisen sijaan. Esimerkiksi itselleni elämän aitoa sisältöä aiheita ovat retkeily ja lukeminen; näihin laitan mielelläni euroja likoon. Toisaalta esimerkiksi ulkomailla tulee käytyä matkalla vain 3-4 vuoden välein – ei ole todellista tarvetta reissailla kauemmaksi juuri nyt.  Miten sinä valitsisit tärkeät kuluttamisen kohteesi?

Valmistaudu isoihin hankintoihin. Suurimpia säästöjä kuluttamisessa pystyt kahmaisemaan isoimpien hankintojen kohdalla; sellaisia ovat erityisesti asunnot ja autot. Asunnon suhteen pystyt saamaan kohteita edullisemmin tekemällä rohkeasti alle myyntihinnan olevia tarjouksia. Erityisesti nykyisessä nopeiden koronnostojen seurauksena muuttuneessa tilanteessa moni asuntoaan kauppaava on ns. motivoitunut myyjä eli silloin hän on usein halukas myymään kohteensa reilulla alennuksellakin saadakseen pikaisesti pääomaa itselleen.

Oma asunto
Oma asunto on yksi elämän suurimmista hankinnoista - sen ostoon kannattaa valmistautua huolella!

3. Valitse urasi huolella

Iso kysymys nopeasti muuttuvassa maailmassa on miltä aloilta löytyy tulevaisuudessa töitä? Jatkuvasti kehittyvien tekoälyjen ja lisääntyvän automatisaation vaikutuksista monet nykyiset korkeitakin tuloja antavat ammatit lääkäreistä juristeihin saattavat olla katoavaa luonnonvaraa pidemmällä tähtäimellä. Tulevaisuudessa mahdollisuuksia löytyy sen sijaan erityisesti vihreän siirtymän ja luovien alojen suunnilta.

Vihreä siirtymä. Käytännössä vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti kestävämpää ekologisempaa maailmaa ja tämä megatrendi saa voimakasta tukea niin valtioilta, yrityksiltä kuin yksityisiltä kansalaisilta. Vihreää siirtymää on mahdollista edistää esimerkiksi kehittämällä parempia energianlähteitä, uudistamalla maataloutta kestävämmäksi ja lisäämällä metsittymistä globaalilla tasolla. 

Luovat alat. ChatGPT:n ja muiden tekoälysovellusten uhataan syövän myös luovia alojen työpaikkoja, mutta käytännössä saamme aikaan tehostettua toimintaamme luovuudessa näiden tekoälysovellusten avulla. Esimerkiksi yksinkertaisemmat sähköpostikampanjat ja verkkokauppojen tuotekuvaukset voidaan jättää useammin tekoälyn tehtäväksi ja itse voimme keskittyä tuottavampiin ja enemmän aitoa luovuutta vaativiin tehtäviin. Erityisesti viihteen ja pelien alalla kaivataan tulevaisuudessa nykyistä enemmän osaavia tekijöitä luomaan uniikkeja ja vetovoimaisia sisältöjä.

4. Hanki lisätuloja työllä

Toimiva tehokeino, miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus on hankkia lisätuloja tavalla tai toisella. Siihen löytyy ainakin kolme keinoa – sivutyöt ja yrittäminen.

Sivutyöt. Tässä kohtaa sivutöillä tarkoitan sellaista työtä, mitä teet päätyösi lisäksi. Sellaisia töitä voit tehdä aktiivisemmassa muodossa esimerkiksi vuokratyönä, jolloin pystyt usein valitsemaan työmääräsi kätevästi omien aikataulujesi ja jaksamisesi mukaan. Vuokratyötä on mahdollista löytää esimerkiksi Baronan, Eezyn tai Bolt Worksin kautta ympäri maan lukuisilta toimialoilta rakentamisesta logistiikkaan ja kaupan alalta toimistotöihin.

Yrittäminen. Toinen väylä ansaita oman päätyön ohella on aloittaa sivutoimisena yrittäjänä; tällä tavalla pystyt kokeilemaan siipiäsi pienemmällä riskillä kun saat jatkuvasti tuloja päätyöstäsi. Monet aloittavat yritteliään elämänsä kevytyrittäjänä, jolloin ei ole välttämätöntä huolehtia kirjanpidosta ja voi keskittyä ennemmin laskuttamaan asiakkaita itse tehdystä työstä. Toiminimellä yrittäminen on kevytyrittäjyyttä parempi muoto rahallisesti veroetujen ansiosta, mutta silloin kirjanpito ja muut paperiasiat verotusta myöten jäävät yirttäjän kontolle. Onneksi tähän on toiminimiyrittäjille nykyään tarjolla lukuisia hallinnollista työtä helpottavia palveluita; esimerkiksi Talenomin TiliJaska ja Ukko Yrittäjä tekevät erityisesti kirjanpidosta, veroasioista ja laskutuksesta paljon yksinkertaisempaa!

5. Investoi itseesi

Yksi hyvin tunnettu tapa, miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus pitkällä välillä, on kehittää  itseään uusien tietojen ja taitojen opettelun kautta. Nykyajan alati digitalisoituvassa maailmassa oppimisesta on tullut paljon helpompaa – nykyään voit syventyä uusiin asioihin käytännössä milloin vain ja missä vain digitaalisten laitteiden avulla. Esimerkiksi äänikirjat, verkkokurssit ja mentorointi ovat mahtavia väyliä kehittää osaamistasi!

Äänikirjat. Eräs parhaista tavoista omaksua tietoa on kuunnella äänikirjoja; tätä harrastusta pystyt hyödyntämään esimerkiksi töihin mennessäsi tai kotitöitä tehdessäsi, joten näin saat enemmän hyötyä irti arjen tunneistasi itsellesi. Kattavan katalogin äänikirjoja löydät esimerkiksi Bookbeatilta, Storytelilta ja Scribdilta – valikoimista löytyy kaikenlaista hyvää taloudesta ruoanlaittoon ja yrittämisestä psykologiaan.

Verkkokurssit. Myös erilaiset verkkokurssit tarjoavat laadukkaan tavan opetella uutta; niiden avulla pystyy kehittämään taitoja mitä erilaisimmissa asioissa affiliate-markkinoinnista designiin ja verkkokaupan perustamisesta koodauksen saloihin. Verkkokursseja on mahdollista ostaa yksittäin tai Netflixin kaltaisena streemauspalveluna; yksittäin ostettavia verkkokursseja löydät esimerkiksi Udemysta, Courserasta ja erilaisten korkeakoulujen (esim. Stanford, Harvard ja Oxford) sivuilta ja valtavaan määrään verkkokursseja saat käyttöösi esimerkiksi Linkedin Learningilla, Pluralsightilla ja Skillsharella.

Mentorointi. Myös hakemalla henkilökohtaista opastusta tietyn alan asiantuntijalta voit kehittää osaamistasi todella voimallisesti. Erityisen positiivista mentoroinnissa on sen suoran välitön suhde opiskelijan ja mentorin välillä, jolloin voit saada juuri omaan tilanteeseesi sopivia ohjeita matkan varrella. Sopivaa opastajaa pohtiessa kannattaa miettiä, millä henkilöllä olisi sinulle sopivia taitoja jo hallussa? Laita sitten rohkeasti viestiä kertoen rehellisesti omasta tilanteestasi ja millaista apua tarvitsisit – usein voit saada ainakin jonkinlaista apua kehittymiseesi tällä tavalla!

Mentorointi
Sopivan mentorin avulla voit kehittyä huomattavasti ajan kanssa parempaan suuntaan.

6. Verkostoidu

Merkittävä asia, mitä aina ei yhdistetä firettämiseen, on verkostoituminen. Ensinnäkin kykenet kulkemaan kohti taloudellista riippumattomuutta keveämmin olemalla yhteydessä muihin firettäjiin. Läheisistä kontakteista on hyötyä mm. vertaistuen, esimerkkien ja kannustuksen muodossa. Muita firettäjiä voit löytää esimerkiksi Redditin Financialindepedence-ryhmästä, missä on jo yli 2 miljoonaa jäsentä mukana! Myös Facebookissa on mahdollista saada hyvää keskustelua aikaan erilaisten firettäjien ryhmien kautta.

Verkostoitumisesta on hyötyä myös työelämässä ja yrittämisessä; mitä enemmän sinulla on kaikenlaisia kontakteja, sitä enemmän sinulle kertyy erilaisia uusia työmahdollisuuksia ja yhteistyön saumoja. Verkostoitumisessa auttaa erityisesti verkostoitumistapahtumiin osallistuminen, yhteyden ottaminen sosiaalisissa medioissa ja omien vahvuuksien selvittäminen tarkkaan ennen muihin tutustumista.

7. Sijoita

Säästin ehkä tärkeimmän vinkin viimeiseksi; sijoittaminen on oikeastaan yksi olennaisimmista elementeistä, miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Sijoittamalla ensinnäkin nopeutat taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista huomattavasti ja toisaalta sijoittaminen antaa sinulle lisää vapauksia elämääsi vuolaampien passiivisten tulojen ansiosta.

Nopeammin taloudellisesti riippumattomaksi. Laittamalla suuremman osan säästöön kuukausittain sijoituksiin pystyt dramaattisesti kiihdyttämään pääsemistäsi taloudellisesti riippumattomaksi. Tätä voi hyvin havainnollistaa kahdella erilaisella tahdilla säästää, mitkä on kuvattuna seuraavana alla.

Esim.1. Tulot ovat 50 000 euroa vuodessa ja menot ovat 45 000 euroa vuodessa; säästöön jää silloin 5000 euroa vuodessa vuotuisen säästöasteen ollessa 10 %. Tällä säästämistahdilla taloudellinen riippumattomuus koittaisi 51,4 vuoden kuluttua.

Esim.2. Tulot ovat samat 50 000 euroa vuodessa, mutta menot ovat enää 25 000 euroa vuodessa; säästöjä kertyisi silloin 25 000 euroa vuodessa säästöasteen ollessa 50 %. Tällä korkeammalla säästöasteella taloudellinen riippumattomuus olisi todellisuutta jo 16,6 vuoden kuluttua!

Lisää vapautta elämään. Sijoittamalla saatavat tulot mahdollistavat esimerkiksi työnteon vähentämisen, erilaisten taitojen opiskelun tai muuttamisen ulkomaille uusiin ympäristöihin. Esimerkiksi osingot ja korkosijoitukset voivat tarjota tasaista passiivista tuloa, millä on mahdollista rahoittaa tämä vapaampi tapa elää.

Jos haluat oppia sijoittamisesta enemmän, kannattaa tutustua aiheeseen paremmin esimerkiksi tästä kirjoittamastani artikkelista.

Miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus

Yhteenvetona voisi sanoa taloudellisen riippumattomuuden olevan monen pienen ja suuremman asian summa; tiesi firettäjänä helpottuu huomattavasti jos mm. huolehdit itsestäsi, hallitset kuluttamistasi, investoit itseesi, verkostoidut ja sijoitat säästösi. Nopeaa reittiä onneen ei näilläkään opeilla ole luvassa, mutta pääset paljon varmemmin omiin tavoitteisiisi tätä kautta.

Mitkä ovat sinun mielestäsi tärkeimmät asiat taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa? Laita kommenttisi alle, jotta minä ja muut firetyksestä kiinnostuneet oppisimme jotain olennaista aiheesta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top