Kaaosteoria

Mallikkaita tapoja avuksesi taloudellisen riippumattomuuden matkalla

Mallikkaat tavat tekevät matkastasi kohti taloudellista riippumattomuutta aidosti selkeämpää ja helpompaa. Tästä kirjoituksesta saat apua omaan firetykseesi, jotta vaelluksesi kohti vapaampaa elämää sujuisi kepeämmin askelin!

Eroon huonoista veloista

Erityisesti huonot velat ovat melkoisia riippukiviä, mitkä hidastavat omien tavoitteidesi saavuttamista firetyksessä. Erilaisissa kulutusluotoissa ja luottokorttiveloissa on yleensä erittäin korkeat korot, joiden maksaminen saattaa kahmaista isonkin määrän tuloistasi. Silloin sinulle jää huomattavasti vähemmän varoja esimerkiksi sijoittamiseen, millä pystyisit kiihdyttämään varallisuutesi kasvua vuosien mittaan.

Lumipallotaktiikka käyttöön! Eräs parhaista tavoista vähentää velkoja on hyödyntää lumipallotaktiikkaa; siinä keskitytään maksamaan mahdollisimman suurella summalla pienintä velkaa ja muita velkoja lyhennetään vähin mahdollinen määrä. Päästyäsi tästä pienimmästä velkataakasta eroon siirryt sitten seuraavaksi vähäisimpään velkaan ja jatkat tätä menoa, kunnes olet saanut kaikki huonot velat ulos elämästäsi.

 

Aseta tavoitteita

Motivaatiosi tehdä asioita oman taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi kasvaa huomattavasti, jos olet ensin asettanut itsellesi juuri sinulle sopivia tavoitteita. Selkeiden ja mieluiten mitattavissa olevien tavoitteiden määrittely auttaa sinua tekemään sitten omassa arjessasi työtä suurempia päämääriä ajatellen.

Millaisia tavoitteita? Esimerkiksi voit miettiä, mitä taloudellinen riippumattomuus merkitsisi sinulle – riittäisikö esimerkiksi se, että saisit puolet menoistasi katettua omien sijoitustesi tuotoilla vai haluatko omistaa niin paljon varallisuutta, että ne antaisivat mahdollisuuden elää myös ylellisempää elämää? Kun tiedät suunnilleen, mitä taloudellinen riippumattomuus merkitsee sinulle, voit asettaa sitten tarkkoja rahallisia tavoitteita – niihin kannattaa laittaa myös aikarajat, jotta saat itsestäsi enemmän irti firetyksessäsi.

Huolehdi itsestäsi

Riittävä uni, hyvä ruokavalio, säännöllinen liikunta ja merkitykselliset ihmissuhteet ovat tärkeitä palasia hyvässä elämässä, sillä perusasioiden ollessa kunnossa saamme voimavaroja ja voimme parhaiten toteuttaa suuriakin visioita. Joskus jotkin näistä asioista voivat olla väliaikaisesti rempallaan, mutta pidemmän päälle niiden puutteet aiheuttavat huomattavia negatiivisia vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiimme.

Käytä kalenteria. Tärkeille asioille on löydettävä tilaa ja kätevä ratkaisu siihen ovat  erilaiset kalenterit. Tällä tavalla pystyt varaamaan riittävästi aikaa esimerkiksi liikunnalle, sosiaalisille suhteille ja unelle. Oma suosikkini kalentereista on ilmainen Google Calendar, millä voit  laittaa kalenteriisi tapahtumia, tehtäviä tai muistutuksia. Tätä kalenteria voit käyttää tarvittaessa offline-tilassa, joten et tarvitse välttämättä internet-yhteyttä hyödyntääksesi sitä.

Mallikkaita tapoja firetyksessä
Mallikkaita tapoja firetyksessä ovat esimerkiksi huolehtiminen itsestä ja menojen pitäminen kurissa

Menot kuriin

Menojen pitäminen kurissa on tärkeää firetyksessä kahdesta isosta syystä; saat ensinnäkin helpommin varoja säästöön ja sijoittamista varten ja toisaalta sinulle riittää pienempi summa taloudelliseen riippumattomuuteen. Menojen hallinta vaatii usein hieman suunnittelua, mutta se on todellakin sen arvoista!

Isot on isoja. Menojen hallinnassa sinun kannattaa ehdottomasti huomioida suurimmat menosi; ne ovat useimmilla ihmisillä asuminen, liikenne ja ruoka. Asumisessa on hyvä pohtia esimerkiksi asunnon sijaintia ja kokoa, liikenteessä miettiä julkisen liikenteen suosimista mahdollisuuksien mukaan ja ruoan suhteen hyödyntää erilaisia alennuksia, satokausia ja ruoan tekemistä itse alusta alkaen.

Sijoita

Sijoittaminen nopeuttaa huomattavasti taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista – sillä varasi pääsevät kasvamaan vähitellen korkoa korolle-ilmiön kautta ja toisaalta inflaatio ei pääse vaikuttamaan niin pahasti omaisuutesi arvoon. Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, jotta saat itsellesi suurimman hyödyn tästä oman talouden tehokeinosta.

Tuotto ja riski. Sijoittamisessa tuotto ja riski ovat läheisessä suhteessa toisiinsa; jos haluat korkeaa tuottoa, sinun on hyväksyttävä myös suuremmat riskit. Korkeahkon riskin omaisuusluokkaan kuuluvat esimerkiksi osakkeet, mutta myös niiden tuotto on pitkällä välillä ollut erittäin korkeaa. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa on viisasta sijoittaa pitkäaikaisesti hyviin kohteisiin, jolloin sijoittamiseen kuuluvat lamat eivät vaikuta niin huomattavasti, vaan ne tuntuvat ennemminkin vain pieninä töyssyinä muuten hyvin sujuvassa taipaleessa kohti vaurastumista.

Sijoittaminen on taitolaji, joten sen osaamista voit lähteä kehittämään vähitellen parempaan suuntaan. Perusasiat sijoittamisessa on opittavissa melko nopeasti, mutta täydelliseksi mestariksi siinä taidossa ei tule kymmenessäkään eliniässä! Tältä verkkosivustoltani löytyy kattavasti tietoa sijoittamisesta – esimerkiksi osakkeet, rahastot, kryptovaluutat ja asunnot tulevat sinulle paremmin haltuun. Klikkaa alla olevasta painikkeesta ja pääset syventymään kunnolla sijoittamiseen!

 

Kehitä itseäsi

Mallikkaat tavat firetyksessä sisältävät myös jatkuvan kehittymisen idean – vähän kerrallaan uusien teorioiden oppiminen ja niiden kokeilu pian käytännössä auttavat sinua merkittävästi omalla taipaleellasi kohti vapaampia maisemia. Tärkeitä oppimisen osa-alueita firetyksessä ovat erityisesti budjetointi ja sijoittaminen, joista saat erityisesti apua taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseen. Monella meistä on myös monia muita mielenkiinnon kohteita esimerkiksi yrittämisen ja harrastusten parissa ja omien taitojen kehittäminen myös näissä asioissa avaa sinulle uusia mahdollisuuksia elämässäsi.

Verkostoidu

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusi sujuu paljon mukavammin, jos onnistut verkostoitumaan mahdollisimman hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Esimerkiksi muiden firettäjien kanssa on hyvä keskustella asioista ja jakaa omia kokemuksia tähän kiehtovaan aiheeseen liittyen.  Monelle meistä on myös tärkeää hankkia tuloja yrittämällä ja myös tässä asiassa verkostojen luominen on äärimmäisen merkittävässä roolissa; suhteita on viisasta niin muihin yrittäjiin, oman alan ammattilaisiin kuin yhteiskunnallisiin vaikuttajiinkin.

LinkedIn käyttöön. Eräs parhaista väylistä verkostoitua on sosiaalisen median palvelu LinkedIn, jossa on jo huomattavan paljon yrittäjiä ja eri alojen asiantuntijoita mukana. Omaan LinkedIn-verkostoosi kannattaa lisätä esimerkiksi sellaisia ihmisiä, joihin olet aiemmin törmännyt työelämässä – tällä tavalla pystyt tämän palvelun kautta olemaan paremmin yhteydessä lukuisiin kontakteihisi, joiden kanssa yhteyden pitäminen muulla tavoin voisi olla huomattavasti vaikeampaa. Oleellista on myös tehdä omannäköisiäsi päivityksiäsi palveluun, jotta tavoittaisit juuri oikean tyylisiä ihmisiä oman verkostosi kasvattamiseksi.

Mallikkaat tavat firetyksessä

Taloudellisessa riippumattomuudessa on siis melkoisesti huomioitavia asioita, joiden kautta pystyt saamaan hyviä juttuja aikaan selkeillä valinnoilla ja oikealla asenteella. Ei ole olemassa kuitenkaan yhtä ainutta oikeaa tapaa firettää oikein, vaan sinulla on täysi oikeus valita juuri omanlaisesi polku vapaampaan elämään – tunne itsesi, muuta maailmaa!

Mitkä ovat sinun mielestäsi tärkeimpiä tapoja firetyksessä? Laita kommenttia rohkeasti ja pidetään firetyksen liekkiä yllä roihuavana! Toivottavasti sait tästä postauksesta oivallista sytykettä uusille luoville ideoille – paras aika muutokselle oli eilen, mutta tänäänkin on hyvä päivä siihen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top