Kaaosteoria

Osakesijoittaminen

* Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Osakesijoittaminen on yksi tehokkaimmista keinoista vaurastua pitkällä aikavälillä. Osakkeisiin sijoittaminen ei ole nykyään vaikeaa ja niillä voi käydä kauppaa kätevästi esimerkiksi vaikka kesämökillä laiturilla kännykällä halutessaan. Tärkeää on ensin hieman hankkia tietoa sijoittamisesta ja sitten vain lähteä sijoittamaan! Alussa kannattaa lähteä pienemmillä summilla liikkeelle ja kokemuksen ja tiedon karttuessa voit sitten kasvattaa panoksia vähitellen. 

Mitä osakesijoittaminen tarkoittaa?

Osakkeisiin sijoittaessa ostetaan käytännössä osuus kyseisestä yrityksestä. Esimerkiksi ostamalla Nokian osakkeita pörssistä, saat oman osuutesi tästä yrityksestä itsellesi. Et kuitenkaan joudu vastuuseen yrityksen toiminnasta, vaan huonoimmassa tapauksessa vain menettäisit kaikki yrityksen osakkeisiin sijoittamasi summat.

Tuottoa saat osakkeissa kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa saada tuottoa ovat osingot, joita yhtiö maksaa osakkeenomistajille tuloksestaan. Toinen keino ansaita osakkeilla on arvonnousu eli silloin kun olet ostanut osaketta kahdella eurolla ja myyt sitä osakkeen arvon kohottua kolmeen euroon, niin voitat siinä euron. Siitä summasta vähennetään tietty veroina pääomatuloina luovutusvoitto.

Osakkeita välitetään pörsseissä. Kätevimmin osakkeita voi ostaa ja myydä pörsseissä, mitkä ovat säänneltyjä julkisia sähköisiä kauppapaikkoja. Niissä ostajat ja myyjät näkevät suoraan osakkeiden hinnat reaaliajassa, jolloin osapuolet voivat itse päätellä, onko hyvä hetki käydä kauppaa. Tunnettuja pörssejä ovat esim. New Yorkin pörssi, Nasdaq, Frankfurtin pörssi, Lontoon pörssi ja kotoinen OMX Helsinki.

Investunt verkkokauppa
Investunt verkkokauppa - sijoittajille vaatteita, asusteita ja taidetta!

Osakesijoittaminen alusta alkaen

Osakesijoittaminen ei vaadi suuria summia ja sen voi tehdä nykyään täysin internetissä halutessaan. Aloittaminen koostuu käytännössä välittäjän valinnasta, arvo-osuustilin tai osakesäästötilin avauksesta ja osakkeiden ostosta, joista kerron sinulle nyt olennaisimmat asiat.

Valitse osakevälittäjä

Sijoittaja tarvitsee osakkeiden kaupankäyntiä varten välittäjän, joita ovat yleensä pankit, pankkiiriliikkeet ja muut palveluntarjoajat. Välittäjän tehtävänä on yhdistää ostaja ja myyjä toimeksiannossa välityspalkkiota vastaan. Nämä välityspalkkiot vaihtelevat välittäjien kesken huomattavasti, joten osakevälittäjän valintaan kannattaa siksi perehtyä huolella.

Osakevälittäjät tarjoavat vaihtelevia mahdollisuuksia sijoittaa eri pörsseihin; tietyt varsinkin suomalaiset peruspankit keskittyvät vain tärkeimpiin pörsseihin ja jotkin välittäjät (esim. Degiro, Mandatum Trader) puolestaan tarjoavat erittäin kattavan valikoiman maailmanlaajuisesti. 

Välittäjien kanssa asioinnissa on eroavaisuuksia. Normaalien Suomessa toimivien pankkien ja pankkiiriliikkeiden lisäksi osakevälittäjinä toimii etävälittäjiä. Perinteisillä välittäjillä on omia toimistoja, joissa voit käydä itse paikan päällä tekemässä osakekauppoja tai keskustelemassa muuten sijoittamisesta asiantuntijan kanssa. Etävälittäjillä puolestaan ei ole lainkaan fyysistä paikkaa sijoittajien käyttöön, joten asiointi niiden kanssa hoituu vain netissä tai puhelimen kautta.

Sijoittajan kulut välittäjillä. Osakesijoittajan kulut välittäjillä koostuvat enimmäkseen kaupankäyntikuluista eli ostoista ja myynneistä ja osakkeiden säilyttämisestä. Lisäksi muita mahdollisia maksuja voi tulla esimerkiksi, jos haluat käyttöösi reaaliaikaiset kurssit tai analyysejä pörssiyhtiöistä sijoittamisesi helpottamiseksi. Hyvä osakevälittäjien vertailu löytyy esimerkiksi tästä Sijoittaja.fin artikkelissa.

Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili

Kun olet löytänyt itsellesi hyvän välittäjän, niin seuraavaksi voit avata arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. Näillä on omat eronsa, joista suurin on se, että osakesäästötilissä sinua verotetaan vasta sitten, kun otat rahaa pois tililtä. Näin ollen pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa usein suosia osakesäästötiliä, koska korkoa korolle ilmiön ansiosta tuotot kasvavat ilman jatkuvaa verojen maksua.

Arvo-osuustilin avaaminen. Arvo-osuustili on sähköisille arvopapereille tarkoitettu tili, jonka voit avata välittäjäsi kautta. Avauksen voit tehdä kätevimmin verkossa. Arvo-osuustilin lisäksi tarvitset jonkin pankkitilin, mille osingot ja muu sijoittamiseen liittyvä rahaliikenne järjestyy. Laita sitten jokin summa rahaa tilille, jotta voit ostaa osakkeita.

Osakesäästötilin avaaminen. Osakesäästötilin voit avata harvemmilla välittäjillä arvo-osuustiliin verrattuna; nyt voit tehdä sen Nordealla, Danske Bankilla, Nordnetilla ja Mandatum Traderilla, vuonna 2021 myös OP:lla. Myös osakesäästötilin avaaminen luonnistuu nopeiten ja halvemmalla verkossa ja korkeintaan voit laittaa osakesäästötilille 50 000 euroa.

Osakesijoittaminen käytännössä
Osakkeen kurssitiedot - osakkeen oston lähtötilanne (kuva Nordean verkkopankista)

Osta osakkeita

Seuraavana vuorossa onkin sinulla ensimmäisten osakkeiden ostaminen. Sen voit tehdä verkossa, puhelimitse tai välittäjän toimipisteessä riippuen omasta välittäjästäsi. Osakkeiden osto verkossa on yleensä kätevintä, koska se on yleensä aina halvin ja nopein tapa saada sijoituksia tehtyä.

Kun löydät kiinnostavan osakkeen, niin klikkaamalla Osta-painiketta pääset tekemään ostotoimeksiantoa. Siinä voit päättää haluamasi osakkeiden määrän ja hinnan, millä haluaisit ostaa niitä. Suosittelen sinua laittamaan rajahinnan, mitä korkeammalla hinnalla et halua ostaa osaketta. Esimerkiksi yläpuolella olevasta kuvasta voi päätellä, että saisit heti ostettua Nokian osaketta hintaan 3,2860. Voit kuitenkin yrittää saada sitä halvemmalla ja laittaa rajahinnan vaikka 3,25:een, jolloin et ostotoimeksiantosi menisi läpi vasta kurssin tippuessa haluamallesi tasolle.

Tarkista aina toimeksiannon tiedot. On viisasta varmuuden vuoksi katsoa aina, että osakkeiden määrä ja rajahinta ovat juuri sellaisia kuin haluat. Tällä tavalla voit säästyä kalliilta virheiltä – osakesijoittaminen kannattaa tehdä harkituin ottein!

Vinkkejä osakesijoittamiseen

Mistä tiedät mitä osakkeita ostat salkkuusi? Vaihtoehtoja on pelkästään Suomessa jo satoja ja maailmanlaajuisesti satoja tuhansia erilaisia ehdokkaita. Onneksi osakesijoittaminen toimii  tiettyjen lainalaisuuksien piirissä pitkässä aikavälillä, joita hyödyntämällä sijoittaja voi ansaita hyviä tuottoja. Seuraavaksi esittelen sinulle perusasioita laadukkaasta osakkeiden valinnasta ja hyvästä tyylistä sijoittaa pitkäjänteisesti.

Hajauta sijoituksesi

Osakesijoittaminen vaatii onnistuakseen yleensä tarpeeksi laajaa hajautusta. Jos sijoitat kaikki rahasi vain muutamaan osakkeeseen ja jokin yritys sattuisi menemään niistä konkurssiin, niin sillä olisi tuottoihisi katastrofaalinen vaikutus. Sopiva hajautus on noin 8 – 20 osaketta mielellään eri toimialoilla ja maantieteellisillä sijainnilla. Aloita ostamaan osakkeita ja lisää uusien yritysten osakkeita vähitellen, kunnes salkussasi on noin 20 eri osaketta. Sitä suuremmalla eri osakkeiden määrällä hajautushyötysi ei enää nouse, vaan tuottosi saattaisi hyvinkin laskea. Lisäksi et tehokkaasti kykene seuraamaan suurempaa yhtiömäärää, ellet ole valmis uhraamaan todella paljoa aikaasi yhtiöiden analysoinnille.

Katso tunnuslukuja

Osakkeisiin liittyvät tunnusluvut kertovat oleellisia asioita yritysten taloudellisesta tilanteesta ja ne vaikuttavat selkeästi osakkeiden hintoihin pörssissä. Näin ollen sinun on hyvä ymmärtää ainakin seuraavat tunnusluvut, jotta voit valita paremmin laadukkaiden yritysten osakkeita omaan salkkuusi ja osakesijoittaminen sujuisi keveämmin.

  • P/E-luku eli voittokerroin tarkoittaa käytännössä kuinka monessa vuodessa osake maksaa voittona itsensä takaisin nykyisellä tuloksella. Siis jos osakkeen hinta on 20€ ja tulosta osaketta kohti tulee 2€, niin silloin sillä tuloksella osake maksaisi itsensä 10 vuodessa eli P/E = 10. Yleensä P/E – luku on vakaata tulosta tekevillä yhtiöillä matalampi ja kasvuyhtiöillä korkeampi, koska kasvusta sijoittajat maksavat enemmän kohenevien tulosten toivossa.
  • Osinkotuotto-% kertoo osingon osuutta nykyiseen pörssikurssiin prosentteina ja laskelmassa käytetään joko viimeisintä tai mieluiten tulevaa osinkoa. Yleensä vakailla vähän kasvavilla yrityksillä osinkotuottoprosentit ovat korkeampia ja kovaan kasvuun panostavilla yrityksillä puolestaan osinkoa jaetaan keskimäärin huomattavasti pienemmillä prosenteilla pörssikurssiin nähden.
  • Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) tarkoittaa tuottoa, mikä saadaan yritykseen sijoitetulle, korkoa tai muuta vaativalle pääomalle. Se kertoo yrityksen kannattavuudesta ja mielellään tuoton tulisi olla suurempi kuin yhtiön vieraan pääoman maksettujen korkojen verran. Alle 5%:n sijoitetun pääomantuottona pidetään heikkona, 5-15 on kohtuullista tuottoa ja yli 15% on jo erinomaisen kannattavaa! 
  • Osakekohtainen tulos (EPS) kertoo yrityksen tuloksesta yhdelle osakkeelle. Se saadaan jakamalla voitto osakkeiden keskimääräisellä lukumäärällä kaudella ja sijoittajan kannattaa erityisesti tarkkailla oikaistua osakekohtaista tulosta. Syynä siihen että silloin siitä on kertaluonteiset kulut oikaistu ja sijoittaja saa pitkällä aikavälillä totuudenmukaisemman kuvan yhtiön tuloskunnosta.
  • Nettovelkaantumisaste eli gearing kertoo yrityksen velkaantuneisuudesta ja se kuvaa yrityksen korollisen velan ja oman pääoman suhteesta. Se saadaan jakamalla korolliset nettovelat omalla pääomalla. Yleensä nettovelkaantumisaste ei saisi nousta yli 100 %:n, sillä riskit nousevat siinä kohtaa yrityksellä jo monella tavalla.
Osakesijoittaminen - tunnusluvut haltuun!
Tunnusluvut - helpota sijoittamistasi tarkalla tiedolla

Tee sijoitussuunnitelma

Sijoittajalle pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys ovat äärimmäisen tärkeitä piirteitä hyviä tuloksia haettaessa. Juuri siksi sinun kannattaa tehdä jo aloittaessasi sijoitussuunnitelma, jolla voit hahmottaa mitä itse haluat sijoittamiselta ja mitkä keinot auttavat sinua parhaiten saavuttamaan sen. Näillä seuraavilla ohjeilla saat suunnitelmaasi kaivattua tolkkua ja selkeyttä!

  • Alkutilanteesi eli millainen on taloudellinen tilanteesi? Kuinka paljon sinulla on sijoitettavana ja kuinka paljon sinulla on velkaa? Suosittelen tekemään budjetin, jotta voit nähdä kuinka suuren summan voisit sijoittaa. Budjetista voit myös päätellä mistä asioista voisit säästää sijoittamiseen ja voisitko tehdä myös tehdä lisätöitä sijoittamisesi nopeuttamiseksi?
  • Sijoitusaika. Mieti, kuinka kauan aiot sijoittaa ja kuinka nopeasti haluat tarvittaessa lunastaa sijoituksiasi tarpeen tullen? Osakkeiden hinnat saattavat väliaikaisesti romahtaa huomattavastikin, mutta pitkällä välillä ne palautuvat yrityksen ollessa laadukas entistä korkeammalle tasolle. Osakkeita olisi hyvä pitää vähintään kolme vuotta, jotta et altistuisi turhalle riskille ja jos haluat sijoittaa esim. vain puoleksi vuodeksi, niin korkosijoitukset ovat yleensä parempi vaihtoehto.
  • Tavoitteesi eli mitä varten haluat sijoittaa? Haluatko säästää esimerkiksi asuntoa tai autoa varten, onko reissu kauas kiikarissa vai tavoitteletko taloudellista riippumattomuutta? 
  • Suhteesi riskiin. Haluatko ottaa enemmän riskiä vai vievätkö pienetkin tappiot yöunesi? Osakkeissa on monia muita sijoitusmuotoja enemmän riskiä, mutta pitkällä välillä ne tunnetusti tuottavat parhaiten. Yleensä suurimmat riskit ovat pienissä kasvuyhtiöissä ja todella velkaisissa yhtiöissä, joten niitä kannattaa ottaa omaan salkkuun vain hyvällä harkinnalla valikoidusti.

Sijoitussuunnitelman voit tehdä vaikka itse omalla tyylilläsi tai käyttää apuna valmista sijoitussuunnitelmapohjaa. Esimerkki toimivasta mallista on Pörssisäätiön sijoitussuunnitelmapohja, minkä voit ladata täältä.

Mieti kuluja

Osakkeiden kaupankäynnistä syntyy kuluja, joten niillä on oma vaikutuksensa saamaasi kokonaistuottoon. Liian aktiivinen kaupankäynti syö reilusti tuottojasi, joten varsinkin alussa suosittelen tekemään osakekauppoja suhteellisen harvoin. Jos kuitenkin haluat tehdä enemmän kauppaa, niin osakesäästötili on siihen tarkoitukseen parempi vaihtoehto, koska verot tulevat maksettavaksi vasta, kun otat rahasi ulos tililtä.

Ajankäyttö ja työmäärä

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen vaatii sinulta enemmän perehtymistä yhtiöihin ja niiden tilinpäätöksiin verrattuna esimerkiksi rahastoihin tai ETF:iin sijoittaessa. Sijoittamisen perustaitojen oppimisen jälkeen kykenet kuitenkin suhteellisen helposti ja nopeasti valitsemaan tarpeeksi hyviä, ei täydellisiä osakkeita. Nimittäin ihmetuottoisten osakkeiden metsästyksessä tulee reippaasti enemmän huteja kuin osumia, joten varsinkaan aloittelijalle en suosittele käyttämään liikaa aikaa ja rahaa yksisarvisten saalistamiseen!

Osakesijoittaminen - opi jatkuvasti
Opi - tie tiedon, virheiden ja tavoitteiden kautta mielekkääseen elämään

Opi jatkuvasti

Osakkeet ovat mielekkäitä kohteita sijoittajalle, sillä niihin sijoittamisen alkeet on helppo omaksua, mutta voit opetella oleellisia tietoja ja taitoja lähes rajattomasti! Jopa eräs maailman parhaimmista sijoittajista, Warren Buffett kehittää itseään lukemalla päivittäin talousaiheista viisi tuntia ja tulokset ovat puhuneet puolestaan jo vuosikymmeniä.

Suomessa osakkeista oppimista haluaville suosittelen netissä ainakin Kauppalehteä, Arvopaperia, Talouselämää, Nordnettiä (varsinkin Sharevillen keskustelua, Facebookin sijoitusryhmiä ja Sijoitustietoa. Lisäksi suosittelen kovasti lukemaan ja kuuntelemaan kirjoja, niiden suositukset löytävät tämän jutun lopusta.

Kansainvälisesti tarjontaa on massiivisesti, itse seuraan mm. Seeking Alphaa, Wall Street Journalia ja Investopediaa netissä. Lisäksi kannustan sinua oppimaan sijoittamista verkkokurssien avulla, esimerkiksi Udemylla* on tarjolla runsaasti osakkeisiin liittyviä kursseja. Oppiminen on usein tehokkaampaa, kun näet kuinka käytännössä toimitaan, joten juuri siitä syystä kehoitan sinua kokeilemaan verkkokursseja.

Hallitse mielesi - pitkäjänteisyys palkitaan

Osakemarkkinoilla koetaan säännöllisin väliajoin valtavia nousuja ja massiivisia laskukausia, ne kuuluvat olennaisesti sijoittajan elämään. Todella jyrkkien muutosten keskellä on usein vaikeaa pitää omasta sijoitustrategiasta kiinni – pelko ja ahneus saavat usein meistä niskalenkin. Tärkeintä onkin pitää pää kylmänä tälläisten tapahtumien keskellä ja  pysähtyä miettimään esimerkiksi, että onko oman osakkeen kurssin jyrkkä lasku väliaikaista ylireagointia, todellista liiketoiminnan kriisiytymistä vai jotain siltä väliltä?

Usein on hyvä kulkea vastavirtaan. Monet parhaista ostopaikoista ilmaantuvat silloin, kun talouden yleinen tunnelma on täysin lohduton ja synkkä. Älä silloin vedä surupukua päälle, vaan investoi huolella valitsemiisi yhtiöihin, joilla on hyvät pitkän ajan näkymät. Päinvastoin jos arvostuskertoimet (P/E erityisesti!) huitelevat korkeuksissa ja talous käy kaikkiaan ylikierroksilla, niin silloin voi olla hyvä aika  myydä riskisimpiä osakkeita ja osittain siirtyä kultakantaan ja käteiskeisariksi!

Sijoitustyylit

Osakesijoittaminen on asia, mitä voit tehdä monella hyvinkin erilaisella tyylillä ja niissä on eroja mm. niiden vaatiman työn ja ajan suhteen. Juuri sinulle sopivan sijoitustyylin löytäminen vaatii usein aikaa ja kokeiluja, joten ei kannata lannistua alun mahdollisista virheistä ja vastoinkäymisistä, niitä sattuu kaikille. Tässä esittelen sinulle ne kaikista tärkeimmät sijoitustyylit osakesijoittamisessa.

Passiivinen tyyli

Passiivinen tyyli tai toisin sanottuna ”osta ja pidä” – strategia tarkoittaa ostamista harkiten ja tavoitteena on yleensä pitää osakkeet salkussaan mahdollisimman pitkään. Hyviä puolia tässä tyylissä on pienet kaupankäyntikulut ja hätiköityjen johtopäätösten välttäminen. Lisäksi passiivinen tyyli ei vie paljoa aikaa ja vaatii reagointia enimmäkseen vain todellisissa yhtiön kriisitilanteissa.

Treidaus

Osakesijoittaminen treidaamalla on äärimmäisen aktiivinen tyyli sijoittaa ja se vaatii sijoittajalta paljon henkiseltä puolelta. Suurten kaupankäyntivolyymien vuoksi kulut ovat suuria, joten se tekee tuoton saamisesta hieman haastavampaa. Treidaajat käyttävät apunaan teknistä analyysiä, mikä perustuu osakkeen hintahistorian tulkintaan. Oppiaksesi treidaamaan joudut tekemään valtavasti töitä ilman takuita menestyksestä, mutta kaikki se kaikki vaiva kehittää laajasti osaamistasi!

Arvosijoittaminen

Arvosijoittamisessa etsitään aliarvostettuja osakkeita ja tunnusluvuista erityisesti P/B (tasekerroin), P/E ja osinkotuottoprosentti ovat kovassa käytössä silloin. Tälläiset matalien tunnuslukujen yhtiöt löytyvät keskimäärin kypsiltä toimialoilta, mutta joskus myös kasvuyhtiöiden arvostukset tulevat sopivan matalalle, jolloin aito arvosijoittaja nappaa armotta hyvän saaliin. Arvosijoittaminen on siis usein vastavirtaan sijoittamista ja kasvusijoittamista varovaisempaa (ei maksa tulevasta odotuksista mitään) realistisella tyylillään. Pitkällä ajanjaksolla tämä tyyli on ollut yksi tuottoisimmista sijoitustyyleistä.

Kasvusijoittaminen

Kasvusijoittamisessa painotetaan kasvun merkitystä, joten silloin tähtäimessä on kovan kasvupotentiaalin omaavat yritykset. Mitä varhaisemmin sijoittaa reippaasti kasvavaan yritykseen, niin kasvavien tulosten myötä osakekurssien hintojen lisäksi myös osinkotuotot nousevat parhaassa tapauksessa. Huonommissa tapauksissa yritys kasvaa pitkään liikevaihdossa, mutta tulos ei missään kohtaa mene plussalle, joten jossakin kohtaa rahoittajien uskon loppuessa tulee konkurssi. Näin ollen kasvusijoittaminen on selkeästi riskinen tyyli sijoittaa, mutta tuotot voivat oikealla osakevalinnalla olla mahtavat esim. arvosijoittamiseen verrattuna.

Osakesijoittaminen - erilaisia sijoitustyylejä
Sijoitustyylejä - valitse tai kehitä oma tyylisi

Momentum-strategia

Momentum-strategiassa sijoitetaan trendin mukaisesti eli nousevien kurssien odotetaan nousevan edelleen ja päinvastoin laskevat kurssit jatkavat laskutrendiään. Apuna tässä tyylissä käytetään teknistä analyysiä ja  tällä strategialla on saatu historiallisesti korkeita tuottoja. Momentum-strategia toimii yleensä parhaiten silloin, kun arvosijoittaja ei tunnuslukujen vuoksi voi sijoittaa osakkeeseen pysyvän trendin vuoksi. Trendin kääntyessä taas arvosijoittaja on vahvoilla, joten yksi hyvä tapa saada ylituottoja on käyttää sekä momentum-strategiaa, että arvosijoittamista pelikirjassaan.

Osinkosijoittaminen

Osinkosijoittamisessa tärkeintä on osinkojen merkitys ja Suomessa tämä on ollut jo pitkään suosittu tyyli sijoittaa. Osinkosijoittajana ei kannata tarkkailla pelkästään osinkotuottoprosenttia, koska se ei todellakaan kerro koko totuutta yhtiön tulevista osingoista.  Lisäksi on hyvä huomioida ainakin ROE (oman pääoman tuotto), yrityksen osinkohistoria ja kuinka paljon kestävää yhtiön osingonjako on suhteessa tulokseen. Osinkosijoittamiseen kuuluu yleensä myös osinkojen uudelleen sijoittaminen osakkeisiin, mikä helpottui osakesäästötilin myötä, kun osingoista ei tarvitse heti maksaa veroa. Hyvänä osinkotuottoprosenttina pidetään Suomessa vähintään 4 prosenttia ja heikkona alle 3 prosenttia.

Laatusijoittaminen

Laatusijoittamisessa tähtäimessä on yhtiön pääoman tuottavuus kestävästi. Laatua voidaan tarkkailla mittaamalla kannattavuuden vakautta, oman pääoman tuottoa, pitkän ajan tuloksen kehitystä ja taseen vakavaraisuutta. Näin ollen laatusijoittaja ei niin paljoa huomioi nykyistä pörssikurssia ostopäätöksessään, vaan ennakoi korkean pääoman tuoton heijastuvan myöhemmin positiivisesti sekä osakekurssiin että osinkoihin. Tämä sijoitustyyli vaatii sinulta paljon opettelua ja työtä toimiakseen ja valittujen osakkeiden suurimmat tuotot tulevat yleensä kärsivällisesti odottaen vuosien jälkeen. Lopputuloksena sinulla kuitenkin on todellisia laatuyhtiöitä, mitkä lyövät indeksin mennen tullen!

Pieniin yrityksiin sijoittaminen

Pienyhtiöihin sijoittaminen on mielenkiintoinen yhdistelmä hyvää hajautusta ja korkeaa tuottoa. Historiallisesti katsottuna pienyhtiöt ovat menestyneet paremmin pörssissä kuin suuryritykset ja niiden tuotot eivät ole suoraan verrannollisia suurempiin yrityksiin. Lisäksi pienyritykset hinnoitellaan pörsseissä sijoittajalle suotuisasti, koska niitä ei seuraa suuri määrä sijoitusanalyytikkoja. Pienyritysten sijoittamisen riskejä puolestaan ovat heikompi likviditeetti (osakkeita ei aina saa helpolla ostettua tai myytyä), suuremmat kurssinvaihtelut ja kohonneet konkurssiriskit.

Rahastosijoittaminen ja ETF

Rahastot ja ETF:t hoitavat sijoittamista ja hajautuksen vähällä vaivalla ja automaattisesti. Yksi suosittu tapa sijoittaa osakkeisiin ovat passiiviset ja aktiiviset rahastot ja ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot. Niissä riittää valtavasti valinnanvaraa ja voit saada todella tehokkaan hajautuksen jo muutamalla toisistaan poikkeavalla sijoituksella. Suosittelen kiinnittämään huomiota rahastojen kuluihin; yleensä aktiiviset ovat kalliimpia ja vain harvoin aktiivinen rahasto voittaa indeksin pitkällä aikavälillä. Siksi usein passiiviset rahastot ja ETF:t ovat usein kustannustehokkaampi vaihtoehto sijoittajille.

Yhteenveto

Osakesijoittaminen on todella hyvä sijoitusmuoto myös aloittelijalle ja kehityt eteenpäin aktiivisten tekojen kautta vähän kerrallaan. Tee virheitä, sivistä itseäsi hyvällä materiaalilla ja keskustele asiasta meidän muiden sijoittajien kanssa, et ole todellakaan yksin! Osakkeisiin sijoittaminen ei ole pikajuoksua, vaan maraton, joten tärkeintä on olla matkalla pää pystyssä kohti maalia, vaikka välillä huimaisikin vauhdissa. Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle apua ja laitat rahasi tekemään työtä puolestasi!

Ota haltuun osakesijoittaminen

Osakkeista löytyy valtavasti laadukasta opittavaa ympäri maailman ja seuraavista kirjoista, Youtube-kanavista ja erilaisista palveluista voi olla sinulle apua. Tutustu huolella ja kokeile sopivan tuntuisia vaihtoehtoja!

Rahapodi

Tämä Nordnetin Martin Paasin ja Miikka Luukkosen vetämä Rahapodi-podcast on yksi Suomen parhaimmista talouteen syventyvistä ohjelmista. Kaksikko tekee huumorilla ja asiantuntemuksella erittäin viihdyttävää ja mielenkiintoista podcastia monipuolisista aiheista aina osakkeista asuntoihin. Ehdoton suositus tälle mestariteokselle!

Jukka Oksaharjun kirjat

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on kirjoittanut jo pitkään sijoituskirjallisuutta ja katalogia häneltä löytyy jo kuuden teoksen verran. Sijoittajana hän on menestynyt hyvin ja kirjailijana hänen vahvuutensa ovat vahva asiantuntemus sijoittamisesta ja selkeä tapa ilmaista itseään. Viimeisimmissä kirjoissa Oksaharjulla on ollut mukana kirjoittamassa kirjailija Karo Hämäläinen ja Jarkko Aho eli ”Random Walker”.

Laadukkaita kirjoja ovat esimerkiksi Sijoita kuin Guru (näyttää kuinka legendaariset sijoittajat investoisivat nyt, Laatuguru (ensimmäinen laatuyhtiösijoittamiseen suuntautunut teos), Arvoguru (edistyksellinen arvosijoittamisen opus) ja pienyhtiöihin sijoittamiseen keskittyvä Pikkuguru.

Vaurastu kuin Warren Buffett

Tämä ekonomisti Mika Hyttisen kirjoittama Vaurastu kuin Warren Buffett on kirjana laadukas kuvaus yhden maailman legendaarisimman sijoittajan Warren Buffetin sijoitustyylistä ja sijoittajanurasta. Kirjasta saat runsaasti hyviä vinkkejä laadukkaaseen sijoittamiseen hieman valtavirrasta poikkeavalla tyylillä!

Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

Todella pitkään sijoittajana tunnetun Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on se Suomen kaikista myydyin sijoituskirja. Kirja käsittelee todella monipuolisesti sijoittamisesta osakkeisiin ja Saarion pitkä ura kirjailijana ja sijoittajana näkyy perinpohjaisina tietoina ja haluna auttaa aloittelijoita pääsemään hienossa harrastuksessa alkuun.

The Intelligent Investor

Arvosijoittamisen käsitteen luoneen Benjamin Grahamin suurteos The Intelligent Investor esittelee tässä kirjassa arvosijoittamisen kovan ytimen. Siihen kuuluu kovia lukuja, syvällistä perehtymistä yhtiöihin ja hyvää suunnitelmaa sijoitusten tekoa ajatellen. Jos Warren Buffett pitää tätä yhtenä parhaana sijoituskirjana ikinä, niin se kertoo jo jotakin olennaista ja syvää kirjan laadusta. 

Tutustu myös näihin postauksiini!

Osinkoaristokraatit

Osinkoaristokraatit

Ota osinkoaristokraatit haltuun! Opettele valitsemaan itse parhaat vuosia osinkojaan nostavat osakkeet.

Opi lisää osakkeista videoiltani!

Scroll to Top