Kaaosteoria

Aika vai raha - kumpi on tärkeämpää?

Aika vai raha – kummallakin näistä on merkittävä rooli elämämme varrella ja ne ajautuvat usein vastakkain työn ja vapaa-ajan välisen suhteen kesken. Valinta ajan ja rahan väliltä ei ole välttämättä helppoa ja siitä syystä tässä postauksessa avaan hieman tätä mielenkiintoista pulmaa monesta näkökulmasta käsiteltynä. Ensin lähdemme liikkeelle ajan ja rahan eroavaisuuksilla ja sitten pohdimme asiaa yksilön omien merkittävien arvojen löytämisen kautta.

Ajan ja rahan eroavaisuudet

Ajalla ja rahalla ei juurikaan löydä yhteisiä piirteitä, joten on parempi sen sijaan lähteä miettimään näiden kahden merkittävän asian välisiä eroavaisuuksia. Olennaista vaihtelua löytyy mm. tarkoituksen, määrän, arvon, vallan ja käyttämisen suhteen.

Tarkoitus. Aika tarkoittaa olemisen etenemistä säännöllisellä tahdilla menneisyydestä tulevaisuuteen ja sitä voidaan mitata tarkasti esimerkiksi sekunneista minuutteihin ja viikoista vuosiin. Raha puolestaan on esimerkiksi arvon mitta, vaihdon väline ja  jonkun velkaa. 

Määrä. Ajan määrä on rajoitettu – kerran käytettyä aikaa ei enää saa takaisin. Jokaisella meillä on ne samat 24 tuntia päivässä käytettävänä, niin rikkaalla kuin köyhälläkin. Rahan määrä ei ole yleensä ikinä rajoitettu; voimme ansaita sitä periaatteessa rajattomasti ja sitä syntyy jatkuvasti lisää lainaamisen kautta. 

Arvo. Ajan arvo vaihtelee esimerkiksi osaamistasomme ja jäljellä olevan vuosiemme mukaan. Rahan arvo puolestaan keskimäärin heikkenee tulevaisuudessa inflaation myötä, lisäksi saman rahamäärän arvo käytännön elämässä vaihtelee huomattavasti esimerkiksi työttömän ja toimitusjohtajan välillä.

Valta. Aika ei anna itsessään valtaa kenellekään – jokainen meistä voi toki ajan kanssa kehittää osaamistaan ja näin vähitellen saada valtaa päättää asioista. Raha sen sijaan on nopeampi reitti valta-asemiin – sen avulla voimme vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan monipuolisella otteella.

Ansainta. Aikaa käyttämällä pystyt ansaitsemaan kykyjesi mukaan rajattuun tahtiin – sinulla on käytössä kaikkiaan vain 24 tuntia päivässä ja jaksamiskyky työskennellä on myös rajattu tätä vielä huomattavasti pienempään määrään tunteja. Rahalla pystyy ansaitsemaan puolestaan passiivisella tavalla – raha tulee rahan luo  esimerkiksi sijoittamisen tai yrittämisen avulla.

Ajan ja rahan eroavaisuudet
Aika vai raha - eroavaisuuksia löytyy tarkoituksen, määrän ja vallan suhteen

Mitä arvostat elämässäsi?

Nyt kun olet päässyt hieman tutustumaan näiden kahden asian välisiin eroavaisuuksiin, on hyvä pohtia, mitä asioita arvostat elämässäsi? Löytämällä omat arvosi ja tähtesi, joita kohti suunnistat, on helpompi punnita omaa ajan ja rahan välistä suhdettasi.

Työ. Tämä asia voi olla tärkeä monesta syystä – useimmille sen tarjoamalla elannolla on merkittävä vaikutus, sillä sen ansiosta voimme rahoittaa omaa elämäämme riittävästi. Työ saattaa antaa myös merkityksellisyyttä arkeen esimerkiksi sosiaalisen vuorovaikutuksen ja antoisien työtehtävien ansiosta. Työhön kuitenkin käytetään huomattavasti kallisarvoista aikaa ja siihen tulevat usein vielä ikävänä lisänä aikaa tuhlaavat työmatkat – kaikkea ei vielä todellakaan pysty tekemään etätyönä (esimerkiksi itse vartijana ei tosiaan tullut koronankaan aikana yhtään etäpäivää!).

Perhe. Myös oma perhe on monelle isossa roolissa elämässä ja sitä voidaan suosia esimerkiksi vähentämällä työtuntien määrää. Tällä tavalla työstä saatujen tulojen määrä laskee, mutta toisaalta elämänlaatu paranee hyvien läheisten sosiaalisten suhteiden kehittymisen myötä. Emme voi tietää varmasti, kuinka pitkään rakkaamme ovat lähellämme – jokainen heidän kanssaan vietetty tunti voi olla siis todella kullanarvoinen.

Itsensä kehittäminen. Nykyaikana elinikäinen oppiminen on monen suosiossa, eikä syyttä; sen ansiosta voi esimerkiksi opetella uusia mielenkiintoisia taitoja omaksi ilokseen baletista shamanismiin, mutta sen kautta voi kehittää osaamistaan myös työtä ja rahan tekoa ajatellen. Itsensä kehittämiseen käytetään usein erityisesti aikaa, mutta myös rahaa ja sen avulla voi vaikuttaa huomattavasti tulevaisuuteen monipuolisesti.

Terveys. Tätä asiaa ei välttämättä aina noteeraa arkisissa riennoissa, kunnes tuleekin ongelmia kohdalle – silloin vasta huomaa, että miten valtava merkitys hyvällä terveydellä on omaan elämäämme. Terveyden kannalta merkittäviä asioita ovat esimerkiksi riittävä uni, monipuolinen ruokavalio ja tarpeeksi liikuntaa; näistä rahalla pystyt saamaan helpommin laadukkaampaa ravintoa ja runsaammalla ajalla ehdit nukkumaan ja liikkumaan enemmän. Asiat eivät ole kuitenkaan aivan yksioikoisia; pula rahasta aiheuttaa usein unettomuutta ja myös lyhyillä päivittäisillä liikuntatuokioilla on selkeitä positiivisia terveysvaikutuksia.

Aika vai raha yhteenvetona

Aika vai raha – vastaus tähän kysymykseen vaihtelee siis huomattavasti yksilöllisten arvostusten ja elämäntilanteiden mukaan. Keskimäärin kysyttäessä ihmisiltä, he suosivat usein vastauksissaan aikaa paremmaksi vaihtoehdoksi, mutta käytännössä elämän realiteetit  saattavat vaikuttaa painottamaan rahaa suurempaan rooliin. Aina on kuitenkin mahdollista muuttaa suuntaa omannäköiseksi – valinta on sinun!

Kumpi on sinulle tärkeämpi – aika vai raha? Minulla on vielä tässä kohtaa raha liian suuressa roolissa arjessani suurien velkojen vuoksi; tulevaisuudessa tulen kuitenkin vähentämään työtunteja selvästi ja panostamaan enemmän perheeseen ja itsensä kehittämiseen. Jokainen tunti on arvokas pala ikuisuutta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top