Kaaosteoria

Miten teet firettämisestä helppoa?

”Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.”

Helppo firetys voi kuulostaa haastavalta – eikös taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun pitäisi koostua ainaisesta pihistelystä, kovasta työnteosta ja kaiken kivan unohtamisesta? Käytännössä firettäminen voi onnistua mallikkaan kevyesti, jos pysähtyy hetkeksi ajattelemaan ja tekee päätöksiä pitkän ajan kaukaiset tavoitteet mielessään.

Tässä artikkelissa saat apua firettämisesi keventämiseen; kahmaiset ajatuksia mukaasi esimerkiksi onnellisuuden merkityksestä, suurista päätöksistä, vaihtoehdoista kerätä tuloja ja oppimisesta muiden saavutuksista. 

Panosta onnellisuuteen

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on todella pitkäaikainen elämänvaihe ja se tarkoittaa yleensä menojen hallittua karsimista päästäksesi tavoitteisiin. Monet firettäjät menevät tässä kulujen minimoinnissa äärimmäisyyksiin, jolloin jokaiseen käytettyyn euroon suhtaudutaan menetettynä onnena – silloin tälläiset firettäjät kokevat suurta merkityksellisyyttä esimerkiksi uusien säästömahdollisuuksien keksimisestä, luonnon ihmeiden tarkkailemisesta tai erittäin läheisistä iloa tuottavista ihmissuhteista.

Vielä useampi firettäjä kuuluu minun lailla siihen ryhmään, mikä ei ole vienyt kulujen minimointia aivan näin äärimmäiseen muotoon – meillä voi olla todella tärkeitä harrastuksia tai intohimoja, joihin haluamme harkitusti panostaa hieman euroja. Nämä asiat lisäävät onnellisuuttamme, joten niiden kautta jaksamme paremmin elää arjessa ja juhlassa kohti haastavia tavoitteitamme.

Itselläni esimerkiksi on tälläinen merkittävä asia retkeily, minkä avulla saan oivasti ladattua akkujani kauniin luonnon ja rauhallisen erämaissa vaeltelun suosiollisella vaikutuksella. Tähän harrastukseen olen panostanut rahallisesti hieman, mutta tämä investointi antaakin sitten jatkuvaa passiivista tuottoa vuosikausia monella tapaa!

Suuret päätökset

Helppo firetys vaatii onnistuakseen keskittymistä suuriin päätöksiin; ratkaisut koulutuksessa, ihmissuhteissa ja asumisessa vaikuttavat erittäin ratkaisevasti elämääsi taloudellisessa mielessä. Pienilläkin päätöksillä on toki väliä, mutta nämä suuret ratkaisut muuttavat helposti elämääsi suuntaan tai toiseen.

Koulutus. Ei ole helppoa valita juuri sinulle sopivinta koulutusta – firetyksen keventämiseksi koulutuksen tulisi tarjota tarpeeksi ansaintamahdollisuuksia joko palkansaajana tai yrittäjänä. Korkeamman tulotason ammatteja ovat esimerkiksi lääkärit, juristit tai johtajat – sopivista opiskelupaikoista on kuitenkin todella kova kilpailu. Toisaalta voit miettiä koulutusvalintaa megatrendien pohjalta – digitalisaatio, ilmastonmuutos, kaupungistuminen ja ikääntyminen ovat isoja aiheita, joille tarvitaan laadukkaita ratkaisuja tulevina vuosina.

Ihmissuhteet. Sillä on äärimmäisen suuri merkitys firetykseen, millaisia ovat läheisimmät ihmissuhteemme – erityisesti arvot eivät saisi liian kaukana toisistaan. Esimerkiksi jos parisuhteessa ollessasi kumppanisi käyttäisi rahojaan kuin eläisi viimeistä päiväänsä ja ottaisi turhaa velkaa, taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusi vaikeutuisi dramaattisesti. Rahasta keskusteleminen ei ole aina meille suomalaisille helppoa, mutta kannustan sinua ottamaan tämän asian esille jo mahdollisimman varhain tapailemisen aikana – säästyt isoilta murheilta myöhemmin!

Asuminen. Suomessa asumisen kustannukset vaihtelevat selvästi – suurimpien kasvukeskusten neliöhinnat ja vuokrat ovat jo korkean kireän tasolla, mutta jo hieman syrjempänä asumisessa pääsee jo reippaasti pienemmillä kuluilla. Firettämisessä asumiseen ei ainakaan alkuvaiheessa ole viisasta laittaa liikaa varojaan, joten mieti tarkkaan asunnon sijaintia, kokoa ja hintatasoa. Erityisesti asunto kuitenkin yleensä kannattaa hankkia oivien julkisten yhteyksien ääreltä, jolloin sinun ei tarvitse välttämättä kuluttaa omaisuuksia omalla autolla liikkumiseen.

Hanki tulosi useista lähteistä

Saadessa tulojasi vain yhdestä ainoasta lähteestä, on hyvin mahdollista, että tämä lähteen antama tulovirta vähenee tai loppuu kokonaan. Tästä syystä on hyvä jo mahdollisimman varhain hankkia tuloja useista mielellään toisistaan eroavista tulonlähteistä, jolloin kokonaisriskisi pienenevät reippaasti ja nopeutat mahdollisuuksiasi saavuttaa taloudellinen riippumattomuus.

Yrittäminen. Eräs parhaista väylistä hankkia lisätuloja on yrittäminen, jolla voit parhaimmillaan saavuttaa erinomaisia tuloja omalla työlläsi ja ideoillasi. Alkuvaiheessa usein on hyvä yrittää sivutoimisesti palkkatyösi ohessa, jolloin voit pienemmällä riskillä testata oman liikeideasi toimivuutta käytännössä. Jos homma lähtee kunnolla lentoon, voit sitten rennommin ottaa loikan täyspäiväiseksi yrittäjäksi kaikkine iloineen ja haasteineen. 

Sijoittaminen. Erittäin pätevä keino vaurastua pitkällä välillä on sijoittaminen, jonka avulla voit laittaa suurella vaivalla käärimäsi eurot kasvamaan korkoa erilaisiin sijoituksiin. Pitkällä välillä osakkeet ovat tuottaneet eniten, mutta jo riskiä vähentääksesi usein kannattaa laittaa varoja myös muihin omaisuusluokkiin, kuten esimerkiksi korkoihin, asuntoihin, metsään tai kryptovaluuttoihin. Tärkeintä on kuitenkin, että sijoitat jatkuvasti ja pitkäjänteisesti – sillä tavalla korkoa korolle-ilmiön kautta saavutat isompia tuottoja myöhemmin!

Passiivinen tulo. Helppo firetys sisältää käytännössä aina aimo annoksen passiivisen tulon mahtavaa vipuvoimaa – kerran laadulla tehdystä työstä saat palkkiona vaivatta passiivista tuloa vuosikausia, jolloin sinun ei enää tarvitse  juurikaaan uurastaa tulojesi eteen. Tälläisiä passiivisen tulon tarjoajia ovat esimerkiksi useimmat sijoitukset, joissa mm. osakkeet voivat antaa sinulle säännöllistä tulovirtaa osinkojen muodossa. Lisäksi monet digitaaliset tuotteet, kuten e-kirja tai verkkokurssi mahdollistavat sinulle hyvän keinon tienata reippaasti oman luovan työsi kypsistä hedelmistä!

Miten teet firettämisestä helppoa?
Panosta onneen, suuriin päätöksiin ja useisiin tulonlähteisiin - siinä yksinkertaisen toimivia keinoja helppoon firetykseen!

Automatisoi säästäminen

Säästäminen voi olla aluksi vaikeaa, jos suhde rahaan on ollut aikaisemmin materialistisempi ja kulutusmyönteisempi. Tähän asiaan oiva täsmäratkaisu onkin säästämisen automatisointi, jolloin sinun ei aina tarvitse tehdä tahdonvoimaa testaaviasi päätöksiäsi säästämisestä uudestaan ja uudestaan.

Säästä ensin. Jos odotat kuukauden loppuun säästämistä kaikkien eteen sattuvien houkutusten jälkeen, jää mahdollista säästettävää usein liian vähän. Näin ollen on parempi laittaa heti esimerkiksi palkkapäivänä tietty summa säästötilille tai rahastoon, jolloin saat selvästi enemmän säästön ajan mittaan. Tämä säästäminen puolestaan kannattaa automatisoida niin, että laitat pankkitililtäsi jatkuvan kuukausittaisen maksun haluamiisi sijoituskohteisiin – vaurastumisesi tapahtuukin kuin huomaamatta!

Mihin voit kuukausisäästää? Nykyään on tarjolla jo runsaasti mahdollisia sijoituskohteita, joihin voit rahasi voivat automaattisesti siirtyä kasvattamaan varallisuutta. Erityisesti valinnanvaraa kuukausisäästämisessä on rahastoissa, joissa ainakin Nordnet, S-Pankki, OP, Danske Bank ja Aktia antavat mahdolliseen laittaa varoja kuukausittain sijoituksiin. Kryptovaluutoista kiinnostuneille puolestaan Coinmotion* tarjoaa väylän panostaa tähän uudempaan omaisuusluokkaan – sinne voit sijoittaa jo 10 euron kuukausisummilla ja halutessasi voit hajauttaa säästösummasi useisiin erilaisiin kryptovaluuttoihin.

Ota mallia muista

Firettäminen ei ole oikeastaan kovinkaan vanha juttu, mutta taloudellisen riippumattomuuden saavuttaneita ihmisiä löytyy kuitenkin jo runsaasti globaalilla tasolla. Mikä parasta, monet näistä isoissa tavoitteissaan onnistuneista firettäjistä jakavat mielellään tietoja ja kokemuksiaan meidän muiden matkaansa vasta aloittelevien hyödyksi; tässä on sinulle muutava hyvä tärppi oppiaksesi lisää oikeilta firettäjiltä!

Mr. Money Mustache. Coloradossa asusteleva Mr. Money Mustache eli Peter Adeney saavutti itse taloudellisen riippumattomuuden jo 30-vuotiaana, jolloin hän vetäytyi pois palkkatyöstään ohjelmistosuunnittelijana. Siinä kohtaa hänellä oli 600 000 dollarin varallisuus, joiden tuotoilla noin Adeneyn perheen 25 000 dollarin vuotuiset menot saatiin katettua. Vuonna 2011 Mr. Money Mustache aloitti oman bloginsa, mistä voit löytää oppia mm. kuluttamisesta, hyvistä rutiineista, sijoittamisesta ja firettäjän mielenmaisemasta. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan tämän legendan blogiin!

Mad Fientist. Skotlannissa majaileva Mad Fientist eli Brandon Ganch on jo myös taloudellisesti riippumaton – Ganch saavutti tavoitteensa vuonna 2016. Mad Fientistilla on erinomainen blogi, missä hän valottaa yksityiskohtaisesti omaa tapaansa mennä kohti tavoitteita – Ganch esimerkiksi arvostaa enemmän vapautta valita itse työnsä ja elämänsä kuin rahan ansaitsemista. Ansiokkaan blogin lisäksi Mad Fientistilla on myös oma podcast, missä aiheena on firetys ja vieraina ovat mm. Mr.Money Mustache ja kirjailijat JL Collins, Cal Newport ja Jacob Lund Fisker.  Kaikkiaan kannattaa tutustua tähän Mad Fientistin sivustoon – oivaa materiaalia kehittyäksesi firettäjänä!

 

Helppo firetys kauniissa paketissa

Firettämisen ei siis tarvitse olla hankalaa millään tavalla – yksinkertaisia keinoja löytyy tehdä tästä matkasta paljon antoisampi ja valoisampi kohti vapauden erämaita. Nyt oikea kysymys onkin – teetkö todellisia tekoja arjessa tavoitteidesi eteen? Kaikkea ei kannata toki muuttaa kerralla, mutta askel askeleelta voit muuttaa tapojasi parempaan suuntaan. 

Toivottavasti sait tästä postauksesta jotain hyvää matkallesi firetykseen – itsekin vasta alkuvaiheissa, mutta eteenpäin mennään ottamalla mallia muista ja keksimällä itsekin uusia luovia ratkaisuja omaksi ja yleisöni hyödyksi. Onko sinun mielestäsi olemassakaan helppoa firetystä? Laita ihmeessä kommenttia alle – hyvä dialogi on kaiken laadukkaan alku ja loppu!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top