Miten pyytää palkankorotusta
Miten pyytää palkankorotusta, jos sille löytyy perustelut ja oikea ajankohta? Sen asian järjestäminen vaatii hyvää valmistautumista etukäteen, luontevaa käyttäytymistä neuvottelussa ja oikeita toimia palkkaneuvottelun jälkeen. Seuraavaksi pääset tutustumaan selkeisiin vinkkeihin, miten pyytää palkankorotusta oikealla tavalla.
Palkkaneuvotteluun valmistautuminen
Jos haluat tavoitella itsellesi palkankorotusta, niin oleellista on valmistautua huolella palkkaneuvotteluun. Seuraavia asioita etukäteen miettimällä onnistumisen mahdollisuudet kasvavat selkeästi – laadukas suunnittelu antaa varmuutta itse neuvotteluun.
Työnkuvan muuttuminen on yleensä hyvä kohta miettiä palkankorotuksen pyytämistä, varsinkin jos työhön tulee lisää tehtäviä ja jos työnkuva muuttuu haasteellisemmaksi.
Selvitä hyvät perustelut palkankorotukselle: missä asioissa olet työnantajalle arvokas, pue se osuviksi sanoiksi ja jos pystyt numeroilla saman asian perustelemaan, vielä parempi! Ajattele asioita, missä olet luonut yritykselle selkeää arvoa ja mieti myös millä tavalla haluaisit kehittää tulevaisuudessa yritystä oman työsi kautta.
Oikean palkkatason määrittely: hyviä vaihtoehtoja oikean tason löytämiseen ovat nykyään netistä löytyvät palkkavertailusivustot. Sellaisia ovat esim. Oikotien palkkavertailu, Palkkavertailu.com ja Duunitorin palkkavertailu. Myös omalla työpaikalla kannattaa keskustella avoimesti työkaverien kanssa, mikä on yleinen palkkataso juuri vastaavien työtehtävien kohdalla.
Harjoittele puhetta etukäteen: palkankorotuksen pyytäminen on useimmille meistä jännittävä tilanne, joten on hyvä saada siihen oikeanlaista itseluottamusta puheen harjoittelun avulla. Treenaa perustelujen toimivuutta ääneen harjoittelemalla ja valmistaudu myös vastakommentteihin vastaamiseen laadukkaasti.
Sovi neuvottelu ennakkoon: palkasta voi neuvotella yrityksestä riippuen joko kehityskeskustelussa tai erikseen sovitussa tapaamisessa, mutta siitä kannattaa ehdottomasti sopia hyvissä ajoin ennakkoon. Tällä tavalla asia ei tulisi esimiehelle yllätyksenä, jolloin hän ei voisi suoraan torjua esitystä.
Kommunikoi osaamisestasi johdolle eli viesti aktiivisesti työnantajalle onnistumisista tehtävissäsi ja työnkuvan muutoksista. Näin viestimällä työnantajan pitäisi olla tietoisempi tulevasta palkankorotuspyynnöstä jo ennakkoon.
Palkkaneuvottelun aikana
Esiinny itsevarmana, koska työnantajan on uskottava sinuun ja omaa olemassaoloaan häpeämällä on äärimmäisen vaikeaa vakuuttaa ketään neuvottelussa. Tätäkin taitoa voi harjoitella etukäteen, jotta olo itse neuvottelussa olisi sopivan rento.
Konkretiaa peliin eli ilmaise selkeästi työnantajalle, missä asioissa olet loistanut ja antanut hyviä näyttöjä tehtävissäsi. Näiden osuvien tapausesimerkkien lisäksi kannattaa mainita myös asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta saaduista positiivisesta palautteesta. Viesti myös sitoutumisesta yritykseen ja avusta viestiä kertomalla kuinka olisit mukana kehittämässä yritystä jatkossa eteen päin.
Ole positiivinen ja kuunteleva, koska kannattaa viestiä työnantajalle olevansa yhteistyökykyinen ja tulevaisuudessakin kannattava osa työyhteisöä. Turhasta aggressiivisuudesta ja negatiivisuudesta ei todellakaan ole hyötyä hyvän lopputuloksen kannalta!
Tee ensin tarjous palkankorotuksesta, koska silloin työnantajan on vastattava pyyntöösi sinun kannalta suosiollisemmalla tavalla kuin jos työnantaja olisi ehtinyt ensin tehdä tarjouksen. Kannattaa pyytää jonkin verran suurempaa summaa kuin todellisuudessa haluat, jotta voit tulla neuvottelussa kompromissina vastaan.
Palkkaneuvottelun jälkeen
Neuvottelussa sovitut asiat kirjallisena eli on kaikkien osapuolten kannalta parasta, että kuviot ovat kirkkaat ja turhia epäselvyyksiä ei tulevaisuutta ajatellen ole.
Jos et onnistu heti, älä luovuta! Aina ei hyvästä valmistelusta ja kovasta työstä huolimatta palkankorotusta tule riittävästi, mutta silloin kannattaa kysyä työnantajalta, miten sinun olisi kehityttävä työssäsi, jotta asiaan tulisi muutosta. On myös viisasta ehdottaa uutta neuvottelua noin puolen vuoden päästä, jolloin työnantajakin on ehkä paremmin sopeutunut ajatukseen palkankorotuksesta.