Kaaosteoria

Solana kryptovaluutta

Solana kryptovaluutta on ollut viime aikoina kovassa nosteessa – se tarjoaa kokonaisen ekosysteemin Ethereumin tavoin, mutta on tätä vaihtoehtoa nopeampi ja skaalautuvampi. Tässä kirjoituksessa pääset tutustumaan syvällisesti tähän Solanan ekosysteemiin ja sen omaan SOL-tokeniin.

Mikä on Solana?

Solana on platform-tyylin kryptovaluutta eli se toimii alustana esimerkiksi älysopimuksille ja erilaisille tokeneille. Sen tarjoaman avoimen infrastruktuurin kautta Solanalle voidaan luoda todella pitkälle skaalautuvia  ja turvallisia sovelluksia. Käytännössä Solana on siis laaja ekosysteemi, minkä menestys on kiinni sen muodostaman yhteisön työstä ja Solanaan liittyvien sovellusten kysynnästä pitkällä tähtäimellä.

Solanan vahvuudet

Solana kryptovaluutalla on useita merkittäviä vahvuuksia erityisesti sen suurimpaan platform-tyylin vaihtoehtoon Ethereumiin verrattuna. Solanan ekosysteemin ehdottomia etuja ovat nopeus, matalat kulut, helppo ohjelmointi ja NFT.

Nopeus. Solana pystyy käsittelemään noin  50 000 – 65 000  transaktiota sekunnissa eli se on yksi maailman nopeimmista lohkoketjuista tällä hetkellä.  Esimerkiksi merkittävimmistä kryptoista Bitcoinin 4,6 ja Ethereumin 15 transaktiota sekuntia kohti jäävät vielä tässä vaiheessa kauas taakse tästä lukemasta. Tilanne saattaa muuttua kuitenkin pian, esimerkiksi Ethereum 2.0 päivitys nostaa sen transaktioiden määrän noin 100 000:een sekuntia kohti.

Matalat kulut. Eräs parhaista puolista Solanalla on transaktioiden äärimmäisen matalat kulut – ne vaihtelevat 0,00001 ja 0,00025 dollarin välillä. Näitä lukemia vertaillessa esimerkiksi Ethereumin todella hintaviin  useiden kymmenien eurojen kuluihin (gas fee) transaktiota kohti on helppo ymmärtää, miksi Solanan ekosysteemin suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina.

Helppo ohjelmoida. Jos haluat kryptovaluuttasi onnistuvan, sinun on saatava sille runsaasti ohjelmoijia tekemään laadukasta koodia. Erityisesti Rust, C ja C++ ovat käytössä Solanalla ohjelmointia varten ja aloittelijana sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta älysopimuksista tai lohkoketjuista rakentaaksesi asioita Solanalla.

NFT.  Viime aikoina suosituksi tulleet NFT:t eli uniikit virtuaaliset esineet ovat vahvasti mukana Solanalla. Tätä tarkoitusta varten löytyy Solanart, missä on myynnissä paljon erilaista virtuaalista taidetta. Solanan vahvuus muihin NFT-puolen markkinapaikkoihin ovat matalat kulut ja siirtojen nopeus, joten on ennakoitavissa tämän palvelun kasvattavan suosiotaan tulevina vuosina.si

Solanan vahvuudet
Solanan ehdottomia etuja ovat nopeus, matalat kulut ja helppo ohjelmoitavuus

Solanan heikkoudet

Solana kryptovaluutta ei ole kuitenkaan vailla heikkouksia; ilmeisimpiä niistä ovat riittämätön hajautus, inflaatio ja vähäinen sovellusmäärä.

Riittämätön hajautus. Solana ei vielä ole riittävän hajautettu kahdesta eri syystä; sen omistusrakenne on erittäin keskittynyt ja toisaalta sillä on vasta vähän validaattoreita tukemassa lohkoketjun toimintaa. Noin puolet Solanan omistuksesta on varhaisen vaiheen pääomasijoittajilla, ohjelmoijilla ja Solana Labsilla, joten sisäpiirin omistukset kattavat huomattavan osan koko potista. Validaattoreita on parhaillaan pienehkö luku eli noin 1700 henkilöä, jolloin Solanan ekosysteemin toimivuus on vielä hieman riskisellä pohjalla esimerkiksi Ethereumiin verrattuna.

Inflaatio. Tietyt kryptot (esim. Bitcoin ja Binance Coin) ovat rajattu määrään asti – silloin tälläisten kryptovaluuttojen arvo ei pääse heikkenemään inflaation vuoksi vuosien kuluessa. Solanalla asia on kuitenkin toisin ja sillä on suunniteltu lukittavan pitkän ajan vuosittainen inflaatio noin 1,5 %:n tasolle. Voit lukea lisää Solanan inflaatiosuunnitelmista tältä sivulta.

Vähän sovelluksia. Vielä tässä kohtaa Solanan ekosysteemi ei ole kattavuudessaan lähellekään esimerkiksi Ethereumin lukemia; Solanalla on parhaillaan noin 330 erilaista projektia käytössä verrattuna Ethereumin reiluun 3000 erilaiseen sovellukseen. 

SOL-token

SOL on Solanan oma token, mitä voidaan käyttää esimerkiksi transaktiomaksuihin erilaisissa tapahtumissa tai steikkauksessa Solanan lohkoketjun toiminnan varmistamiseksi. Parhaillaan SOL-tokeneita on tarjolla yli 510 miljoonaa kappaletta ja tämä määrä kasvaa vähitellen aiheuttaen inflaatiota. Jos haluat hankkia itsellesi näitä SOL-tokeneita, se onnistuu  suurimmissa kryptopörsseissä esimerkiksi Binancella, Coinbasella, Kucoinilla ja Krakenilla.

 

Proof of History

Proof of History on oleellinen osa Solanaa – sen ansiosta lohkoketjun toiminta saadaan nopeaksi ja hajautetuksi turvallisuuden puolesta. Tähän Solana käyttää aikaleimausta  SHA256-salausalgoritmin avulla transaktioiden tallentamiseen ja sen ansiosta Solanalla voi tapahtua jopa 65 000 transaktiota sekuntia kohti.

Tämä monimutkainen protokolla voi olla hieman ymmärtää, mutta tämän videon avulla saat hyvän käsityksen Proof of Historyn syvimmästä olemuksesta Solanan ekosysteemissä. 

 

Proof of Stake

Solana toimii Proof of Stake-protokollan mukaan, mikä tarkoittaa käytännössä sitä että validaattorit ylläpitävät lohkoketjun toimintaa lukitsemalla omat SOL-tokeninsa tämän ekosysteemin eduksi. Tähän lohkoketjun vahvistamiseen ei siis käytetä louhintaa, toisin kuin Proof of Work-protokollan kryptovaluuttojen  kohdalla. Proof of Stake on ympäristöystävällisempi väylä lohkoketjun hallintaan, kun esimerkiksi sähkönkulutus on minimaalista tällä tavalla Bitcoinin tapaisiin Proof of Workin vaihtoehtoon verrattuna.

Haluatko validaattoriksi? Solanalla validaattorit ovat siis aivan keskeisessä asemassa tämän ekosysteemin toiminnan kannalta.Validaattorit saavat palkkioita työstään protokollan mukaan – esimerkiksi validaattorille valtuutetut varat steikkaajilta oikeuttavat validaattorin tiettyyn korvaukseen. Validaattorilta ei vaadita tiettyä määrää SOL-tokeneita lukittavaksi, mutta jos esimerkiksi haluat vaikuttaa Solanan toimintaan äänestämällä, se voi kustantaa reilun yhden SOL-tokenin päivää kohti. Toisaalta tarvitset suhteellisen tehokkaan tietokoneen, jotta voisit päästä mukaan validaattorien harvalukuiseen joukkoon. Hyödyllistä tietoa löydät validaattorin tehtävästä tältä Solanan sivustolta.

Steikkaus helpompi tapa tienata. Voit ansaita myös lukitsemalla omat SOL-tokenisi ja delegoimalle ne jollekin valitsemallesi validaattorille. Tällä tavalla olet mukana tukemassa tämän lohkoketjun toimintaa ja samalla pystyt nappaamaan kohtuullista passiivista tuloa itsellesi. Parhaillaan kaikista SOL-tokeneista muhkeat 75 % ovat mukana steikkauksessa, joten kyse on erittäin suositusta väylästä Solanalla tukea ekosysteemiä ja hankkia tuloja. Juuri nyt pystyt saamaan SOL-tokeniesi steikkauksesta  noin 6 % tuottoa vuodessa, mutta tämä lukema saattaa vaihdella huomattavasti vuosien mittaan. Stakingrewards on erittäin mallikas vaihtoehto aloittaa steikkauksesi Solanalla, suosittelen!

Solana kryptovaluutta koottuna

Solana on kokonaisuutena mielenkiintoinen kryptovaluutta – sen tarjoama nopea ja matalakuluinen ekosysteemi on pitkällä välillä aito kilpailija esimerkiksi Ethereumille. Riskejäkin toki löytyy – kilpailu erilaisten alustojen kanssa on armotonta ja  toisaalta hajautus on vielä melko keskinkertaista moneen muuhun vaihtoehtoon verrattuna.

Mitä ajatuksia heräsi tästä kryptosta? Uskotko Solanaan vai huuhtoutuuko tämä ekosysteemi syvyyksiin kovassa kilpailussa? Itse henkilökohtaisesti uskon Solanalla olevan kohtuullisen aurinkoinen tulevaisuus ja aionkin panostaa tähän kryptovaluuttaan huomattavasti seuraavina vuosina – pitkä matka on vasta alussa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top