Kaaosteoria

Yield farming - maksimoi tuottosi kryptoista

Yield farming eli tuoton viljely antaa oivia mahdollisuuksia maksimoida tuottosi kryptoista DeFi:n eli hajautettujen rahoitussovellusten avulla. Tässä kirjoituksessa saat tutustua yield farmingin perusteisiin – tulet sivistämään itseäsi mm. erilaisilla tavoilla tienata likviditeetin tarjoamisesta steikkaukseen, saatavilla oleviin tuottoihin ja yield farmingin vahvuuksiin ja heikkouksiin.

Mitä yield farming tarkoittaa?

Yksinkertaisesti selitettynä yield farming on keino hakea tuottoja lukitsemalla kryptovaluuttoja DeFissä eli hajautetuissa rahoitussovelluksissa palkkioita vastaan. Yield farmingissa sijoittajien varat laitetaan yleensä yhteiseen liquidity pooliin, minkä toiminta perustuu älysopimusten varaan. Tästä toiminnasta palkkiona voidaan saada esimerkiksi osa kaupankäynnin kuluista tai korkoa lainaajilta.

Miten voit ansaita yield farmingilla?

Tavallisin väylä ansaita yield farmingissa on tarjota likviditeettiä muille kaupankäyntiä varten lukitsemalla varat liquidity pooliin. Näitä lukitsemiasi varoja voit sitten hyödyntää useilla tavoilla automatisoiduilla markkinapaikoilla – hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi PancakeSwap, UniSwap ja Beefy Finance.

Likviditeetin tarjoaminen. Tässä mallissa lukitaan kaksi eri kryptovaluuttaa tarjoamaan likviditeettiä kaupankäyntiä varten. Kaupankäynnistä maksetaan aina pieniä kuluja, joista likviditeetin tarjoaja saa oman osansa. Yleensä palkkio maksetaan lukitsemillasi kryptovaluutoilla, mutta saatat saada korvauksen myös likviditeetti poolin (LP) tokeneina.

Steikkaus. Likviditeetin tarjoamisesta palkkiona saatuja LP-tokeneita voit steikata ja ansaita näin hyvinkin korkeita korkotuloja lukitsemalla nämä uudet palkkiona saamasi varat. Yield farming siis mahdollistaa steikkauksessa sen, että voit samalla tukea kryptovaluutan lohkoketjun toimintakykyä ja samalla netota helposti passiivista tuloa itsellesi!

Luotonantaminen. Voit myös lainata kryptojasi muille DeFi-palveluissa ja saada siitä itsellesi laadukasta passiivista korkotuottoa. Lainaamiseen voivat kelvata esimerkiksi stablecoinit (esim. Tether ja USDC) ja merkittävimmät kryptot (esim. Bitcoin, Ethereum ja Binance Coin) ja erityisen suuria tuottoja on mahdollista hakea lainaamalla muille riskisempiä kryptovaluuttoja.

Lainaaminen. Pystyt myös asettamaan kryptojasi vakuudeksi ja ottamaan sitä vastaan lainaa – näillä lainatuilla varoilla voit puolestaan hakea lisätuottoja yield farmingissa. Varojen lainaamisessa on vähemmän riskiä, jos asettamasi vakuudet ovat stablecoineja ja riskisempiä kohteita ovat pienen markkina-arvon omaavat volatiilit kryptovaluutat.

Miten tienaat yield farmingilla?
Yield farming antaa mahdollisuuksia tienata esimerkiksi likviditeetin tarjoamisella, steikkauksella ja lainaamalla muille

Yield farmingin tuotto

Keskimäärin ennakoidut korkotuotot ilmoitetaan yield farmingissa vuosittain laskettuna. Tunnettuja tapoja laskea näitä tuottoja ovat APY (annual percentage yield) ja APR (annual percentage rate) – APY laskee mukaan saatujen korkotuottojen uudelleensijoittamisen mukaan, kun taas APR ei huomioi näitä tuottoja.

Tuotoissa vaihtelua. Yield farmingissa mahdollisesti saatavat tuotot vaihtelevat huimasti; pienimmillään korkotuotot jäävät niukasti nollan yläpuolella, mutta huikeimmillaan voit kerätä jopa yli 10 000 %:n vuosituottoja! Huomioi kuitenkin, että erityisesti näihin suurimpien ennakoitujen tuottojen suhteen sisältyy huomattavia riskejä ja viisain strategia onkin näissä riskikkäimmissä projekteissa kotiuttaa mahdollisia voittoja pois säännöllisin väliajoin.

Yield farmingin vahvuudet

Yield farming sisältää useita selkeitä vahvuuksia – näitä uuden arkesi sulostuttajia ovat esimerkiksi korkeat tuotot, helppo aloittaminen ja hajautettu rahoitus.

Korkeat tuotot. Pystyt keräämään parhaimmillaan siis yield farmingilla todella muhkeita tuottoja – erilaisissa palveluissa on mahdollista napata jopa tuhansien prosenttien tuottoja riskien ollessa toki katossa. Selkeästi kohtuullisemmalla riskilläkin on mahdollista saada mukavia kymmenien prosenttien vuosituottoja haltuun!

Helppo aloittaminen. Yield farmingin aloittaminen on suhteellisen yksinkertaista – tarvitset vain jonkin soveltuvan kryptolompakon (esim. MetaMask tai Trustwallet) ja kryptovaluuttoja sijoitettavaksi. 

Hajautettu rahoitus. Yield farming toimii DeFi-palveluna hajautetun rahoituksen periaatteella; kaikki tapahtumat näkyvät läpinäkyvän avoimesti, pankkien tapaisia välikäsiä ei ole mukana ja sitä voi käyttää kuka tahansa ilman rajoituksia.

Yield farmingin heikkoudet

Ilmeisinä heikkouksina yield farmingissa kannattaa ehdottomasti huomioida älysopimusten riskit, monimutkaiset tavat ansaita suurimpia tuottoja, impermanent loss ja huijaukset.

Älysopimusten riskit. Yield farmingin toiminta perustuu älysopimusten varaan ja erilaisia vikoja on mahdollista ilmaantua matkan varrella. Älysopimukset ovat usein todella monimutkaisia suunnitella ja toteuttaa, joten ei ole ihme varsinkaan rajallisilla resursseilla toimivilla projekteilla, että kaikkia tarvittavia laaduntarkistuksia ei ole tehty huolella.

Monimutkaisuus korkeiden tuottojen tavoittelussa. Usein suurimpien tuottojen tavoittelu vaatii monimutkaisia toimenpiteitä päästäksesi onnistuneeseen lopputulokseen. Käytännössä näiden asioiden opettelu vaatii  runsaasti vaivannäköä – voit opetella yield farmingin hienouksia  esimerkiksi YouTube-videoiden ja blogipostausten muodossa.

Impermanent loss. Tarjotessasi likviditeettiä altistut impermanent lossin riskille; se tarkoittaa käytännössä riskiä sijoittamiesi varojen arvon vaihtelun aiheuttamille tappioille. Mitä enemmän lukitsemiesi varojen arvot muuttuvat suuntaan tai toiseen, sitä suurempia mahdolliset menetyksesi impermanent lossin muodossa ovat.

Huijaukset. Kuten kryptomaailmassa muutenkin myös yield farmingissa alituisena uhkana ovat erilaiset huijausyritykset. Kiinnitä erityistä huomioita sijoittaessasi kyseisen alustan perustajien taustaan ja palvelun toiminnan vakauteen, jotta välttyisit pahimmilta huijauksilta.

 

Yield farmingin vahvuudet ja heikkoudet
Yield farming mahdollistaa korkeat tuotot ja helpon aloituksen, mutta kääntöpuolena älysopimuksissa ja huijauksissa piilee ilmeisiä riskejä

Yield farming yhteenvetona

Yield farming on mielenkiintoinen uudehko väylä ansaita kryptovaluutoilla – tällä tavalla pystyt hakemaan itsellesi korkeaa passiivista tuloa lukuisilla keinoilla DeFi:n automatisoitujen markkinapaikkojen avulla. Kovien mahdollisten tuottojen vastapainona on tosin huomattavia riskejä, joiden tarkka huomiointi on avainasemassa sijoittamisessasi yield farmingissa. 

Mitä ajatuksia sinulle heräsi tästä aiheesta? Kiinnostaako kovasti vai onko tämä taas jokin uusi turha sijoitusvillitys? Laita rohkeasti kommenttia peliin! Itse olen hyödyntänyt jo yield farmingia jo reilun vuoden verran erityisesti PanCakeswapissa ja aion kokeilla erilaisia palveluita tämän aiheen suhteen omaksi ja yleisöni eduksi myös tulevaisuudessa!

Syvenny kryptovaluuttoihin!

Olen toiminut kryptovaluuttojen parissa jo vuodesta 2017 lähtien ja kirjoitan tälle sivustolle usein mielenkiintoisista kryptoista, palveluista ja erilaisista tapahtumista kryptovaluuttoihin liittyen. Alla olevasta painikkeesta pääset tutustumaan laajaan kirjoittamaani materiaaliin kryptoista, toivottavasti saat siitä itsellesi apua omalle matkallesi kryptovaluuttojen antoisaan maailmaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top