Kaaosteoria

Steikkaus - passiivista tuloa kryptoistasi

Steikkaus eli staking on väylä ansaita passiivista tuloa lukitsemalla kryptojasi lohkoketjun toiminnan ylläpitoon. Sillä tavalla et siis ole riippuvainen pelkästään kryptojesi spekulatiivisesta ja epävarmasta arvonnoususta, vaan voit saada korkeaakin korkotuottoa kryptoillasi.

Tässä artikkelista saat selville mitä steikkaus käytännössä tarkoittaa ja mitkä ovat sen suurimmat hyödyt ja heikkoudet. Lisäksi saat ohjeet steikkauksesi aloittamiseen ja tietoa mielenkiintoiseen steikkaukseen soveltuvista kryptovaluutoista.

Mitä steikkaus tarkoittaa?

Kryptovaluuttojen steikkaus tarkoittaa ytimekkäästi sanottuna kryptovarojen lukitsemista lohkoketjun toiminnan ylläpitoon ja tapahtumien vahvistamiseksi. 

Toisin kuin  louhimiseen perustuvassa enemmän energiankulutusta vaativassa ”Proof-of-Work”-mallissa, ”Proof-of-Stake”-mallissa lohkoketjujen tarvittavat tunnistautumiset tehdään steikkaamalla – osallistujat lukitsevat varansa tietyksi määrätyksi aikaa tähän tarkoitukseen ja saavat tästä vastavuoroisesti palkkioita, mitkä vaihtelevat verkostojen mukaan.

Jos haluat siis ansaita steikkaamalla, siihen tarvitset jotakin ”Proof-of-Stake”-malliin pohjautuvaa kryptovaluuttaa. Sellaisia ovat esimerkiksi Ethereum, Binance Coin, Cardano, Solana tai Polkadot. Kirjoituksen lopussa saat selville enemmän steikkaukseen käytetyistä kryptoista.

Investunt verkkokauppa
Investunt verkkokauppa - sijoittajille vaatteita, asusteita ja taidetta!

Steikkauksen hyödyt

Kryptojesi steikkaamisen merkittävimpiin etuihin kuuluvat passiivinen tulo, lohkoketjun toiminnan sujuvuus, helppous louhintaan verrattuna ja vähäinen energiankulutus.

Passiivinen tulo. Steikkaamalla voit antaa omistamiesi kryptojen tuottaa sinulla hyvää passiivista tuloa – et olisi näin enää pelkän epävarman arvonnousun varassa tuottojesi suhteen. Useimmissa tapauksissa sinulle maksetaan vähintään päivittäin tuottoa lukitsemistasi kryptovaluutoista – myös maksetut tuotot on mahdollista steikata, jolloin saat lisähyötyä korkoa korolle-ilmiöstä.

Lohkoketjun toiminnan sujuvuus. Lukitsemalla varasi lohkoketjun toiminnan ylläpitoon olet tärkeässä roolissa koko verkoston kannalta; vahvistat lohkoketjun tapahtumia ja toisaalta suojaat verkostoa ulkopuolisilta hyökkäyksiltä. Lisäksi bonuksena verkostosta riippuen voit saada oikeuksia vaikuttaa lohkoketjun toimintaan haluamaasi suuntaan!

Helppous louhintaan verrattuna. Louhimisessa tarvitsisit yleensä kalliita laitteita saavuttaaksesi tuloja ja lisäksi louhimisen toteuttaminen vaatii melko paljon teknistä osaamista. Steikkauksessa puolestaan et tarvitse mitään erityistä hintavaa laitteistoa ja steikkaus onnistuu nopeasti ilman vaativaa opettelua.

Vähäinen energiankulutus. Nykyaikana ilmastonmuutoksen vuoksi kryptovaluuttojen louhimiseen vaadittu suuri energiankulutus on herättänyt paljon negatiivista huomiota. Puolestaan steikkauksessa energiaa ei kulu läheskään vastaavissa määrin, joten lohkoketjujen ylläpito tällä mallilla on paljon parempi vaihtoehto ympäristön kannalta louhimiseen verrattuna.

Steikkauksen hyödyt
Steikkauksen hyödyt - oivasta passiivisesta tulosta mittavaan energian säästöön!

Steikkauksen heikkoudet

Steikkaus sisältää myös joitakin olennaisia heikkouksia, joista mainittavimmat ovat likviditeettiriski, volatiilisuus ja slashing. 

Likviditeettiriski. Steikkauksessa kannattaa katsoa jo etukäteen, kuinka nopeasti saat lukitut varat takaisin itsellesi tarpeen vaatiessa. On hyvin mahdollista, että tämä aikaväli on vähintään useita vuorokausia, joissain tapauksissa jopa yli viikko on mahdollinen. Näin ollen steikattavaksi ei kannata laittaa sellaista varallisuutta, mitä tarvitsisit erittäin nopealla aikataululla käyttöösi.

Volatiilisuus. Useimpien kryptovaluuttojen arvot vaihtelevat todella huomattavasti ja se voi vaikuttaa steikkauksen tuottoihin kahdella merkittävällä tavalla. Ensinnäkin steikkauksesta saatu korkoprosentti saattaa pienentyä huomattavasti alemmalle tasolle ja toisaalta kryptovaluutan pienempi arvo antaa vähemmän reaalista tuottoa, vaikka korkoprosentti pysyisikin samana.

Slashing. Steikkaamisessa on tietyt säännöt ja jos steikkaukseen käyttämässäsi poolissa ilmenee väätinkäytöstä näitä sääntöjä kohtaan, voit menettää osan tai pahimmassa tapauksessa kaikki varasi. Käytännössä tämä riski on suhteellisen epätodennäköinen, mutta voit vähentää sitä entisestään steikkaamalla varojasi useaan eri kohteeseen.

Miten aloitat steikkauksen?

Steikkauksen aloittamisessa on joitakin yksinkertaisia vaiheita, joista tärkeimmät ovat oikean steikattavan kryptovaluutan valinta ja missä steikkaat varasi.

Valitse steikattava krypto. Ensimmäiseksi on hyvä huolella perehtyä erilaisiin steikkaukseen soveltuviin kryptovaluuttoihin – esimerkiksi Staking Rewardsin sivustolta löydät kaikista suosituimmat steikattavat kryptot. Oikean steikattavan krypton valinnassa kannattaa huomioida mm. krypton markkina-arvo, käyttötarkoitus, tuotosta saatava korko ja kuinka paljon vaaditaan kyseistä kryptoa steikkauksen aloittamiseksi.

Osta kryptot. Seuraava olennainen vaihe on tietysti haluamasi kryptovaluutan osto; erittäin edullisia ja suosittuja kauppapaikkoja ovat Binance, Coinbase, Kucoin ja Kraken. Kaikista näistä voit löytää huomattavan määrän steikkaukseen soveltuvia kryptoja ostettavaksi.

Valitse missä steikkaat. Kaksi käytetyintä tapaa steikata ovat kryptopörssit ja poolit. Näistä kryptopörssit (esim. Binance, Kraken tai Kucoin) ovat aloittelijan kannalta ehkä helpoin tapa aloittaa steikkaus, et silloin tarvitse esimerkiksi erillistä kryptolompakkoa käyttöösi. Poolit puolestaan koostuvat suuresta määrästä kryptosijoittajien varoja, jolloin haetaan yhdessä parempia tuottoja laittamalla varat pooliin. Jos haluat steikata poolissa, avaa ensin itsellesi oma kryptolompakko, jollaisia tarjoavat esimerkiksi maksuttomat Metamask, Blockchain.com ja Freewallet. Kryptolompakon käyttöönoton jälkeen voit sitten siirtää kryptojasi sinne steikkausta varten poolia ajatellen.

Steikkaukseen sopivia kryptoja

Tästä saat seuraavaksi selville joitakin kaikista eniten steikkaukseen käytetyimpiä kryptovaluuttoja ja olennaista tietoa niiden ominaisuuksista. 

Ethereum. Tämä kryptovaluutta oikeastaan mahdollistaa kokonaisen ekosysteemin, mitä hyödynnetään esimerkiksi älysopimusten ja uusien virtuaalivaluuttojen luomisessa. Alunperin Ethereum perustui Bitcoinin tavoin Proof of Work-malliin, mutta se parhaillaan on siirtymässä Proof of Stake-malliin. 

Binance Coin. Maailman kolmanneksi arvokkaimpana kryptona parhaillaan Binance Coin on myös erinomaisen sovelias steikkaukseen – tämä kryptovaluutta toimii maailman suurimman kryptopörssin Binancen maksuvälineenä ja se toimii nykyään omassa lohkoketjussaan tarjoten Ethereumin tapaan oman ekosysteemin, jolla voidaan mm. luoda uusia erilaisia kryptovaluuttoja. Huomioitavaa on myös Binance Coinin vähentyvä tarjonta; tätä kryptoa poltetaan pois 100 miljoonaan kappaleeseen asti, mikä mitä todennäköisemmin nostaa Binance Coinin arvoa pitkällä välillä!

Cardano. Kolmantena lukuisien steikkaajien suosikkina on Cardano (ADA), mikä on hajautettu alusta ja sitä käytetään esimerkiksi älysopimuksissa ja identiteettien tunnistamiseen. Cardanon transaktiokulut ovat huomattavan matalat Ethereumiin verrattuna, mikä saattaa hyvinkin Cardabon nousua suositummaksi vaihtoehdoksi näiden massiivisten ekosysteemien kamppailussa.

 

Yhteenveto

Steikkaus kokonaisuudessaan on mielenkiintoinen vaihtoehto ansaita passiivista tuloa kryptovaluutoilla – sen kautta voit hyödyntää kryptojasi viisaasti ja jatkuvalla tulovirralla saada talouteesi mittaviakin korkotuloja ajan mittaan. Aihe vaatii kuitenkin hieman opettelua, jotta saat eniten irti steikkaamisen saloista!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top