Kaaosteoria

Kryptovaluuttojen lainaaminen - passiivista korkotuloa tulevaisuudesta

Kryptovaluuttojen lainaaminen on vasta aivan viimeisien vuosien aikana noussut uudeksi mahdollisuudeksi ansaita korkotuloa omistamillasi kryptoilla lainaamalla muille. Tätä mallia hyödyntämällä voit kasvattaa huomattavasti omaa kryptovarallisuuttasi, kun saamasi tuotot eivät enää riippuisi pelkästään epävarmaan arvonnousuun luottamisesta.

Tässä postauksestani saat selville paremmin, mitä kryptovaluuttojen lainaaminen oikein tarkoittaa ja  millaisia erilaisia kryptolainapalveluita on tarjolla. Lisäksi tarjoan sinulle omat vinkkini kryptojesi lainaamiseen järkeä käyttäen!

Kryptovaluuttojen lainaaminen käytännössä

Kryptovaluuttojen lainaaminen voidaan jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiseen lainausmalliin; vakuudellisiin ja vakuudettomiin lainoihin. Suurin osa kryptolainoista kuuluu turvatumpiin vakuudellisin lainoihin, mutta myös vakuudettomia lainoja käytetään yhä enemmän.

Vakuudelliset lainat

Vakuudellisissa lainoissa lainanottaja asettaa omia kryptovaluuttojaan vakuudeksi lainaa varten – yleensä vakuus on suurempi kuin otettava laina kryptojen suuren arvonvaihtelun vuoksi.

Lainanantajan kannalta kryptolainat ovat oivallinen tapa ansaita korkotuloja, sillä vakuudet riittävät yleensä, jos lainanottaja ei jostain syystä pystyisikään maksamaan lainaansa takaisin.

Lainanottajan kannalta vakuudelliset lainat tarjoavat kohtuullisen matalia korkokuluja, nopeutta lainan saannissa ja luottotietoja ei yleensä kysytä kryptolainojen kohdalla.

Vakuudettomat lainat

Huomattavasti vähemmän käytettyjä ovat vakuudettomat lainat, joissa lainanottaja joutuu maksamaan korkeampaa korkoa lainastaan vakuudellisiin lainoihin verrattuna.

Vakuudettomissa lainoissa tehdään yleensä älysopimus, missä määritetään oleelliset lainan ehdot koroista lainaerien määrään. Nämä sopimukset ovat lakikelpoisia, joten sopimusten ehtoja rikottaessa toinen osapuoli on mahdollista haastaa oikeuteen.

Erilaisia kryptolainapalveluita

Kryptovaluuttojen lainaaminen onnistuu kahdella eri mallilla; keskitetyillä laina-alustoilla ja hajautetuilla (DeFi) alustoilla. Nämä mallit eroavat toisistaan erityisesti sääntelyn, korkotuottojen määrän ja turvallisuuden suhteen.

Keskitetyt laina-alustat

Keskitetyissä kryptolainapalveluissa asiakkailta vaaditaan vahvaa tunnistautumista sääntelyn ja turvallisuuden vuoksi ja saamasi korkotuotot ovat korkeampia kuin hajautetuilla laina-alustoilla. Riskinä keskitetyt laina-alustat ovat alttiimpia huijauksille, joten palvelun turvamekanismeihin on tärkeää kiinnittää huomiota valitessasi kryptolainapalvelua.

Celsius

Eräs tunnetuimpia keskitettyjä kryptolainapalveluita on Celsius, minkä avulla voit parhaimmillaan saada yli 17 %:n vuosituottoa kryptojesi lainaamisesta. Parhaillaan tässä palvelussa on mahdollista saalistaa korkotuloja yli 40:llä kryptovaluutalla – mukana ovat mm. Bitcoin, Ethereum, Tether, Aave ja Polkadot.

CELtoken. Celsiuksella on oma kryptovaluuttansa CELtoken, mitä voit saada halutessasi palkkiona lainatuottoinasi – tuottoprosentti on korkeampi kuin ottaessasi tuoton lainaamallasi kryptovaluuttana. Lisäksi mitä suurempi osuus sinulla on kyseistä CELtokenia hallussasi palvelussa, sitä korkeampaa korkoa saat lainoistasi.

Lainanottajan hyödyt. Lainaa Celsiuksella on mahdollista saada jopa vain 1 %:n korolla käyttäessäsi vakuutena palvelussa hyväksyttyjä kryptoja (esim. Bitcoin, Ethereum ja Celsius). Halutessasi voit ottaa lainaamasi summan käteisenä tai kryptovaluuttoina ja käyttäessäsi kryptojasi vakuutena vältyt niiden myynniltä, jolloin et jää paitsi niiden mahdolliselta arvonnousulta.

Nexo

Toinen keskitetty lainapalvelu on Nexo, mikä maksaa kryptoillesi korkeintaan 8 %:n tuottoa – poikkeus säännöstä ovat stablecoinit (esim. Tether ja USD Coin, joista voit napata jopa 12 %:n vuosituottoa. Lisäksi voit halutessasi tallettaa käteistä palveluun ja tienata jopa 12 %:n korkotuloa lainaamalla varojasi!

Nexossa on mahdollista saada korkotuloja parhaillaan 17:lla erilaisella kryptovaluutalla; esimerkiksi Bitcoin, Ethereum, Binance Coin ja Tether kuuluvat tähän joukkoon. Korkotuloja maksetaan sinulle päivittäin ja halutessasi voit lunastaa varasi pois välittömästi milloin tahansa.

Turvallisuus hallussa. Nexossa on turvallisuus selkeästi huomioitu tärkeäksi ominaisuudeksi – esimerkiksi Nexoon talletetut varat ovat vakuutettu suurelta osin, kryptosi varastoidaan suojattuun ”kylmävarastosäilytykseen” ja käytössäsi on palvelussa mm. turvallisuutta kohentavat 2FA-tunnistautuminen ja varojen nostojen vahvistukset.

DeFi-lainat eli hajautetut kryptolaina-alustat

DeFi-lainaus hyödyntää lohkoketjuteknologiaa ja älysopimusten avulla palvelussa kaikki toiminnot onnistuvat suoraan ilman välikäsiä lainanantajan ja lainaajan välillä.Tällä mallilla kaikki tapahtumat ovat täysin läpinäkyviä, joten se lisää turvallisuutta lainaamiseen.

Hyvät puolet. Defi-lainauksen parhaita ominaisuuksia ovat esimerkiksi edellämainittu läpinäkyvyys, nopeat lainojen käsittelyt ja se, että kryptojesi salausavaimet säilyvät itselläsi hallussa – toisin kuin keskitetyissä lainapalveluissa.

Huonot asiat. Kääntöpuolena DeFi-palveluissa kryptotalletuksista saamasi lainojen korot ovat yleensä alhaisempia keskitettyihin lainapalveluihin verrattuna ja asiakaspalvelua ei ole ongelmien tullessa eteen käytännössä saatavilla.

Aave

Eräs suosituimmista DeFi-lainojen tarjoajista on suomalaisen Stani Kulechovin perustama Aave. Tässä palvelussa lainojen korkotasoja säädellään automaattisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan ja Aaveessa on mahdollista ansaita usealla kymmenellä eri kryptolla, joista esimerkkejä ovat Tether, USD Coin, DAI ja Maker.

Aaveeseen talletusta varten tarvitset jonkin kryptolompakon; sellaisia ovat esimerkiksi MetaMask, Trustwallet, Coinbase Wallet tai Ledger. Talletus onnistuu Aaveeseen nopeasti ja myös kryptojesi lunastus takaisin kryptolompakkoosi on yksinkertainen tehtävä!

Transaktiomaksut. Aavepalvelu perustuu Ethereum-alustalle, joten siihen kuuluvat Ethereumin transaktiomaksut (Gas Fee), mitkä ovat kallistuneet huomattavasti viime aikoina. Kätevänä ratkaisuna voit välttää kalliit kulut käyttämällä varsinaisen AAVEmarketin sijaan AAVEmarket Polygonia, missä ei siirtokuluja ole juuri lainkaan! Siinä palvelussa tarvitset hieman Polygon-tokeneja siirtojesi maksuun.

Lisää Aave-lainapalvelusta voit lukea tästä erittäin kattavasta Bitcoinkeskuksen artikkelista!

Compound

Compound on Ethereum-alustalle rakennettu järjestelmä, mikä mahdollistaa älysopimusten kautta mutkattoman toiminnan lainanantajien ja lainaajien välillä. Aaveen tavoin kryptolainojen korot vaihtelevat jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Voit ansaita parhaillaan Compoundissa 13:lla eri kryptovaluutalla – esimerkiksi Ethereum, DAI, Tether ja Uniswap ovat vaihtoehtoinasi palvelussa. Laittaessasi varoja Compoundiin ne muutetaan cTokeneiksi, mitkä antavat korkoa automaattisesti. Halutessasi voit milloin tahansa muuttaa cTokenin alkuperäiseen kryptovaluuttaasi korkojen kera.

Vinkkejä kryptovaluuttojen lainaamiseen

Kryptovaluuttojen lainaaminen toisaalta antaa mahdollisuuden ansaita huomattavia korkotuloja, mutta toisaalta altistaa monille riskeille. Seuraavilla vinkeillä pääset paremmin alkuun kryptolainojen vaihtelevassa maailmassa!

Ansaitse laatukryptoilla. Monesti kryptovaluuttojen lainaamisesta tarjotaan jopa useiden kymmenien prosenttien korkoa, mutta se voi olla petollisen häviävää omalta kannaltasi tarttua vääriin tarjouksiin. Viisainta on lainata vain sellaisia kryptoja, joilla on mielestäsi selkeää pitkän ajan nousupotentiaalia ja laatuominaisuuksia. Ei nimittäin paljoa lämmitä, jos saat kryptoistasi esimerkiksi 20 %:n vuosituottoa sen arvon romahtaessa kymmenesosaan!

Stablecoinit käteviä. Erityisesti Tetherin, USD Coinin, TrueUSD:n ja Binance USDin kaltaiset vakaassa arvossa pysyvät stablecoinit toimivat erinomaisesti kryptojen lainaamisessa. Niistä saamasi korko on erittäin korkeaa, parhaillaan voit saalistaa jopa yli 10 %:n tuottoja. Toinen merkittävä etu on se, että nämä stablecoinit pitävät hyvin arvonsa – laina-ajan päättyessä niiden arvo on käytännössä täsmälleen samalla tasolla kuin lainan alkamishetkellä.

Riskit huomioon. Kryptojen lainaamisessa piilee arvonmuutoksien lisäksi muitakin olennaisia huomioitavia riskitekijöitä. Tekninen riski koskee erityisesti DeFi-puolen palveluita, joissa automaattisiin logaritmeihin voi tulla odottamattomia ongelmia. Toinen merkittävä riski liittyy vakuuksiin – kryptojen arvon romahtaessa nopeasti lainanottajan on joskus laitettava lisää vakuuksia peliin tai varat likvidoidaan.

 

Vinkkejä kryptoilla lainaamiseen
Tienaa laatukryptoilla, stablecoineilla ja ota riskit vakavasti!

Yhteenveto

Kokonaisuutena kryptovaluuttojen lainaaminen on vielä aivan alkuvaiheissa – tässä kohtaa palveluissa olevat tuotot ja riskit ovat suurehkoja, mutta tulevaisuudessa voi hyvin kuvitella menon tasaantuvan nykyisen räjähtävän nopean muutoksen vaihtuessa vakiintuneempiin toimintamalleihin. Juuri tällä hetkellä ne kryptolainoilla tienaaminen on siis erittäin tuottoisaa, kunhan huomioi riskit huolella!

Toivottavasti pidit tästä postauksestani, mitä ajattelet aiheesta? Itse olen viime aikoina ansainnut korkotuloja kryptoissa Binancella, mutta aion jatkossa hajauttaa varojani myös joihinkin edellä mainituista palveluista. 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top