Kaaosteoria

Yrittämiseni jykevät peruskivet

Oman yrittämiseni peruskivet ovat se kartta, minkä mukaan suunnistan parhaille paikoille yritykseni kanssa touhutessani. Valitsemani jykevät peruskivet toisaalta ovat oivassa sopusoinnussa persoonallisuuteni kanssa ja toisaalta katson niillä saavuttavani aikanaan laadukkaita tuloksia asioita oikein tehden.

Merkittävimmät yrittämistäni ohjaavat seikat ovat ennakointi, oppiminen, ulkoistaminen ja ainutlaatuisuus. Näiden asioiden toteuttaminen käytännössä tulee vaatimaan minulta valtavasti panostamista, mutta näen todella vahvasti tällä kovalla kombolla runsaasti potentiaalia. Tästä artikkelista saat syvempää ymmärtämystä, mitä haen näistä peruskivistä yrittämiseni tueksi.

Ennakointi

Ennakointi on ehdottomasti iso osa yritykseni pelikirjan luonnissa – jos pystyn näkemään mahdollisia nopean kasvun mahdollisuuksia jo hyvissä ajoin, vikkelä ennakoiva toiminta antaa erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa tuloksia ennen kilpailijoita. 

Megatrendit apuna. Omassa yrittämisessäni huomioin erityisesti valtavat megatrendit ennakointini apuvälineinä – tässä vaiheessa erityisesti digitalisaatio, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos ovat ne megatrendit, joiden pohjalta teen päätöksiä bisneksissäni. Hyvää tälläisissä massiivisissa pitkäaikaisissa megatrendeissä on se, että niiden suunta pysyy pitkään samana ja yleensä vielä voimistuen, joten ennakointi niiden avulla tuottanee runsasta satoa aikanaan.

Oppiminen

Oppiminen on oikeastaan aina ollut minulle huomattavassa roolissa – päivittäin opettelen uusia taitoja esimerkiksi lukemalla kirjoja, kuuntelemalla e-kirjoja tai ottamalla osaa verkkokursseihin. Lisäksi erittäin merkittävä osa oppimisellani on käytännön tekemiselläni; parhaiten saan asiat luotua uusiksi käyttökelpoisiksi rutiineiksi hyödyntämällä oppimiani teorioita mahdollisimman nopeasti työssäni.

BookBeat kovassa käytössä. BookBeat tarjoaa parhaillaan kaikkiaan yli 500 000 ääni- ja e-kirjaa ja eniten kulutan sieltä suomenkielistä materiaalia, koska sen omaksuminen onnistuu vielä tässä vaiheessa englanninkielistä sisältöä nopeammin. BookBeatissa eniten haen sisältöä talouden ja itsensä kehittämisen sektoreilta, mutta ravitsen luovuuttani myös scifillä ja klassikkoromaaneilla. Tällä hetkellä käytän standarditasoa, millä 15 eurolla saan 100 tuntia käyttöaikaa palveluun – ei kallis hinta todellakaan tuntia kohden!

Verkkokursseja Skillsharesta. Toinen isossa käytössäni oleva palvelu on verkkokurssien tarjoaja Skillshare, missä saa yhdellä kuukausimaksulla opiskella millä tahansa palvelun tuhansista verkkokursseista. Erityisesti olen kuluttanut Skillsharessa verkkokursseja yrittämisen, markkinoinnin, esiintymisen ja videokuvaamisen osa-alueilta. Keskimäärin nämä verkkokurssit kestävät noin 1 – 3 tuntia, joten uusien taitojen omaksuminen ei vie todellakaan ikuisuuksia. Palvelussa saa alennusta maksamalla kerralla vuoden kurssit, parhaillaan hinta kertamaksuna on 96 euroa vuodessa eli 8 euroa kuussa .

Ulkoistaminen

Yrittäjänä sitä voi helposti pitää itseään täysin korvaamattomana – eihän näitä vaativia töitä voi antaa kenen tahansa tunarin sössittäväksi! Karu fakta on kuitenkin, että useimmat firmassa tehtävät tekisi joku muu kuin yrittäjä itse huomattavasti tehokkaammin ja toisaalta yrittäjän on osattava priorisoida itselle sopivimmat tärkeät tehtävät ja delegoida kaikki muu muille.

Alkuvaiheen ulkoistus. Ihan tässä yrittämiseni alkuvaiheilla liikevaihtoa ei vielä juuri tule, joten aivan valtaosan töistä teen suosiolla itse. Suurin osa tekemistäni liittyy arkiseen sisällön luontiin ja markkinointiin; työtunteja kertyy tässä vaiheessa viikossa joitakin kymmeniä, mutta myyntiä tulen saamaan vasta kun tuotteita on saatu valmiiksi tuotantoon. Tässä kohtaa kohdallani ainoastaan kirjanpito kannattaa ulkoistaa, sen tekee kätevästi tilitoimisto puolestani kohtuullista korvausta vastaan.

Myöhempi ulkoistus. Yritykselläni voi hyvin kestää vuosia, jotta voin palkata ensimmäisiä työntekijöitä tai ulkoistaa työtä freelancereille tai toisille yrityksille. Ensimmäisenä ulkoistan taatusti markkinoinnin tehtäviäni, koska digitaalisessa yrittämisessäni laadukkaalla markkinoinnilla on valtava merkitys ja itse haluan keskittyä enemmän luovan sisällön tekemiseen. Myös editoinnin ja videokuvaamisen osa-alueiden tehtäviä ulkoistan muille yritystoimintani kasvaessa nykyisestä.

Ainutlaatuisuus
Ainutlaatuisuus auttaa erottautumaan muista yrityksistä

Ainutlaatuisuus

Yksi parhaita väyliä menestyä on ainutlaatuisuus – erottautumalla uniikilla tyylillä jätän muut kilpailemaan saaliista samalla verisellä punaisella merellä, kun taas itse voin kaikessa rauhassa poimia sinisellä merellä ainutlaatuisuuden suomia jättimäisiä antimia. Erottautua voi lukemattomilla tavoilla – tärkeää on huomioida kilpailijat ja tehdä ennenkuulumattomia peliliikkeitä.

Vertailu muihin. Hyvään yrittämiseen kuuluu mielestäni muiden toimijoiden terävä huomiointi – sillä tavalla voin toisaalta luoda firmalleni aivan erilaista omiin arvoihini kestävää brändiä ja toisaalta tehdä toimialalla uniikkia sisältöä kohdennettuna tarkasti valitulle kohderyhmälleni. 

Jysäytä jo! Yksi parhaimpia tunteita yrittämisessä on se, kun on tuomassa markkinoille jotain aivan ennenkuulumatonta ja hätkähdyttävää; onnistumisen mahdollisuuden yleensä tunnistaa siitä, kun muut sanovat uutta ideaa mahdottomaksi ja pähkähulluksi. Todella moni asia yritykseni toiminnassa tuleekin hätkähdyttämään syvällisesti – tavoitteenani on todella muuttaa ihmisten maailmaa perusteellisesti ja se ei todellakaan voi tapahtua vanhoja kuluneita polkuja kulkemalla!

Yrittämiseni peruskivet kasattuna

Yrittämiseni peruskivet ennakointi, oppiminen, ulkoistaminen ja ainutlaatuisuus pitävät minut ja yritykseni erinomaisessa kunnossa matkallamme kohti ennenkuulumattomia tapahtumia. Riskiä tässä kaikessa tulee olemaan runsaasti, mutta mahdolliset palkkiot ja toisaalta uniikin kasvuprojektin antamat opit ovat ehdottomasti kaiken sen vaatiman uurastuksen arvoisia. Nähdään riskin tuolla puolen!

Mitä tuumit postauksestani – toimivatko nämä asiat sinun mielestä yrittämisessä? Laita kommenttia alle tai halutessasi voit pistää viestiä myös sähköpostina osoitteeseen janne.soikkeli@kaaosteoria.fi 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top