Kaaosteoria

Yrittäjyyden trendit 2023

Nykyaikana tilanne muuttuu yhä nopeammin myös yrittämisessä; on siis hyvä ottaa hetken tauko ja kerätä haltuun yrittäjyyden trendit 2023. Tässä artikkelissa esittelen sinulle eräitä aikamme olennaisimpia yrittäjyyteen liittyviä trendejä, jotta voisit hyötyä niistä paremmin omalla yrittäjän polullasi!

Yrittäminen kotoa käsin

Viimeistään korona-aika sai monet meistä pohtimaan syvällisiä perusideoita työhön ja yrittäjyyteen liittyen; voisiko elantoa saada kätevämmin kotoa käsin ilman työmatkoja ja kalliita työtiloja? Moni on vastannut tähän kysymykseen myöntävästi ja alkanut yrittämään kotoa käsin hyötyen pienemmistä kuluista ja paremmasta elämänlaadusta.

Erityisesti digitalisaation vaikutuksesta on jatkuvasti helpompaa lähteä yrittämään kotona; saatavilla on runsaasti työtä helpottavia ja edullisia palveluita ja voit myös ulkoistaa työtä esimerkiksi freelancereille kätevästi. 

Aivan kaikki työt eivät tietenkään sovi kotoa käsin tehtäväksi, mutta valinnanvaraa on silti valtavasti; voit lähdeä hakemaan tuloja kotoa netin avulla esimerkiksi konsultoinnin, web designin, verkkokaupan, tubetuksen, copywritingin tai asiakaspalvelun kautta. Jos sinua kiinnostaisi lähteä yrittämään kotoa käsin, niin kannattaa tutustua tähän blogipostaukseeni, missä on kaikkiaan 30 erilaista väylää ansaita kotona!

Disruptiiviset innovaatiot

Eräs asia, mikä on muokannut maailmaa huomattavasti viime vuosikymmeninä, ovat erilaiset disruptiiviset innovaatiot. Tällä tarkoitetaan käytännössä innovaatioita, joilla tuhotaan nykyisiä markkinoita ja luodaan aivan uusia tapoja yrittää ja menestyä. Viime vuosikymmenten merkittäviä disruptiivisia innovaatioita ovat esim. Tesla (autot massatuotanto omalla tehtaalla, ei mainontaa, design), Airbnb (mullisti majoittamisen) ja aurinkoenergia (ympäristöystävällisempi ja edullisempi energiamuoto).

Yrittäjänä sinun on tärkeää ymmärtää, että useimmat muut menestyvät toimijat alallasi hyödyntävät jollain tasolla näitä disruptiivisia innovaatioita toiminnassaan. Näin ollen ei todellakaan kannata jättäytyä pois pelistä, vaan ennemminkin etujoukoissa ottaa haltuun erilaisia uusia hyödyllisiä sovelluksia ja käytäntöjä, joita esimerkiksi tekoälyn, logistiikan ja virtuaalitodellisuuden avulla on saatavilla. 

Vielä parempaa tietysti on, jos pystyt itse luomaan aitoja disruptiivisia innovaatioita, joilla voisit saada aikaan todellista muutosta! Itsekin yrittäjänä tavoitteena on luoda todellista massiivista arvoa ja paras tapa siihen on toteuttaa se uniikin disruptiivisen innovaation avulla. Helppoa se ei tosin ole yleensä koskaan; se vaatii huomattavasti erilaisia kokeiluja, aikaa ja pääomia. Jos haluat lähteä kohti kovia tavoitteita, suosittelen tutustumaan tähän loistavaan Mediumissa ilmestyneeseen Nima Torabin artikkeliin aiheesta.

Tesla - disruptiivisia innovaatioita tulvillaan
Tesla - disruptiivisia innovaatioita tulvillaan

Verkkokauppa

Sekä kotimaassa että globaalisti verkkokaupan osuus yritysten myynneistä on ollut huomattavassa nousuvireessä ja sama suunta tulee jatkumaan vielä pitkälle tulevaisuuteen. Esimerkiksi Suomessa vuonna 2021 verkkokaupan kokonaisliikevaihto oli Paytrailin mukaan noin 13,36 mrd euroa, nousua edellisvuodesta  tuli muhkeat 13,2 % eli 1,56 mrd euroa. (Paytrail)

Statistan mukaan vielä vuonna 2015 vähittäiskaupan alalla globaalisti vain 7,4 % liikevaihdosta tuli verkkokaupasta, mutta jo vuonna 2021 verkkokaupan kautta saatiin 18,8 % liikevaihdosta. Tulevaisuudessa verkkokaupan suosion ennakoidaan kiihtyvän, vuonna 2026 jo 24 % vähittäiskaupan liikevaihdosta tulisi verkkokaupan ansiosta. (Statista)

Monet kivijalkaliikkeet ovatkin sulkeneet ovensa mm. pienenevän kysynnän, korkean inflaation ja korkotason vaikutuksesta. Aloittava yrittäjä pääseekin usein helpommalla avatessaan ensin vain verkkokaupan; ei tarvitse vuokrata liiketaloja ja työntekijöitäkin tarvitaan vähemmän. Nykyaikana lisäksi verkkokaupan avaaminen ja hallinta onnistuu lisäksi kohtuullisen helposti; esimerkiksi Shopify mahdollistaa verkkokaupan starttaamisen pienillä kuluilla ja ilman koodaustaitoja!

Sosiaalinen vastuullisuus

Yrittäjyyden trendit 2023 sisältää myös sosiaalisen vastuullisuuden, mikä käytännössä tarkoittaa yrityksen vaikuttamista ihmisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Huomioimalla sosiaalisen vastuullisuuden mallikkaasti yrittämisessä voit toisaalta saada firmallesi positiivista huomiota asiakkailta, tyytyväisiä ja motivoituneita työntekijöitä ja luotua merkittäviä asioita paikallisesti ja globaalisti!

Ympäristönsuojelu. Ilmastonmuutoksen aikakaudella ympäristönsuojeluun kannattaa panostaa; voit suojella luontoa esimerkiksi myymällä kestävästi valmistettuja tuotteita, kohentamalla energiatehokkuutta, nostamalla kierrätysastetta ja pienentämällä hiilijalanjälkeä.

Työntekijöiden hyvinvointi. Nykyisen työvoimapulan aikana EI KUKAAN osaava yrittäjä jätä työntekijöitään heitteille! Pystyt vaikuttamaan positiivisesti työntekijöidesi olosuhteisiin esimerkiksi laadukkaalla työterveydenhuollolla, joustavilla tavoilla tehdä työtä, monipuolisilla koulutusmahdollisuuksilla ja sukupuolten tasa-arvolla työpaikalla.

Paikallisen yhteisön tukeminen. Olemme aina osa jotain suurempaa kokonaisuutta ja paikallisen yhteisön tukeminen kannattaa; sillä lisäät seutusi elinvoimaasi, luot hyviä suhteita paikallisiin ja saat myös luotua parempaa aitoa brändiä firmallesi. Voit tukea paikallista yhteisöäsi esimerkiksi järjestämällä hyväntekeväisyyskampanjoita, tukemalla paikallisia järjestöjä ja tapahtumia tai mentoroimalla halukkaita ihmisiä osaamisesi mukaan.

Yrittäjyyden trendit 2023 päätepysäkillä

Yrittäjyyden trendit 2023 ovat siis tulvillaan yrittämistä kotoa käsin, disruptiivisia innovaatioita, verkkokauppaa ja sosiaalista vastuullisuutta. Parhaiten selviät tästä melkoisesta tulva-aallosta hyödyntämällä useampia näistä esitellyistä trendeistä yrittämisessäsi – kilpailu on kovaa, mutta niin olemme mekin!

Mitkä ovat sinun mielestä ne tärkeimmät trendit yrittämisessä juuri nyt? Laita kommenttia rohkeasti peliin, viisastutaan yhdessä paremmiksi yrittäjiksi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top