Kaaosteoria

Aave kryptovaluutta - hajautettua lainausta

Aave kryptovaluutta on mielenkiintoisia ominaisuuksia sisältävä kryptoprojekti, mikä mahdollistaa DeFi-palveluna kryptovaluuttojen lainauksen hajautetusti edullisilla kuluilla. Merkittäviä syitä kiinnostua Aaveesta ovat esimerkiksi korkotulojen hakeminen lainoista, steikkaaminen ja salamalainat. Tästä kirjoituksesta saat selville esimerkiksi, mikä Aave kryptovaluutta käytännössä on, miten Aave toimii, mitä ovat salamalainat ja millainen tulevaisuus Aaveella on?

Mikä on Aave kryptovaluutta?

Aave kryptovaluutta on Ethereumin lohkoketjuun perustuva Aaveen oma hallintotoken ja Aave itsessään on hajautettu kryptovaluuttojen lainausalusta. Käytännössä tämä palvelu toimii kryptovaluuttojen markkinapaikkana, missä lainanantajat ja lainaajat voivat tehdä toimeksiantoja ilman välikäsiä. Lisäksi Aaveen lainausalusta mahdollistaa ns. salamalainat, jotka ovat vakuudettomia lainoja, mitkä antavat mahdollisuuden ansaita uusilla tavoilla DeFI-maailmassa.

Aaveen perusti vuonna 2017 suomalainen Stani Kulechov, mutta varsinaisesti julkisesti Aave kryptovaluutta tuli julkiseksi vasta vuoden 2020 loppupuolella. Aave kryptovaluutta toimii hallintotokenina eli sen omistajat voivat käyttää päätösvaltaa Aaveen protokollan suhteen.

Miten Aave toimii?

Yksinkertaisesti ilmaistuna Aave mahdollistaa siis kryptojen lainauksen  hajautetusti ja helposti ilman ylimääräisiä välikäsiä. Käytössä ei ole esimerkiksi asiakkaan tuntemisen (KYC) käytäntöä, joten sinulta ei kysytä tarkkoja henkilöllisyystietoja, kuten esimerkiksi pankkien tai keskitettyjen kryptopalveluiden (esim. Binance tai Coinmotion) tapauksissa. 

Aaveessa lainanantajat laittavat varansa ns. likviditeettipooliin, mistä toiset käyttäjät voivat lainata näitä varoja. Korkotasot ovat tiettyjen varojen kohdalla vakaita ja tiettyjen vaihtoehtojen kohdalla muuttuvia. Kaikkiaan voit tienata Aaveessa noin 20 eri kryptovaluuttaa lainaamalla; mukana ovat esimerkiksi vakaavaluutat USDT, DAI, USDC ja LUSD ja Ethereum, Curve, Maker, Chainlink ja Synthetix. Saatavat korkotuotot liikkuvat yleensä noin 1-3 %:n tuntumassa, vakaavaluutoista pystyt tosin nappaamaan jopa yli 8 %:n tuottoja!

Aaveessa on useita erilaisia markkinapaikkoja, missä Ethereumiin pohjautuvat ovat suosituimpia. Hyvää valinnanvaraa tarjoavat myös esimerkiksi Polygonin ja Avalanchen lohkoketjuihin perustuvat markkinapaikat, missä pääset Ethereumia pienemmillä kuluilla ja nopeammin lainojesi suhteen!

Lainatessasi kryptoja muilta sinun on ensin talletettava kryptoja vakuudeksi yli lainaamasi määrän – saatava maksimilainamäärä vaihtelee huomattavasti eri kryptovaluuttojen suhteen. Lainakorot vaihtelevat myös melkoisesti; tietyissä vaihtoehdoissa pääset käytännössä nollakuluilla, kun taas tyyriimmissä kryptoissa vuotuiset korkokulut ovat yli 10 %.

Aaveen Ethereum-markkinapaikka
Aaveen Ethereum-markkinapaikka on yksi lukuisista Aaveen lainojen välityksen paikoista (Kuva Aaveen verkkosivulta)

Salamalainat

Aave kryptovaluutta mahdollistaa myös salamalainat (Flash Loans), joilla on mahdollista lainata lyhytaikaiseen käyttöön yhden transaktion ajaksi kryptoja ilman omia vakuuksia. Tästä salamalainasta menee mitättömän pieni 0,09 % maksu, joten pienet menot mahdollistavat nopean ansainnan monella tavalla.

Salamalainan teko ei ole yleensä aloittelijalle helppoa, sille se vaatii hieman koodaamista ja muuta teknistä osaamista. Onneksi esimerkiksi Defisaver ja Furucombo mahdollistavat salamalainojen kanssa toimimisen helposti ilman koodausta!

Salamalainoja ottamalla voit tienata esimerkiksi arbitrage-kaupankäynnillä, jolloin hyödynnät kryptovaluuttojen arvojen vaihtelua eri markkinapaikoilla. Toinen toimiva keino on käyttää salamalainoilla saatuja varoja muiden DeFissä otettujen lainojen suojaamiseen likvidaatiolta. Yleensä likvidaation tapahtuessa joudut maksamaan rangaistusmaksun, mikä on yleensä vähintään useita prosentteja lainasummastasi. Voit siis säästää selvää rahaa välttymällä sekä rangaistusmaksulta että lainasi likvidaatiolta.

Aave kryptovaluutta steikkaus

Voit ansaita Aaveella myös steikkaamalla; silloin käytännössä lukitse varasi Aaveen protollan toiminnan turvallisuuden lisäämiseksi. Palkkiona tästä saat itsellesi korkotuloja – parhaillaan pystyisit nettoamaan noin 6,1 %:n vuosittaista tuloa Aave kryptovaluutta steikkauksesta. Parhaillaan Aaveen steikkauksessa Safety Modulessa on varoja on noin 364 miljoonaa dollaria.

Suurin riski Aaveen steikkauksessa on suuremman vajeen sattuessa tapahtumaan, jolloin 30 % steikatuista varoistasi voidaan käyttää tämän alijäämän paikkaamiseen. Tämä tosin lisää Aaveen protokollan toiminnan turvallisuutta selvästi haastavissa tilanteissa.

Aave kryptovaluutta steikkaus
Aave kryptovaluutta steikkaus mahdollistaa korkotulojen saamisen helposti (Kuva Aaveen verkkosivulta).

Aaveen tulevaisuus

Tässä kohtaa Aaveen tulevaisuus näyttää lupaavalta; se on yksi maailman suurimmista DeFi-palveluista – parhaillaan yli 8 miljardia dollaria on likvidideettiä lukittu Aaveen protokollassa globaalisti. Muita kilpailijoita ovat esimerkiksi Compound, Maker, PancakeSwap ja Anchor, mutta näen Aaveen näkymät positiivisena esimerkiksi oman pian julkaistavan vakaavaluutan GHO:n ja salamalainojen antamien mahdollisuuksien ansiosta.

Riskejäkin toki Aaveeseen liittyy; mielestäni suurin haaste tulee sääntelyn lisääntymisen vaikutuksesta. Esimerkiksi Eu:n tasolta on tullut ehdotuksia säännellä enemmän DeFi-palveluita – tämä saattaa hankaloittaa huomattavasti Aaveen toimintaa ainakin lyhyellä välillä.

Aave kryptovaluutta selkeästi päädyssä

Aave kryptovaluutta on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen tapaus; sen avulla on mahdollista lainata kryptoja hajautetusti ja ansaita useilla väylillä hyvää passiivista tuloa. Tulevaisuus näyttää myös mallikkaalta tältä tunnetuimmalta suomalaiselta kryptolta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top