Kaaosteoria

Millaisia ovat tuottoisat ETF-rahastot 2023? Tähän saat vastauksia tästä artikkelista – mukana on erilaisia edullisten kulujen vaihtoehtoja maailmalta painottuen esimerkiksi puolijohteisiin ja tekoälyyn. Ota askel kohti hajautettuja tuottoja lukaisemalla tiivis tietopaketti tämän hetken tuottoisista ETF-rahastoista!

VanEck Semiconductor UCITS ETF

VanEck Semiconductor UCITS ETF on keskittynyt erilaisiin puolijohteisiin valmistaviin yrityksiin – tämän ETF-rahaston tuotto on ollut kovalla tasolla, kulut ovat matalahkot ja suuret megatrendit digitalisaatiosta ja vihreästä siirtymästä lähtien tukevat suotuisaa kehitystä jatkossakin.

Mihin sijoittaa? VanEck Semiconductor UCITS ETF keskittyy vain puolijohteita valmistaviin yrityksiin ja vähintään 50 % näiden yritysten liikevaihdosta on tultava puolijohteisiin liittyvästä liiketoiminnasta. ETF:ään kuuluvien osakkeiden on oltava hyvin likvidejä kohteita pohjautuen kaupankäynnin volyymiin ja markkina-arvoon. ETF seuraa tarkasti sijoituksissaan MVIS US Lisred Semiconducrot 10 % Capped ESG Indexiä, joten aktiivisella salkunhoidolla ei ole tässä ETF:ssä mitään sijaa.

Suurimmat sijoitukset. Kaikkiaan tässä ETF-rahastossa on erittäin vähäinen määrä erilaisia sijoituksia – tässä kohtaa se sisältää vain 25 osaketta. 10 suurinta yritystä kattaa yli 76 % koko ETF:n arvosta, joten aivan suurimman paino-arvon osakkeilla on huomattava vaikutus koko ETF-rahastossa. Suurin sijoitus on juuri nyt kovassa nosteessa oleva Nvidia Corp reilun 13 % osuudella ja muita merkittäviä osakkeita ovat mm. Broadcom (10,7%), ASML Holding (10 %), Taiwan Semiconductor Manufacturing (9,3 %) ja Intel (5,3 %).

Tuottokehitys. VanEck Semiconductor UCITS ETF aloitti toimintansa loppuvuodesta 2020 ja tähän mennessä sen kokonaistuotto on noin 54 %. Viimeisen vuoden aikana tämän rahaston tuotto on noin 22,3 % ja huomattava osuus hyvään tuottoon on yksittäisillä sijoituksilla: esimerkiksi Nvidian kurssi on vuodessa raketoinut massiiviset 115 %! 

Kulut. Kokonaiskuluiltaan tämä ETF on edullisimmista päästä; ne ovat vuodessa vain noin 0,35 % hallinnollisen kulun muodossa. Lisäksi ostaessasi tai myydessäsi tätä sijoitusta välittäjänä toimiva pankki tai rahastoyhtiö vaatii yleensä tietyn pienen kaupankäyntimaksun, yleensä ne liikkuvat 10 – 30 euron välimaastossa.

Investunt verkkokauppa
Investunt verkkokauppa - sijoittajille vaatteita, asusteita ja taidetta!

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE)

Matkailun ja vapaa-ajan palveluiden kysyntä sataa voimalla iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisuren UCITS ETF (DE):n laariin – tämän rahaston tuotto on ollut pidemmällä välillä muhkeaa ja myös tulevaisuus vaikuttaa positiiviselta. Tämä ETF on tuotto-osuudellinen ja se jakaa neljä kertaa vuodessa tuottoja omistajilleen.

Sijoitusstrategia. Tämä ETF keskittyy toiminnassaan eurooppalaisiin kehittyneiden maiden matkailun ja vapaa-ajan palveluita tarjoaviin yrityksiin. Käytännössä mukana on mm. lentoyhtiöitä, pelifirmoja, ravintola-alan toimijoita kuin hotelliketjujakin. ETF:n tavoitteena on seurata Euroopan matkailu ja vapaa-ajan sektorin indeksin tuottoja.

Suurimmat sijoitukset. Keskittyminen tärkeimpiin yrityksiin on huomionarvoista tässä ETF:ssä; erilaisia osakkeita on salkussa mukana vain 14 kappaletta ja niissäkin muutamalla suurimmalla sijoituksella on merkittävä painotus. Kookkain sijoitus on parhaillaan Flutter Entertainment muhkealla 25 % painolla – tämä firma on kansainvälinen vedonlyönti- ja uhkapeliyhtiö ja sen brändejä ovat mm. PokerStars, Betfair ja Paddy Power. Toinen huomattava kohde tässä ETF:ssä on 15 % painolla ruotsalainen Evolution, mikä tarjoaa erilaisia livekasinoratkaisuja asiakkailleen. Myös Intercontinental Hotels, Ryanair, Entain ja Sodexo ovat suurella painolla mukana tässä mielenkiintoisessa ETF-rahastossa.

Tuottokehitys. Viimeisen vuoden kuluessa iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) on tuottanut noin  mojovat 24,7 %. Kaikkiaan tämä ETF on ollut toiminnassa vuodesta 2010 ja kokonaistuotto lähtökohdasta tähän päivään on noin 83,4 %, , mikä vuositasolla tekee noin vaatimattoman tuloksen 6,4 %.

Kulut. Kokonaiskulut ovat vuodessa noin  kohtuulliset 0,46 % sisältäen merkittävimpänä kuluna hallinnoinnin kulut. Lisäksi tietty tulee normaaliin tapaan kaupankäyntikulut tämän ETF:n ostosta tai myynnistä.

Lentoyhtiöt hyötyvät matkailun kysynnän kasvusta tulevaisuudessa.

Global X Robotics & Artificial Intelligence

Tuottoisat etf-rahastot 2023 sisältää myös Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF:n; tämä ETF keskittyy nimensä mukaisesti robotiikkaan ja tekoälyyn. Valtavat megatrendit digitalisaatiosta kaupungistumiseen antavat oivaa boostia tämän ETF-rahaston myönteiselle kehitykselle pitkälle tulevaisuuteen. Voit valita itsellesi kasvu-osuudellisen tai tuotto-osuudellisen version tästä ETF:stä.

Sijoitustrategia. Tämä ETF keskittyy yrityksiin, mitkä potentiaalisesti hyötyvät robotiikan ja tekoälyn lisääntyvästä käytöstä. Tärkeitä osa-alueita ovat mm. autonomiset kulkuneuvot, teollisuusrobotit ja ei-teolliset robotit. Sijoituksia voidaan tehdä monipuolisesti erilaisille toimialoille informaatioteknologiasta terveydenhuoltoon ja teollisuudesta rahoitukseen. Käytännössä ETF seuraa tarkasti Indxx Global Robotics & Aritificial Intelligence Thematic Indexiä.

Suurimmat sijoitukset. Yllätys yllätys myös tässä ETF:ssä suurin sijoitus on tämän vuoden kurssiraketti  puolijohdejätti Nvidia 11,2 % painolla. Muita merkittäviä sijoituksia ovat mm. terveydenhuollon operaatioihin robotteja valmistava Intuitive Surgical, sveitsiläinen automaatiotekniikan toimija ABB ja japanilainen mittareita ja antureita tuottava Keyence. Mukana on myös suomalaista osaamista – Cargotecilla painottuu tekemisessään robotisaatio ja digitalisaatio logistiikka-alan ratkaisujen tarjoajana.

Tuottokehitys. Viimeisen vuoden  aikana Global X Robotics & Artifial Intelligence on tuottanut mammonaa omistajilleen urakalla; vuosituotto on muhkeat 24,6 %. Tämä ETF on vielä matkansa alussa – se starttasi toimintansa marraskuussa 2021 ja kokonaistuotto aivan alusta on pakkasella 21,9 %. Tulevaisuudessa näen selkeästi tällä ETF-rahastolla vielä nykyistäkin suurempaa tuottopotentiaalia – alan kysyntää tukevia tekijöitä on valtavasti ikääntymisestä rahoituksen uudistamiseen.

Kulut. Kasvuosuudellisen version vuotuiset kokonaiskulut ovat kohtuulliset 0,50 % vuodessa. Tuotto-osuudellinen vaihtoehto puolestaan tulee vähän kalliimmaksi; sen kokonaiskulut ovat 0,69 % vuodessa. 

SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap

SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF antaa mahdollisuuden saada tuottoa kehittyvien maiden pienyritysten kautta. Historiallisesti pienyrityksistä on saatu ylituottoa suurempiin yrityksiin verrattuna, joten siinä mielessä tämä ETF sopii tuotonhakuiselle sijoittajalle!

Sijoitusstrategia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä ETF painottuu tosiaan kehittyvien maiden pienyrityksiin ja se seuraa tarkasti MSCI Emerging Markets Small Cap Indexiä. Sijoituksia voidaan tehdä erilaisille toimialoille, joten oikeastaan suurimmat kriteerit sijoituksille ovat pienyhtiön markkina-arvo ja kehittyvän maan status.

Suurimmat sijoitukset. Kaikki muut tässä artikkelissa esitellyistä ETF-rahastoista ovat paljon keskittyneempiä sijoituksiltaan tähän ETF:ään verrattuna. Parhaillaan tämä ETF sisältää kaikkiaan 1816 erilaista osaketta, joten ainakin hajautusta on tarpeeksi! Suurin painotus sijoituksella on vain noin 1,1 % ja se kuuluu EcoProlle, mikä tarjoaa ratkaisuja ympäristöön ja energiamatetiaaleihi liittyen. Muita sijoituksia ovat esimerkiksi intialainen sairaalaketju Max Healthcare Institute, taiwanilainen elekroniikan valmistaja Wistron ja intialainen teknofirma Persistent Systems.

Tuottokehitys. Viimeisen vuoden aikana tuotto on ollut vain 3,9 % ja kokonaistuotto on ollut 76,8 % ETF:n aloittamisesta toukokuussa 2011 laskien. Ottaen huomioon tulevaisuuden kasvunäkymät kehittyvissä maissa, ennakoin tuottojen kohenevan nykyisistä lukemista korkeampien korkojenkin aikana huomattavasti.

Kulut. Vuosittaiset kokonaiskulut ovat noin 0,55 %  kasvuosuudellisessa versiossa, tuotto-osuudellinen vaihtoehto vie puolestaan 0,70 % tuotoista kokonaiskuluina.

Tutustu aiheeseen myös tubessa!

Tuottoisat ETF-rahastot 2023 yhteenvetona

Tuottoisat ETF-rahastot 2023 tulevat siis hyvin erilaisista lähtökohdista; sekä puolijohteet, tekoäly, matkailu ja vapaa-aika ja pienyritykset mahdollistavat hyvän passiivisen tulon saamisen nykyaikana. Merkittävät globaalit megatrendit ja yleiset talouden lainalaisuudet tukevat massiivisesti kaikkien näiden ETF-rahastojen kehitystä, joten niissä on huomattavaa kasvu- ja tuottopotentiaalia näkyvissä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top