Kaaosteoria

Kotona tehtävä työ - 30 loistavaa väylää ansaita
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kotona tehtävä työ on viimeistään koronan aiheuttaman etätyön lisääntymisen ansiosta noussut monelle meistä mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi. Vapaus tehdä duunia juuri omaan tahtiin ja aikaa ja rahaa tuhlaavien työmatkojen häviäminen ovat merkittäviä positiivisia seikkoja kotona tehtävän työn puolesta.

Tästä kirjoituksesta löydät kaikkiaan 30 erilaista tapaa napata tuloja kotoa käsin – jokainen eteesi tuleva keino mahdollistaa myös todella kohtuullisen elintason oikeilla valinnoilla. Tietyt vaihtoehdot onnistuvat helpommin ilman aikaisempaa koulutusta, mutta suurin osa esitellyistä töistä vaatii sinulta tiettyjä taitoja – niissä mahdolliset palkkiotkin ovat toki suurempia!

1. Bloggaus

Bloggaus on jo reilun vuosikymmenen ollut mielekäs tapa napata tuloja kirjoittamalla omalle verkkosivulla; bloggarina on mahdollista tienata esimerkiksi mainosten, affiliate-markkinoinnin, sponsoroitujen postausten tai jäsenyyksien avulla. Tulojen saaminen on yleensä alkuun melko hidasta, mutta tarkalla blogisi aiheen valinnalla, säännöllisellä julkaisemisella ja monipuolisella tulovirralla voit vuosien kuluessa saada huomattavia ansioita blogillasi. Blogisi siivittämiseen lentoon kannattaa tutustua tähän postaukseeni aiheesta!

2. Dropshipping

Kotona tehtävä työ dropshippauksessa mahdollistaa todella messevät ansiot – tässä verkkokauppamallissa pelikenttänäsi voi nimittäin olla esimerkiksi Eurooppa tai koko maailma! Dropshipping on helpoin keino aloittaa verkkokauppa – et tarvitse omaa varastoa tuotteille ja vaadittu alkupääoma ei ole niin suuri kuin tavallisessa verkkokaupassa. Opettelua ja aikaa tämä väylä tienata toki vaatii erityisesti alussa reippaasti – saat dropshippaukseesi keveämmän startin tutustumalla yksityiskohtaiseen sivuuni aiheesta.

3. E-kirja

Oman e-kirjan teko kotoa käsin on erinomainen mahdollisuus ansaita aidosti passiivista tuloa – kerran tekemällä laadukkaasti tarpeeksi suurta yleisöä kiinnostavan teoksen voit saada vuosikausia tuloja oman luovan työsi kypsinä hedelminä. Lisäksi e-kirjan teosta itsenäisenä toimijana sinulle jää käytännössä aivan valtaosa tuloista itsellesi, toisin kuin julkaistaessasi teoksesi jonkin kustantamon suojissa. Bonuksena e-kirjaasi on hyvä myöhemmin näppärä hyödyntää esimerkiksi äänikirjan tai verkkokurssin teossa! Runsas tietopaketti e-kirjasi luomiseen avautuu täältä.

4. Konsultointi

Jos olet osaaja jollakin alalla, voit kätevästi olla avuksi muille jakamalla tietämystäsi. Konsultointi onnistuu yleensä parhaiten, jos sinulla on esittää selkeitä todisteita osaamisestasi työnäytteiden ja todistusten avulla. Lisäksi ehdottomasti kannattaa lisätä tyytyväisten asiakkaidesi suositteluja myyntisi kasvattamiseksi.

5. Copywriting

Copywriter käytännössä kirjoittaa vetoavia mainostekstejä eli tavoitteena on houkutella ihmisiä ostamaan tai muuhun haettuun tarkoitukseen. Pelkkä tekstin kijoittaminen ei riitä vielä hyvään lopputulokseen – alkuun on tarkkaan selvitettävä kohderyhmän mieltymykset. Tämän taidon pystyy oppimaan mallikkaasti itse täysin omatoimisesti, mutta halutessasi parempaa ohjausta esimerkiksi Rastor tarjoaa copywriterin koulutusohjelman verkon kautta.

Kotona tehtävä työ - web designer jättää visuaalisen jäljen
Web designer jättää visuaalisen jäljen

6. Web designer

Web designer tekee verkkosivuja  – lopputulosten on oltava helppokäyttöisiä ja kaikilla päätelaitteilla moitteettomasti toimivia, mutta myös sivujen esteettiseen puoleen fonteista kuviin on kiinnitettävä huomiota. Onnistuneeseen työhön kuuluu suora viestintä asiakkaan kanssa, jotta verkkosivuista tulee juuri asiakkaan tavoitteiden mukaisia. Suomalaisille yrityksille työskennellessä palkka on keskimäärin hieman alle 3000 euroa kuussa, mutta voit kevyesti hakea tässä työssä asiakkaita myös globaalisti!

7. Affiliate-markkinointi

Seuraava kotona tehtävä työ on affiliate-markkinointi, missä markkinoit muiden tuotteita tai palveluita palkkioita vastaan. Tähän tarkoitukseen tarvitset jonkin mediakanavan; oma verkkosivu, blogi tai somekanava sopivat mallikkaasti tähän. Aloittelijan on usein hyvä liittyä affiliate-verkostoon, mistä voit löytää runsaasti erilaisia mainostajia ja apua mainosten tekemiseen. Jos tämä vaihtoehto kiinnostaa, suosittelen tutustumaan affiliate-markkinoinnin sivuilleni!

8. Kouluttaminen

Jos omaat esimerkiksi personal trainerin koulutuksen tai hallitset erinomaisesti jonkin soittimen, verkon kautta tapahtuva kouluttaminen voi tuoda sinulle huomattavia tuloja. Oman verkkosivun avulla voit esimerkiksi järjestää suoria livekoulutuksia, tehdä verkkokursseja tai perustaa jäsenyyssivuston, mille jaat laadukasta sisältöä säännölliseen tahtiin.

9. Tubetus

Myös videoiden teko YouTubeen tai muihin videopalveluihin saattaa olla väylä kohtuullisiin tuloihin. Erottuaksesi kaikesta muusta valtavasta tarjonnasta kannattaa miettiä huolella kanavasi aihetta ja millaiselle kohderyhmälle haluat tehdä sisältöä. Alkukustannukset eivät ole valtavia – tasokas videokuvaus esimerkiksi kännykän tai järjestelmäkameran muodossa, valaistus, mikrofoni ja editointiin sopiva tietokone on mahdollista saada pienehköllä summalla.

Seo
SEO-osaaja auttaa orgaanisen näkyvyyden osumaan maaliin

10. Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi eli SEO on oivallinen kotona tehtävä työ kasvavan globaalin kysynnän ja aidon paikkariippumattomuuden ansiosta. Käytännössähän hakukoneoptimoinnilla tavoitellaan verkkosivun kävijämäärien orgaanista kasvattamista nostamalla se hakutuloksissa korkeammalle. Tässä onnistuakseen on mietittävä erityisesti sisällön laatua, sivuston teknistä optimointia (esim. mobiiliystävällisyys) ja ulkoisia linkkejä (linkit muilta sivuistoilta verkkosivulle). Saat erinomaiset perusteet hakukoneoptimoinnista tästä Digimarkkinoinnin kirjoituksesta!

11. Some-mainonta

Nykyään lukuisat yritykset haluavat olla esille yleisölleen esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa – usein kuitenkaan näillä firmoilla ei ole joko aikaa tai taitoa tehdä tätä markkinointia huolella. Tähän asiaan voit tarjota ratkaisuja järjestämällä näiden yritysten some-mainonnan kätevästi kotoa käsin – alkuun pääset esimerkiksi tästä Facebookin koulutussivustolta.

12. Verkkokurssi

Omat verkkokurssit ovat oivallinen keino saada laadukasta passiivista tuloa pitkään – tehtyäsi yleisöä kiinnostavan verkkokurssin voit myydä sitä monipuolisesti verkossa esimerkiksi affiliaattien ja Skillsharen tai Udemyn kaltaisten valtavien verkkokurssikauppapaikkojen avulla. Erinomainen puoli verkkokursseissa on se, että sinun ei näin tarvitse välttämättä aikaasi rahaan, vaan voit saada enemmän vapauksiasi elämääsi tämän vaihtoehdon avulla.  Jos sinua innostaa verkkokurssien mahdollisuudet, suuntaa tälle sivustolleni – siinä opetan sinua tekemään verkkokurssisi alusta loppuun asti!

13. Graafinen suunnittelu

Graafisille suunnittelijoille löytyy valtavasti kysyntää globaalilla tasolla; verkkosivujen, mainosten ja esitteiden ulkoasun suunnittelun tarve on todella mittavaa. Ansaitaksesi tuloja tässä ammatissa tarvitset suhteellisen paljon taitoja – graafisen suunnittelijan koulutuksen voi hankkia Suomessa lukuisista oppilaitoksista, mutta tarvittavat taidot ovat myös omaksuttavissa myös netin omatoimisille sieluille. Suomessa graafisen suunnittelijan palkka oli Duunitorin artikkelin mukaan vuonna 2020 keskimäärin 3635 euroa, joten kyse on kohtuullisen hyvästä korvauksesta! Tätä työtä voi tehdä mallikkaasti kotona tietokoneella tarjoten osaamista maailmanlaajuiselle yleisölle.

14. Kyberturvallisuus

Verkottuneessa maailmassamme kasvaa tarve myös kyberturvallisuuden asiantuntijoille – erityisesti esineiden internet tulee suorastaan räjäyttämään kysynnän nykyistä selkeästi korkeammalle tasolle. Suomessa voit kouluttautua alalle esimerkiksi Laurean ja Xamkin ammattikorkeakouluissa, koulutus kestää noin 3,5 – 4 vuotta. Kompensaatiota työstäsi Suomessa voit kuitata keskimäärin yli 4000 euroa, mutta esimerkiksi yhdysvaltalaisille yrityksille työskennellessäsi palkka voi kevyesti olla yli 100 000 dollaria vuodessa.

Ohjelmoijille riittää totisesti työtä!

15. Ohjelmointi

Myös erilaisille ohjelmoijille on selkeää tarvetta – koodaajien kysyntä kohoaa esimerkiksi digitalisaation jatkuvasti kasvavasta vaikutuksesta. Monet ohjelmoijat ovat ammentaneet oppia jo nuorina itse koodatessaan omatoimisesti, mutta myös myöhemmin voit oppia tarvittavat taidot koulutuksen kautta. Tarvittavien ohjelmointikielten opettelu ei ole välttämättä ole aluksi todellakaan ole helppoa, mutta loogisella päättelykyvyllä ja sinnikkyydellä pääset jo pitkälle! Voit opetella ohjelmointikieliä netissä esimerkiksi W3schoolsissa, Codeacademyssä ja Khan Academyssä.

16. Vuokraaminen

Kotona tehtävä työ onnistuu myös vuokraamalla omistamiasi asioita – esimerkiksi ylimääräinen huone tai oma auto on usein viisasta antaa muille käyttöön rahallista korvausta vastaan. Airbnb antaa erinomaisen vaihtoehdon napata vuokratuloja, jos esimerkiksi itse satut olemaan muualla kyseisenä aikana. Autonvuokrauspalveluita puolestaan löytyy useampia – esimerkiksi  GoMore ja BloxCar antavat sinulle mahdollisuuden tienata lisätuloja kohtuullisia määriä.

17. Ääninäytteleminen

Ääninäytteleminen tarjoaa myös elantoa kotoa käsin – tälle mahtavalle osaamiselle löytyy käyttöä esimerkiksi äänikirjoissa, mainoksissa, tietokonepeleissä ja anímaatiossa. Tullaksesi laadukkaaksi ääninäyttelijäksi on ensiarvoisen tärkeää opetella näyttelemään ja käyttämään omaa ääntä mahdollisimman monipuolisesti. Jos tämä aihe kiinnostaa, kannattaa tutustua tähän erinomaiseen Masterclassin artikkeliin aiheesta!

18. Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu yritykselle kotona käsin onnistuu keveästi –  käytännössä pääset pitkälle jo kohtuulliset tietoliikenneyhteyksillä, tietokoneella, mikrofonilla ja kännykällä. Lisäksi vaaditun koulutuksen tarve ei ole yleensä vaativa, joten voit päästä ansioille jo nopealla aikataululla. Usein myös myynnin puolelta löytyy mielenkiintoisia työmahdollisuuksia – sinnikkyys, aktiivisuus ja rohkeus ovat ehkä tärkeimpiä vaadittuja ominaisuuksia näissä tehtävissä.

KIrjanpito on tarkan ihmisen heiniä

19. Kirjanpito

Digitaalisaation voittokulun myötä on mahdollista toimia myös kirjanpitäjänä kotoa käsin – asiakkaiden tietojen kanssa on erittäin kätevää ja turvallista toimia myös etänä. Kirjanpitäjänkin taidot voit oppia itse omatoimisesti, mutta useimpiin suuriin suomalaisiin tilitoimistoihin tarvitaan virallisempi koulutus haltuun. Numeroista ja pikkutarkasta tekemisestä innostuneille kirjanpitäjille on parhaillaan Suomessa paljon kysyntää – automatisointi tosin piilee uhkana myöhemmin tulevaisuudessa.

20. Treidaus

Seuraava kotona tehtävä työ on treidaus, millä voit ansaita mittavia tuloja aktiivisen kaupankäynnin avulla osakkeilla, kryptovaluutoilla, raaka-aineilla tai johdannaisilla. Voitollinen treidaaminen ei ole helppoa, vaan onnistuminen vaatii sinulta huomattavasti aiheen opiskelua, itsekuria ja sinnikkyyttä. Jos aktiivinen tekeminen rahoitusmarkkinoilla kiinnostaa, tutustu ihmeessä artikkeliini treidaamisen aloittamisesta!

21. Pokeri

Pokerilla ja treidaamisella on paljon samaa – tarvittavia asioita ovat itsekuri, sinnikkyys, jatkuva oppiminen ja matematiikan soveltaminen käytäntöön. Pokerissa on lisäksi jokerielementtinä huomioitava muut vastustajat, sillä teet voittosi kuitenkin muiden kustannuksella. Hyvällä kassanhallinnalla, luovalla strategialla ja ankaralla uusien kikkojen oppimisella saatat päästä isoihin summiin kiinni. Alkukustannukset tähän haastavaan ansaintakeinoon ovat maltilliset – kohtuullisen tehokas tietokone parilla näytöllä ja joitakin pokerityökaluohjelmistoja (esim. PokerTracker) mukaan apuun ei kustanna todellakaan omaisuuksia.

22. Henkilöstöhallinta

Myös rekrypuolella on mahdollista tehdä työtä paikkariippumattomasti – nykyaikana monet tämän alan työpaikat ovat avoinna globaalisti todellisille osaajille. Useimmiten yritysten vaatimuksena tälläiseen työpaikkaan on vähintään korkeakoulututkinto ja useamman vuoden kokemus vastaavista tehtävistä. Suurista yrityksistä esimerkiksi Amazonilla on parhaillaan yli 300 HR-puolen tekijän vaje, joten taitojesi riittäessä kysyntää todellakin löytyy!

23. Projektin johtaminen

Kyvykkäillä projektipäälliköillä on myös erinomaiset mahdollisuudet työskennellä kotoaan netin välityksellä – tehokkuutta lisäävien yritysten yhteistyöohjelmistojen (Trello, Slack tai Asana) johtaminen etänä onnistuu nykyään mallikkaasti. Käytännössä tarvitset tähän ammattiin soveltuvan korkeakoulututkinnon, kokemusta projektien vetämisestä, vuorovaikutustaitoja ja omatoimisuutta. Palkkataso Suomessa on keskimäärin noin 5000 euroa kuussa ja esimerkiksi yhdysvaltalaisilla suuryrityksillä noin 100 000 dollaria vuodessa.

24. Kääntäminen

Kääntäjän ammatti luonnistuu mukavasti kodin suojaisien seinien sisältä – globalisoitumisen yleistyessä on yhä suurempi tarve useamman kielen taitajalle. Tarvittavan koulutuksen määrä vaihtelee; esimerkiksi Pohjoismaiden suurimmalla kielipalveluyrityksellä Semantixilla vaaditaan viiden vuoden dokumentoitua kääntäjäkokemusta tai kääntäjäkoulutusta ja dokumentoitua kääntäjäkokemusta tai muuta korkeakoulututkintoa ja kahden vuoden työkokemusta kääntäjänä. Huomattavasti vähäisemmällä koulutuksella ja kokemuksella voit kuitenkin tarjota palveluitasi esimerkiksi Fiverrissä ja Freelancerissa.

25. Web-analytiikka

Web-analyytikot analysoivat verkosta keräämänsä verkosta datan ja auttavat yrityksiä tekemään laadukkaita strategisia päätöksiä. Yleensä web-analyytikot toimivat läheisessä yhteistyössä analyytikoiden tai markkinointiosaajien kanssa. Täsmällistä web-analyytikon koulutusta Suomesta ei löydy, joten sopiva ammattitaito on haettava hieman soveltaen; esimerkiksi kaupallinen tai tekninen koulutus ovat hyvä pohja syvemmälle alan oppimiselle. Web-analytiikan työkaluista on hyvä hallita ainakin Google Analytics, Google Tag Manager, Hotjar ja Google Data Studio – lisäksi ohjelmointikielistä Pythonin, SQL:n ja CSS:n osaaminen helpottavat kummasti uurastustasi.

Editointi
Editointi saa luotua parhaat palat esille

26. Editointi

Erityisesti videokuvaamisen valtava yleistyminen mahdollistaa editoijille sauman hankkia tuloja esimerkiksi tubettajien tai yritysten apuna. Editoinnin taidot voi erittäin hyvin opetella omatoimisesti hyödyntämällä erilaisia verkkokursseja tai YouTube-videoita ja tärkein investointi alussa on tehokas tietokone, millä voit editoida kätevästi. Oleellisia vahvuuksia hyvälle editoijalle ovat luovuus, tarkkaavaisuus ja pitkäjänteisyys ja tietysti yhteistyökyvykkyys!

27. Verkkosivujen testaus

Tarjolle tulee jatkuvasti uusia verkkosivuja ja sovelluksia, joita on luonnollisesti testattava käytettävyyden ja laadun tason tarkistusta varten. Tälläiseen testaukseen voit päästä yleensä ilman sen suurempaa koulutusta, palkkiot ovat tosin suhteellisen pieniä ja testaustehtäviä tulee epäsäännölliseen tahtiin. Testausmahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi UserTesting, UserLytics ja uTest.

28. Virtuaaliassistentti

Virtuaaliassistentti tekee etänä oikeastaan sitä samaa kuin paikan päällä oleva assistentti – auttaa yrittäjää monenlaisissa tehtävissä kirjanpidosta markkinointiin ja sähköposteihin vastaamisista tapaamisten järjestelyihin. Freelancerina voit laskuttaa tästä työstä osaamisestasi riippuen noin 30 – 70 euron välillä Suomessa, ulkomaille palvelua tarjotessasi saatat joutua tinkimään hieman hinnoista.

29. Sisällöntuotanto

Sisällöntuottaja kirjoittaa esimerkiksi artikkeleita asiakkaan haluamista aiheista verkkosivuille, uutiskirjeisiin tai someen. Erityisen tärkeää sisällöntuottajalle on kyky tuottaa laadukasta ja ilmaisuvoimaisaa tekstiä juuri kunkin asiakkaan tarpeisiin huolella vastaten. Jos sisällöntuotanto vaikuttaa sinulle sopivalta ansaintakeinolta, Suomessa etsii luovan sisällön tarjoajia  ainakin Scoopify

30. Fysioterapia

Viimeinen kotona tehtävä työ on fysioterapia, millä voidaan palvella monipuolisesti ihmisiä liikuntakyvyn ja terveyden saralla. Suomessa tämä ammatti vaatii 3,5 vuoden koulutuksen ammattikorkeakoulussa ja palkkataso on parhaillaan noin 2800 euroa kuussa. Parhaiten tässä työssä onnistut olemalla oma-aloitteinen, yhteistyökykyinen ja jokaisen asiakkaan yksilöllisen tilanteen terävästi huomaava ja siihen parhaat ratkaisut antava persoona.

Yhteenveto

Kotoa käsin on siis todellakin mahdollista tehdä erilaisia töitä – eroja löytyy erityisesti vaaditun koulutuksen määrässä ja tulotasossa. Ei siis enää onneksi ole välttämätöntä mennä erityiseen työpaikkaan pitkän matkan päähän, vaan elämänlaatua voi kohentaa tietoisilla valinnoilla. 

Mikä kotona tehtävä työ maistuisi sinulle parhaiten? Laita kommenttia ja voit myös kysyä, mitä ikinä mieleesi juolahtaa asian tiimoilta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös