Kaaosteoria

Tuottoisimmat osinko-osakkeet 2023

Mitkä ovat tuottoisimmat osinko-osakkeet 2023? Tähän kysymykseen lähdin rohkeasti etsimään vastauksia ja löysinkin useita korkeatuottoisia osinkohirmuja maailmalta esiteltäväksi. Tässä kirjoituksessa saat tutustua muhkeaa osinkotuottoa jakaviin firmoihin mm. merenkulun, rahoituksen ja kaivostoiminnan aloilta.

Genco Shipping (GNK)

Tuottavimmat osinko-osakkeet 2023 on hyvä aloittaa Genco Shippingillä (GNK); kyseessä on yhdysvaltalainen kuivalastiin erikoistunut laivanvarustaja ja sillä on parhaillaan käytössä 44 kuljetusalusta. Näistä aluksista 17 kuuluu kookkaampaan Capesize-luokkaan ja loput 27 keskikokoisiin Ultramax- ja Supramax-aluksiin.  Keskikokoisissa luokissa aluskantaa on uusittu viime vuosina, mutta kookkaampaan Capesize-luokkaan on tullut viimeksi uusi alus vuonna 2016!

Toimitushinnat paineessa. Käytännössä Genco Shipping kuljettaa asiakkailleen erilaista kuivalastia; mm. hiili, rautamalmi, teräs ja vilja liikkuvat tämän firman aluksilla maailmanlaajuisesti. Tämän kuivalastin kansainvälisiä toimitushintoja mittaava Baltic Exchange Dry Index on välittänyt selkeästi kuljetusten hintojen vaihdelleen huomattavasti viime vuosien kuluessa ja juuri nyt se on erittäin matalalla 676 pisteen tasolla. Nämä vähenevät toimitushinnat johtuvat erityisesti kansainvälisestä taantumasta, mikä vaikuttaa huomattavasti globaaliin kaupankäyntiin. Ainakin lyhyellä välillä Genco Shippingin tulokseen on siis ennustettavissa heikompaa kehitystä alenevien toimitushintojen vuoksi.

Tuloskunto. Viimeisimmässä osavuosikatsauksessa Q3:lla Genco Shippingin liikevaihto oli noin $136M ja se väheni noin $19M vuodentakaiseen verrokkijaksoon verrattuna. Tulos puolestaan oli noin nyt $41M ja myös se oli laskusuunnassa; viime vuonna se oli $57M samalla ajanjaksolla. Maksuvalmius on Genco Shippingillä tyydyttävällä tasolla – parhaillaan sitä kuvaava Quick Ratio noin 1,76 ja kassassa on varoja noin $71,3M tällä hetkellä. Tässä kohtaa saisit tätä osaketta ostettua alhaisella 3,5 P/E:llä ja tämän vuoden ennakoiduilla tuloksillakin P/E olisi todella matala 4,8!

Osinkotuotto. Osinko-osakkeet 2023 sisältyy Genco Shippingin erityisesti muhkean osinkotuoton ansiosta; parhaillaan osinkotuotto olisi nykyisellä $17,90 kurssilla noin 17,4 %. Viime vuoden tämä yritys maksoi osinkoa ennätykselliset $3,12 osaketta kohti, mutta tänä vuonna osinkosumma supistunee ennustetun heikkenevän tuloksen vaikutuksesta. Käytännössä kuitenkin osinkotuotto pysynee yli 10 % tasolla vuonna 2023, mitä voi pitää erittäin kohtuullisena tuottona näin syklisellä toimialalla.

Kuivalastin toimitushintoja kuvaava Baltic Exchange Dry Index kertoo parhaillaan toimitushintojen olevan erittäin matalalla tasolla

SQM

Tuottoisimmat osinko-osakkeet 2023 sisältää myös SQM:n  eli Sociedad Quimica y Minera de Chile S.A:n – kyseessä on chileläinen kaivosalan yritys, minkä liiketoiminta keskittyy erikoiskasvien ravitsemukseen, litiumiin, jodiin, kaliumiin ja teollisuuden kemikaaleihin. Erityisesti litiumin kasvanut maailmanlaajuinen kysyntä sähköautojen suosion avittamana sataa vuolaana osinkovirtana SQM:n omistajille.

Litiumin kysyntä nousussa. SQM on hyvin hajautunut tuotannoltaan erilaisiin tuotteisiin, mutta ehdottomasti merkittävin osa tuloksesta tulee litiumista. Viime vuosina tämän alkalimetallin hinnat ovat nousseet merkittävästi sekä sähköautojen että akkuvarastojen kasvaneen kysynnän myötä; esimerkiksi tammikuussa 2021 litiumin hinta tonnia kohti oli noin 150 000 Renminbiä ja nyt tammikuussa 2023 sen hinta on noin 480 000 Renminbiä. Tulevina vuosina tullaan useissa valtioissa antamaan kuluttajille ja yrityksille erilaisia kannustimia siirtymään vähäpäästöisten kulkuneuvojen käyttöön, jolloin litiumin kysyntä kasvaa entisestään nykyisistä lukemista.

Myös uusiutuvien energialähteiden nopeasti lisääntyvä hyödyntäminen erityisesti aurinko- ja tuulienergian avulla kasvattavat litiumin tarvetta lähivuosina. Uusiutuva energia menee suureksi osaksi hukkaan, jos tätä ei kyetä säilömään mihinkään myöhempää käyttöä varten. Akkuvarastoille on siis todellista kysyntää ja niissä käytetään usein juurikin litiumia raaka-aineena. Esimerkiksi Euroopassa on kova rynnistys akkuvarastojen valmistukselle käynnissä, tutustu asiaan tarkemmin tästä kirjoituksesta!

Tuloskunto. Viimeisimmässä osavuosikatsauksessa  SQM paukutti kovat luvut taululle; liikevaihto oli Q3:lla noin $2958M verrattuna edellisvuoden vertailukauden lukuun $662M ja tulos puolestaan oli nyt muhkeat $1103M verrattuna viime vuoden lukuun $109M. Ehdottomasti suurin syy tuloksien kohentumiseen oli litiumin räjähdysmäinen hinnan nousu ja myynnin kasvu. SQM:n tilanne velan suhteen on erinomainen – sen nykyinen Quick ratio-luku on 1,51, joten kassassa on reilusti varoja yllättävienkin menojen maksuun.

Osinkotuotto. Tämän yrityksen osinkotuotto on vaihdellut huomattavasti vuosien myötä erityisesti litiumin hinnan jyrkkien muutosten kautta. Parhaillaan voit saada SQM:stä korkeahkoa 8,0 %:n vuosituottoa, mutta vuonna 2023 se saattaa hieman tippua taantuman vaikutuksesta. Pitkällä välillä tämä sijoituskohde saattaa olla erittäin kohtuullinen valinta osinkosalkkuun, varsinkin nykyisellä maltillisella alle 9 P/E:n arvostuksella.

Akkukennojen tuotanto on Euroopassa selvästi kasvussa lähivuosina (Kuva EVmarketsreportsin sivuilta)

Bancolombia SA (CIB)

Toisaalta tuottoisimmat osinko-osakkeet 2023 eivät olisi mitään ilman edustusta rahoitussektorilta; niin vahvaa on viime aikoina ollut tämän toimialan kehitys korkotasojen noustessa laajalti ympäri maailman. Eräs mielenkiintoisimmista pankeista on Kolumbian suurin toimija Bancolombia SA (CIB), minkä arvostus on kohtuullisen matala ja osinkotuotto korkealla!

Yritysesittely. Bancolumbia SA on kokonaisuudessaan huomattava tekijä Etelä- ja Väli-Amerikassa rahoitussektorilla. Sillä on kaikkiaan yli 25 miljoonaa asiakasta ja pankki on keskittynyt  palvelujaan Kolumbian lisäksi Guatemalaan, El Salvadoriin, Panamaan, Puerto Ricoon ja Caymaniin. Pankilla on varoja yli 73 miljardia dollaria ja lainoja asiakkaille noin 65 miljardia dollaria. Bancolumbia on kehittänyt erityistä digitaalista strategiaansa; se on mm. luonut useita asiakkaitaan hyödyttäviä digipalveluita ja tehostanut omaa toimintaansa mm. prosessien automatisoinnin ja toimivan ekosysteemin luomisen kautta.

Poliittiset vaikutukset. Elokuussa 2022 valittiin Kolumbian johtoon vasemmistolaisia arvoja kannattava Gustavo Petro; tämä on näkynyt jo politiikan kautta mm. rahoitussektorin lisääntyvänä verottamisena (lisävero 40 % vuoteen 2027 asti). Myös Kolumbian keskuspankin liikkeitä kannattaa tarkkailla; parhaillaan inflaatio on Kolumbiassa on korkea yli 13 %, joten keskuspankki on lähtenyt nitistämään inflaatiota alaspäin 12,75 %:n ohjauskorolla. Näin korkea korkotaso toisaalta tuo Bancolumbialle korkotuottoja, mutta vähentänee uusien lainojen määrää ja lisää luottotappioita.

Tuloskunto. Viimeisimmässä osarissa Q3 tulos oli COP 1,6 triljoonaa ja se heikkeni edellisestä kvartaalista noin 8,5 %. Vuodentakaiseen osavuosikatsaukseen verrattuna tulos oli puolestaan muhkeat 73 % korkeampi. Lainoja asiakkailla oli tällä kvartaalilla kaikkiaan noin COP 260 triljoonaa, tämä oli noin 15,8 % viimevuotista vertailuajankohtaa korkeampi luku valuuttakurssien vaihtelut huomioiden. Asiakkaiden talletuksia Bancolumbia SA:lla oli COP 238 triljoonaa ja tämä luku kasvoi vuodentakaisesta noin 16,0 % valuuttukurssit noteeraten.

Osinkotuotto. Bancolombia SA:n osinkokehitys ei ole ollut kovinkaan tasaista viimeisen vuosikymmenen aikana; siihen on vaikuttanut voimakkaasti mm. korona ja inflaatio. Parhaillaan osinkotuotto on noin 9,3 % vuositasolla ja seuraaville vuosille analyytikot ennustavat osinkojen pysyvän suunnilleen nykyisellä tasolla. Kolumbialaiset osakkeet ovat kaikkiaankin melkoisessa alessa ja saat tätä kehittyvän talouden osaketta salkkuusi edullisella 5 P/E:llä – mielenkiintoinen mahdollisuus ottaa pala kehittyvien markkinoiden kasvusta kotiin vuolaana osinkovirtana.

Osinko-osakkeet 2023 sisältää myös tuottavan Kolumbian suurimman pankin Bancolombian

Tuottoisimmat osinko-osakkeet 2023

Tuottavimmat osinko-osakkeet 2023 antavat siis sauman tienata passiivista tuloa usealta eri toimialalta; korkean osinkotuoton kääntöpuolena riskejäkin toki on ilmassa, mutta hyvällä hajautuksella ja huolellisella harkinnalla pääset jo pitkälle. Osinko-osakkeet toimivat mallikkaasti erityisesti korkean inflaation aikana, joten tässä taloustilanteessa mielestäni ne antavat oivaa tukea oman taloutemme hyväksi!

Ota haltuun osinko-osakkeet 2023!

Hyvä tapa löytää osinko-osakkeita on ensin oppia osinkosijoittamisen perusteet, jotta voit oikeilla kriteereillä sitten valita parhaat osinko-osakkeet omaan salkkuusi. Tähän tarkoitukseen sopii mallikkaasti asiasta kirjoittamani postaus, kannattaa tutustua!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top