Kaaosteoria

Tärkeimmät yrittäjän ominaisuudet

Yrittämisen suosio on kasvanut viime vuosina huimasti ja yhä useampi ihminen on kiinnostunut kokeilemaan siipiään tällä tavalla. Karu tosiasia on kuitenkin, että kaikista ei ole todellakaan yrittäjän polun tallaajaksi – ansainta yrittäjänä vaatii yleensä runsaasti työtä, oma-aloitteisuutta ja rohkeutta.

Jokainen yrittäjä on tietysti erilainen omalla tavallaan, mutta tietyt yrittäjän ominaisuudet löytyvät useimmilta  menestyneiltä yrittäjiltä. Tästä artikkelista saat selvyyttä itsellesi, omaatko hyviä yrittäjän luonteenpiirteitä?

Intohimo

Löydätkö itsellesi todellista intohimoa, millä jaksaisit puskea välillä todella pitkiä päiviä yrittäjänä? Tämä on aivan olennaisen tärkeä ominaisuus, sillä usein menestys yrittäjänä vaatii pitkäjänteistä puurtamista saavuttaaksesi todellisia tuloksia. Selkeä intohimo tekemisessäsi antaa vilkasta virtaa yrittämiseesi ja auttaa sinua selvittämään edelle tulevasi ongelmat pienemmin kolhuin.

Kehittyminen

Eilen olit keskinkertainen, tänään hyvä ja huomenna jo erinomainen – oleellista yrittäjänä on kehittyä jatkuvasti eteenpäin. Uusien taitojen oppiminen avaa uusia mahdollisuuksia liiketoiminnassasi ja toisaalta pystyt löytämään ja korjaamaan yrityksesi heikoimmat kohdat.

Lisäksi yrityksesi ei elä missään tyhjiössä – erilaiset kilpailijasi kehittävät jatkuvasti liiketoimintaansa ja jos et pysy muiden mukana, kyyti voi olla todella karua. Esimerkiksi Nokia oli aikanaan selkeä markkinajohtaja matkapuhelimissa, mutta vain muutamassa vuodessa sen asema romahti firman laittaessa myyntiin aivan väärän tyylisiä puhelimia – ei vaan tarpeeksi pian ymmärretty kuluttajien maun muuttuneen uuteen suuntaan Applen ja Samsungin eduksi.

Riskinotto

 Tärkeimmät yrittäjän ominaisuudet sisältävät myös riskinottokyvyn, sillä yrittämisessä piilee aina myös epäonnistumisen mahdollisuus. Tärkeää onkin osata punnita  tarkkaa riskien ja tuottojen suhdetta, jolloin päätösten tekeminen tulee paljon helpommaksi. Jokaiseen mahdollisuuteen ei siis todellakaan kannata tarttua, vaan valita mieluummin huolella juuri sinulle passeli sauma menestykseen!

Yrittäjän on vain osattava hypätä epävarmaan tulevaisuuteen – tiettyjä asioita voit hallita suurissa määrin omalla tekemiselläsi, mutta vastaan voi tulla esimerkiksi koronan tai Venäjän hyökkäyksen kaltaisia odottamattomia käänteitä, mitkä saattavat vaikuttaa yrittämiseesi dramaattisesti. Tälläisiä asioita valitettavasti tapahtuu aina säännöllisen epäsäännöllisesti ja niistä on vain selviydyttävä rohkeudella – menestyneimmät yrittäjät usein ottavat huomattavia riskejä suurien kriisienkin investoimalla lisää ja keksimällä uusia innovaatioita.

Tärkeimmät yrittäjän ominaisuudet
Tärkeimmät yrittäjän ominaisuudet koostuvat esimerkiksi intohimoisuudesta, oma-aloitteisuudesta ja joustavuudesta

Oma-aloitteisuus

Todella ilmeinen yrittäjältä vaadittava ominaisuus on oma-aloitteisuus – mitään hyvää ei tapahdu, jos et saa tehtyä omasta tahdostasi kaikenlaisia yrittämiseen kuuluvia asioita. Työntekijänä on paljon helpompi vain totella johdolta tulevia määräyksiä, mutta yrittäjänä sinun on itse tehtävä valtavasti erilaisia päätöksiä ja työskenneltävä ahkerasti tavoitteidesi saavuttamiseksi.

 

Verkostoituminen

Yrittäjänä tulet saavuttamaan enemmän, jos verkostoidut mahdollisimman monipuolisesti. Kehittämällä vähitellen suhdeverkostoasi esimerkiksi muihin yrittäjiin, samalla alalla oleviin ammattilaisiin ja erilaisiin yhteiskunnallisiin vaikuttajiin saat huomattavia etuja vuosien varrella.

Muiden yrittäjien kanssa verkostoitumisesta voit hyötyä esimerkiksi yhteistyön merkeissä ja saman alan ammattilaisten kanssa keskusteluissa pysyt paremmin kärryillä alan uusimmista trendeistä ja löydät  ehkä uusia potentiaalisia työntekijöitä yritykseesi. Suora ja välitön suhteiden luominen erilaisiin paikallisen ja valtakunnallisen tason yhteiskunnallisiin vaikuttajiin puolestaan auttaa sinua pitkäjänteisesti ajateltuna liiketoiminnassasi.

Joustavuus

Maailma muuttuu – pysytkö mukana kiihtyvässä menossa? Yrittäjänä sinun on osattava reagoida nopeastikin erilaisiin muuttuviin tilanteisiin, jotta yrityksesi jää ehjänä lopulta kuivalle maalle ankarien myrskyjen jälkeenkin. Kun huomaat esimerkiksi yrityksesi toimivan selkeästi taantuvalla alalla, on yleensä viisainta etsiä lisää kasvua muualta, eikä jäädä tappelemaan muiden kilpailijoiden kanssa viimeisistä kysynnän rippeistä!

Joustavuuden kivijalkoja on ennakointi – yrittäjänä sinun olisi hyvä luoda ennakkoon erilaisia skenaarioita, kuinka liiketoimintasi sujuu pitkällä tähtäimellä. Tällä tavalla varautumalla sinulla olisi parempi kokonaisnäkemys yrityksesi mahdollisista tulevaisuudennäkymistä ja pystyisit toimimaan ketterämmin nopeasti muuttuvien tapahtumien keskelläkin. Apua omien skenaarioidesi rakentamiseen löydät tästä erinomaisesta Bonfiren artikkelista.

Yrittäjän ominaisuudet koottuna

Menestyvän yrittäjän ominaisuudet koostuvat siis monista erilaisista toisiaan mallikkaasti tukevista luonteenpiirteistä – jos sinulta löytyy suurin osa näistä esitellyistä ominaisuuksista, yrittäjän ura voi hyvinkin olla juuri se oma juttusi! Jos puolestaan niitä ei löydy, yrittäminen ei ainakaan juuri nyt ole ajankohtaista – työntekijänä toimiminen on silloin usein paras vaihtoehto elannon saamiseen.

Löytyykö sinulta näitä ominaisuuksia tai puuttuuko tästä postauksesta joitakin oleellisia yrittäjän luonteenpiirteitä? Laita kommenttia alle ja voit myös kysyä minulta mitä tahansa yrittämiseeni kommenttikentässä tai sähköpostini janne.soikkeli@kaaosteoria.fi kautta. Toivottavasti sait hieman valaisua yrittämisestä tästä kirjoituksesta!

Tässä on videoni tästä aiheesta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top