Kaaosteoria

Kiinnostavat kiinteistö-ETF:t

Kiinteistösijoittaminen on noussut viime vuosina yhä suositummaksi Suomessa ja eräs sen erittäin käyttökelpoinen malli ovat kiinteistö-ETF:t. Nämä rahastot tarjoavat erinomaista hajautusta, matalia kuluja ja riittävästi likvideettiä, joten ne sopivat mallikkaasti erityisesti tuoton hakemiseen kohtuullisella riskillä.

Tästä artikkelissa pääset tutustumaan  mielenkiintoisiin kiinteistö-ETF:iin, mitkä keskittyvät erilaisille maantieteellisille sijainneille ja joihin voit panostaa suomalaisena sijoittajana.

VanEck Global Real Estate

Ensimmäinen kiinteistö-ETF VanEck Global Real Estate UCITS ETF tarjoaa nimensä mukaisesti mahdollisuuden panostaa globaaliin kiinteistösalkkuun.  Tämä rahasto seuraa GPR Global 100-indeksiä, mihin kuuluu 100 pörssinoteerattua kiinteistöyritystä maailmanlaajuisesti.

Rahaston sisältö.  Parhaillaan tässä ETF:ssä on 97 eri sijoitusta ja 10 suurinta sijoitusta ovat noin 37 % koko rahaston arvosta. Valtaosa näistä suurimmista omistuksista ovat yhdysvaltalaisia REIT-yhtiöitä – joukkoon mahtuvat esimerkiksi varastoihin ja logistiikkaan keskittyvä Prologis,  ostoskeskusten Simon Property Group ja maailman suurin terveydenhuollon yritys Welltower. Kokonaisuudessaan 63 % sijoituksista on Yhdysvalloissa, 11 % Japanissa ja Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa on kaikissa noin 4 % omistuksista. 

Rahaston kulut. Tämän ETF:n juoksevat kulut ovat vuodessa 0,25 %, mitä voi pitää kohtuullisen matalana tasona. Juoksevat kulut eivät pidä sisällään rahaston kaupankäyntikustannuksia ja tuottosidonnaisia palkkioita ei tästä ETF:stä onneksi peritä.

Tuotonjako. Tämän rahaston voitonjakokäytäntö on osinkoa jakava ja tuottoja valuu osinkoina tilille neljä kertaa vuodessa. Ennen koronaa tämä kiinteistö-ETF:n osinkotuotto oli noin 4 %, mutta koronan vaikutuksesta se on parhaillaan noin 2,5 %. 

Tuottokehitys. Kolmessa vuodessa VanEck Global Real Estaten kurssi on noussut 3 vuodessa noin 14,2 % ja vuodessa suunnilleen 23,7 %. Korona on tietysti vaikuttanut tämän globaalin rahaston tuottoihin vahvan negatiivisella vaikutuksella.

Kiinteistö-ETF
Tämä kiinteistö-ETF sisältää esimerkiksi logistiikkaan erikoistuneita kiinteistöyrityksiä

iShares Asia Property Yield

Seuraava mielenkiintoinen kiinteistö-ETF iShares Asia Property Yield UCITS ETF keskittyy puolestaan kasvavan Aasian kiihtyville kiinteistömarkkinoille. Tämän rahaston avulla voit kätevästi sijoittaa Aasian alueen kiinteistöihin, joihin panostaminen yksittäisinä osakeostoina maiden pörsseistä olisi huomattavan paljon hankalampaa Suomesta katsottuna.

Rahaston strategia. Tämä kiinteistö-ETF seuraa sijoittamisessaan indeksiä FTSE EPRA/NAREIT Asia Dividend+ Index, mikä käytännössä on keskittynyt  kehittyneiden Aasian maiden pörsseihin listattuihin kiinteistöyrityksiin ja REIT-yhtiöihin. Tämä rahasto painottaa sijoittamisessaan tuottoa eli osinkotuoton laatu on olennaisessa osassa tässä ETF:ssä.

Rahaston sisältö. Rahaston suurimpia omistuksia ovat mm. Aasian suurin kiinteistösijoitusyhtiö Link REIT, monipuolinen japanilainen kiinteistökehitysfirma  Mitsubishi Estate, Hong Kongin merkittävin kiinteistökehittäjä Sun Hong Kai Properties ja australialainen kauppakeskusyritys Scentre Group. Kaikkiaan tässä rahastossa on parhaillaan yli 130 erilaista omistusta, joista 10 suurinta kattaa noin 32 % kaikista varoista – kyseessä on siis erittäin hyvin hajautettu ETF.  Sektoreittain hajautusta löytyy myös riittävästi; suurimmat painotukset ovat kiinteistökehittäjillä (30 %), vähittäiskaupan kiinteistöillä (22 %) ja toimitiloilla (18 %).

Rahaston kulut. Juoksevat kulut ovat kyseisessä kiinteistö-ETF:ssä 0,59 % vuodessa ja tuottosidonnaisia palkkioita ei peritä tästä rahastosta. Kaupankäyntikulut eivät kuulu juokseviin kuluihin, joten tuotto pienenee hieman sitä kautta.

Tuotonjako. Tätä rahastoa on saatavana kahtena eri versiona – tuotto-osuudellisena ja kasvuosuudellisena. Kasvuosuudellisessa versiossa saadut tuotot laitetaan takaisin rahastoa kasvattamaan tuottoja ja se on verotuksellisesti edullisempi vaihtoehto, sillä tästä maksat verot vasta myydessäsi sijoitustasi pois. Tuotto-osuudellisessa versiossa saat puolestaan tilillesi 4 kertaa vuodessa tuottoa, joista maksat pääomaveroa. Parhaillaan osinkotuotto on noin 3,0 %.

Tuottokehitys. Viime vuosina tuottokehitys on ollut erittäin vaihtelevaa; esimerkiksi vuonna 2017 rahaston kokonaistuotto oli 17,9 %, seuraavana vuonna -2,0 % ja vuonna 2019 taas hulppeat 16,7 %. Pahimpana koronavuotena 2020 tuotto oli surkeat -9,2 %, mutta viime vuonna päästiin taas jo plussalle 4,5 %:n lukemiin. Kauaskantoisesti ajatellen tuottokehityksen voi helposti ennakoida olla positiivisen suuntainen tällä merkittävällä kasvualueella.

 

iShares Asia Property Yield
Monet iShares Asia Property Yield-ETF:n suurimmista omistuksista tulevat Hong Kongista

Lyxor STOXX Europe 600 Real Estate

Kolmas erinomainen kiinteistö-ETF on eurooppalaisiin kiinteistöihin keskittynyt Lyxor STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF.  Se tarjoaa mahdollisuuden panostaa kehittyneiden eurooppalaisten maiden pörssilistattuihin kiinteistöyrityksiin huokealla hinnalla ja kattavalla hajautuksella.

Rahaston strategia. Tämä ETF pyrkii seuraamaan STOXX Europe 600 Real Estate indeksiä, mihin kuuluu suurimmat eurooppalaiset kiinteistöalan yritykset. Käytännössä siis sijoittaessasi tähän rahastoon pääset mukaan Euroopan merkittävimpien kiinteistöfirmojen kelkkaan.

Rahaston sisältö. Suurimpien omistusten joukkoon mahtuvat mm. saksalainen jättimäinen asuntosijoitukseen erikoistunut Vonovia, brittiläinen varastoihin panostava Segro, ruotsalainen toimitiloihin ja logistiikkaan satsaava Castellum ja brittiläinen kiinteistökehittäjä Land Securities Group. Tässä ETF:ssä on selkeästi painottuneet suurimmat omistukset; 10 suurinta sijoituskohdetta pitävät sisällään noin 47 % koko rahaston arvosta! Maista merkittävä osuus sijoituksista on Isossa-Britanniassa (31 %), Saksassa (23 %), Ruotsissa (16 %) ja Ranskassa (11 %).

Rahaston kulut. Ei tätä ETF:ää voi millään kalliiksi sanoa, vuotuiset juoksevat kulut ovat vain 0,30 % ! Näihin kuluihin ei toki lasketa kaupankäyntikuluja, mutta onneksi tuottosidonnaisia palkkioita ei veloiteta.

Tuotonjako. Tätä rahastoa on saatavilla ainoastaan tuotto-osuudellisena versiona eli se maksaa säännöllisesti tuottonsa pois kaksi kertaa vuodessa. Juuri nyt osinkotuotto on noin 2,6 % vuodessa, mutta korona on vaikuttanut selkeästi tähän lukuun. Ennen koronan vaikutusta osinkotuotto oli esimerkiksi vuonna 2019 3,9 %, joten tilanteen kohentuessa osinkotuoton voi ennakoida nousevan reilusti yli 3 %:n lähivuosina.

Tuottokehitys. Eurooppalaisten suurten kiinteistöyritysten tuottokehitys on ollut viime vuosina äärimmäisen vaihtelevaa; vuonna 2018 tämä kiinteistö-ETF:n tuotto oli -8,4 %, seuraavana vuonna muhkeat 27,9 % ja koronavuotena 2020 puolestaan -8,8 %. Tulevina vuosina suurin uhka tuotoille on potentiaalinen korkojen nosto, mikä leikkaisi vääjäämättä osan eurooppalaisten kiinteistöyritysten tuloksesta pois.

Kiinteistö-ETF:t käsiteltynä

Kiinteistö-ETF:t ovat siis mielenkiintoinen vaihtoehto panostaa kiinteistöihin matalilla kustannuksilla ja laadukkaasti hajauttaen. Kaikkiin esittelemiini rahastoihin voit sijoittaa esimerkiksi Nordnetillä, millä on muutenkin erittäin kattava valikoima ETF-rahastoja joka lähtöön.  Jos puolestaan haluat tutustua paremmin ETF-sijoittamiseen, siitä löydät paljon asiaa sivustoltani alla olevasta linkistä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top