Kaaosteoria

Suomen talouden korjauslista
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jo reilun vuosikymmenen Suomen talous on ollut alamaissa – investoinnit matelevat, työttömyys on kroonisen korkealla tasolla ja valtio ja kotitaloudet ovat velkaantuneet ennätyksellisiin korkeuksiin. Tulevaisuudessa suuria haasteita on tulossa lisää esimerkiksi huoltosuhteen heikkenemisen myötä, joten nyt on mielestäni korkea aika pohtia suunnan muutosta selvemmille vesille.

Tässä artikkelissa esitän sinulle Suomen talouden korjauslistan, mihin sisältyy ehdotuksia mm. verotuksen, asumisen ja velkaantumisen näkökulmista katsottuna. Toivottavasti tulet saamaan jotain hyvää ajateltavaa tästä kirjoituksesta, sillä yhteistyössä aidosti ajattelevien ja tekevien ihmisten kanssa, voimme muovata tulevaisuudesta selkeästi nykyistä parempaa!

Verotus

Verotus on oleellisessa osassa talouttamme: sen kautta voimme esimerkiksi rahoittaa tärkeitä yhteiskunnan palveluita terveydenhuollosta ja eläkkeistä koulutukseen ja infrastuktuuriin. Hyvän verotuksen pitäisi mielestäni kannustaa työllisyyteen ja olla luonteeltaan mahdollisimman yksinkertaista. Seuraavat kohennukset olisivat  ehdottamiani askeleita parempaan suuntaan.

Tuloverotus kannustavaksi. Työnteon pitäisi olla aidosti kannustavaa, mutta nykyään progressiivinen tuloverotus ei todellakaan kannusta ihmisiä uurastamaan enempää kuin on välttämätöntä. Esimerkiksi jo mediaanipalkkaa (3400 euroa kuussa) nauttivalla työntekijällä marginaaliveroprosentti on jo 48,2 % eli lisätyöhön ei siis useinkaan ole suurta motivaatiota, jos käytännössä puolet lisätulosta menee verottajalle! Ehdottaisinkin reilua alennusta marginaaliveroprosenttiin – maksimi saisi olla 35%. 

Työeläkemaksut uusiksi. Parhaillaan vuonna 2021 alle 53-vuotiaat ja yli 62-vuotiaat työntekijät maksavat palkastaan 7,15 % ja 53-62-vuotiaat 8,65 työeläkemaksuja ja työnantaja pulittaa omasta puolestaan 16,95 % työntekijän palkasta. Lisäksi alle 53-vuotiaat ja yli 62-vuotiaat yrittäjät maksavat itse hulppeat 24,10 % työtulostaan ja 53-62-vuotiaat makselevat jopa 25,60 % eläkemaksuina!

Tulevaisuudessa huoltosuhde tulee selkeästi heikkenemään nykyisestä, joten jo nyt suurten työeläkemaksujen korotukselle saatetaan hakea oikeutusta. Mielestäni tässä kohtaa olisi hyvä pohtia korkeinta maksettavaa eläkettä – esimerkiksi jo 4000 euroa kuussa riittäisi jo mallikkaasti ja tälläisen kohtuullisen tason määrittämällä keventäisimme selkeästi työntekijöiden, yrittäjien ja työnantajien taakkaa.

Asuminen

Suomessa on revennyt selkeä railo omistusasumisen ja vuokralla elämisen kustannuksissa – keskimäärin omistusasunnossa asuvan asumismenot ovat reilusti pienemmät vastaavan tasoisessa asunnossa vuokralla asuvaan henkilöön verrattuna. Tässä kohtaa onkin selkeä tarve kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille erityisesti kasvukeskuksissa.

Rakenna lisää! Suuriin kasvukeskuksiin on tulevaisuudessa kaupungistumisen megatrendin mukaan tulossa yhä enemmän asukkaita – tätä kasvavaa kysyntää ajatellen on aivan ensiarvoisen tärkeää panostaa lisää rakentamiseen näille alueille. Kuntien kaavoituksen on aidosti toimittava alueen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti tukien, jotta rakennustuotannossa olisi sopivasti vaihtelua monipuolisen asuntotarjonnan luomiseksi omistus- ja vuokra-asuntoihin.

Taloyhtiölainat huomioon. Viimeisten vuosien aikana taloyhtiölainat ovat yleistyneet selvästi ja niiden myötä on tullut reippaasti lisää riskejä taloyhtiön osakkaille. Erityisesti osakkaan täytyy ymmärtää se, että taloyhtiölaina kuuluu kokonaisvelkaan asumisesta asuntolainan lisänä. Lisäksi on oleellista huomioida myös muiden osakkaiden mahdollinen maksukyky kriisitilanteissa; kannattaa esimerkiksi tarkkailla, kuuluuko iso osa asuntoyhtiön asunnoista vain muutamalle sijoittajalle – riskit ovat silloin selkeästi suuremmat esimerkiksi korkojen noustessa, että joudut maksamaan sijoittajien vastikkeita!

Velkaantuminen

Sekä Suomen valtion, että kotitalouksien velkaantuminen on jo reilun vuosikymmenen mennyt huonompaan suuntaan. Velkaantumiseen löytyy useita merkittäviä syitä, joista heikentyvä huoltosuhde, korona ja matala korkotaso ovat ehkä ne kaikista tärkeimmät. Tulevaisuudessa korkotaso voi hyvinkin nousta selvästi nykyisestä ja huoltosuhde heiketä entisestään, jolloin veloista selviäminen voi käydä jo erittäin vaikeaksi – juuri siksi ehdotan kahta keinoa, joilla voisimme kohentaa tilannetta pitkäjänteisesti!

Valtio – aika ottaa sijoituslaina! Kaikki laina ei todellakaan ole huonoa lainaa – erityisesti sellainen, millä voidaan aidosti kohentaa taloutta pitkäjänteisesti, on usein ottamisen arvoinen. Olen samaa Nordnetin mainion podcastin Rahapodin kanssa – Suomen valtion kannattaa oikeasti ottaa sijoituslaina! Pitkällä välillä saisimme huomattavia lisätuloja kansantalouteemme lainan kautta hankituilla sijoituksilla, jolloin voisimme pitää kokonaisverotuksen maltillisella tasolla ja voisimme pitää hyvinvointivaltiomme hienot palvelut kasassa!

Suomen valtio saa parhaillaan 10 vuoden velkakirjalla lainaa 0 %:n korolla, joten esimerkiksi tarpeeksi hajautettuun sijoitussalkkuun (esim. 50 % osakkeisiin, 20 % kiinteistöihin, 20 % korkoihin ja 10 % kryptovaluuttoihin) sijoittamalla saisimme hyvää tuottoa kansakunnallemme. Käytännössä vuosittaisista tuotoista laittaisimme 70 % uusiin sijoituksiin lisäämään tulevaisuuden tuottoja ja 30 % voisimme käyttää valtion menoihin.

Kotitalouksien velat haltuun. Parhaillaan maksuhäiriömerkintä löytyy jo melkein 400 000:lta suomalaiselta, joten selkeitä ongelmia velkojen kanssa on suurella osalla kotitalouksiamme. Kulutusluottojen korot ovat aikaisemmin olleet Suomessa paikoin jopa satoja prosentteja, mutta vuonna 2020 kesällä voimaan tullut  väliaikainen kulutusluottojen korkokatto (korko enintään 10 %) on hieman helpottanut velallisten elämää. Mielestäni tästä korkokatosta on tehtävä pysyvä; silloin moni selviäisi paremmin veloistaan.

 

Suomen talouden korjauslista finaalissa

Näkymät Suomessa näyttävät parhaillaan sumuisilta; ei ole mitään varmuutta tulevaisuudesta pitkällä välillä nopeiden muutosten ja vaatimusten ristitulessa. Tarvitsemme kuitenkin selkeää visioita ja kirkkaita päätöksiä pitääksemme yhteiskuntamme hyvin toimivana ja yhteen hiileen puhaltavana voimanpesänä. Usein tarvitaan oikea kunnon kriisi muutokseen – muuten asioita vain odotellaan tapahtuvaksi sitten joskus paremmalla ajalla. No se parempi aika on juuri nyt – on viimeinen aika  todellisten tekijöiden astua kentälle!

Mitä mieltä olit näistä henkilökohtaisista mielipiteistäni – onko niissä sinun mielestä mitään järkeä? Jos ei ole, niin kuulisin kovin mielelläni oman arvokkaan ja rakentavan mielipiteesi Suomen nostamiseksi nykyisestä rappiotilasta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös