Kaaosteoria

Momentum-sijoittaminen - seuraa trendiä tuottoihin!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Momentum-sijoittaminen pohjautuu trendien mukaiseen sijoittamiseen ja sen avulla on kahmaistu historiallisesti korkeita tuottoja. Tämän kirjoituksen avulla opit ymmärtämään paremmin momentum-sijoittamisen perusidean, millaisia teknisen analyysin mittareita kannattaa hyödyntää apuna ja millaisia vinkkejä minulla on tarjota sinulle tähän mielenkiintoiseen sijoitustyyliin.

Mitä momentum-sijoittaminen on?

Momentum-sijoittaminen tarkoittaa käytännössä jo aikaisemmin nousseisiin kuumiin kohteisiin sijoittamista tai trendinmukaisesti alamäkeen laskettelevien kohteiden shorttaamisesta. Sijoituskohteet valitaan käyttämällä teknistä analyysiä – tunnuslukuja hyödyntävällä fundamenttianalyysillä ei siis ole yleensä suurta osaa tässä strategiassa.

Ostat kalliilla. Momentum-strategiaa käyttäessäsi ostat yleensä kohteesi kalliilla hinnalla ja odotat näiden sijoitusten kallistuvan entisestään trendin mukaan. Siinä mielessä momentum-sijoittaminen eroaa useimmista muista sijoitustyyleistä, missä tarkoituksena on usein ostaa kohteet mahdollisimman edullisesti.

Momentum-sijoittamisen tuotto

Momentum-sijoittaminen on viimeisten vuosikymmenten aikana tuottanut kohtuullisen korkeaa tuottoa. Esimerkiksi verrattaessa yhdysvaltalaista momentum-indeksiä (MSCI USA Momentum Index) keskikokoisten ja suurten yritysten MSCI USA Indexiin voidaan huomata selkeäsi, että useampina vuosina momentum-sijoittaminen on ollut kannattavampaa.

Momentum-sijoittamisen tuotto
Vuosittainen tuottovertailu momentum-indeksin MSCI USA Momentum ja vertailuindeksin MSCI USA:n välillä vuosina 2014-2020. Lähde: Msci.com.

Teknisen analyysin mittarit

Momentum-sijoittaminen vaatii siis toimiakseen teknisen analyysin tarjoamia mittareita – erityisen hyödyllisiä ovat trendiviivat ja liukuva keskiarvo.

Trendiviivat

Trendiviivojen avulla saat yksinkertaisesti hyvän kokonaiskuvan sijoituskohteen nykyisestä trendistä. Tarvitset vähintään kaksi kurssin arvon kertovaa pistettä kaaviossa, jotta voit vetää viivan niiden välille. Lopputuloksena saat selville kohteen trendin suunnan ja voimakkuuden!

Toinen viiva kannattaa. Lisäksi suosittelen käyttämään toista trendiviivaa, jolloin mittaat sekä kurssin matalimpia, että korkeimpia tasoja – näin saat löydettyä olennaisen tärkeät tuki- ja vastustustasot sijoituksellesi.

Liukuva keskiarvo

Liukuva keskiarvo (moving average) on toinen kätevä tapa ottaa selville trendien liikkeitä. Jos kurssi kohoaa valitsemasi liukuvan keskiarvon (esim. 50 päivää) yläpuolelle, kyseessä on silloin nousutrendi. Puolestaan kurssin alittaessa liukuvan keskiarvon, kurssin trendi on laskeva.

Vinkkejä momentum-sijoittamiseen

Suosi vakaata muutosta. Yleensä parempaa tuottoa momentum-sijoittamisessa on saatu sijoitettaessa kohteisiin, joissa kurssit ovat liikkuneet tasaisen vakaasti tiettyyn suuntaan. Näihin sijoituksiin panostaessasi riskisi on merkittävästi pienemmät kuin satsatessasi epäsäännölliseen ja poukkoilevaan tahtiin liikkuviin kursseihin.

Muista kulut. Tässä sijoitustyylissä käyttämästäsi aikajänteestä riippuen kaupankäyntikulut voivat olla todella mittavia. Erityisesti hakiessasi lyhyen aikavälin voittoja on oleellisen tärkeää valita sopivan kustannustehokas välittäjä omaa kaupankäyntiäsi varten. Suosittelen sinua tutustumaan tähän Sijoittaja.fin välittäjävertailuun – siitä on helpohkoa löytää sopivan edullinen vaihtoehto!

Käytä stop-lossia! Aseta jo ostohetkellä omat stop-loss-tasosi eli millä kurssilla myyt sijoituksesi tappiolla, jos trendi kääntyy epäsuotuisaksi kannaltasi. Tällä yksinkertaisella keinolla voit pitää tappiosi pieninä, mutta antaa voittojen nousta korkeuksiin! Lisäksi halutessasi voit nostaa myöhemmin kurssin liikuttua suotuisaan suuntaan omaa stop-lossia korkeammalle tasolle – näin voit ansaita parempaa tuottoa, jos trendi kääntyy huonompaan suuntaan kannaltasi.

Yhteenveto

Momentum-sijoittaminen ei ole sijoitustyyli helpoimmasta päästä; se vaatii runsaasti työtä, hyvää ajoittamista ja kurinalaista otetta sijoittamiseen. Toisaalta palkkiona tästä kaikesta voit saada todella korkeaa tuottoa, joten se on mielenkiintoinen mahdollisuus monelle oppimisenhaluiselle sijoittajalle. 

Mitä mieltä olet momentum-sijoittamisesta? Onko trendin mukaan panostaminen sinusta hyvä idea vai kuolleena syntynyt teorian poikanen? Itse jossain määrin uskon tämän strategian toimivuuteen, mutta se on tässä vaiheessa liian työläs tapa sijoittaa omalla kohdallani. Laita omat kommenttisi aiheesta alle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös