Kaaosteoria

Pienyrityksen kirjanpito-ohjelmat vertailussa

Laadukas pienyrityksen kirjanpito-ohjelma auttaa sinua selviämään kunnialla kirjanpidon lakisääteisistä velvollisuuksista ja toisaalta antaa oivan yleisnäkymän yrityksesi taloudellisesta tilanteesta. Tässä kirjoituksesta löytyy kirjanpito-ohjelma pienelle yritykselle erilaisiin tarpeisiin, joiden avulla pystyt lähtemään liikkeelle omassa yrittämisessäsi sulavaan malliin!

ePasseli

Ensimmäinen vertailuun valitsemani pienyrityksen kirjanpito-ohjelma on ePasseli, mikä on Visman tarjoama toiminimille tarkoitettu kirjanpito-ohjelma. Sen vahvuuksia ovat erityisesti helppokäyttöisyys, edullisuus ja toimivuus kaikilla laitteilla.

Automatisointi apunasi. Suurimpia hyötyjä on ehdottomasti ePasselin tarjoamat automatisoinnin helpotukset – voit esimerkiksi valitsemastasi ePasselin tasosta riippuen säästää aikaa pankki-integraatiolla suoritusten kirjaamisessa, vastaanottaa kuvalliset ostolaskut suoraan ohjelmaasi tai saada tositteesi siirtymään automaattisesti kirjanpito-ohjelmaan. Näillä kaikilla asioilla saat huomattavasti enemmän itsellesi aikaa keskittyä varsinaiseen liiketoimintaasi manuaalisen hitaan kirjanpidon sijasta.

Lisäkäyttäjistä hyötyä. Jos et halua tehdä koko kirjanpitoa yksin, pystyt ottamaan tässä palvelussa lisäkäyttäjiä mukaan. Tällä tavalla kirjanpitäjäsi voi huolehtia kirjanpidosta ePasselin kautta ja lisäkäyttäjien ominaisuus kuuluu ePasseli Standard-pakettiin.

Skannaa kuittisi.  Voit vapautua paperikuiteistasi säilyttämisestä lataamalla maksuttoman Visma Scannerin puhelimeesi ja yhdistämällä sen ePasseliin. Sitten kuvan otettuasi kuitista voit siirtää sen oman ePasselisi kirjanpitoon. Kaikki kuittisi löytyvät sitten sähköisinä versioina ePasselista ja sinun ei tarvitse enää huolehtia paperikuiteistasi.

Toimivuus kaikilla laitteilla. Ehdoton ePasselin vahvuus on myös sen toimivuus laitteesta riippumatta; pystyt hyödyntämään sitä niin Windowsin kuin Applen ympäristöissä internet-yhteyden kautta. Lisäksi ePasseli Appin avulla voit halutessasi laskuttaa asiakkaillesi missä vain mobiilisti ja tositteet siirtyvät kätevästi automaattisesti kirjanpito-ohjelmaasi.

Hinnoittelu. Kirjanpito sisältyy ePasselissa kahteen eri versioon; Soloon ja Standardiin. Edullisempi versio ePasseli Solo maksaa 15 €/kk ja siihen sisältyy kirjanpidon lisäksi mm. laskutus, ostolaskujen käsittely, kuittien skannaus, pankki- ja kassatapahtumat ja maksukehotusten luominen. Kattavampi versio Standard kustantaa 22 €/kk ja siihen kuuluu Solon ominaisuuksien lisäksi erityisesti monivaluuttaominaisuus, massalaskutus, sähköiset laskut (voit lähettää lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja 0.49 €/kpl) ja pankki-integraatio (nopeuttaa pankkitilien täsmäytystä). Voit kokeilla ePasselia maksutta 30 päivän ajan, jos tämä kirjanpito-ohjelma kiinnostaa, tutustu siihen alla olevasta painikkeesta!

ePasseli kirjanpito-ohjelma
ePasseli kirjanpito-ohjelma - helppoa kirjanpitoa ja laskutusta (Kuva Visma/epasseli.fi sivulta)

ALVin

Myös ALVin on toiminimille tarkoitettu pienyrityksen kirjanpito-ohjelma ja sen avustuksella voit tehdä toiminimen yksinkertaisen kirjanpidon itse. ALVin on oiva kirjanpito-ohjelma pienelle yritykselle, jos arvostat  edullista ja selkeää hinnoittelua, ammattikirjanpitäjän tukea ja yksinkertaisen letkeää käyttäjäkokemusta.

Selkeä hinnoittelu. ALVin tarjoaa kolmea erilaista versiota toiminimen kirjanpitoa varten. Edullisin ALVin LITE maksaa 16,90 €/kk ja sillä hintaa saat itsellesi kirjanpito-ohjelman, mobiilisovelluksen, kuittien kuvauksen, sähköisen arkistoinnin, alv- ja tuloslaskelmat, pääkirjan ja ammattikirjanpitäjän tuen. Astetta kattavampi ALVin PRO kustantaa 37,90 €/kk ja se sisältää perusversion lisäksi myös tilinpäätöksen ja veroilmoituksen. Vaivattomin versio ALVin HUOLETON on hinnaltaan 49,90 €/kk ja siihen kuuluu ALVin PRO:n ominaisuuksien lisäksi tositteiden tarkistus kirjanpitäjän kautta ja alv-ilmoitus verottajalle. Maksamalla 3-12kk kerralla itsellesi noin 5 % maksutapa-alennuksen kaikista versioista!

Helppo tositteiden tallennus.  Voit tallentaa tässä palvelussa tositteesi kolmella eri tavalla; puhelimen ALVin-sovelluksen, sähköpostin tai ALVin-palvelun avulla. Tositetta tallentaessasi merkitset päivän, selitteen, bruttosumman, kululajiluokituksen (esim. ostot tai poistot) ja ALV-kannan. Palvelu järjestää tositteiden kautta kirjanpitosi automaattisesti ja saat myös alv-laskelman sähköpostiisi ennen maksupäivää. Lisää infoa tositteiden tallentamisesta löydät tältä sivustolta.

Ammattikirjanpitäjä tukenasi. Jo edullisemmassa versiossa saat tarvittaessa apua chatin avustuksella ammattikirjanpitäjiltä – voit kysyä mitä vain kirjanpitoon, verotukseen tai palvelun käyttöön liittyen. Lisäksi saatavilla on kattava tukisivusto, mistä saat vastauksia mm. ALVin-palvelun käyttöön, tositteen tallentamiseen, verotukseen ja ALVin hinnoitteluun.

 

ALVin kirjanpito-ohjelma
ALVin kirjanpito-ohjelma - ammattikirjanpitäjä aina tukenasi (kuva ALVin.fi sivulta)

SimplBooks

Myös SimplBooks on toimiva pienyrityksen kirjanpito-ohjelma kahdenkertaiseen kirjanpitoon ja tämän palvelun suurimpia vahvuuksia ovat kattavat ominaisuudet, turvallisuus ja jatkuva kehittyminen. Lisäksi ominaisuuksien puolesta SimpBooks on todellakin riittävä kirjanpito-ohjelma pienelle yritykselle!

Kattavat ominaisuudet kirjanpitoon. Yleisnäkymä SimpleBooksia käyttäessäsi on selkeä ja sinulla on runsaasti vapautta muokata asioita palvelussa mieleiselläsi tavalla. Kirjanpidossa löytyy raportointi taseelle, tuloslaskelmalle, päiväkirjalle, katteelle, arvonlisälleverolle, myynnille, kustannuspaikalle ja pääkirjalle. Kaikki aineistot säilytetään sähköisesti ja tilitapahtumat siirtyvät automaattisen sulavasti palveluun pankkiyhteyksien kautta.

Muita palvelun ominaisuuksia. SimplBooks tarjoaa kirjanpidon lisäksi myös mm. laskutuksen, asiakas- ja toimittajarekisterit, myyntitarjoukset ja käyttöomaisuuden laskelman. Myyntilaskuissa voit esimerkiksi luoda uuden laskun olemassa olevan pohjalta, lähettää rajattoman määrän myyntilaskuja sähköpostilla ilman lisämaksua ja muokata laskujen ulkonäköä ja sisältöä. Ostolaskuissa puolestaan saat selkeän nopeasti reaaliaikaisen kuvan maksetuista ja maksamattomista laskuista.

Turvallisuus korkealla tasolla. SimplBooks painottaa turvallisuutta tekemisessään ja siitä ovat esimerkkeinä mm. erillinen tietokanta jokaista asiakasta varten, kaikkien tietojen varmuuskopiointi kerran vuorokaudessa ja istunnon automaattinen itsekirjautuminen ulos 30 minuutin kuluttua. 

Jatkuva kehittyminen. Positiivista tässä palvelussa on myös jatkuva kehittyminen; järjestelmää päivitetään säännöllisesti ja kirjanpito-ohjelma saa uusia päivityksiä kymmeniä kertoja vuosittain. Saat siis itsellesi uusia käyttökelpoisia ominaisuuksia yrityksesi kasvun tueksi jatkuvalla syötöllä!

Hinnoittelu. Simplbooks on kirjanpito-ohjelma pienelle yritykselle tarjoamalla kahta erilaista versiota; MINI ja PERUS. Edullisempi MINI-versio maksaa 8,25 €/kk + alv 24%  ja sillä  saat itsellesi kirjanpidon, kustannuspaikkalaskennan ja ilmaisen käyttäjäpaikkalaskennan. Tämä versio sopii parhaiten omatoimiselle yrittäjälle, joka ei halua käyttää kirjanpitäjää apuna tai hyödyntää laskutusta palvelun avulla. Kattavampi PERUS-versio on parempi vaihtoehto useimmille pienyrityksille; se kustantaa 12,45 €/kk + alv 24% ja sillä saat mm. rajattoman käyttäjämäärän, jolloin voit antaa kirjanpitäjän huolehtia kirjanpidosta puolestasi. Lisäksi hyödyt mm. laskutuksesta, API:sta ja kaikista muista palvelun tarjoamista herkuista. Lisämaksuja tulee esimerkiksi pankkiyhteyden toiminnasta 4,9 €/kk ja laskujen lähetyksestä ja vastaanotosta 0,59 €/ kpl.

 

SimplBooks kirjanpito-ohjelma
SimplBooks kirjanpito-ohjelma - runsaasti ominaisuuksia pienellä rahalla

Procountor Solo

Procountor Solo ei ole oikeastaan kirjanpito-ohjelma, mutta sen avustuksella voit saada kirjanpitosi kuntoon yhdessä kirjanpitäjäsi kanssa. Tässä palvelussa voit mm. laskuttaa ja lähettää tositteesi kirjanpitoa varten omalle kirjanpitäjällesi. Procountor Solo on sopiva kirjanpito-ohjelma pienelle yritykselle, jos haluat mieluiten keskittyä oman liiketoiminnan pyörittämiseen ja jättää kirjanpito mieluiten ammattilaiselle.

Helppo laskutusohjelma. Procountor Solon avulla voit luoda ja lähettää laskuja vaivatta ja vaihtoehtoina laskujen lähettämiseen ovat mm. sähköposti, verkkolasku tai postituspalvelu. Laskutusohjelman ominaisuuksia ovat mm. maksujen seuranta, tarjous, tilausvahvistus ja muistutus ja hyvityslaskut.

Muut tulon saamisen väylät. Yrityksesi saattaa saada tuloja myös maksupäätelaitteiden, kassajärjestelmien tai verkkokauppojen kautta – Procountor Solon avulla voit tuoda raportit kirjanpitoasi varten myös näistä järjestelmistä. 

Yrityksesi menojen maksu. Procountor Solon kautta saat oman verkkolaskuosoitteen, minkä ansiosta pystyt maksamaan suoraan ohjelmassa laskusi ja maksettuasi laskut siirtyvät automaattisesti kirjanpitoon. Tällä tavalla säästät aikaa verrattuna omassa verkkopankissasi laskujen maksuun selvästi.

Kuittien kuvaus helppoa. Kirjanpitoasi varten kuvattujen kuittien käsittely nopeutuu Procountor Solon automaattisen tekstinkäsittelyn ansiosta ja yrityksen kortilla tehdyistä ostoista saadut kuitit yhdistetään automaattisesti tilitapahtumiin. Myös omalla kortillasi tehtävien ostojen kuitit yrityksellesi on mahdollista kuvata ja käsitellä kirjanpitoa varten.

Hinnoittelu edullista. Procountor Solon kuukausimaksu määräytyy kumulatiivisen liikevaihdon perusteella; aloitat käytön aina ilmaiseksi ja alle 15 000 euron kumulatiivisella liikevaihdolla et maksa lainkaan kuukausimaksua. Korkeimmillaan kuukausimaksu voi olla yli 100 000 euron kumulaativisella liikevaihdolla 29 €/kk + alv, joten hinnoittelu on kaikkiaan käyttäjälle edullista.  Lisäpalveluiden hinnastosta merkittävimmät kulut ovat lähetetyn tai vastaanotetun verkkolaskun 0,54 €, maksuhäiriöiden haku 2,00 € ja palkkalaskelman lähettäminen verkkopalkkana 0,49 €/ laskelma.

Procountor Solo
Procountor Solo - helppo taloudenhallinnan ohjelmisto (Kuva Finago.com/procountor-solo sivulta)

Ukko Toiminimi

Viimeinen esittelyyn tuleva pienyrityksen kirjanpito-ohjelma on yksinkertaiseen kirjanpitoon sovelias Ukko Toiminimi, millä voit antaa kirjanpidon muiden tehtäväksi ja lähettää ja vastaanottaa laskuja helpolla tyylillä. Tämän palvelun suoman vaivattomuuden kääntöpuolena on korkeahkot kulut erityisesti matalan liikevaihdon yrityksille.

Pääset helpommalla. Saat Y-tunnuksen heti maksutta ja toiminimesi ilmoitetaan automaattisesti arvonlisävelvolliseksi ja ennakkoperintärekisteriin. Kirjanpidon tekeminen jää tosiaan Ukko Toiminimellä muiden taakaksi ja lisäksi sinun ei myöskään itse tarvitse huolehtia ALV- ja veroilmoituksista. Lisäksi puolestasi haetaan ALV-alarajahuojennusta, jos yrityksesi liikevaihtosi jää alle 30 000 euron.

Laskutus yksinkertaista. Saat käyttöösi tässä palvelussa asiakas- ja tuoterekisterin, mikä nopeuttaa laskujesi lähettämistä – jokaista tietokenttää ei tarvitse täyttää uudestaan. Laskuja voit lähettää asiakkaillesi monipuolisesti e-laskuina, sähköpostitse tai postitse ja palvelun kuukausihintaan kuuluu rajaton määrä laskuja – et maksa yksittäisistä laskuista mitään lisämaksuja!

Kuitit kirjanpitoon. Kuvaamalla kuitit kaikista tapahtumista voit lähettää ne sitten tähän palveluun, jolloin sen järjestelmä lukee tiedot automaattisesti. Ukko Toiminimessä on käytössä kuukausittainen tositteiden kuittaus, mikä tarkoittaa sitä, että tositteet on lisättävä seuraavan kuukauden 21. päivään mennessä. Kuittisi säilytetään talletetaan ja säilytetään sähköisesti – ei huolta paperikuittien säilyttelystä! Selkeä ohje kuittiesi lisäämisestä kirjanpitoon tässä palvelussa löytyy tästä artikkelista.

Kenelle ei sovi? Ukko Toiminimi ei palveluna sovi kaikille; se ei sovellu esimerkiksi jos toimintasi on maa- ja metsätaloutta tai sijoitustoimintaa, vaatii kahdenkertaista kirjanpitoa tai yrityksesi myytäviin tuotteisiin käytetään marginaaliverotusta. Lisäksi palvelu ei sovi jos ylläpidät merkittävää varastoa, etkä pidä itse inventaariota ja varaston arvon sivukirjanpitoa tai maahantuot säännöllisesti tavaraa EU:n ulkopuolelta.

Hinnoittelu selkeän hintavaa. Helppous ei tule ilmaiseksi – maksat palvelusta tosin vasta saatuasi ensimmäisän maksun asiakkaaltasi. Hinnoittelu menee kumulatiivisen liikevaihdon mukaan; esimerkiksi alle 3000 euron vuotuisella kumulatiivisella liikevaihdolla maksat palvelusta 20 €/kk + alv 24% ja yli 3000 euron ja alle 10 000 euron liikevaihdolla 40 €/kk + alv 24%. Yli 50 000 euron kumulatiivisella liikevaihdolla maksat suhteellisen pientä 80 €/kk + alv24% eli suhteessa edullisimmillaan kulut tulevat korkealla liikevaihdolla.

Ukko Toiminimi
Ukko Toiminimi - helpon hintavaa yrittämistä (Kuva Ukko.fi sivustolta)

Ota pienyrityksen kirjanpito haltuun videoltani!

Pienyrityksen kirjanpito-ohjelma päätepysäkillä

Kirjanpito-ohjelma pienelle yritykselle löytyy taatusti – kannattaa rauhassa pohtia eri vaihtoehtoja ja punnita niitä tarkkaan juuri omista näkökulmista ajatellen. Jos haluat esimerkiksi tehdä itse enemmän, ePasseli tai SimplBooks saattavat hyvinkin sopia kirjanpitoon parhaiten. Toisaalta jos ennemmin haluat keskittyä muuhun yrittämiseen kirjanpidon sijaan, Ukko Toiminimi ja Procountor Solo ovat selkeitä askeleita tähän suuntaan.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta jotain hyvää irti lukijani – mikä on sinun mielestäsi paras kirjanpito-ohjelma omalta kohdaltasi? Laita kommenttia alle ja aina voit toki laittaa viestiä sähköpostiini janne.soikkeli@kaaosteoria.fi 

2 ajatusta aiheesta “Pienyrityksen kirjanpito-ohjelmat vertailussa”

    1. Janne Soikkeli

      Kiitos kommentistasi, Silver! Joo, ei kirjanpito keneltäkään yrittäjältä tosiaan jää tekemättä
      kirjanpito laadukkaiden vaihtoehtojen puuttumisen vuoksi, se on varmaa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top