Kaaosteoria

Miten päästä eroon veloista?

Monella suomalaisella on suuri tarve löytää vastauksia kysymykseen; miten päästä eroon veloista? Itsekin olen velkojen kanssa kamppaillut vuosien ajan, joten kokemusteni perusteella aion auttaa sinua tässä kirjoituksessa saamaan apua velkojen selättämiseen tyylillä! Pääset tutustumaan tässä artikkelissa mm. kulujen leikkaamiseen, neuvotteluihin ja velkojen maksun strategian löytämiseen.

Leikkaa kuluja

Usein velkaantuminen johtuu liiallisista kuluista omiin tuloihin suhteutettuna; erilaisia kuluja leikkaamalla voitkin yleensä helpottaa huomattavasti omaa taloudellista tilannettasi. Suosittelen sinua tutkimaan tarkasti kaikkia kulujasi ja miettimään, mistä pystyisit vähentämään menojasi parhaiten. Tällä tavalla pystyt sekä vähentämään velkaantumista, että lyhentämään velkojasi nopeammin päästäksesi kuivalle maalle!

Neuvottele velkojien kanssa

Joskus on mahdollista, että et pysty maksamaan velka-erääsi suoraan velkojille. Silloin ei todellakaan kannata jättää velkaa vaan itsekseen kasvamaan viivästyskorkoa, vaan on parempi ottaa suoraan yhteyttä velkojaan ja selittää oma tilanteesi. Usein tällaisissa tilanteissa velkojan kanssa voi sopia esimerkiksi eräpäivän siirtämisestä tai pitkäaikaisemmasta maksusuunnitelmasta, missä velanmaksua sopeutettaisiin vastaamaan paremmin omaa velanmaksukykyäsi.

Velkojien kanssa neuvottelu
Velkojien kanssa neuvottelulla voit usein siirtää laskusi eräpäivää tai tehdä velkojen maksuunnitelman

Tee velkojen maksuun strategia

Pääset kevyemmin eroon veloistasi, jos luot velkojen maksuun strategian eli suunnittelet missä tahdissa maksat pois erilaiset velkasi. Erittäin käyttökelpoinen strategia on keskittää voimat korkeakorkoisimpien velkojen lyhentämiseen, jolloin saat nopeammin lainanhoitokulujasi pienennettyä. Toinen toimiva velkojen makselun strategia on ns. lumipallotekniikka, jolloin keskityt lyhentämään maksimaalisesti pienintä velkaasi ja sen kuitattuasi panostat sitten seuraavaksi pienimpään lainaan. Tällä tavalla saat jatkuvasti boostia pienistä edistysaskeleistasi velkojesi poistuessa harteiltasi!

Maksa enemmän kuin minimisumma

Eräs mallikas keino, miten päästä eroon veloista, on maksaa enemmän kuin vaadittava minimisumma. Tällä tavalla pystyt nopeuttamaan velkasi maksamista parhaimmassa tapauksessa huomattavasti. Erityisesti korkeakorkoisten lainojen ripeämpi lyhentäminen kannattaa, sillä silloin yleensä korkomenot lainoista vähenevät vähän kerrallaan. Velkojen nopeammasta lyhennystahdista kannattaa tehdä hyvä rutiini elämääsi; keskity ensin velkojen maksuun ja kuluta vähemmän epäolennaisiin asioihin.

Ruokamenot haltuun

Ruoka on asia, mihin nyt erityisesti korkean inflaation vaikutuksesta, saattaa mennä huomattavan suuri osuus tuloista. Pystyt vähentämään ruokamenojasi huomattavasti esimerkiksi suunnittelemalla etukäteen kauppalistasi, hyödyntämällä alennuksia, tekemällä itse mahdollisimman paljon ja vähentämällä ulkona syömistä ravintoloissa ja ruoan kotiinkuljetusta ravintoloista. Myös ruoan raaka-aineiden valinnassa kannattaa suosia edullisempia, mutta silti terveellisiä vaihtoehtoja velkatilanteesi keventämiseksi.

Lisää tulojasi

Myös tulojen lisääminen nopeuttaa veloista irtaantumista – taloudellinen tilanteesi kohenee ja pystyt lyhentämään velkojasi vikkelämmin kohonneiden ansioiden kautta. Voit lisätä tuloja esimerkiksi tekemällä sivutöitä muille tai hankkimalla ansioita yrittämällä itse esimerkiksi luomalla esimerkiksi e-kirjoja tai taidetta, perustamalla verkkokaupan tai palvelemalla muita kotoa käsin esimerkiksisi konsultoinnin, kirjanpidon tai editoinnin avulla. Jos haluat syventyä mallikkaisiin väyliin tienata kotona, kannattaa tutustua tähän kirjoittamaani artikkeliin aiheesta!

Tulojen lisääminen taiteella
Tulojen lisääminen taiteen teolla on yksi lukuisista väylistä hankkia lisäansioita velkalastin sulattamiseen

Pyydä palkankorotusta

Suomessa on parhaillaan monella alalla todellinen työvoimapula ja jos olet parhaillaan jo työssä, palkankorotuksen pyytämisellä voit saada huomattavaakin apua velkojesi vähentämiseen. Palkankorotuksen pyytämiseen kannattaa valmistautua huolella; selvitä ainakin hyvät perustelut palkankorotukselle, harjoittele puhettasi etukäteen ja kommunikoi osaamisestasi johdolle jo aikaisemmin viestimällä onnistumisistasi.

Itse palkkaneuvottelussa suosittelen olemaan positiivinen ja kuunteleva, tekemään ennen työnantajaa tarjouksen palkankorotuksesta ja ilmaisemaan selkeästi taidoistasi ja näytöistäsi työssäsi. Jos haluat oppia enemmän palkankorotuksen pyytämisestä, kannustan sinua tutustumaan tähän kirjoittamaani artikkeliin aiheesta!

Ota oppia muilta

Oiva keino, miten päästä eroon veloista, on ottaa oppia muilta samassa tilanteessa olevilta, jotka jo ehkä ovat askelta lähempänä veloista pääsemistä. Suomesta löytyy esimerkiksi runsaasti säästämisestä kirjoittavia bloggareita, joiden kokemusten kautta pystyt saamaan helpommin käyttökelpoisia ideoita taloudellisen tilanteesi kohentamiseen. Suosittelen syventymään esimerkiksi Suomen blogilistan säästämiseen erikoistuneisiin bloggareihin – löydät sieltä niksejä esimerkiksi edullisen ruoan valmistukseen, lisätulojen hankkimiseen ja omien tavoitteiden asettamiseen.

Miten päästä eroon veloista - ei mahdotonta!

Vaikka tilanteesi saattaa olla juuri nyt todella haastava velkojen suhteen, älä luovuta! On olemassa olemassa lukuisia keinoja, miten päästä eroon veloista – esimerkiksi kulujen leikkaus, strategian teko velkojen maksuun ja muilta oppiminen auttavat sinua pois pulasta. Suosittelen ottamaan myös ottamaan tarpeen tulleen yhteyttä Takuusäätiöön ja Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan; sieltä voit saada todellista apua velkojen kanssa kamppailessasi!

Kannustan sinua myös tutustumaan tähän artikkeliini velkoihin liittyen; siinä on tärkeää tietoa miten voit päästä rodella eroon veloistasi pahan päivän tullen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top