Kaaosteoria

Omaisuuteni 4/2023 - hitaasti hommat etenee

Jälleen kerran on epävirallisen omaisuuspäivitykseni aika; viime aikojen kehitystä voisi luonnehtia yksinkertaisesti sanoilla ”hitaasti hommat etenee” eli oma talouteni on seilannut kesän alkukuukausina kohti runsaampia saaliita. Tässä kirjoituksessani perkaan normaaliin tapaan omaisuuteni ja velkani pienintä piirtoa myöten auki!

Omaisuuteni

Omaisuuteni luvut näyttävät asteen paremmilta – erityisesti omistamieni osakkeideni ja kryptovaluuttojen arvot kohosivat hieman viime kuukausina.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on tänään 9.7.2023 varallisuutta 1000 euroa, joten niiden arvo kohosi 32 euroa muutamassa kuukaudessa. Rahastoissa puolestaan on varoja juuri nyt 9541 euroa, joten rahastovarat nousivat 338 samassa ajassa. Kaikkiaan osakkeissani ja rahastoissani on nyt varallisuutta 10 541 euroa, joten kasvua edellisraportista tuli 370 euroa.

Eroavaisuuksia osakkeiden tuotossa maantieteellisesti. Tänä vuonna osakkeiden arvot eivät ole kehittyneet tasaisesti maailman eri pörsseissä; kotimainen Helsingin pörssin indeksi on tänä vuonna laahannut yli 10 % miinusta, kun taas esimerkiksi Saksan DAX-indeksi on plussalla samassa ajassa melkein 11 %, Intian BSE Sensex noin 6,7 % ja S&P 500 huimat 15 %. Tässä tulee hyvin selväksi, miten osakkeiden arvostus kehittyy Suomen kaltaisilla reunamarkkinoilla taloudellisten kriisien aikaan – silloin erityisesti monet ulkomaiset sijoittajat ovat vetäneet muihin turvallisimpiin kohteisiin esimerkiksi Yhdysvaltain pörssiin tai vakaampiin tuottaviin korkosijoituksiin.

Osinkotuotot. Viime kuukausilta osinkovirrat jäivät onnettoman pieniksi; sekä toukokuussa ja kesäkuussa sain osinkoja vain Ellington Financialilta 0,35 € verojen jälkeen.

Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa
Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa 9.7.2023 (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluutoissa minulla on varoja parhaillaan noin 1020 euroa, joten niiden arvo kohosi 35 euroa muutamassa kuukaudessa. En tehnyt tällä välillä ostoja ja myyntejä, mutta vähitellen lisäilen kryptoja salkkuuni mahdollisuuksien salliessa. Edelleen näen kryptojen näkymät hyvinä, viimeisimpänä positiivisena signaalina voisi mainita valtavan rahastoyhtiön BlackRockin toimitusjohtajan Larry Finkin myönteiset kommentit kryptoista. Fink mainitsi Coindeskin artikkelissa mm. että Bitcoin voi tehdä rahoitukseen vallankumouksen ja Bitcoin on kansainvälinen omaisuuslaji, mikä ei perustu mihinkään valuuttaan ja pystyy toimimaan vaihtoehtoisena sijoituksena.

Omistusasunto

Merkittävin omaisuuseräni on tuttuun tapaan omistusasuntoni Hauholla – tämän rintamamiestalon arvo on parhaillaan noin 110 000 euroa. Sen arvo ei siis liikahtanut mihinkään viime kuukausina ja tässä kohtaa ennakoin asuntoni arvon pysyttelevänkin jatkossa kohtuullisen vakaana lähiajat.

Auto

Myös autoni lasken osaksi omaisuuttani; arvoa omistamallani Seat Leonilla on parhaillaan noin 2500 euroa eli takkiin tuli parissa kuussa 100 euroa. Käyttöautoni arvon kehitys on tulevaisuudessakin hiljalleen aleneva – saan toki tuottoa tästä Seatista sen antamana hyötynä esimerkiksi työmatkoihin, harrastuksiin ja kauppareissuihin.

Kokonaisomaisuuteni

Parhaillaan kokonaisomaisuuteni on noin 124 061 euroa, joten muutamassa kuukaudessa se kasvoi 305 euroa. Prosentuaalisesti nousu oli siis pienehköä ja en ennakoi suuria muutoksia omaisuuteeni lähiaikoinakaan!

Velkani

Velkani kehittyivät jälleen positiivisella mallilla huomattavasti alemmalle tasolle, vaikka yllättäviäkin menoja osui tälle ajanjaksolle talouteni taakaksi. 

Asuntolaina

Kirkkaalla erolla muihin suurin velkani on asuntolaina, mitä on vielä makseltavana 75 458 euroa. Tämä tarpeellinen laina lyheni 296 euroa muutamassa kuukaudessa ja kohta on tämän lainan korontarkistuksen aika – ellei nyt ihmeitä tapahdu korkomarkkinoilla, saan pian maksaa korkoja lisää useampia kymppejä kuukausittain!

Huonot velat

Huonoja velkoja eli erilaisia luottokortti-, yhdistely- ja osamaksuvelkoja minulla on vielä jäljellä 33 963 euroa, joten ne vähenivät 957 euroa kesäkuukausina. Suurinta yhdistelylainaani lyhensin 800 euroa ja sitä on vielä maksettavana 13 600 euroa. Remonttilainani suli 110 euroa ja sitä on vielä 8550 euroa. Luottokorttivelkaa on vielä jäljellä 11 813 euroa, joten ne vähenivät 47 euroa parissa kuukaudessa.

Kokonaisvelkani

Kokonaisvelkataakkani on parhaillaan 109 421 euroa, joten se väheni edellisraportistani 1253 euroa. Suunta on oikea, mutta tahti on ollut hieman nihkeää; siihen ovat syynä esimerkiksi korkojen nousun negatiivinen vaikutus mahdollisuuksiini lyhentää ja pienet yllättävät menot taloudessani.

Nettovarallisuus

Minun nettovarallisuus eli kokonaisomaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on juuri nyt 14 640 euroa; se kasvoi mukavasti 1558 euroa muutamassa kuukaudessa. Suurin osa hyvästä tuloksesta tuli perinteiseen tapaan velkojen vähenemisestä, mutta tällä kertaa myös omaisuuden arvo oli nousu-uralla.

Nettovarallisuus 4/2023
Nettovarallisuus 4/2023 - hitaasti hommat etenee!

Tutustu aiheeseen myös tubessa!

Yhteenveto

Kaikkiaan oma talouteni on juuri nyt hyvässä iskussa; sekä velkaantuminen että sijoittaminen kulkevat parhaillaan mallikkaasti kohdallani. Tulevaisuus on tietysti epävarmaa, mutta kaikkeni teen matkallani kohti taloudellista riippumattomuutta!

Mitä ajatuksia heräsi sinulle tästä aiheesta? Laita kommenttia rohkeasti alle tai sähköpostiini janne.soikkeli@kaaosteoria.fi 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top