Kaaosteoria

Kuinka tehdä menestyvä YouTube-kanava?

YouTube-kanava on erinomainen väylä saada tuloja valtavan käyttäjäkunnan ansiosta – kilpailu yleisöstä on kuitenkin vuosi vuodelta haastavampaa, joten tietyt asiat on vain hallittava huolella. Tässä artikkelissa kerron sinulle tärkeimmät vinkit menestykseen YouTubessa; esimerkiksi suunnittelu, erottautuminen, koomunikointi  ja verkostointi ovat avaintekijöitä kanavan suosion kasvattamisessa.

Aiheen valinta

Oman YouTube-kanavan aiheen valinta  on yksi tärkeimpiä kohtia, minkä päättämiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa huolella. Mieluiten kanavasi aiheiden tulisi olla sellaisia, joista olet todella kiinnostunut ja joista voit kuvitella luovasi pitkäjänteisesti  laadukasta materiaalia yleisöllesi. Lisäksi kanavan aiheiden tulisi herättää kiinnostusta yleisemmin – jos aiheesta tehdään jo suosittuja YouTube-kanavia, niin siellä on taatusti tilaa vielä sinullekin!

Erottaudu

Erottautuminen on elintärkeää, jotta oma YouTube-kanava voisi saavuttaa reippaasti seuraajia pidemmällä välillä. Esimerkiksi muiden aiheistasi kertovien tubettajien videoita on viisasta seurata tarkalla katseella; millaisella tyylillä (esim. asiallinen tai viihdyttävä) muut vetävät, millaisilla keinoilla yritetään saada seuraajia aktiivisesti osallistumaan ja kuinka paljon on vaihtelua videoiden aiheissa ja esitystavoissa. Kun tiedät mitä muut tekevät, on helpompaa keksiä jotain erilaisen uutta ja luovaa sisältöä omalle kanavallesi.

Ole oma itsesi. Juuri sinun kaltaisia ihmisiä on olemassa tasan vain yksi ainutkertainen yksilö, joten sehän on luonnollinen keino erottautua muista tubettajista! Olemalla kanavalla oma itsesi voit rennosti tehdä materiaalia paljon sujuvammin ja saada seuraajasi kiinnostumaan juuri sinusta. Suoran välitön esiintyminen on oma polkusi suuren suosion valtatielle!

Suunnittele

Youtube-kanava tarvitsee laadukasta suunnittelua tuekseen – ilman sitä haparoit tiiviissä usvassa ilman kirkkaita tavoitteita ja käytännön peliliikkeitä. Ensin sinun on hyvä miettiä kanavasi pitkän ajan suunnitelmia; mitkä ovat tavoitteesi ja kuinka aiot saavuttaa ne käytännössä? Kun tiedät suunnilleen, mitä haluat kanavaltasi, niin esimerkiksi videoiden tekeminen ja kanavan markkinointi onnistuvat paljon selkeämmällä otteella.

Videoiden suunnittelu. Jokaisen videosi rakenne kannattaa suunnitella etukäteen, jolloin saat tehtyä laadukkaampaa jälkeä vaativalle yleisöllesi. Aluksi sinun on päätettävä videon tavoite ja tarkoitus ja sen jälkeen valitset parhaat keinot, joilla toteutat ne käytännössä. Oman Youtube-videosi suunnitteluun saat apua esimerkiksi tästä erinomaisesta HAMKin Videon käsikirjoittaminen-ohjeesta, kannattaa tutustua!

Kehity

Oma Youtube-kanava sisältää runsaasti vaihtelevaa puuhaa videoiden käsikirjoittamisesta editointiin ja markkinointiin ja pitkällä välillä sinun on olennaisen tärkeää kehittää osaamistasi lukuisilla eri osa-alueilla. Muiden tubettajien edesottamusten seuraaminen on oiva tapa ottaa haltuun tärkeitä taitoja samankaltaisissa tilanteissa olevilta ihmisiltä. 

Verkkokurssit käyttöön! Nykyään verkkokurssit ovat erittäin kätevä keino oppia uusia asioita omaan tahtiin milloin vain; voit syventää taitojasi esimerkiksi kuvaamisessa, käsikirjoittamisessa, esiintymisessä ja editoinnissa. Mielenkiintoisia oppimisalustoja ovat esimerkiksi Skillshare ja Udemy; Skillsharessa saat kuukausittaisella alle kymmenellä eurolla (tai vuosittaisella maksulla) vapaan käyttöoikeuden kaikkiin kursseihin ja Udemyssa puolestaan voit ostaa yksittäisiä kursseja kokonaan omaksesi.

Kuinka tehdä menestyvä YouTube-kanava?
Näin loistat YouTubessa - suunnittele, erottaudu ja ole ihminen ihmiselle!

Kommunikoi

Youtube on sosiaalinen ympäristö, joten tietysti sinun on siellä oltava yhteydessä yleisöösi laadukkaasti, suoraan ja monipuolisella tyylillä. Voit luoda seuraajiisi läpinäkyvää ja arvokasta suhdetta esimerkiksi tekemällä Q&A-videoita tai livestriimejä, jolloin yleisösi pääsee tutustumaan sinuun paremmin ja saat hyvää palautetta, jolloin voit entisestään kehittää kanavaasi parempaan suuntaan. Ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu – hyvästä syystä!

Verkostoidu

Yhteistyö muiden tubettajien kanssa on erittäin suositeltavaa; yleensä kumpikin osapuoli hyötyy yhteisten videoiden teosta esimerkiksi uusien katsojien ansiosta. Aloittelevan tubettajan kannattaa aluksi tehdä usein yhteistyötä vähän nimettömämpien tubettajien kanssa, myöhemmin suosion kasvettua on jo paljon helpompaa ottaa kontaktia suurimpinkiin nimiin. Verkostoituminen muiden tubettajien kanssa antaa uusia näkökulmia omaan tekemiseen ja on yksinkertaisesti hauskaa!

Jatkuvalla syötöllä

Tarjoile uutta materiaalia yleisöllesi säännöllisin väliajoin, jolloin seuraavia videoitasi osataan odottaa jo malttamattomasti. Valitse sellainen aikaväli, millä pystyt tuottamaan suhteellisen vaivatta videoita ja pysy siinä tahdissa! Jatkamalla tällä linjalla määrätietoisesti pitkään sinulla on realistinen mahdollisuus kasvattaa tilaajamääriäsi korkeisiin sfääreihin. Useimmat tubettajat julkaisevat videoitaan vähintään kerran viikossa, mutta oma tahtisi voi olla rauhallisempikin esimerkiksi videoitesi ollessa erittäin pitkiä ja yksityiskohtaisia. 

Kanavan lopussa

Yhteenvetona YouTube-kanava ei ole todellakaan helppo tapa hankkia seuraajia ja lisätuloja. Se on kuitenkin mahdollista, mutta onnistuakseen se vaatii sinulta pitkäjänteisen sinnikästä työntekoa, uusien taitojen hankkimista, vetreää verkostoitumista ja huomaavaista kommunikaatiota. Myös minä itse aloitan tubettamisen vielä tänä vuonna ja kaikkia näitä artikkelissa esittämiäni keinoja tulen taatusti käyttämään, jotta kanava saisi vähitellen seuraajia ja laadukasta sisältöä. Toivottavasti myös sinä saat tästä postauksesta innostavaa inspiraatiota omalle YouTube-kanavallesi ja laita ihmeessä kommenttia alle! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös