Kaaosteoria

Viimeisimpiä sijoituksiani - kätketty helmi ja petosepäilyjä

Tässä syksyn aikana olen hankkinut salkkuuni  useita erilaisia uusia sijoituksia – joukkoon kuuluu esimerkiksi piskuinen suomalainen helmifirma, riskinen ja suurta tuottoa piilossaan sisältävä monialayritys ja DeFi-puolen hajautetun rahoituksen kryptovaluutta. Sopivan monipuoliset ja kiinnostavat sijoitukset pitävät mieleni virkeänä myös synkempien kelien aikana!

Trainers' House

Ensimmäisenä sijoituskohteenani esittelen suomalaisen Trainers’ Housen, mikä keskittyy toiminnassaan erityisesti yritysten ja yksityishenkilöiden valmentamiseen. Tällä yrityksellähän on ollut aikanaan todella vaikeita ajanjaksoja, mutta se on nyt viime vuosina onnistunut nousemaan takaisin menestyksen ruuhkattomalle tielle toimitusjohtajansa Jari Sarasvuon johdolla.

Taloudellisesti harppoo eteenpäin. Trainers’ House oli aikanaan pahasti velkainen, mutta tässä kohtaa yritys on jo nettovelaton –  velkaa on vain 800 000 euroa ja likvidejä varoja löytyy yli 3,6 miljoonaa euroa. Osoituksena mallikkaasta kehityksestä Trainers’ House päättikin juuri päivittää osingonjakopolitiikkaansa sijoittajia suosivaan suuntaan. Yrityksen liikevaihto ja tulos ovat kohonneet viime vuosina selvästi, joten näkymät näyttävät juuri nyt erittäin valoisilta.

Erilaisia tulonlähteitä. Trainers’ House on lähtenyt digitalisaation megatrendien mukaan todella voimallisesti; sillä on valikoimassaan esimerkiksi digitaalisia verkkokursseja, podcasteja tai valmennusohjelmia. Näistä kerran laadulla tehdyistä tuotoksista yritys voi saada tuottoja vuosikausia, joten Trainers’ House saa tällä tavalla enemmän tasaisuutta tulokseensa pitkällä välillä.

Arvostus houkutteleva. Parhaillaan Trainers’ Housen P/E on noin 12, joten se on melko houkuttelevasti hinnoiteltu. Alhaiseen arvostukseen ovat syinä esimerkiksi yrityksen pieni koko, jolloin eläkeyhtiöt ja suuremmat rahastot eivät voi ostaa käytännössä ostaa Trainers’ Housen osakkeita. Lisäksi yrityksellä ei ole lainkaan analyytikkoseurantaa, jolloin kiinnostuneet sijoittajat joutuvat näkemään paljon enemmän vaivaa Trainers’ Housen todellisen potentiaalin selvittämiseksi. 

Live Ventures
Live Venturesissa saat tuottoja esimerkiksi legendaaristen käytettyjen 8-bittisten Nintendojen myynnistä!

Live Ventures

Yhdysvaltalainen Live Ventures on  Nasdaqiin listattu holdingyhtiö, millä on omistuksissaan useita erilaisilla aloilla toimivia pieniä yrityksiä. Yritys on tuottanut viime vuosina erinomaista tulosta lukuisten onnistuneiden yrityskauppojen siivittämänä, mutta tänä vuonna osakekurssi romahti nykyisen johdon painavien petosepäilyjen vuoksi.

Millaisia yrityksiä salkussa? Live Ventures hankkii lähtökohtaisesti omistukseensa pieniä, yli viiden miljoonan dollarin vuotuista tuottoa tekeviä ja helposti ymmärrettävää yritystoimintaa. Omistuksiin kuuluu esimerkiksi Marquis Industries, mikä valmistaa omissa tuotantolaitoksissaan Yhdysvalloissa mm. mattoja, laminaatteja ja parketteja kotitalouksille ja yrityksille. Toinen merkittävä yritys salkussa on Vintage Stock, mikä myy uusia ja käytettyjä pelejä, elokuvia, sarjakuvia, kirjoja ja musiikkia kymmenissä liikkeissään ja verkkokaupassaan. 

Kolmantena Live Venturesin hallinnassa olevana yrityksen voisin mainita Precision Marshallin, mikä valmistaa korkealaatuisia terästuotteita asiakkailleen Pohjois-Amerikassa. Tällä yrityksellä on kattava yhteistyöverkosto, joten tuotteita on saatavilla nopeasti Yhdysvalloissa ja Kanadassa suurempiinkin tarpeisiin.

Petosepäilyt riskinä. Yhdysvaltojen rahoitusjärjestelmää valvova SEC syyttää parhaillaan Live Venturesia ja sen johtajia John Isaacia ja Virland A. Johnsonia mm. väärän taloudellisen tiedon antamisesta Live Venturesista ja salaisista sisäpiirikaupoista. Nämä syytteet ovat kaikkiaan erittäin vakavia, joten yritykselle saattaa tulla suuret summat korvauksia maksettavaksi ja yritysjohdolle seurauksena voi olla vankeustuomio. Toisaalta SEC on useissa vastaavissa tapauksissa ollut aikaisemmin halukas sovittelemaan, joten uhka Liven Venturesin konkurssista voi olla yliammuttu. Suosittelen sinulle ehdottomasti tutustumaan tähän kattavaan Seeking Alphan artikkeliin tästä aiheesta!

Luvut kunnossa. Parhaillaan petossyytteistä johtuen Live Venturesin arvostus on aivan pohjalukemissa – parhaillaan sen P/E-luku on alle 4! Yrityksen liiketoiminta on loistokunnossa – esimerkiksi vuoden 2021 toisen kvartaalin tulos kasvoi 37 % ja liikevaihto 63 % edellisen vuoden vastaavista luvuista. Erittäin huomattavaa on kaikkien liiketoiminta-alueiden voitollisuus; sekä vähittäiskauppa, mattojen tuotanto ja terästuotteet tuovat hyvää kassavirtaa yritykselle.

PancakeSwap

Kolmas uusi sijoitukseni on kryptovaluutta PancakeSwap eli CAKE. Tärkein syyni investoida tähän kryptoon on sen mahdollistama passiivinen tuotto, mitä voin saada PancakeSwapin omassa palvelussa.

Suurta passiivista tuottoa. Käytännössä voit saada passiivista tuottoa omistamillasi CAKEilla PancakeSwapilla kahdella tavalla – tarjoamalla likviditeettiä farmissa ja tai steikkaamalla poolissa. Likvideettiä tarjotessa laitetaan kahta eri kryptoa saman verran sijoituksena peliin – itse esimerkiksi lisäsin likvideettiä CAKE-BNB-pooliin, jolloin saan palkintona CAKE-kryptoa parhaillaan yli 40 %: tuotolla. Puolestaan steikkauksessa lukitset omat CAKE-kryptovaluuttasi ja palkkiona voit ansaita lisää CAKEa tai jotakin muuta kymmenistä eri kryptovaluutoista. Parhaillaan steikkaan itse Auto CAKE-poolissa, missä aina saatu tuotto laitetaan automaattisesti sijoitukseen kasvamaan lisää tuottoa – tällä hetkellä vuosituotto on muhkeat 72 % !

PancakeSwapin tulevaisuus. Erityisesti Pancakeswapin arvon kehitys riippuu sen palvelun suosiosta; kuinka paljon siinä käydään kauppaa ja millaisia summia steikataan? Parhaillaan luvut näyttävät hyviltä – Pancakeswapissa tehdään kuukausittain yli 30 miljoonaa kauppaa ja steikattujen kryptojen arvo on noin 17 miljardia dollaria. Vastassa on kuitenkin kovia kilpailijoita, mm. Aave, Compound Uniswap ovat niitä vaihtoehtoja, joiden toimintaa on hyvä seurata aktiivisesti.  Lisäksi eräs selkeä CAKEn kurssitason kohoamista hidastava asia on se, että tällä krypton tarjonnalla ei ole ylärajaa, joten se ei ole esimerkiksi Bitcoinin tapaan todella rajoitettu sijoitusmuoto.

Yhteenveto

Kaikkiaan olen siis laittanut varojani tänä syksynä kolmeen aivan erilaiseen sijoitukseen – viimeisimpiä sijoituksiani yhdistää kuitenkin korkeahko tuotto-odotus pitkällä välillä. Riskejäkin näissä kaikissa sijoituskohteissani toki on, joten aion jatkossa seurata näiden omistusteni kehitystä tarkkaavaisesti. 

Millaisilta sijoituksilta nämä vaikuttavat? Kerro rohkeasti mielipiteesi ja vaikuta minuun ja tämän sivuston yleisöön arvokkailla kannanotoillasi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös