Kaaosteoria

Treidaamisen aloittaminen tulosta!

*Sisältää mainoslinkkejä,  jotka merkitty *-merkillä.

Treidaaminen on noussut viime vuosina suosituksi väyläksi ansaita tuloja ja se on aktiivinen keino olla mukana rahoitusmarkkinoilla. Useimmat treidaajat jäävät kuitenkin tappiolle kaupankäynnissään, joten kyse ei ole  keskimäärin todellakaan mistään pikatiestä rikkauksiin.

Tässä artikkelissani saat kattavan tietopaketin oman treidaamisesi aloittamiseen kannattavalla ja pitkäjänteisellä otteella. Opit esimerkiksi erilaisista treidaustyyleistä, kaupankäyntialustoista ja parhaista tietolähteistä aiheeseen liittyen. Lisäksi pääset tutustumaan, kuinka voit tehdä itsellesi laadukkaan treidausstrategian. Treidaaminen on taito siinä kuin muutkin ja tullaksesi siinä eteväksi on vain aloitettava – tämä päivä on siihen aivan loistava; huonompi kuin eilinen, mutta reilusti parempi kuin huominen!

Mitä on treidaaminen?

Treidaaminen on tuottojen hakemista nopeilla liikkeillä lyhyehköllä aikavälillä erilaisilla sijoitusinstrumenteillä. Käytännössä voit treidata monipuolisella valikoimalla osakkeista kryptovaluuttoihin ja raaka-aineisiin.

Tekninen analyysi tärkeää. Tavallisessa sijoittamisessa painopiste on fundamenteissa eli siinä, millaisiin tuloksiin perustuu yrityksen liiketoiminta. Treidaamisessa puolestaan käytetään hyväksi enimmäkseen teknistä analyysiä, minkä tarkoituksena on ennakoida hinnan muutoksia tutkimalla aikaisempien kurssien kehitystä. Esimerkiksi trendien havaitseminen, kauppamäärien vaihtelut ja erilaisten toistuvien kuvioiden noteeraaminen kursseissa ovat keinoja toteuttaa teknistä analyysiä.

Erilaisia treidaustyylejä

Valittavana on lukuisia erilaisia treidaustyylejä, jotka eroavat toisistaan aikajänteen ja treidaukseen tarvittavan työmäärän ja tietotaidon suhteen huomattavasti. Yleisimmät tunnetut treidaustyylit ovat päivä-, positio- ja swing-treidaus ja skalppaus.

Päivätreidaus

Päivätreidaus tarkoittaa saman päivän sisällä tapahtuvia ostoja ja myyntejä. Pörssipäivän lopuksi kaikki positiot suljetaan, vaikka asetetut tavoitteet ja stop-lossit eivät olisi toteutuneet. Tekninen analyysi on päiväkaupassa avainasemassa ja oikeiden treidauskohteiden valinta on olennaisen tärkeää saavuttaaksesi tuottoja.

Päivätreidaus vaatii runsaasti aikaa. Jo ennen pörssien aukeamista potentiaalisia treidauskohteita olisi hyvä selvittää, jotta olisit valmiina toteuttamaan kauppoja ennakolta laatimiesi reunaehtojen täyttyessä. Päivätreidauksen aikana seurataan tapahtumia aktiivisesti yleensä useammalta näytöltä ja uusien tietojen ilmaantuessa toiminnan on oltava ripeän tehokasta. Lisäksi pörssipäivän päätyttyä kaikki treidit olisi tärkeää analysoida huolella, jotta oppisit virheistä ja kehittyisit treidaajana.

Positiotreidaus

Positiotreidauksen aikaraami on pitkä. Treidattavaa kohdetta voidaan pitää salkussa viikoista ja kuukausista jopa vuosiin. Teknisen analyysin lisäksi treidaajat kiinnittävät huomiota useimmiten myös fundamentteihin päätöksissään. Pitkän aikavälin trendit ovat tärkeämpiä lyhyempien aikavälien vaihteluiden sijaan.

Positiotreidaus onnistuu sivutyönäkin. Johtuen pitkästä aikajänteestä ei sinun tarvitse istua näyttöjen äärellä päivittäin tuntikausia, joten tämän tyylin treidaus sopii hyvin sivutoimisesti tehtynäkin.

Swing-treidaus

Swing-treidauksessa kohteita pidetään muutamista päivistä muutamaan viikkoon. Swing-treidaus jää päivätreidauksen ja positiotreidauksen välimaastoon; tekninen analyysi on siinä selkeästi määräävässä asemassa kaupankäynnissä, fundamenteilla ei ole juurikaan merkitystä. Riskeinä swing-treidauksessa altistutaan pörssiajan jälkeen tapahtuville muutoksille, toisin kuin päiväkaupassa.

Skalppaus

Skalppaus on erittäin nopeatempoista kaupankäyntiä; treidaamisen aikaväli vaihtelee jo jopa sekunneista minuutteihin. Skalppauksessa tyydytään jo erittäin pieniin voittoihin ja painopiste onkin kauppojen määrässä – treidejä saa tehdä käytännössä jatkuvasti.

Suurimmat edut skalppauksessa ovat riskin minimointi lyhyen aikajänteen ansiosta ja pienten kurssiliikkeiden yleisyys suurempiin muutoksiin verrattuna. Kääntöpuolena skalppaus vaatii herkeämätöntä päivystämistä ruudun äärellä, joten se on erittäin vaativaa henkisesti pidemmällä aikavälillä.

Opiskele treidaamista

Treidaaminen vaatii siis paljon taitoa, mitä varten jatkuva opiskelu on oleellista päästäksesi koviin tuloksiin. Aiheesta löytyy valtavasti kirjallisuutta, blogipostauksia, verkkokursseja ja YouTube-videoita – tulet totisesti tarvitsemaan niiden antamaa apua matkallasi voittavaksi treidaajaksi. Omaksuttuasi tietoa teoriana on viisasta soveltaa sitä mahdollisimman pian käytännössä; tällä tavalla opitut asiat jäävät mieleesi paremmin ja kehityt aitojen kokemusten kautta nopeammin.

Treidaa kuin ammattilainen

Tämä ilmainen Jukka Lepikön kirjoittama e-kirja antaa erittäin hyvät lähtökohdat omalle treidaamisellesi. Opuksessa kuvaillaan esimerkiksi millainen sijoitustyyli treidaus on kattavalla tavalla. Lisäksi tutustut mm. osakkeiden kurssien liikkeiden syihin, sijoittamisen psykologiaan ja riskien- ja kassanhallintaan.

Myös treidauksen vankka perusta tekninen analyysi on merkittävässä roolissa teoksessa; saat esimerkiksi opastusta kaupankäynnin volyymeihin, trendeihin ja kynttiläkuvioiden ihmeelliseen maailmaan. Bonuksena sinulle tarjotaan vinkkejä oman treidausstrategiasi suunnitteluun juuri itsellesi sopivimpiin lopputuloksiin päästäksesi. 

Investopedia

Sijoittamiseen monipuolisesti keskittyneeltä Investopedialta löydät todella runsaasti tietoa treidaamisesta. Esimerkiksi riskin- ja kassanhallinta, markkinoiden perusteet, treidausstrategiat ja erilaiset kaupankäyntialustat tulevat tutuksi tässä valtavassa tiedon valtameressä! Täydelliselle aloittelijalle suosittelen Trading Skills & Essentials-osiota, missä pääset helpommin jyvälle treidaamisen kuvioista.

How to day trade for a living

Tämä Andrew Azizin kirjoittama How to day trade for a living* opastaa laadukkaasti erityisesti aloittelijoita pääsemään vauhtiin treidaamisessa. Aziz kertoo menestymisen vaativan kovaa työtä ja hän näyttää kirjassaan yksityiskohtaisesti kuinka päivätreidaus käytännössä toimii, miten otat riskejä hallitusti ja kuinka löytää parhaat osakkeet treidattavaksi.

Suosittelen opettelemaan kirjan neuvoja ajatuksen kanssa kaikessa rauhassa, sillä tietyt osat teoksesta vaativat selkeästi enemmän aivoiltamme. Kokonaisuutena kyseessä on erinomainen alkusykäys oman treidaamisen laittamiseen mahtivireeseen!

TradingView

TradingView on ilmainen sivusto, millä voit analysoida itse treidauksessa erilaisia omaisuusluokkia osakkeista kryptovaluuttoihin. Juuri tämän sovelluksen avulla pystyt harjoittelemaan teknisen analyysin käyttöä saavuttaaksesi hyviä tuloksia. Lisäksi voit käydä kauppaa ns. leikkirahalla, jolloin voit kokeilla oman treidaustrategiasi toimivuutta käytännössä ennen kuin aloitat oikealla rahalla pelaamisen.

Treidaamisen aloittaminen
Valitse treidaustyylisi ja kaupankäyntialusta, opiskele ja tee hyvä treidausstrategia!

Kaupankäyntialustan valitseminen

Treidaamisen aloittamiseen tarvitset omiin tavoitteisiisi ja tarpeisiin parhaiten sopivat kaupankäyntialustat. Juuri sinulle toimivimman vaihtoehdon valinnassa tärkeitä asioita ovat esimerkiksi alustan toiminnan helppous, kulut, valikoiman laajuus, systeemin vakaus, tuen saatavuus ja turvallisuus.

Toiminnan helppous

Treidaaminen onnistuu parhaiten, jos kaupankäyntisovellus tekee siitä helpon vaivatonta. Huomioitavia seikkoja ovat ainakin sovelluksen selkeys, helppotajuiset intuitiiviset toiminnot ja graafisen ilmeen yksinkertaisuus. Treidatessa asiat on usein toteutettava salamannopeasti, joten kaiken toiminnan tulisi olla sujuvan helppoa ja tehokasta.

 

Kulut

Eri kaupankäyntialustoilla on huomattavia eroavaisuuksia kulujen osalta ja minimoimalla näitä kuluja voit nopeammin ja varmemmin päästä voittavaksi treidaajaksi. Suurimmat maksut tulevat yleensä kaupankäyntisovellusten kuukausihinnoista, kaupankäyntipalkkioista ja reaaliaikaisesta markkinainformaatiosta.

Valikoiman laajuus

Merkittävä asia sopivan kaupankäyntialustan valinnassa on se, millaisia markkinoita ja omaisuusluokkia alustalta löytyy käyttöön. Yleensä kannattaa valita mahdollisimman laajan kattauksen mahdollistava kaupankäyntialusta, sillä silloin saat enemmän vapautta ja pelivaraa omaan treidaukseesi.

Systeemin vakaus

Treidaamisessa liikkuu usein kerrallaan merkittävä osuus treidauskassastasi, joten kaupankäyntialustan toiminnan tulisi olla erittän vakaata ja häiriötöntä. Erityisesti päiväkaupassa jokainen sekunti voi olla kallisarvoinen, joten kaikkien toimenpiteidesi tulisi toteutua täsmällisellä tarkkuudella ja nopeudella.  Erityisesti koko kaupankäyntisovelluksen kaatavia katkoja ei tulisi olla lainkaan – tappiot voivat muodostua varsinkin viputuotteita käytettäessä massiivisiksi turhan vuoksi.

Tukipalvelut

Jossakin vaiheessa aktiiviselle treidaajalle tulee taatusti ongelmia ja silloin laadukasta on oltava saatavilla tavalla tai toisella. Vähimmillään sovelluksesta on löydyttävä kattavat tukisivustot, joista voit löytää helposti vastaukset useimpiin kohdallesi tuleviin pulmiin. Vaikeimpiin ongelmiin tulisi puolestaan saada apua vähintään sähköpostin avulla mieluiten tuntien ja korkeintaan vuorokauden kuluessa.

Turvallisuus

Myös treidaajankin perustarpeesta turvallisuudesta on huolehdittava tarkkuudella kaupankäyntialustalla. Yleensä vuosia mukana olleet toimijat ovat turvallisempia vaihtoehtoja uudempiin tulokkaisiin verrattuna. Erittäin paljon turvallisuudesta jää kuitenkin sinun itsesi vastuulle – laadukkaiden salasanojen käyttö, kaupankäyntisovelluksen tarjoamien turvallisuustoimintojen ottaminen käyttöön, ja vain virallisten sovellusten lataaminen estävät suurien virheiden tapahtumisen tehokkaasti.

Tee treidausstrategia

Tarvitset laadukkaan treidaustrategian, jossa on selkeät raamit toiminnallesi – näin tunteet eivät vaikuta suotta päätöksiisi treidauksessa. Seuraavilla ohjeilla voit luoda yksinkertaisen, mutta niin toimivan strategian itsellesi!

Yksinkertaisuus

Omasta treidausstrategiasta kannattaa luoda mahdollisimman yksinkertainen, jotta suuntasi eteenpäin olisi selkeä ja voisit toteuttaa sitä käytännössä ilman suurempaa miettimistä. Mitä vähemmän löytyy kohtia strategiastasi, sitä helpompi niitä on muuttaa parempaan ajan myötä. Suosittelen korkeintaan yhden A4:n kokoista suunnitelmaa – se hoitaa tehtävänsä enemmän kuin hyvin!

Valitse kohteesi

Seuraava merkittävä asia on kirjata, mitä ja millä markkinoilla haluat treidata? Valinnanvaraa löytyy valtavasti osakkeista raaka-aineisiin ja valuutoista kryptoihin ja kaikilla niillä on selkeitä eroavaisuuksia toisiinsa. Tutustu siis perinpohjaisesti valitsemiisi omaisuusluokkiin ja markkinoihin, jotta todella menestyä treidaajana. Aloittelijan kannattaa yleensä keskittyä vain rajatun pieneen määrään kohteita, jotta voit perehtyä syvällisesti niiden kurssien käyttäytymiseen.

Treidaustyylin valinta

Sinulla on tosiaan runsaasti mahdollisuuksia valita lukuisista erilaisista treidaustyyleistä rauhallisemmasta positiotreidauksesta hektisempiin päiväkauppaan ja skalppaukseen. Mieti tarkasti, mikä treidaustyyli sopisi sinulle parhaiten ajankäyttösi ja luonteenpiirteittesi kannalta. Treidaustyylin valinta selventää myös esimerkiksi, minkä aikavälin graafeja seuraat aktiivisesti (esim 1M, 1H vai 1D) – laita nämä tiedot mukaan treidaustrategiaasi.

Valitse työkalut

Laadukkaasta treidausstrategiasta on löydyttävä keinot ainakin trendien tunnistamiseen ja osto- ja myyntihetkien määrittämiseen. Trendien tunnistamiseen käyvät esimerkiksi trendilinjat ja liukuvat keskiarvot ja osto- ja myyntihetkiin soveltuvat mm. RSI ja kynttiläkuviot.

Treideistä poistumiseen sinun kannattaa tehdä kaksi suunnitelmaa. Ensimmäisessä mietit mikä on tavoitehintasi, millä poistut voittajana kehästä. Toinen oleellinen pohdinnan aihe on asettaa sopiva taso stop-lossiin. Sillä voit estää suurempien tappioiden syntymisen, jos kurssit liikkuvat epäsuotuisaan suuntaan kannaltasi.

Aloittelijalle on parempi ottaa varman päälle alkuvaiheessa ja käyttää vähintään 3:1 suhdetta tavoitehinnan ja stop-lossin välillä; silloin mahdollinen voitto on vähintään kolme kertaa suurempi kuin mahdollinen tappio. Tällä tavalla riskitasosi pienenee selkeästi ja voit saavuttaa kannattavan treidaamisen tason nopeammin.

Panostuksen suuruus

Treidaaminen onnistuu parhaiten, jos riskiin suhtaudutaan huolella ja kertapanostukset pidetään maltillisen kokoisina suhteessa omaan treidauskassaan. Yhdessä treidissä olisi hyvä menettää korkeintaan 2 % kokonaiskassastasi, jolloin mahdollisuus siihen että menettäisit kaikki varasi pienenee oleellisesti.

Testaa

Kun olet saanut oman treidausstrategiasi valmiiksi, on aika kokeilla sitä käytännössä. Alkuun on hyvä soveltaa sitä paperitreidauksessa, jolloin näet ilman kuluja, miten suunnitelmasi pelaa todellisuuden kanssa. Omalle strategialle kannattaa antaa aikaa näyttää voimansa, jotta yksittäiset tapahtumat eivät liikaa vaikuttaisi tuloksiin. 

Kun muutat jotain strategiasi testauksen johdosta, on viisasta vaihtaa vain yksi asia kerrallaan toiseen malliin. Tällä tavalla voit kätevästi huomata mikä on juuri sen muuttuneen asian vaikutus tuloksiin. 

Näin suunnittelet treidausstrategian
Tee simppeli suunnitelma, panosta hallitusti ja testaa niin vimmatusti!

Treidaaminen on matka itseesi

Treidaaminen on kokonaisuutena verrattavissa maratoniin; sitä varten on harjoiteltava julmetusti, kipeää tekee välillä ja vuosien rankka tekeminen on jo kokemus sinänsä jäädäkseen muistoihin kauas ikuisuuteen. Moni on tälle tielle lähtenyt ja saanut pahasti osumaa matkallaan – varmaa ei ole mikään, mutta olemalla määrätietoisen sinnikäs, utelias ja kurinalainen sinulla on hyvät mahdollisuudet saada itsellesi hyviä tuloja ja kokemuksia tästä hektisestä pelikentästä. 

Itse treidaan vielä pienillä summilla sivutoimisesti, mutta opiskelen huomattavasti asiaa monelta kantilta. Onko treidaaminen sinun juttusi, laita ihmeessä kommenttia alle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top