Kaaosteoria

Koronavuoden opetuksia

Se tuli meille vaivihkaa – ensin kuultiin Kiinasta uudesta viruksesta, mikä ei vielä herättänyt pelkojamme liekkiin. Monet meistä kuvittelivat sen jäävän SARS-viruksen tavoin enimmäkseen kauas pois Kaukoitään ja elimme vielä alkuvuodesta aivan kuin ennenkin. Korona on kuitenkin erilainen tapaus ja se pääsi levittäytymään ihmisten massiivisen globaalin liikkuvuuden avittamana myös tänne Suomeen.

Vuodesta on muodostunut melkoisen raskas monelle meistä ja kärsimystä on tullut kohdattua muodossa jos toisessa. Toisaalta kaiken tämän keskellä on matkaan tarttunut ehkä myös jotain oppia – moni asia on koronan myötä selkeytynyt kirkkaammaksi totuudeksi ja suuria muutoksia tapahtuu kaiken aikaa. Seuraavat kertomani asiat jäivät minulle henkilökohtaisesti mieleen tästä erityisestä ajanjaksosta.

1. Tulevaisuutta ei voi ennustaa

Tulevaisuus on usein hämärän peitossa ja koronan kaltaista epidemiaa osattiin odottaa, mutta ei sen kaikkiin mahdollisiin vaikutuksiin todellakaan oltu varauduttu. Suuria yllättäviä muutoksia tapahtui esimerkiksi muuttoliikkeessä, matkailussa ja ravintola-alalla.

Muuttoliike. Viimeisten vuosikymmenten kuluessa Suomi on monilta osin autioitunut väestön pakkautuessa yhä harvempiin kasvukeskuksiin. Suurien kaupunkien neliöhinnat ovat nousseet voimakkaasti verrattuna vanhojen teollisuuskaupunkien ja tyhjenevän maaseudun asuntojen hintoihin. Korona on kuitenkin muuttanut tilannetta ainakin väliaikaisesti ja esimerkiksi nykyisessä kotikunnassani Hämeenlinnassa väkiluku on taas vuosien muuttotappion jälkeen kääntynyt selkeään noususuuntaan. 

Syitä muuttoliikkeen voi olla monia; esimerkiksi hieman syrjäisemmältä sijainnilta saat samalla rahalla enemmän tilaa ja vapautta hengittää. Lisäksi pienemmissä kaupungeissa kaikki oleellinen on yleensä lyhyen matkan päässä, joten aikaa säästyy oikeasti tärkeille asioille elämässä!

Kesämökit. Suomi on siinä mielessä erikoinen maa maailmassa, että täällä voi olla aivan tavallisella työntekijällä loma-asunto – yleensä kirkkaan veden äärellä. Aikaisempien sukupolvien ihmiset viettivät näillä yleensä pienillä kesämökeillään pitkiä aikoja kerrallaan nauttien rauhaisesta elämästä. Viime vuosikymmeninä puolestaan monet nuoremmat sukupolvet ovat suosineet enemmän matkailua ulkomailla, jolloin juuttuminen kesäksi yhteen ja samaan kohteeseen on kuulostanut kuolettavan tylsältä kohtalolta – elämähän on aina muualla!

Koronan myötä kesämökit ovat taas tulleet suosituiksi, sillä ne tarjoavat paljon mahdollisuuksia ihmisille. Ensinnäkin monessa työpaikassa ei voi tehdä työtä paikan päällä, vaan etätyöstä on tullut se suositeltava tapa työskennellä. Varsinkin talviasuttaville paremmin varustetuille loma-asunnoille muutaman tunnin etäisyydellä suurista kaupungeista on ollut valtavasti kysyntää. Toisekseen koronaa ei tarvitse niin paljoa pelätä, jos viihtyy enimmäkseen omalla loma-asunnolla hakien vain välttämättömät asiat lähikaupasta.

Matkailu. Koronaviruksesta on tullut matkailun punainen surma – se on vaikuttanut todella massiivisesti matkailualan yritysten kannattavuuteen rajoitusten vuoksi. Erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana matkailun merkitys esimerkiksi Lapissa on kasvanut valtavasti ja iso osuus siellä majoittuvista saapuu valkeille hangille ulkomailta. Koronan takia Suomeen matkustajamäärät ulkomailta ovat vähentyneet huomattavasti, jolloin lukuisat matkailualan toimijat ovat suurissa vaikeuksissa. Kotimaan matkailu on nyt vaihtoehtojen puutteessa lisääntynyt voimakkaasti, mutta se ei millään riitä korvaamaan kaikkia ulkomailta saapuvia vierailijoita.

Ravintolat. Kuluneiden vuosien aikana ravintoloissa käyminen on Suomessa selkeästi muuttunut; se on nykyään monelle tavallinen tapa viettää aikaa ja miellyttää makuhermojaan mukavassa seurassa. Tähän auvoiseen onnelaan putkahti viheliäinen epäonni ja koronan myötä monet ravintolat joutuivat lomauttamaan ja irtisanomaan työntekijöitä pakollisten rajoitusten rasittamana. Isot kiinteät kulut (erityisesti vuokrat) juoksivat yleensä normaaliin tapaan, mutta tulot romahtivat monella yrityksellä lähes nollaan.

Osittaisena pelastuksena monelle ravintolalle on ollut verkkokaupan voimakas käyttöönotto, millä ollaan saatu edes osa menetetyistä tuloista korvattua. Ruoan lähetyspalveluiden (esim. Wolt ja Foodora) avulla monet ravintolat saivat kaivattua extramyyntiä ja parhaissa tapauksessa uusia pysyviä kanta-asiakkaita.

2. Verkkokaupan vetovoima

Aikaisemmin verkkokauppa on ollut käytössä Suomessa suhteellisen harvalla yrityksellä, mutta nyt koronavuoden kuluessa asiaan on tullut iso muutos. Verkkokaupalle on toisaalta tullut lisää kysyntää asiakkailta ja toisaalta monet yritykset ovat joutuneet pakon edessä perustamaan verkkokaupan toiminnan jatkumiseksi.

Lisääntynyt kysyntä. Verkkokauppa on viimeisten vuosien aikana kasvanut selvästi noin 10 %:n tahtiin ja koronan myötä vauhti on vain kiihtynyt. Asiakkaat haluavat tehdä ostoksiaan kaikessa rauhassa omaan tahtiin, jolloin ei tarvitse välittää ruuhkista tai väärästä musiikista. Oleellinen asia verkkokaupan suosioon on tietysti myös turvallisuuden lisääminen – riski koronan tarttumiseen on luonnollisesti pienempi vähäisillä ihmiskontakteilla.

Parantunut tarjonta. Viimeistään tänä vuonna yritykset ovat ymmärtäneet verkkokaupan mahdollisuudet ja esimerkiksi ruokakaupoissa on verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen tarjontaa lisätty selvästi asiakkaiden eduksi. Positiivista on, että monet verkkokauppa-alustat ovat antaneet isoja alennuksia vaikeina aikoina, jotta yrityksille verkkokaupan perustaminen ei tulisi liian kalliiksi.

Kauppakeskusten tilanne. Verkkomyynnin lisääntymiselle kääntöpuolella on kauppakeskusten ja useimpien erikoisliikkeiden vähentyneet asiakasmäärät. Koronan takia monet ihmiset ovat vähentäneet asiointejaan kauppakeskuksissa turhan altistumisvaaran vuoksi ja toisaalta esimerkiksi monet vaateliikkeet ovat kärsineet kokoontumisrajoituksista. Suuri kysymys onkin, kuinka kauppakeskukset ja erikoisliikkeet menestyvät pahimman korona-ajan jälkeen – elämykset ja keskeinen sijainti ovat mielestäni tärkeitä elementtejä selviämisessä vetiseltä suolta jämerälle maaperälle.

Koronavuoden opetuksia
Koronavuoden opetuksia - kovia aikoja hotelleille ja ravintola-alalle, helpotusta retkeilystä

3. Etätyön mahdollisuudet

Varsinkin asiantuntijuuteen perustuvissa työpaikoissa on siirrytty koronavuoden aikana etätyöhön suurissa määrin. Kaikilla työntekijöillä ei tätä mahdollisuutta tosin ole käytössään; esimerkiksi hoitoalalla tai kiinteistönhoidossa useimpia työtehtäviä ei ole mahdollista tehdä etänä. Itsekin vartijana olen kiltisti ajellut kotoa Hämeenlinnasta töihin Espooseen ja tehnyt työtä normaalisti turvavälejä ja muita suosituksia noudattaen.

Ajan säästö. Työmatkoihin kuluu varsinkin pääkaupunkiseudulla helposti tunti suuntaansa, joten etätyön kautta on ollut mahdollista säästää kallisarvoista aikaa merkityksellisempiin asioihin. Lisäksi monella säästyy aikaa lisääntyneen tehokkuuden myötä – se tosin vaatii rauhallista ympäristöä ja kurinalaisuutta!

Rahan säästö. Useimmat yrittäjät hakevat alati säästökohteita ja eräs viimeistään koronan myötä paljastunut mahdollisuus on yrityksen toimintaan tarvittavien tilojen koko. Jos etätyö onnistuu vaivatta, niin moni yritys ei välttämättä enää tarvitse entisen kokoisia toimitiloja. Tilojen vuokriin menevät summat ovat usein suurimpia yrityksen menoeriä, joten niistä voi saada huomattavia säästöjä yritykselle. Useinkaan yhteisistä tiloista ei kannata kuitenkaan täysin luopua, sillä monet tehtävät on helpompi tehdä läheisessä yhteistyössä ja sosiaalisuus parantaa työntekijöiden henkistä hyvinvointia.

4. Retkeilyn renesanssi

Suomessa on retkeilty jo pitkään ja se on kasvattanut suosiotaan viimeisten vuosien kuluessa kaikissa ikäryhmissä – erityisesti nuoret ovat päässeet mukaan luonnon lumoihin antaumuksella. Koronan vaikutuksesta monia asioita ei ole enää voinut harrastaa vanhaan malliin, jolloin luontaiset turvavälit turvaava retkeily on noussut uudeksi kukkulan kuninkaaksi!

Median vaikutus. Moni tekijä on rummuttanut retkeilyn reipasta sanomaa kansan valistamiseksi; esimerkiksi televisiossa Eränkävijät on tuonut luontoa väkevästi esille laadukkaalla kuvauksella ja YouTubessa puolestaan Ali Leiniö on opastanut aloittelijoita retkeilyn yksityiskohtiin. Lisäksi lukuisat bloggarit ja somevaikuttajat tekevät intohimoisesti sisältöä meidän riemuksi – valinnanvaraa riittää valtavasti jokaiseen makuun!

Itse tulee kierreltyä erityisesti kansallispuistoja huolella ja todella rauhalliseen tahtiin. Kamera on kovassa käytössä – ei koskaan voi tietää, milloin seuraava haukka tai peura saapuu turvallisen lähimatkan päähän. Suora yhteys luontoon rauhoittaa kummasti arjen kiireissä rasittunutta mieltä ja kaikkia aisteja saa käyttää täydellä kapasiteetilla. Suosittelen syvästi kaikille retkeilyä mukavana ja rentouttavana harrastuksena!

Kootut koronat

Kaikkiaan koronavuoden aikana olen kokenut paljon erilaisia tunnetiloja ja aivan varmasti tämä aika jää mieleen loppuiäksi dramaattisten kokemusten myötä. Olen oppinut valtavasti uutta yhteiskunnasta ja elämästä ja tietyllä tavalla tämä muuttaa käytöstäni ja suunnitelmiani pitkällä välillä. Mitä sinulle on jäänyt mieleen koronasta? Laita kommenttia ihmeessä, lukijani!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös