Kaaosteoria

Miksi tähtään taloudelliseen riippumattomuuteen?

Taloudelliseen riippumattomuuteen tutustuin jo lähes kymmenen vuotta sitten, mutta vasta aivan viime vuosina olen kunnolla paneutunut asiaan. Pitkällisen pohdinnan kautta olen ottanut tavoitteekseni saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden jossain vaiheessa ja tässä kirjoituksessa perustelen sinulle syyni tähän merkittävään päätökseen. Antoisaa lukuhetkeä innostavan aiheen piirissä!

Turvallisuus

Sinänsä asiat ovat minulla kohtuullisesti mallillaan taloudellisesti; olen vakituisessa vartijan työssä (palkka noin 40 000 euroa vuodessa), omistusasunto löytyy ja olen perusterve, joten terveydenhoidon kuluihin ei mene suuria summia. Tilanne voi kuitenkin aina muuttua; esimerkiksi työpaikat eivät nykyajan Suomessa ole itsestäänselvyys, joten todella huonona päivänä voisin hyvinkin menettää työpaikkani. Uusia työpaikkoja on toki runsaasti saatavilla, mutta todennäköisesti välissä pitäisi olla jonkin aikaa työttömänä, jolloin olisi todella hyvä olla säästössä rahaa.

Eräs tärkeimmistä syistä omalla kohdallani pyrkiä taloudelliseen riippumattomuuteen on siis turvallisuus – kyky selvitä kohdalle osuvista tapahtumista. Matkan varrella voin helposti kohdata kaikenlaista sairautta, onnettomuuksia tai lähimmäisten kriisitilanteita, jolloin riittävällä sijoitussummalla pystyisin ainakin lieventämään osumien voimaa elämääni. Turvallinen taloudellinen tilanne helpottaa kaikkiaan monella tasolla; parisuhteessa tulee vähemmän riitoja rahasta, velat ja rahan puute eivät pyöri jatkuvasti ajatuksissa lamaannuttamassa toimintakykyä ja näkymät tulevaisuuteen ovat optimistisia, millä on valtava vaikutus hyvinvointiin!

Eläkkeen miettiminen. Katselin juuri omaa eläke-ennustettani ja jos suinkin jaksaisin tehdä ahkerasti töitä ihanne-eläkeikääni 69:een vuoteen asti, niin saisin ruhtinaalliset 2138 euroa kuussa ja verotuksen jälkeen noin 1625 euroa nettona käteen. Uskoisin sinänsä pärjääväni tuolla summalla suhteellisen terveenä pysyessäni, mutta oletettavasti minäkin heikkenen joskus voimiltani fyysisesti. Juuri silloin tulen monen muun kaltaiseni tavoin tarvitsemaan hyvää terveydenhoitoa, mikä noin vuonna 2050 saattaa olla yllättävän kallista väestömme ikäjakauman ja terveydenhoidon hintatason nousemisen vuoksi.

 

Vapaus

Toinen äärimmäisen merkittävä vaikutin monelle firettäjälle on vapaus ja myös minulle sillä on suuri merkitys omalla matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen. Omalla kohdallani vapaampi elämäntyyli tarkoittaa työntekoa itse valitsemallani työmäärällä, -ajalla ja -paikalla. Käytännössä se voisi tarkoittaa läppärin kanssa sisällön tuottamista erilaiseen medioihin, jolloin voisin täysin omaan tahtiin tuottaa materiaalia yleisölleni.

Tähän vaiheeseen pääseminen vie taatusti vuosia ja siihen asti teen erittäin mielelläni vartijan töitä Espoossa. Noin 20 vuotta olen jo tehnyt töitä yövuoroissa, joten jossain vaiheessa on ehkä hyvä vaihtaa päivämoodiin, jolloin taas näkee elämää aivan eri silmin! 

Taloudellisella vapaudella on myös se merkitys, että voisin halutessani helpommin toteuttaa omia tavoitteita – tässä kohtaa minulle ei olisi suurten velkojen vuoksi esimerkiksi mahdollisuutta tehdä perusteellista Yhdysvaltojen reissua, minkä taatusti teen päästyäni parempaan asemaan päästyäni. Mitä enemmän liikkumavaraa löytyy, sitä enemmän voi toteuttaa arvojensa ja mieltymystensä mukaista elämää.

Haaste

Eräs merkittävä motiivi tähdätä taloudelliseen riippumattomuuteen omalla kohdallani on sen tarjoama haaste. Matka on totisesti pitkä ja kuoppainen, mutta sen varrella tulen oppimaan niin paljon itsestäni, yhteiskunnasta ja muista mielenkiintoisista kanssavaeltajista. Mallia reissulleni olen ottanut runsaasti tämän kehityksen kokeneilta sankareilta ja itse aion laittaa kohtuullisen kovia tavoitteita eteeni, joiden yli hyppään sitten joskus kompuroiden, joskus ylväästi liidellen!

Nöyryys ja ihmettely kunniaan! Uusien taitojen opettelussa oleellista on nöyrtyä aina uudelleen haasteiden edessä – taas kerran edessä on uusi asia, mistä ei välttämättä tiedä mitään. Vähän kerrallaan kokemuksen karttuessa tulee hallittua uudet taidot paremmin ja paremmin ja lopulta voin jopa auttaa muita saman taidon oppimisessa – ensin oppilas, sitten opettaja! Ihmettelyllä tarkoitan maailman katselemista pienen lapsen silmin – suoraan, kummastellen ja uteliaasti. Malttamalla pysähtyä aina välillä hetkeksi voit oppia jotain todella oleellista – useimmat ihmiset viilettävät ihmeiden ohi – ole poikkeus sääntöön!

Matka

Taloudelliseen riippumattomuuteen pyrkiminen on myös pitkä matka, jonka varrella omat käsitykset rahasta, kuluttamisesta ja mielekkäästä elämästä taatusti muuttuvat odottamattomiinkiin suuntiin. Itse koen elämän seikkailuna ja näin ollen on hyvä tarttua erilaisiin kohdalle sattuviin tilaisuuksiin – isoja kauaskantoisia tavoitteita voi ja kannattaakin asettaa, mutta tietty määrä spontaanista asennetta tekee päivistä paljon täyteläisimpiä.

Tavoitteet korkealle! Pitkällä välillä asetan tavoitteet talouden suhteen korkealle, jotta saan mielekästä haastetta elämääni ja voin suunnitella asioita kauas eteenpäin. Itse jaan tavoitteeni sopivan mittaisiin välietappeihin (esim. vuosi on hyvä perusmitta) ja onnistumisesta palkitsen itseni vaikka hyvällä aterialla tai laadukkaalla PC:n strategiapelillä. 

Kasvaminen kokemusten myötä.  Vähän kerrallaan uusien taitojen ja kokemusten avittamana tulen taatusti kasvamaan ihmisenä henkisesti ja tavoitteenani onkin tehdä hyviä asioita hyvien ihmisten kanssa – kuulostaa ehkä naiivilta, mutta maailma kehittyy mielestäni ennen kaikkea tekemällä oikeita asioita, sanat vain eivät aina riitä muutokseen!

Lopussa syyt tunnetaan

Suurimmat syyt taloudelliseen riippumattomuuteen tähtäämisessä ovat siis turvallisuus, vapaus, haaste ja matka. Näiden asioiden yhteisvaikutuksena olen päättänyt lähteä tälle erikoiselle vaellukselle, jolle en vielä päätepistettä näe horisontissa. Oleellista minun kohdallani onkin se, että nautin tästä kokemuksesta jo parhaillaan joka hetkellä, vaikka tavoitteet ja suurimmat palkinnot siintävät vielä kaukaisuudessa. Mitä mieltä olit kirjoituksesta – tuntuuko että sinusta olisi tähän samaan muutokseen elämässäsi? 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top