Kaaosteoria

Kasvusijoittaminen - riskiä ottamalla koviin tuottoihin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kasvusijoittaminen on viimeistään reilun vuosikymmenen aikana tullut mielekkääksi tavaksi sijoittaa – Amazonin, Facebookin, Teslan tai Applen kaltaiset kasvuyritykset ovat tuottaneet omistajilleen valtavia tuottoja. Kuitenkin kasvuun painottamisessa on aina riskinsä, sillä epävarmuutta löytyy niin yrityksen sisäisistä asioista, kuin kilpailijoiden ja yhteiskunnan vaikutuksen myötä.

Tämän artikkelin avulla opit ymmärtämään kasvusijoittamisen perusteet, miten valita omat kasvusijoituksesi ja luomaan itsellesi tasapainoisen sijoitussalkun kasvusijoittamisen kautta. 

Mitä kasvusijoittaminen on?

Kasvusijoittaminen tarkoittaa käytännössä sijoitustyylinä kasvun painottamista – sijoituskohteen arvonnousua arvostetaan enemmän kuin tuotonmaksuja (esim. osingot). Nopeasti kasvavat yhtiöt laittavat yleensä tuottonsa kasvun kiihdyttämiseen, joten osinkoja ei oletetakaan jaettavan pitkään aikaan.

Kasvu reipasta. Kasvuyhtiön vuotuisen kasvun on oltava suurempaa verrattuna muihin saman toimialan yhtiöihin; ei todellakaan riitä menestykseen vain muita toimialoja parempi menestys, vaan myös omia kilpailijoita suurempi kasvu on oleellista. Yleistä monilla nykyajan kasvuyhtiöillä on voittajien kakun suurentuminen – jos saavutat selkeästi suurempaa kasvua kuin muut, voit nousta jopa globaalisti määräävään kilpailuasemaan. 

 

Kasvusijoitusten tunnusmerkkejä

Markkinoita nopeamman kasvun lisäksi todellisissa kasvuyrityksissä yhdistyy useita tunnusmerkkejä; sellaisia ovat esimerkiksi innovaatiot, korkea arvostustaso ja megatrendit.

Innovaatiot. Parhaissa kasvuyrityksistä löytyy luovaa toimintaa valtavasti, jolloin tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa, tuotannossa ja markkinoinnissa edetään jättiläisen harppauksilla uusille ulottuvuuksille. Jatkuva kehittyminen ja saatujen tuottojen satsaaminen  takaisin edistykselliseen tuotekehitykseen ja markkinointiin voimistaa positiivista kierrettä vuosi vuodelta eteenpäin.

Korkea arvostustaso. Useimmiten kasvuyrityksiin liittyy korkea arvostustaso, sillä sijoittajat eivät maksa yrityksen tämän päivän arvosta, vaan ennakoidusta tulevasta selkeästä suuremmasta yrityksen arvosta. Tässä epävarmuuksia sisältävässä ennusteeseessa on huomattavasti riskitekijöitä, mutta suotuisissa olosuhteissa tämän päivän kallis ostos on tulevaisuudessa rikkauksia tuottava yksisarvinen!

Megatrendit. Useimmat kasvuyritykset toimivat aloilla, mitkä hyötyvät suurista pitkäaikaisista yhteiskuntiimme vaikuttavista aiheista eli megatrendeistä. Sellaisia huomattavia kasvuajureita ovat esimerkiksi digitalisaatio, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos. Löydät lisää tietoa megatrendeistä tästä postauksestani sijoittamisesi tueksi.

Laatu timanttia! Menestyneimmät kasvusijoitukset ovat toimialansa laadukkaimpia toimijoita – tälläisten yritysten tarjoamat tuotteet ja palvelut antavat asiakkaille selkeää lisäarvoa, josta he mielellään maksavat korkeampaakin hintaa. 

Kasvusijoitusten tunnusmerkkejä
Innovaatiot, korkea arvostustaso, megatrendit ja laatu yhdistävät hyviä kasvusijoituksia

Miten valitset kasvusijoituksesi?

Tarjolla on lukuisia suurta kasvua lupailevia yrityksiä ja täysin käsistä karkaavaa somekeskustelua hypetettävistä lupauksista, joten sinun on tärkeää keskittyä sen sijaan enimmäkseen koviin faktoihin, joskin omaa intuitiotasi kannattaa myös kuunnella herkällä korvalla. Seuraavilla vinkeillä voit valita omat kasvusijoituksesi kannattavalla tavalla.

Tärkeät tunnusluvut. Kasvusijoittamisessa erityisesti pääoman tuotto (ROE) , oman pääoman tuotto (ROA) ja osakekohtainen tulos (EPS) ja ovat oleellisia apuvälineitä sopivien kohteiden etsinnässä. Myös velkaisuuteen kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota! Näiden mittarien kautta voit saada hyvän kuvan yrityksen pitkän ajan näkymistä, kannattaa pelkkien lukujen tiiraamisen lisäksi katsoa niiden taakse: mistä suuret kasvulukemat tai tuotot johtuvat? Parhaat kestävämpää kasvua antavat yritykset tarjoavat ennemmin hyvää kassavirtaa kuin spekulatiivisia arvonnousuja taseissaan.

Mitattua kasvua löytyy. Usein ei kannata hypätä aivan uuden kasvuyrityksen kelkkaan, vaan odotella joitakin vuosia, jotta olisi olemassa selkeitä todisteita liikevaihdon ja tuottojen kasvusta. Tällä tavalla et tosin saa aivan suurimpia voittoja, mutta vältyt taatusti lukuisilta liikaa lupailevien kasvufirmojen konkursseilta.

Pienempi on parempi. Sijoittaminen suhteellisen pienen markkina-arvon omaavaan kasvuyritykseen antaa sinulle huomattavasti enemmän tuottomahdollisuuksia – on paljon todennäköisempää, että sadan miljoonan euron kasvuyrityksen arvo satakertaistuu verrattuna suurempaan 10 miljardin euron kokoiseen kohteeseen. 

Tiimin merkitys. Erittäin merkittävä asia kasvuyrityksissä on laadukas tiimi; sopivassa johdossa on oltava riittävän monipuolisesti osaamista vähintään tuotekehityksen, markkinoinnin ja myynnin ja rahoituksen osa-alueilta. Mieluiten tiimissä on myös aikaisemmin menestyksekkäitä kasvuyrityksiä luoneita henkilöitä, jolloin onnistumisen todennäköisyys nykyisenkin projektin kanssa kasvaa huomattavasti.

Ajattele kauaskantoisesti. Tietyt toimialat tulevat tulevaisuudessa kasvamaan selkeästi, joten sijoittaminen menestyvien alojen parhaisiin kasvuyrityksiin voi tuottaa massiivisesti. Suurimpia tuottoja voit napata huomaamalla heikkoja signaaleja jostain suuresta muutoksesta ensimmäisten joukossa ja tämä vaatii sinulta terävää yhteiskunnan ja elämän erilaisten ilmiöiden noteeraamista. Valitse sijoituskohteesi todella pitkäaikaiseen salkkuun, sillä usein parhaan tuoton voit saada vasta jopa kymmenien vuoden päästä – kasvulle on annettava aikaa ja tilaa toteutua eduksesi!

Hajauta huolella. Usein on sanottu, että kasvusijoittamisessa vain yksi kymmenestä kohteesta onnistuu erinomaisesti – kuitenkin se jo voi riittää saamaan sinut voiton puolelle kasvusijoituksissasi. Riittävä hajautus on siis aivan oleellista, jotta pidät riskitasoasi riittävän matalalla; hajautusta voi tehdä esimerkiksi eri toimialojen kesken, mutta jos sinulta löytyy syvällistä asiantuntemusta yhdestä alasta, silloin on usein paras vaihtoehto sijoittaa sen hyvin tuntemasi alan kohteisiin. Aloittelijalle kasvuun keskittyneet ETF-rahastot ja passiiviset ovat helppo tapa päästä mukaan kasvusijoittamiseen laajalla hajautuksella ja pienillä sijoitussummilla.

Syvä vallihauta etu. Kasvuyrityksellä olisi oleellista olla jotain sellaista kestävää kilpailuetua eli vallihautaa puolellaan, mitä kilpailijat eivät pystyisi helposti kopioimaan omaan käyttöönsä. Tällaisia vallihautoja ovat esimerkiksi laadukas brändi, hyvät patentit ja eräänlainen monopoliasema toimialalla. 

 

Miten valitset kasvusijoituksesi?
Mitattu kasvu, oiva tiimi ja syvä vallihauta - tärkeitä kasvusijoituksen kriteereitä!

Kasvusijoittaminen lopuillaan

Kasvusijoittaminen on siis mielenkiintoinen keino panostaa korkeamman riskin kohteisiin suurempaa tuottoa hakien. Pitkäjänteisellä otteella ja huolella sijoituksesi valikoiden on mahdollista saavuttaa kohtuullisen suurta tuottoa pitkällä aikavälillä. Reilun vuosikymmenen kasvusijoittaminen on peitonnut tuotoissa arvosijoittamisen, onko näin myös jatkossa? En totisesti itse tiedä tähän vastausta, mutta aion taatusti osan varoistani sijoittaa laadukkaisiin kasvusijoituksiin eri toimialoille.

Mitä mieltä olet kasvusijoittamisesta, onko se hyvä strategia sijoittaa? Laita kommenttia alle, niin vaihdellaan mielipiteitä tästä mielenkiintoisesta aiheesta. Olkoot yksisarviset sinulle suosiollisia, lukijani!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös