Kaaosteoria

Hyvän johtajan 7 ominaisuutta

Hyvän johtajan tunnistaa monesta asiasta – on olemassa tiettyjä tunnettuja ominaisuuksia, mitkä auttavat johtamaan yrityksissä ja yhteisöissä laadukkaalla tavalla. Kyvykkäällä johtajalla voi olla valtavasti vaikutusta ympäröivään maailmamme; esimerkiksi Elon Musk, Martin Luther King tai Angela Merkel ovat kaikki omalla tavallaan vaikuttaneet  huomattavasti erinomaisella johtamisellaan.

Tästä kirjoituksesta saat tietoa hyvän johtajan luonteenpiirteistä – laitoin mukaan 7 erittäin oleellista ominaisuutta, jotka olisi tärkeää hallita. Kuinka monta näistä ominaisuuksista löytyy sinulta – lue ja viisastu!

1. Rehellisyys

Olennainen hyvän johtajan ominaisuus on rehellisyys – se on ainoa tapa saada alaisten luottamus puolellemme. Luottamus puolestaan on kaiken hyvän tekemisen lähtökohta – ilman sitä mikään ei toimi kunnolla. Siispä olemalla johtajana rehellinen välität selkeää viestiä, että sinuun kannattaa luottaa ja sanoillasi ja teoillasi on vankka perusta, johon voidaan tukeutua normipäivistä kriisitilanteisiin.

Annat rehellisen suoralla johtamistyylilläsi myös muille selkeän signaalin olla vilpittömiä omassa tekemisessään. Esimerkiksi virheitä sattuu kaikille ja niistä on saatava kertoa rehellisesti ilman tuomitsevaa käytöstä – vain tällä tavalla saamme kehitettyä toimintaa eteenpäin virheistä oppien ja luottamukseen perustuvassa kulttuurissa toimien.

2. Itseluottamus

Myös itseluottamusta on tärkeää löytyä runsaasti; riittävä itsevarmuus auttaa sinua johdattamaan yritystäsi vaikeiden yli ja antamaan myös positiivista tukea työntekijöillesi omalla vahvalla esimerkilläsi. Jos muut eivät näe valoa edessä, sinun on löydettävä oikea tapa motivoida ja kannustaa työntekijöitä, jotta saisit suunnan taas käännettyä suotuisempiin satamiin.

Itseluottamuksen avulla pystyt myös ottamaan enemmän hallittuja riskejä ja tekemään nopeitakin päätöksiä – et pelkää suotta epäonnistumisia, vaan osaat valita paikkasi iskeä otollisilla hetkillä eteesi tulevien mahdollisuuksien kohdalla. Tällä tavalla et ole mikään passiivinen ajopuu virrassa , vaan aito todellinen aktiivinen toimija!

3. Mahdollistaja

Hyvä johtaja on myös mahdollistaja, joka tekee kaikkensa yrityksensä rattaiden pyörimiseen mahdollisimman sutjakkaasti. Erityisen tärkeää on antaa alaisille pääsy kaikkiin tarvittaviin työkaluihin ja tietoihin – työskentely tehostuu valtavasti, jos yrityksesi prosessit on mietitty huolella myös työntekijöidesi kannalta.

Lisäksi oivaan mahdollistamiseen kuuluu myös alaistesi ohjaaminen; olet valmiina auttamaan alaisiasi pulmissa ja keskustelemaan hyvässä yhteydessä riittävän usein. Turha mikromanagerointi ei puolestaan kuulu asiaan – hyvä johtaja luottaa työntekijöihinsä ja antaa heidän tehdä työnsä ilman jatkuvaa puuttumista työntekoon.

4. Kommunikaatio kunnossa

Oivalla johtajalla ovat myös kommunikaatiotaidot hallussa; on tärkeää osata viestiä asioita juuri oikealla tavalla, jotta sanoma menisi perille erilaisille ihmisille. Tämä vaatii huomattavasti ihmistuntemusta, oivallista kuuntelemista ja hyvin valittuja sanoja parhaaseen lopputulokseen päästäkseen.

Hyvään kommunikaation peruspilari on myös positiivinen kehonkieli. Jos sinulla on myönteinen olemus keskustellessasi muiden kanssa, saat taatusti enemmän aikaan positiivisia asioita kohtaamisiesi aikaan ja jälkeen. Kommunikoidessasi tunteita lausumillasi sanoilla on vain pieni osuus, suurempi merkitys on äänensävylläsi ja erityisesti kehonkielelläsi. Mielenkiintoista tietoa tunteiden kommunikaatioista löydät tästä Masterclassin artikkelista.

Laadukkaaseen kommunikaatioon sisältyy myös taitava palautteen antaminen; se auttaa kohentamaan alaistesi motivaatioita ja toisaalta korjaamaan virheitään. Olennaista palautteiden antamisessa on oikea tyyli; anna palautetta juuri oikeaan aikaan, ole täsmällinen sanoissasi ja valmistaudu etukäteen keskusteluun. Lisäksi alaisesi kritisoiminen on hyvä tehdä kahden kesken, on paljon helpompaa keskustella turvallisessa luottamuksen piirissä asioiden edistämiseksi. Muista myös antaa reilusti enemmän positiivista palautetta, kuin negatiivista – huomaat kyllä eron vaikutuksessa pidemmän päälle!

Hyvän johtajan 7 ominaisuutta
Hyvän johtajan ominaisuuksia ovat esimerkiksi rehellisuus, itseluottamus ja luovuus

5. Visionäärisyys

Eräs hyvän johtajan ominaisuus on visionäärisyys, millä on mahdollista kannustaa työntekijöitä tekemään hienoja asioita merkityksellisten tavoitteiden puolesta. Aito palava visio antaa myös sinulle valtavasti motivaatiota uurastaa pitkiäkin päiviä tietäessäsi mahdollisten saavutusten muokkaavan maailmaa taas piirun verran parempaan suuntaan.

Suuret visiot antavat myös selkeyttä kaikkeen yritykseen tekemiseen; jokaisella on oltava hyvin tiedossa, miksi yrityksesi on olemassa ja mitkä ovat lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet. Hyvänä johtajana sinun tehtävänäsi on viestiä nämä visiot työntekijöillesi tarpeeksi laadukkaasti, jotta saisitte aikaan oikeaa toimintaa yhteisten tavoitteiden eteen.

6. Päätöksenteon kyvykkyys

Yrityksissä ja yhteisöissä johtajan on tehtävä jatkuvasti päätöksiä ja niiden onnistumisella on aivan kriittinen merkitys menestykseen. Päätösten on tultava usein nopeasti ja laadukkaisiin ratkaisuihin päästäkseen johtajalla on oltava riittävästi tietoa ja rohkeutta toimia asianmukaisesti. Lisäksi annat kyvykkäällä päätöksenteolla työntekijöille, osakkeenomistajille ja yhteistyökumppaneillesi hyvän kuvan taidostasi kehittää ja ratkaista ongelmia tilanteessa kuin tilanteessa – tästä luottamuksesta on sinulle ja yrityksellesi hyötyä monella tapaa.

7. Luovuus

Viimeinen olennainen hyvän johtajan ominaisuus on luovuus, minkä avulla voit sekä itse luoda mullistavia innovaatioita, sekä ennen kaikkea auttaa alaisiasi löytämään luovia ratkaisuja yrityksesi eteen. Tekemällä luovia innovaatioita yrityksesi  kykenee helpommin erottautumaan muista ja sitä kautta yrityksen brändi voi vahvistua melkoisesti.

Luovuuden kulttuurista olisi tärkeää tehdä systemaattisen helppoa; luo selkeät prosessit, millä työntekijät voivat kehittää luovuuttaan ja anna lupa myös epäonnistumisiin kokeiluissa. Aina ei voi todellakaan onnistua ja seikkailu omien mukavuusaluiden ulkopuolella edistää pitkällä välillä todellisten käänteentekevien innovaatioiden syntyä.

Hyvä johtaja yhteenvetona

Hyvällä johtajalla on oltava siis melkoinen määrä tiettyjä ominaisuuksia hallussaan, jotta todellista vaikutusta olisi tulossa. Positiivista näissä merkittävimmässä luonteenpiirteissä on se, että niitä on mahdollista kehittää määrätietoisella asenteella – harvat ovat luontaisia johtajia. Nykyisessä nopeassa muuttuvassa maailmassa ilmastonmuutoksen, sotien ja digitaalisaation keskellä tarvitsemme kiivaasti todellisia johtajia, jotka pystyvät kehittämään asioita parempaan suuntaan. Oletko sinä yksi niistä rohkeista, jotka lähtevät mukaan tälle haastavalle, mutta silti niin mielenkiintoiselle vaellukselle?

Millainen on sinusta hyvä johtaja? Laita kommenttia rohkeasti ja valaise lukijoitamme viisailla sanoillasi. Itse en vielä ole juuri johtanut juurikaan, mutta tulevina vuosina sen aika tulee taatusti ainakin oman yritykseni parissa. Johtajana yritän luotsata firmaani aika visionäärisellä ja luovalla otteella, mielestäni asiat voi tehdä niin monella toimialalla nykyistä valtavasti paremmin!

Tästä voit katsoa tubevideoni aiheesta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top