Kaaosteoria

Omaisuuteni 3/2022 - riskien kanssa säätämistä

Viime kuukaudet ovat olleet taloudessani melkoista riskien kanssa säätämistä – isommassa kuvassa maailman taloudessa on massiivisia uhkia ja toisaalta velkoja on aika maksella rivakalla otteella. Kokonaisuutena kuitenkin on suunta omassa taloudessani vakaasti parempaan päin!

Omaisuuteni

Omaisuuteni arvo vajosi hieman alemmas viime kuukausina perustelluista syistä; osakkeideni arvo tippui reippaasti ja myös kryptovaluutoissa tuli lunta tupaan takatalven aikana. Yleistä epävarmuutta on nyt hurjasti liikkeellä markkinoilla – nämä kurssien vaihtelut on vain kestettävä, paremmat ajat tulevat kyllä aikanaan.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on tänään 7.5.2022 kiinni 954 euroa eli muutamassa kuukaudessa niiden arvo väheni 440 euroa. Osakkeiden arvon lasku ei johtunut sijoituskohteideni huonosta kurssikehityksestä, vaan syynä oli tarpeeni saada lisää kassavaroja viimeisen autolainaeräni maksua varten. Eläkevakuutuksen puolella minulla on rahastoissani puolestaan 9554 euroa, joten niiden arvo suli 93 euroa parissa kuukaudessa. Kokonaisuudessaan minulla on osakkeissa ja rahastoissa parhaillaan 10 508 euroa, joten viime päivityksestä varani vähenivät 532 euroa.

Epävarmuutta ilmassa. Juuri nyt osakemarkkinoilla jyllää pelko korkojen nostamisen, massiivisen inflaation ja kriittisten raaka-aineiden ja elektronisten komponenttien puutteesta johtuen. Sijoittamiseen on taas pitkästä aikaa palaamassa aito riski menettää rahaa pitkältä tuntuneen loputtoman nousukauden jälkeen – huonot yritykset eivät enää saa edullista lainarahaa, vaan ovat nyt vihdoinkin vaarassa konkursseihin. Tämä on oikeastaan hyvä asia, ei ole kenenkään edun mukaista tukea kelvottomia yrityksiä!

Osinkotulot. Maaliskuussa osinkotuloja sain vain Ellington Financialialta 0,34 € verojen jälkeen. Huhtikuussa puolestaan osinkovirtaa kertyi Ares Commercialilta 8,97 € ja Ellington Financialilta 0,35 € eli yhteensä 9.32 €.

Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa
Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluutoissani on tänään 7.5.2022 varoja kaikkiaan 3210 euroa eli viime kerrasta niiden arvo romahti 3908 euroa. Suurin syy tähän isoon laskuun oli noin 10 Binance Coinini myynti autolainan poismaksua varten – näiden kryptojen arvo oli noussut sijoitusaikanani yli kymmenkertaiseksi, joten todella hyvä sijoitus on ollut kyseessä. Jätin salkkuuni vielä 7 Binance Coinia mahdollista arvonnousua ja steikkaustulojen hankkimista ajatellen.

Kryptovaluuttani
Kryptovarallisuuteni kehitys

Omistusasunto

Arvokkain omistukseni on omakotitalo Hauholla ja parhaillaan sen arvo majailee 115 000 euron tietämillä. Tänä vuonna en aio tehdä enempää remontteja talolle verotuksellisista syistä, joten aikanaan muut talon arvoa kohottavat päivitykset jäävät seuraaville vuosille. Yleisesti sanottuna omakotitalojen arvo on kohtuullisilla sijainneilla vähintään pysytellyt paikoillaan viime aikoina, joten en nyt ainakaan ennakoi tälle kiinteistölle mitään arvon romahdusta lähivuosina.

Auto

Myös autoni Seat Leon  on pieni osa omaisuuttani; sen arvo on parhaillaan noin 3200 euroa. Muutamassa kuukaudessa sen arvo suli vähäiset 100 euroa ja yllättäen mitään suuria vaihteluja tämän käyttöautoni arvossa en ennakoi ilman suurempia takaiskuja.

Kassavarat

Yleensä en ilmoita omia kassavarojani, sillä ne ovat mitättömän kokoisia ja varattu vain normaaleihin kuukausittaisiin menoihini. Tällä kertaa kerron ne, sillä kryptojeni ja osakkeideni myynneistä olen haalinut varoja viimeisen 6000 euron autolainan eräni maksua varten. Parhaillaan kassavaroja minulta löytyy kokonaiset 3785 euroa.

Kokonaisomaisuuteni

Juuri nyt kokonaisomaisuuteni on 135 703 euroa, joten se väheni muutamassa kuukaudessa 755 euroa. Nykyisessä taloustilanteessa en ihmettelisi lyhyellä välillä omaisuuteni vähenevän seuraavina kuukausina edelleen – pitkällä välillä näen kuitenkin huomattavaa kasvua sijoituksissani osakkeisiin ja kryptoihin.

Velkani

Velkataakkani on sulanut kevään aikana mukavasti suppeampaan muotoon, vaikka muutamia yllättäviä menoja tulikin kohdalle. Velkoja lyhentämällä saan selkeästi enemmän pelivaraa talouteeni, mikä avaa isoja mahdollisuuksia sijoittamisen ja yrittämisen poluillani.

Asuntolaina

Selkeästi merkittävintä velkaani eli asuntolainaa on parhaillaan jäljellä 78 649 euroa eli sitä sain lyhennettyä muutamassa kuukaudessa 534 euroa. Korkokustannukset ovat vielä mitättömällä tasolla tällä hetkellä, mutta en ihmettelisi niiden kasvua 2 -3 %:n verran muutaman vuoden sisällä.

Autolaina

Autolainaa Seatistani on maksettavana enää 6014 euroa eli sen määrää sain supistettua 710 euroa. Viimeinen erä tästä autosta tulee maksettavaksi nyt toukokuussa ja sen jälkeen saan ajella velattomalla autolla! Lainakuluni tästä autosta ovat olleet kuukausittain 322 euroa, joten viimeisen erän maksettuani talouteni menot vähenevät todella huomattavasti.

Huonot velat

Huonoja velkoja on vielä maksettavana 38 481 euroa, joten niitä tuli lyhenneltyä 919 euroa muutamassa kuukaudessa. Suurinta yhdistelmälainaa makselin pois sovitun mukaisesti 800 euroa ja luottokorttivelka väheni 65 euroa. Vasta otetusta remonttilainasta makselin ensimmäisen lyhennyksen 54 euroa huhtikuussa.

Kokonaisvelkani

Kaikkiaan minulta löytyy juuri nyt velkaa 123 144 euroa, joten lainani supistuivat 2163 euroa parissa kuukaudessa. Tätä velan lyhennystahtia voin pitää jo kiitettävänä ottaen huomioon rajusti nousseet polttoaineen, sähkön ja ruoan kustannukset taloudessani. Nyt toukokuussa saan makseltua tosiaan viimeisen autolainan erän, mutta muuten kesän menot reissuineen vaikuttavat hieman lainojeni lyhentämiseen.

Nettovarallisuuteni

Tässä kohtaa 7.2.2022 nettovarallisuuteni eli omaisuuteni vähennettyinä veloilla on 12 559 euroa, joten muutosta edelliseen päivitykseeni tuli 1408 euroa parempaan suuntaan. Suurin osa tästä vaikutuksesta tuli velkojen lyhentämisestä, sijoitukseni puolestaan menivät huonompaan suuntaan. Lähiaikoina ennakoin sijoituksieni menettävän hieman arvoaan, mutta velkani tulevat lyhenemään myös kesällä tuhansia euroja pienemmäksi.

Nettovarallisuuteni kehitys

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan taloudessani menee hyvin; erityisesti velkani vähenevät oikealla tavalla, jolloin saan enemmän mahdollisuuksia pärjätä korkean inflaation kanssa. Sijoituksilla ei puolestaan mene juuri nyt kovin kummoisesti, mutta juuri nyt onkin oiva aika pilkkiä laatua salkkuun edullisesti! Esimerkiksi kryptojen ja suomalaisten pienyhtiöiden joukosta voi nyt löytää todellisia helmiä pitkäaikaiseen säilytykseen salkussa.

Tuliko mieleen sinulle tästä postauksesta jotain kysyttävää? Laita kommenttia vaan rohkeasti ja kepeää ja antoisaa kevättä juuri sinulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top