Kaaosteoria

Hauho asuinpaikkana

Hauho asuinpaikkana - kokemuksia vanhasta pitäjästä

Hauho asuinpaikkana on mielenkiintoinen yhdistelmä mm. idyllistä hyvin säilynyttä vanhempaa rakennuskantaa, rauhallista elämänmenoa ja monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Tässä kirjoituksessa esittelen Hauhoa omiin kokemuksiini perustuen, joita olen täällä Hauholla 10 vuoden asumisen aikana mukaani kerännyt!

Idyllinen kirkonkylä

Eräs asia, mistä Hauho parhaiten tunnetaan, on sen erittäin hyvin säilynyt kirkonkylän kokonaisuus. Siihen kuuluu erityisesti vanha kivikirkko ja Vanha raitti lukuisien perinteisten kyläasumusten muodossa.

Hauhon kirkko. Jo kauempaa Hauholle tultaessa pistää silmään kookas kivikirkko; tämä harmaakivikirkko on rakennettu noin 1500-luvun alkupuolella. Tässä vaikuttavasta kirkosta löytyy useampiakin keskiaikaisia veistoksia ja siellä on mm. Suomen vanhin tunnettu vaivaisukko Bartimius 1600-luvun loppupuolelta. (1)

Kaikkiaan tällä vanhalla kirkolla voi hyvin aistia olleen valtava merkitys pitäjän alueen ihmisille kirkon vaikuttavan muodon ja yhteisöllisen tekemisen kautta aikoinaan. Nykyään tämä runsasta historiaa pursuileva kivikirkko on suosittu häiden ja konserttien tapahtumapaikkana.

Vanha raitti. Hauhon kirkonkylältä löytyy vuosisatoja vanha idyllinen puutaloalue – Hauhon kirkon kohdalta lähtevän Vanhan raitin varrelta löytyy yli 100 puurakenteista 1700- ja 1800-luvulla rakennettua asumusta. Useimmista Vanhan raitin puutaloista on vähintään näköyhteys Hauhonselän järvelle ja monella asunnolla löytyy myös oma ranta! Vakituisessa käytössä näistä puutaloista on noin 20 kappaletta ja loput toimivat kesäasuntoina. Jos haluat tutustua paremmin tähän idylliseen kylänraittiin, kannattaa syventyä näihin Hauhon Wanha Raitti ry:n sivuihin!

Rauhallinen elämänmeno

Hauho asuinpaikkana on monen muun pienemmän paikan tavoin leppoisan rauhallinen ympäristö; ihmisiä ei ole vieressä ruuhkaksi asti, omakotitaloissa on tilavat tontit ja melusaaste on mukavan vähäistä. Hauho voisikin asuinalueena sopia erityisen hyvin esimerkiksi lapsiperheille ja eläkeläisille, jos arvostaa turvallista ja rauhallista asuinympäristöä.

Erityisesti syksyllä ja talvisin Hauho tuntuu hiljaiselta – iltaisin kirkonkylällä kävellessä vastaan tulee enimmäkseen paikallisia liikkumassa koiriensa kanssa. Toisaalta moni hauholainen on iäkkäämpi ja he ovat usein aktiivisempia päiväsaikaan – sen näkee hyvin mm. Hauhon ainoassa ruokakaupassa S-marketissa, minkä yhteydessä olevassa suositussa Kesti-Paakarin kahvilassa moni eläkeläinen viettää laatuaikaa ystäviensä kanssa.

Mahdollinen Hauhon terveysaseman lakkautus toisaalta on mielestäni negatiivinen vaikutuksiltaan; moni alueen asukkaista on jo iäkkäämpi ja esimerkiksi kiireetöntä palvelua suunnitellaan saatavaksi Tuuloksesta 17 kilometrin päästä. Lisäksi akuuteissa tapauksissa hoitoa olisi haettava Hämeenlinnasta yli 30 kilometrin päästä!

Puolestaan nuoria ajatellen Hauho saattaa tuntua hieman vaisulta paikalta; erilaisia harrastusmahdollisuuksia löytyy liikunnan puolesta runsaasti, mutta viihteen ja kulttuurin suhteen on hiljaisempaa. Hauholta ei löydy esimerkiksi elokuvateatteria tai keikkapaikkoja, joten niistä kiinnostuneet suuntaavat yleensä Hämeenlinnan keskustaan reilun 30 kilometrin päähän.

Kesäisin Hauho on puolestaan merkittävänä mökkiseutuna huomattavasti vilkkaampi paikka – silloin käytännössä paikkakunnan asukasluku kaksinkertaistuu ja Hauholla järjestetään runsain mitoin tapahtumia Hauhon musiikkijuhlista jokamiestriatloniin.

Monipuoliset liikuntamahdollisuudet

Iso osa Hauhon viehätyksestä tulee sen tarjoamista liikuntamahdollisuuksista – voit harrastaa mm. hiihtämistä, melomista, jalkapalloa, suunnistusta ja kuntosalilla treenaamista. Monia näitä liikuntamuotoja voit harrastaa omatoimisesti, mutta myös Hauhon Sisu järjestää ohjattua toimintaa monella alueella.

Hiihto. Aivan Hauhon urheilukentän kohdalta lähtee hiihtoladut harjun maisemiin – tarjolla on valaistut 1,5 km:n ja 3 km:n ladut ja lisäksi löytyy 5 km:n pidempi latureitti. Lisäksi 5 kilometrin ladulta voi lähteä pidemmällä hiihtolenkille Eteläisten suuntaan.

Melonta. Hauholla on lukuisia järviä ja jokia ja näin ollen kaikenlainen vedessä liikkuminen liikkuminen onnistuu erinomaisesti. Esimerkiksi melonnan harrastajille tarjolla on noin 30 kilometrin mittainen. Hauhon melontareitti, mikä lähtee Tuuloksen Suolijärvestä ja minkä voit päättää esimerkiksi Hauhon kirkonkylälle. Myös suppailu onnistuu mahtavasti esimerkiksi Hauhon venelaiturilta aloittaen!

Suunnistus. Hauhon Sisuun kautta voit harrastaa mallikkaasti suunnistusta; tarjolla on mm. lapsille suunnistuskoulu, kuntorasteja ja treenejä ja kilpailuja. Alueen monipuolinen ympäristö harjuineen antaa oivat edellytykset nauttia ja kehittyä suunnistuksen parissa.

Kuntosali. Hauholla on myös useampia kuntosaleja, joissa voit kehittää lihasvoimiasi. Hauhon yhtenäiskoululla on erityisesti painopakkalaitteita ja myös kuntopyörä ja soutulaitelaite löytyvät. Tällä salilla treenaavat myös Hauhon Sisun painonnostajat, joten jos haluat tämä harrastus kiinnostaa, samanhenkistä treeniseuraa on tarjolla. Lisäksi kauempana kirkonkylästä sijaitsee Uiskola Gym – siellä on kuntosalin lisäksi saatavilla myös personal trainer-, terapia-, fysioterapia- ja hierontapalveluita.

Hauho asuinpaikkana yhteenvetona

Itse täytyy sanoa omiin kokemuksiini perustuen, että Hauho asuinpaikkana antaa mahdollisuuden elää hyvää elämää – idyllinen perinteinen kirkonkylän kokonaisuus, leppoisa elämäntyyli ja runsas harrastusvalikoima antavat oivan pohjan merkitykselliselle elämälle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top