Kaaosteoria

Sijoittaminen taantumassa - käteistä ja osakepoimintaa

Sijoittaminen taantumassa voi antaa sinulle harvinaisia mahdollisuuksia netota esimerkiksi alihinnoitelluilla sijoituskohteita – taantuma ei siis automaattisesti tarkoita huonoja aikoja sijoittajalle.  Sijoittaminen taantumassa ei sovi kuitenkaan kaikissa tapauksissa, joten on hyvä oppia myös, milloin ei kannata sijoittaa kehnoissa taloudellisissa suhdanteissa.

Tästä kirjoituksesta saat aluksi tärkeää infoa, milloin ei ehkä ole se viisain veto panostaa sijoituksiin. Seuraavaksi saat tutustua tärkeimpiin taantuman selättäjiin; on aika syventyä mm. käteiseen, defensiivisiin osakkeisiin ja vahvan taseen omaaviin sijoituksiin!

Milloin ei kannata sijoittaa?

Sijoittaminen ei todellakaan kannata aivan jokaisessa elämäntilanteessa taantuman aikana – jos sinulta uupuu säästöjä edes vararahastoa varten tai et kestä sijoitusten arvon alenemista, on viisasta välttää sijoittamista tälläisissä tilanteissa.

Ei riittävästi säästöjä. Taantumien aikana on yleensä suurempi riski kohdata esimerkiksi työttömyyttä tai lomautuksia, jolloin sinulle voi tulla todellista tarvetta säästöillesi. Tätä varten onkin ennen sijoittamisen aloittamista viisaampaa säästää jonkinlainen hätärahasto auttamaan sinua erilaisissa mahdollisissa kohdallesi osuvissa ikävissä tapahtumissa. Keskimäärin noin 3-6 kuukauden menojesi suuruinen hätärahasto on jo kohtuullisen riittävä, sillä voit jo välttyä velkaantumasta vaikean paikan tullen. Kun olet saanut hätärahastosi kasaan, voit alkaa sitten vapautuneemmin sijoittaa varojasi, kun sinun ei tarvitse pelätä niiden realisointia pahan päivän tullen.

Et kestä arvon alenemista. Taantuman aikana sijoitusten arvot saattavat herkästi menettää arvoaan – jos et pysty kestämään sijoitusten arvon romahtamista jopa vuosikausien ajaksi, ei sijoittaminen taantumassa ole ehkä se viisain valinta kohdallasi. Esimerkiksi jos tavoitteenasi on ostaa vuoden päästä asunto, suhteellisen varmat ja silti tuottoa antavat sijoitusmahdollisuudet ovat vähissä.  Jos et halua ottaa muutenkaan riskiä sijoittamisessasi, taantuman aikana vaihtoehtoinasi ovat käytännössä enimmäkseen korkosijoitukset, joista saatava tuotto ei ole kovinkaan korkeaa.

Investunt verkkokauppa
Investunt verkkokauppa - sijoittajille vaatteita, asusteita ja taidetta!

Käteinen on kovaa valuuttaa

Taantuman aikana käteisellä voit saada aikaan ihmeitä – tarjolla on runsaasti edullisia tai jopa ällistyttävän halpoja sijoituskohteita mm. osakkeiden, kiinteistöjen, kryptovaluuttojen tai taiteen kohdalla. Erityisen tärkeää on varautua jo etukäteen taantumaan, jotta sinulla on riittävästi kassassasi varoja tehdä hyviä ostoksia ja säilyttää käteistä useissa valuutoissa.

Varaudu etukäteen taantumaan. Tunnettu tosiasia on, että taantuma harvoin tulee täysin yllätyksenä; esimerkiksi osakemarkkinat ennakoivat kursseillaan tulevaa taloudellista tilannetta keskimäärin noin puoli vuotta etuajassa. Viimeistään tässä kohtaa on hyvä pohtia omien kassavarojen kasvattamista tulevien aikojen sijoittamista ajatellen – voit esimerkiksi myydä osakesalkustasi  ne sijoituskohteet, mitkä herkimmin reagoivat mahdolliseen taantumaan (esim. terästeollisuus, rakennusala). Lisäksi kassavarojen kasvattaminen säästämällä menoista ja hankkimalla lisätuloja on hyvää ennakointia taantuman varalta.

Säilytä käteistä useissa valuutoissa. Kaikki valuutat eivät ole samanarvoisia keskenään – tämä fakta on tullut viime aikoina piinallisen selväksi euron arvon madellessa Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Käytännössä euroalueen viennille tämä euron matala kurssi on eduksi esimerkiksi Yhdysvaltoihin tapahtuvassa viennisså, mutta toisaalta euroalueen yritysten ja kotitalousten hankkimat tuontituotteet ovat kallistuneet selvästi kuluneen vuoden aikana. 

Onkin hyvä pohtia kunnolla, millainen näkymä Yhdysvalloilla ja Euroopalla on seuraavina vuosina; Yhdysvalloilla on selkeästi dynaamisempi talous suotuisammalla väestörakenteellaan ja yrittämistä suosivalla politiikalla verrattuna Euroopan hitaaseen tuottavuuden nousuun, epäsuotuisaan väestörakenteeseen ja Venäjän aiheuttamiin ongelmiin. Valuuttojen arvojen kehitys peilautuu kohtuullisen suoraan yleisistä talousnäkymistä, joten tässä kohtaa näyttää tulevien vuosien trendi olevan Yhdysvaltojen dollarin vahvistuminen entisestään euroa vastaan. 

Tästä syystä sinunkin on vakavasti pohdittava, kannattaisiko hankkia ainakin jonkin verran erilaisia vahvasti kehittyviä valuuttoja varmuuden vuoksi. Esimerkiksi jos hankit Yhdysvaltojen dollareita haltuusi ja niiden arvo kohoaa euroon verrattuna 10 – 20 % vuodessa, saat ostettua samalla rahalla huomattavasti eurohintaisia sijoituksia itsellesi ja voit säästää myös myös huomattavasti menoissasi esimerkiksi polttoaineiden kohdalla.

Defensiiviset yritykset
Sijoittaminen taantumassa onnistuu mm. defensiivisiin energia-alan yrityksiin panostamalla

Defensiiviset osakkeet

Sijoittaminen taantumassa merkitsee yleisesti ottaen pientä pohdintaa osakkeiden valinnassa – suhteellisenmallikkaasti kehnoissa taloudellisissa tilanteissa menestyvät ns. defensiiviset osakkeet. Näihin huonojen aikojen laatusijoituksia voit napata mm. terveydenhuollon, energian ja vähittäiskaupan aloilta.

Terveydenhuolto. Taantumankin aikana kuluttajat yleensä panostavat omaan terveyteensä, näin ollen tämän toimialan yritykset tuottavat kohtuullisen hyvin myös heikoimmissa taloudellisissa suhdanteissa. Erityisesti suosittelen sinua etsimään sellaisia terveydenhuoltoalan toimijoita, joilla on johtava asema omissa segmenteissä ja laajan kattava tuotevalikoima antamaan tasaista tulovirtaa osinkojen muodossa. 

Terveysalan osakkeista mielenkiintoisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi suuri sairausvakuutuksia ja monipuolista hoitoa tarjoava UnitedHealth Group, laajan lääketuotteiden ja biofarmaseuttisten ratkaisujen Pfizer ja kotimainen kasvava laatuyhtiö Orion.

Energia. Myös energia-alan yritykset ovat kelpo vaihtoehtoja taantuman aikana sijoittajalle – energia on välttämättömyyshyödyke, joten sen kulutus pysyy tasaisen korkealla tasolla myös huonompina aikoina. Kannattaa  miettiä energia-alan osakkeiden valinnassa pitkän ajan näkymiä; erilaiset uusiutuvan energian toimijat saavat suurta etua esimerkiksi valtioiden ja yhteisöjen tarjoamista tukipaketeista ja toisaalta Venäjän hyökkäys Ukrainaan nopeuttaa siirtymistä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin vaihtoehtoihin dramaattisella nopeudella.

Kiinnostava energia-alan osake on esimerkiksi yhdysvaltalainen puhtaan energian tuottaja NextEra Energy, mikä on keskittynyt erityisesti tuuli- ja aurinkovoiman tuotantoon Yhdysvalloissa. Useimpiin kilpailijoihinsa verrattuna on erittäin kannattava ja jakaa myös vuosittain kasvavaa osinkoa! Toinen tutustumisen arvoinen tärppi energia-alalta on First Solar, mikä nimensä mukaisesti on keskittynyt aurinkovoimaan. Tämä Yhdysvaltojen suurin aurinkopaneelien valmistaja on hyvin kannattava ja sillä on myös muhkeat noin 1,9 miljardin dollarin kassavarat esimerkiksi tuotekehityksen tai yritysostojen tukemiseksi.

Vähittäiskauppa. Huonompinakin taloudellisina aikoina kuluttajat tarvitsevat ruokaa ja muita perustarpeita kotiinsa – tästä syystä myös erilaiset ruokakaupat ja edullisen luokan myymälät menestyvät mukavasti taantumankin tullessa kohdalle. Erityisesti Suomen keskittyneellä ruokakauppasektorilla yritykset pystyvät nostamaan tuotteidensa hintoja helpohkosti korkean inflaationkin aikana. Suomessa erinomaisia pitkän ajan tuottavia osakkeita ovat Kesko, Tokmanni ja Puuilo, maailmalla puolestaan kannattavia vaihtoehtoja ovat erityisesti yhdysvaltalainen alennustavarayhtiö Target ja rakentamiseen ja sisustamiseen erikoistunut Home Depot.

Vahvataseiset yritykset

Sijoittaminen taantumassa onnistuu usein mallikkaasti valitsemalla vahvan taseen omaavia kohteita – tälläiset yritykset kestävät paremmin laskevan kysynnänkin aikoina ja toisaalta ne eivät tarvitse niin paljoa kallista lainarahaa esimerkiksi erilaisiin investointeihin tai yritysostoihin. Tärkeä tunnusluku vahvan taseen etsimisessä on erityisesti current ratio, mikä kertóo nykyisten pääomien ja velkojen välisestä suhteesta – hyvä luku on mieluiten korkeampi kuin 1. Myös yrityksen luottoluokitus kannattaa ehdottomasti tarkistaa – hyvän luokituksen yritys saa lainaa edullisimmilla ehdoilla tarpeisiinsa ja on vakaammassa asemassa heikompien luottoluokitusten kilpailijoihin verrattuna.

Vahvataseisia ja kannattavia osakkeita maailmalla ovat esimerkiksi lääketeollisuusfirma Vertex Pharmaceuticals, teräsvaijereihin erikoistunut Insteel Industries ja sähköisen kaupankäynnin mahdollistaja Channeladvisor. 

Tutustu videooni aiheesta!

Sijoittaminen taantumassa yhteenvetona

Kaiken kaikkiaan sijoittaminen taantumassa antaa erinomaisia mahdollisuuksia selvitä ja jopa kukoistaa taloudellisesti tarkkaan mietityillä valinnoilla. Sijoittaminen ei tosiaan kuitenkaan aina ole se ensimmäinen tehtävä asia, vaan aluksi on tärkeää säästää hieman varoja pahan päivän varalle. Käteiseen ja defensiivisiin tai vahvataseisiin yrityksiin panostamalla voit seilata myrskyn tullenkin hieman rennommalla tunnelmalla – ei sijoittamisesta kannata tehdä turhaan haudanvakavaa suorittamista!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top