Kaaosteoria

E-kirja ideoita - löydä oma tiesi luoda uutta
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Miten löytää idea e-kirjalle? Tähän yksinkertaiseen kysymykseen löytyy eittämättä tuhansia erilaisia vastauksia, joista tässä kirjoituksessani esittelen sinulle reilulla kauhalla ammennettuna ideoita. Kaikki ideat eivät taatusti sovi kaikille kirjailijoille, mutta lukuisat ideat silti toimivat erittäin mallikkaasti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Oletko valmis ideoiden ihmeelliseen tulvaan – tässä niitä sitten vyöryy tajuntaasi!

Miten ...

Erittäin toimiva idea e-kirjalle on luoda teos, millä kerrot kuinka tietty asia saavutetaan – ihmiset usein haluavat muutosta elämäänsä. Tarjoamalla selkeän tavan kirjallisessa muodossa tavoittaa jokin asia autat yleisöäsi ja samalla nostat omaa mainettasi asiantuntijana. Eräs maineikkaimmista tällä tyylillä kirjoitetuista opuksista ja self-helpkirjallisuuden esiteoksena tunnetty on Dale Carnegien How to Win Friends and Influence People.

Blogisi postaukset

Oiva keino hyödyntää jo olemassaolevaa luomaasi sisältöä on tehdä e-kirjasi blogipostaustesi pohjalta. Lukijan kannalta on usein parasta, että kirja keskittyy tiettyyn aihealueeseen, joten jos blogissasi viestit lukuisista eri aiheista, pieni tiivistäminen yhteen sopivaan rajattuun aiheeseen antaa sinulle parhaat tulokset. Omien blogipostausten laittamisella  e-kirjaan säästät toisaalta runsaasti aikaa ja annat yleisöllesi mahdollisuuden lukea sisältösi hyvin kootussa paketissa. Lisäksi ehdottomasti kannattaa laittaa lisämateriaalia mukaan paremman arvon luomiseksi lukijoillesi!

Parhaat...

Nokkela väylä keksiä idea e-kirjalle on tarjota yleisöllesi parhaita vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin – esimerkiksi voit esitellä parhaita kasvisruokia, sijoituskirjoja, kryptovaluuttoja tai kauhuelokuvia, vain luovuus on kattonasi! Erittäin tärkeää on kuitenkin pohtia, kuinka suurta on kysyntä aiheellesi; siihen tarkoitukseen esimerkiksi ilmainen Google Trends antaa hyvää osviittaa. Löytämällä parhaat vaihtoehdot yleisöllesi luot selkeää arvoa lukijoillesi, joten oikean aiheen valitsemalla e-kirjasi saattaa saavuttaa merkittävääkin suosiota.

Haastattelujen kirja

Seuraava idea e-kirjalle on puolestaan laittaa samaan teokseen kokoelma haastatteluja tunnetuilta alansa asiantuntijoilta – ihmiset luottavat usein enemmän jo menestyneiden ja virheitäkin tehneiden arvostettujen tekijöiden sanomaan. Esimerkiksi kuuluisa kirjailija ja valmentajaguru Tony Robbins haastatteli lukuisia tunnettuja sijoittajia kirjaansa Raha omien kirjoitusten pohjana ja lisänä. E-kirjan tekeminen haastattelujen pohjalta vaatii sinulta hieman sosiaalisuutta, hyvää organisointikykyä ja aikaa, mutta toisaalta voit antaa yleisöllesi todella monipuolisen kattauksen todelliselta tekijöiltä haluamastasi aiheesta.

Kuuman aiheen viestinviejä

Aina on olemassa trendikkäitä aiheita, joiden suosio on todella massiivista juuri kyseisellä hetkellä. Jos haluat ottaa oman palasi tästä kuumasta aiheesta, kannattaa toimia pikaisella aikataululla – muitakin kirjailijoita tulee saman saaliin kimppuun ja toisaalta kyseinen trendi ei välttämättä jatku pitkään. Mielestäni eräs parhaita sivustoja nousevien trendien havaitsemiseen on BuzzSumo, missä on mahdollista esimerkiksi tutkia suosittuja sisältöjä, löytää uusia ideoita tai alojen parhaita vaikuttajia.

Ideoita e-kirjalle
Idea e-kirjalle voi löytyä esimerkiksi tarinoiden avulla, auttamalla aloittelijoita tai vertailemalla

Kerro tarinoita

Tarinoita on kerrottu jo vuosituhansia leirinuotioilla, vankiloissa, taukotiloissa ja huoltoasemien kokoontumisissa – ne jäävät helposti mieleen, niillä voi vaikuttaa syvästi ja ne lisäävät ymmärrystä tästä jatkuvasti muuttuvasta maailmastamme. Siispä voit kertomalla e-kirjassasi yleisölle mieleenjääviä ja vaikuttavia tarinoita saavuttaa oivia tuloksia omalla kirjallisella taipaleellasi. 

Aloittelijalle oppia

Kaikki meistä ovat täydellisiä aloittelijoita useimmissa asioissa; löytyy siis suurta kysyntää yksinkertaisesti tehdyille, mutta silti riittävän tietopohjan tarjoaville aloittelijoiden oppaille. Henkilökohtaisesti suosisin tälläisessä e-kirjassa selkeitä yksinkertaisia rakenteita, lukijan saamista mukaan oppimiseen tehokkaiden tehtävien kautta ja kuvien ja videoiden  luovaa hyödyntämistä opiskelun tueksi.

Testaa ja paljasta tulokset

Tämä idea e-kirjalle vaatii sinulla aitoa heittäytymistä ja todellista uppoutumisesta aiheeseen: testaa jokin asia mieluiten käytännön kokemusten kautta ja kokeilun jälkeen kerro millaisia vaikutuksia tällä testillä oli kaikkiaan. Esimerkiksi uuden ruokavalion kokeilu vuoden ajan, oman uniikin sijoitusstrategian testaaminen tai kaikkiin Suomen sushiravintoloihin tutustuminen ovat potentiaalisia vaihtoehtoja tähän ideaan perustuville e-kirjoille.

Motivaation nostatusta

Motivaation nostatus tarkoittaa käytännössä sellaista ideaa, että iskevän vetovoimaisella tyylillä kannustat lukijoitasi tekemään asioita itse juuri nyt – annat heille itseluottamusta ja voimia muuttaa elämäänsä juuri haluamansa oloiseksi. Tällä kirjoitustyylillä on usein parasta pitää kirjan kappaleet sopivan lyhyinä ja suoraan aktiivisuuteen kannustavina, jotta lukijasi kehittyisi eteenpäin sulatellessaan teoksesi viisauksia.

Vertailun voimin

Viimeinen ideani e-kirjallesi koskee hedelmällistä vertailua kahden tai useamman mielekkään vaihtoehdon välillä. Valinnanvaraa on tässä kategoriassa aivan valtavasti – voit esimerkiksi laittaa armottoman tarkkailusi alle antiikin filosofeja, erilaisia talousjärjestelmiä, autoilun käyttövoimia tai netin striimauspalveluita. Laadukkaassa vertailukirjassa on yleensä sopivan erilaisia ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja ja toisaalta fokuksen kannattaa olla kohtuullisen rajattu – yhteen opukseen ei välttämättä ole viisasta laittaa koko maailmankaikkeuden tietoa kyseisestä aiheesta.

Idea e-kirjalle hautumassa

Elämme ideoiden maailmassa – usein moni ihminen saa saman idean samaan aikaan, mutta yleensä vain harvat ja valitut tarttuvat ideaan kaksin käsin ja muokkaavat siitä jotain todellista ja kestävää. Toivottavasti sait tästä kirjoituksestani käyttökelpoisia ideoita ja muutat ne loistavaksi e-kirjaksi juuri omalla tyylilläsi kirjoitettuna!

Samalla ideoiden tiellä itsekin tallustelen – ensi vuonna olisi tarkoitus julkaista ensimmäinen oma e-kirja. Kerron myöhemmin blogissani ja tubekanavallani tästä kirjoittamisen prosessista käytännän esimerkkien ja tuntemusten kautta. Mikä idea toimii sinulle parhaiten oman teoksesi kannalta ja mistä aiheesta haluaisit minun kirjoittavan – laita kommenttia alle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös