Kaaosteoria

Viisi yleistä väärinkäsitystä fir
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Monelle firettäminen ei ole ilmiönä kovin tuttu, joten  väärinkäsitys firetyksestä voi syntyä helposti. Juuri siitä syystä ajattelin valaista sinulle firetyksen ydinasioita, jotta pääsisit paremmin jyvälle aidosta asiasta – tieto lisää tällä kertaa tuskan sijasta ymmärrystä ja viisautta muuttaa asioita.

Tarvitset omaisuuksia vapautuaksesi

Erittäin yleinen väärinkäsitys firetyksestä on se, että taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen vaatisi valtavan summan säästöön. Todellisuudessa firetys onnistuu yllättävän pienellä tavoitesummalla, varsinkin jos kuukausimenosi pysyvät kohtuullisissa mitoissa. 

Ulkomailla asuminen? Eräs selkeä keino nopeuttaa firettämistäsi on muuttaa asumaan johonkin edullisemman kustannustason maahan. Matalien elinkustannusten tarvitset huomattavasti pienemmän summan säästöön tullaksesi taloudellisesti riippumattomaksi ja toisaalta nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet mahdollistavat monipuolisen työskentelyn melkein missä vain. Esimerkiksi tämän International Livingin artikkelin mukaan kaksi henkilöä pärjäisi vallan mallikkaasti 900 – 1500 dollarin kuukausikuluilla Hanoissa tai Ho Chi Minh Cityssä! 

Firetys on elämän extremelaji

Usein firettämistä pidetään jotenkin äärimmäisenä tapana elää – säästetään kaikesta mahdollisesta kahvipaketeista ämpäreihin, istuskellaan kylmässä asunnossa sähköä säästäen ja tehdään työtä työn perään. Todellisuudessa useimmat firettäjät elävät erittäinkin tasapainoista elämää; tietynlainen säästeliäisyys kuuluu toki asiaan, mutta työnteon ja vapaa-ajan suhdetta yritetään pitää kohtuullisena ja valittuihin itselle tärkeisiin asioihin panostamme mielellämme myös rahallisesti.

Tavallista sijoittamista. Myös sijoittamisen voi tehdä firetyksessä yksinkertaisesti – esimerkiksi kuukausisäästäminen edullisiin hajautettuihin ETF-rahastoihin tai passiivisiin rahastoihin antaa mahdollisuudet kerryttää varallisuutta pitkäjänteisellä otteella. Tärkeää on siis sijoittaa säästetyt varat kohtuullista tuottoa antaviin kohteisiin, jorra sijoitetut pääomasi saisivat kasvaa mahdollisimman nopeasti.

Lomailu tavoitteena

Usein vastaan tulee väärinkäsitys firetyksestä työnteon täydellisestä lopettamisesta taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen hetkellä – firettäjien kuvitellaan vetävän ikuisesti mojitoja kuumilla rannoilla lomailun merkeissä vailla mitään työhön viittaavaa. Käytännössä kuitenkin aivan valtaosa firettäjistä jatkaa ainakin jossain muodossa työntekoa; monet toimivat yrittäjinä, toisille riittää huomattavan sijoitusomaisuuden hallinnointi ja myös vapaaehtoistyö voi astua kuvioihin voimallisemmin oman talouden perustan ollessa kunnossa.

Tekevien ihmisten yhteisö. Useimmat taloudelliseen riippumattomuuten tähtäävät ihmiset asettavat itselleen erilaisia tavoitteita; tietyt niistä voivat liittyä tarkkoihin tavoitesummiin, toiset puolestaan esimerkiksi tiettyjen taitojen oppimiseen ja eräät tavoitteet saattavat vaikuttaa yhteiskunnallisten asioiden muuttamiseen. Näin ollen on äärimmäisen vaikea uskoa, että tavoitesumman saavutettua lopetettaisiin tavoitteiden asettelu ja vaikuttamasta omaan ja muun yhteiskunnan elämään jollain tavalla. Tekevät ja tavoitteelliset tyypit eivät vaan jaksa lomailla loputtomiin – se käy tylsäksi erittäin pian!

Viisi väärinkäsitystä firetyksestä
Väärinkäsitys firetyksestä - niitä voi tulla esimerkiksi firetyksen vaativuudesta tai työnteosta luopumisesta

Lapset eivät sovi kuvioon

Nykyaikana monet nuoret aikuiset eivät välttämättä enää halua perhettä lapsineen – eräät esitetyistä syistä ovat asumisen kalleus kasvukeskuksissa ja epäsäännölliset työsuhteet. Jos lasten saamisen ei katsota olevan kevyesti mahdollista tavallisissa elämäntilanteissa, miten se voisi mitenkään onnistua vaativammassa firettämisessä, missä kuitenkin tulisi säästää ja sijoittaa vielä reilusti enemmän?

Valinnat mahdollistaa jälkikasvun. Firetys on luonnollisesti hitaampaa lasten ilmaantuessa yhtälöön, mutta selkeitä valintoja tehden se on silti mahdollista. Esimerkiksi asumisen ja liikenteen kuluja on mietittävä erittäin harkiten – asunnon sijainnista ja koosta on usein viisas tinkiä hieman ja julkisia käyttämällä säästöä tulee yleensä eniten. Lisäksi lasten harrastukset voivat olla iso kuluerä – jokaisella lapsella olisi tärkeää olla ainakin yksi oma harrastus, mihin olisi hyvä panostaa rahallisesti. Monilla lapsilla voi olla jopa 4 – 5 eri harrastusta – lapset eivät enää silloin ehdi elää välttämättä lapsen lailla, vaan harrastamisesta tulee helposti suorittamista. Kohtuus harrastamisessakin on lasten eru!

Firettämisen idea ei toimi

Viimeinen esittelemäni väärinkäsitys firetyksestä liittyy itse taloudellisen riippumattomuuden ideaan – firetys ei voi onnistua säästämisen vaikeudesta, epäsäännöllisistä työsuhteista tai elämän hätätilanteista johtuen. Suurimmalle osalle talouden riippumattomuuden tavoittelu olisi mahdotonta, koska elämme yhteydessä muihin ihmisiin kuluttamisen kautta, jolloin selkeästi pihistämällä kuluista suhteemme läheisiimme kärsisivät pahemman kerran.

Idea pelaa kuin Messi. Firetys on sanana uutta tuotantoa, mutta taloudelliseen riippumattomuuteen on tähdätty tiedostamatta tai tietoisesti jo vuosisatoja. Nykyään löytyy globaalisti ja Suomestakin runsaasti firetyksessä onnistuneita ihmisiä, jotka usein mielellään antavat vinkkejä aloittelijoille – taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen on siis mahdollista oppia ottamalla ja suunnittelemalla oma tiensä eteenpäin. 

Arvot tärkeitä. Useimmat firettäjät arvostavat vapautta ja mahdolllisuuksia vaikuttaa korkealle omissa valinnoissaan. Suurin osa tällä pitkällä vapauden vaelluksella olevista ihmisistä kehittää jatkuvasti taitojaan ja nauttii erilaisista elämyksistä läheisten ihmissuhteiden, mieliinpainuvien matkojen tai antoisan yrittämisen muodoissa.

Väärinkäsitykset pinoon laitettuna

Mitä ei ymmärretä tarpeeksi, sitä pelätään tai väheksytään. Näin on myös kyse firetyksen kohdalla – liian vähän omakohtaista kokemusta johtaa usein selkeisiin väärinkäsityksiin tästä laajasta aiheesta. Toivottavasti vähitellen vuosien kuluessa yleinen tietous firetyksestä kasvaa paremmaksi, jotta sen hieno vipuvoima saataisiin voimallisemmin käyttöön ihmisten elämän ja yhteiskunnan tilamme muuttamisessa kestävämpään ja elämyksellisempään suuntaan. 

Mitä mieltä olet – oletko näistä väärinkäsityksistä samaa mieltä kanssani vai löydätkö nokkelia vasta-argumentteja? Vai jäikö jokin massiivinen väärinkäsitys pois listalta, laita kommenttia alle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös