Dropshipping on ehkä se kaikista kevyin tapa aloittaa oma verkkokauppa – ei omaa varastointia tai tavaroiden toimitusta itse asiakkaille. Alalle pääsy on siis selkeästi helpompaa, joten kilpailua on taatusti luvassa ja katteet ovat tiukassa. Miten selviydyt verkkokauppasi hankalista alkuvaiheista? Tässä postauksessa saat monia vinkkejä kilpailussa menestymiseen – keskittyminen yhteen aihealueeseen, tuotteidesi tunteminen ja oikea hinnoittelu ovat esimerkkejä asioista, joista on sinulle apua!
1. Keskity yhteen aihealueeseen
Verkkokauppaa aloittaessa kannattaa aluksi keskittyä mielestäni vain yhteen sopivan rajattuun aihealueeseen eli nicheen. Tällä tavalla toimiessasi saat helpommin luotua verkkokaupallesi brändin ja tunnettavuutta.
Markkinointi on helpompaa. Kun viestit selkeästi rajatulle kohdeyleisölle (esim. suunnistajat), sinun on huomattavasti helpompaa markkinoida selkeästi ja kohdeyleisöäsi vetoavasti. Esimerkiksi somessa pystyt tuottamaan kevyemmin juuri omalle asiakaskunnallesi räätälöityä materiaalia, kun tiedät suunnilleen millainen viestintä tehoaa parhaiten. Lisäksi maksullisella puolella Facebook Ads tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia mainostaa verkkokauppaasi juuri haluamasi rajatulle kohdeyleisölle!
Aihealueen valitseminen. Sopivan nichen valitsemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, oleellista kuitenkin joka tapauksessa on se että olet aidosti kiinnostunut aihealueesta. Hyvän brändin luominen on paljon helpompaa, jos sinulta löytyy paloa kirjoittaa aihepiiristä luovasti ja pitkäjänteisesti. Yleensä hyvä niche on sellainen, jolla on todellista kysyntää pitkällä välillä – Google Trends tai Amazon voivat auttaa huomaamaan aihealueen kannattavuuden. Etsi myös kilpailevia verkkokauppoja – jos sellaisia löytyy aihealueeltasi, se on yleensä aina hyvä merkki kysynnästä!
2. Aloita rajatulla valikoimalla
Dropshipping toimii varsinkin alussa parhaiten suhteellisen rajatulla valikoimalla – tuotevalikoiman on oltava sen kokoinen, että selviät sen hallinnasta kohtuullisella ajankäytöllä. Monet dropshippaajat tekevät kauppaa sivutyönään, joten se ei saa viedä kaikkea aikaa siinä vaiheessa.
Sopiva tuotemäärä alussa noin 10 -30 tuotetta. Tällä määrällä voit jo tarjota asiakkaillesi jo hieman valinnanvaraa ilman että valikoiman hallinta käy vielä haastavaksi. Tarjoamasi tuotteet kannattaa valita niin, että ne täydentävät toisiaan ja niitä on helppo siten tarjota toisen tuotteen yhteydessä.
Tuotteiden kuvaukset ja kuvat vaativat runsaasti työtä. Käytännössä jokaisen tuotteen kohdalla tuotteen kuvaus on tehtävä itse saadaksesi kunnolla myyntiä aikaan. Lisäksi kuvien on oltava luonnollisesti mahdollisimman edustavia, joten juuri tästä syystä tuotevalikoiman on oltava vielä suppeahko. Liiketoimintasi kasvaessa voit sitten jo ulkoistaa helpommin haluamiasi kokonaisuuksia esimerkiksi osaaville copywritereille ja muille sisällöntuottajille.
3. Tunne tuotteesi
Tuntemalla tuotteesi hyvin dropshipping luonnistuu mallikkaasti. Esimerkiksi markkinointi on helpompaa, jos tiedät myymiesi tuotteiden ominaisuudet ja vahvuudet läpikotaisin; tuotekuvausten, blogipostausten ja somepäivitysten teko sujuu kuin tanssi, jos todella tiedät tuotteistasi kaiken oleellisen.
Tilaa koe-eriä. Tilaamalla koe-erän tuotteita tavarantoimittajaltasi kustannuksia tulee toki hieman, mutta todellakin ne ovat sen arvoisia! Saat erityisesti kallisarvoista tietoa tuotteiden laadusta ja ominaisuuksista, tavarantoimittajan toimintakyvystä (pitääkö lupauksensa?) ja toimitusajoista.
Palautuksia tulee vähemmän. Tietämällä tuotteet kokeilemalla laadukkaiksi, voit hyvillä mielin myydä niitä asiakkaillesi. Palautuksia tulee selkeästi heikkolaatuisempia tuotteita vähemmän – selvää voittoa sinulle!
Asiakaspalvelu parempaa. Tuntemalla syvällisesti tuotteesi pystyt tarjoamaan asiakkaillesi laadukkaampaa asiakaspalvelua ja kiperiinkin kysymyksiin voit antaa vastauksia tietämällä tuotteen ominaisuudet huolella. Korkeatasoinen asiakaspalvelu puolestaan yleensä lisää myyntiä ja kohentaa brändisi kuvaa!
4. Hallitse SEO
SEO eli hakukoneoptimointi on erittäin oleellisessa osassa verkkokauppasi menestymisen suhteen – sillä pystyt vaikuttamaan kuinka korkealla sivustosi on hakutuloksissa. Verkkokaupan liikenteestä tulee yleensä todella suuri osa tästä ilmaisesta hakukoneiden kautta tulevasta kävijävirrasta, joten se on hyvä hallita vähintään kohtuullisesti.
Sisäinen optimointi. Tähän osa-alueeseen kuuluvat esimerkiksi sisällön optimointi eli verkkosivun sisällön tuottaminen hakukoneita ajatellen ja kuvien nimeäminen mallikkaasti aiheen mukaan.
Ulkoinen optimointi. Tähän hakukoneoptimoinnin puoleen sisältyy esimerkiksi ulkoisten linkkien saaminen muilta sivustoilta omaan verkkokauppaasi. Lisäksi verkkosivustosi auktoriteetin kehittäminen auttaa vähitellen nostamaan osakkeitasi kovassa kilpailussa.
Tutustu syvällisemmin hakukoneoptimointiin tässä erinomaisessa Matterin Hakukoneoptimointi (SEO) – 10 vinkin muistilista – kirjoituksessa. Siinä saat apua esimerkiksi hyvien avainsanojen löytämiseen ja linkitykseen tekoon – suosittelen kirjoitusta syvästi varsinkin aloittelijoille.
5. Hinnoittele oikein
Älä myy liian halvalla. Tuotteet kannattaa hinnoitella siten, että itsellesi jää riittävästi katetta kaikkien mahdollisten kulujen jälkeen. Armottoman hintakilpailun pyörteissä et todennäköisesti pitkään pysyisi mukana pelissä, joten suosittelen ehdottomasti miettimään hinnoittelua järkevästi pitkän ajan strategiaa ajatellen.
Tarjoa arvoa ja laatua. Voit myydä tuotteitasi korkeammalla hinnalla, jos annat yleisöllesi selkeää arvoa ja laatua. Esimerkiksi viestimällä kirkkaasti ja hauskasti tuotekuvauksissa, tekemällä omaperäisiä esittelyvideoita ja loistamalla asiakaspalvelussa luot arvoa asiakkaillesi. Myös verkkokaupan käyttäjäkokemuksesta kannattaa tehdä laadukas, helppokäyttöinen ja muista erottuva – tuotteet on oltava selkeästi esillä, ostotapahtuman on sujuttava kätevästi ja toimitus- ja palautusehdot tulee olla yksinkertaisen kattavasti sivuillasi.
Hinnoittelu vaikuttaa brändiisi. Myymällä tuotteitasi selkeästi kilpailijoitasi edullisemmin asemoisit oman verkkokauppasi halpakategoriaan, jolloin brändiisi suhtauduttaisiin yleisesti melko halpana. Se on tuskin tavoitteenasi, joten hinnoittelemalla tuotteesi vähintään keskikastiin voit saavuttaa verkkokaupallesi reippaasti mielekkäämmän aseman kohdeyleisösi mielissä.
6. Vertaa kilpailijoitasi
Tutustu ainakin viiteen kilpailijaasi. Dropshipping onnistuu paremmin, jos vertailet hieman oman verkkokauppasi kanssa kilpailevia verrokkeja. Merkittäviä asioita huomioitavaksi ovat esimerkiksi hintataso, verkkokaupan tyyli, tuotteiden kuvaukset, asiakaspalvelun mittavuus ja toimitusten teko (ovatko ilmaisia?).
Liity kilpailijoiden sähköpostilistalle. Liittymällä huomaamattomasti (omalla yksityisellä sähköpostillasi) kilpailijoiden sähköpostilistalle voit saada arvokasta materiaalia ja inspiraatiota siitä, miten muut toimijat hoitavat suhteitaan yleisöönsä. Erityisesti kannattaa tarkkailla, mitä kilpailijat eivät tarjoa kohdeyleisölleen – erotu niistä luomalla sitten jotain omantyylistä erottuvaa sisältöä!
Somemarkkinointi? Nykyään sosiaalinen media on käytännössä välttämätön markkinointikanava verkkokaupan menestyksen suhteen. Seuraamalla kilpailijoiden somekanavia kykenet saamaan hyvän kokonaiskäsityksen, millaista materiaalia kilpailijasi tarjoavat yleisölleen kohentaakseen verkkokauppojensa myyntiä. Tarkkaile erityisesti sitä, mitkä julkaisut ovat eniten herättäneet kilpailijoiden yleisössä huomiota – mieti sitten voisitko käyttää hieman vastaavan tyylisiä julkaisuja omilla somekanavillasi?
Dropshipping - vinkit lopussa, tiesi alussa
Dropshipping on vieläkin Suomessa melko tuntematon tapa tehdä verkkokauppaa. Tämän artikkelin vinkit ovat nyt lopussa, mutta toivottavasti oma tiesi tälläisen verkkokaupan hallitsemiseen saa mukavaa boostia näiden neuvojen avulla. Matkalla menestykseen tulee sinulle taatusti erilaisia vastoinkäymisiä, mutta niistä ei kannata lannistua, vaan ottaa kerrasta opikseen. Toivon sinulle mielekkäitä tekoja ja hienoja visioita tulevaisuuteen dropshippingissa – millaisen verkkokaupan haluaisit perustaa?