Kaaosteoria

9 vinkkiä digimarkkinointiin pienyritykselle

Taitava digimarkkinointi antaa pienyritykselle huomattavia mahdollisuuksia – valtaosa kuluttajista löytää uudet yritykset nykyään netistä, joten siellä kannattaa todellakin esiintyä edukseen. Kasvattaaksesi liiketoimintaa ja nostaaksesi yrityksesi brändiä suuremman yleisön tietoisuuteen digimarkkinointi antaa kaikki avaimet isoon läpimurtoon.

Tästä artikkelista saat pienyrityksellesi erilaisia vinkkejä, joiden avulla voit markkinoida verkossa monipuolisella ja hajautetulla tavalla – tie menestykseen ei todellakaan kulje vain yhtä tiettyä täsmällistä polkua!

1. Omat kotisivut

Nykyaikana pienyrityksellä on ehdottoman kannattavaa olla omat kotisivut, on kyseessä sitten markkinointitoimisto, putkifirma tai vuokranantaja. Kotisivujen avulla voit vähitellen levittää yrityksesi sanomaa suuremmalle yleisölle ja saada uusia asiakkaita. Tällä mediakanavalla on se erinomainen puoli, että käytännössä pystyt muokkaamaan sen sisältöä ja tyyliä lähes rajattomasti luovuutesi, taitosi ja visioidesi puitteissa – päätät itse asioista omalla tavallasi!

Pienyrityksesi kotisivut voit perustaa esimerkiksi WordPressin perustalle – se on ilmainen ohjelmisto, mihin on saatavilla valtavasti käyttökelpoisia laajennuksia ja teemoja, joiden avulla kykenet tekemään sivustostasi juuri haluamasi kaltaisen. Lisäksi tarvitset vielä jonkin  hosting-palvelun ja domainin käyttöösi; sellaisia tarjoavat Suomessa esimerkiksi Domainhotelli, Zoner ja Hostingpalvelu.

2. Seuraa sivustoasi analytiikalla

Yrityksesi verkkosivuja on viisasta seurata analytiikan avulla – näin voit mm. huomata sivustosi kävijämäärien kehitystä, markkinointikampanjoidesi onnistumísta ja millaisesta sisällöstä kävijät pitävät eniten. Suosituin maksuton työkalu verkkosivuston seurantaan on Google Analytics ja muita mallikkaita Google Analyticsia enemmän yksityisyydensuojaa tarjoavia vaihtoehtoja ovat Matomo, TinyAnalytics ja Piwik Pro.

3. Panosta mobiiliystävällisyyteen

Valtaosa yrityksesi verkkosivuille tulevasta kävijävirrasta saapuu mobiililaitteiden kautta – siispä käyttäjäkokemuksen on oltava silloin miellyttävä ja toimiva. Tärkeitä asioita mobiiliystävällisyydessä ovat esimerkiksi sivuston nopeus, valikoiden ja painikkeiden toimivuus ja selkeä fontti pieneltä näytöltä lukemiseen.

Mobiiliystävällisyyttä kohennat esimerkiksi käyttämällä responsiivisia teemoja (skaalaavat automaattisesti sopivaan muotoon), optimoimalla kuvia. välttämällä popup-ikkunoita ja käyttämällä tarpeeksi suurta fonttia sopivan lukukokemuksen saamiseksi. Jos haluat kohentaa sivustosi mobiiliystävällisyyttä, kannattaa tutustua tähän Firstsiteguiden ansiokkaaseen artikkeliin aiheesta.

Mobiiliystävälliset sivut
Mobiiliystävälliset sivut parantavat kävijän käyttäjäkokemusta ja vaikuttavat positiivisesti näkyvyyteen Googlen hakutuloksissa

4. Käytä videoita

Pienyrityksen digimarkkinointi luonnistuu mallikkaasti myös käyttämällä videoita verkkosivullasi tai somekanavissasi. Tällä tavalla voit saavuttaa huomattavasti yleisöä, kasvattaa myyntiäsi ja toisaalta tehdä yrityksesi tuotteista tai palveluista helpommin ymmärrettäviä ja houkuttelevia.

Videoiden tuotanto ei ole niin vaikeaa, kuin sitä voisi kuvitella; jo nykyaikaisella älykännykällä pystyt kuvaamaan jo mallikkaasti videoita verkkosivullesi tai someen. Lisäksi on hyvä panostaa valaistukseen ja mikrofoniin, nämäkään eivät kustanna omaisuuksia. Jos videoiden tuotanto itse omalla porukalla ei kuitenkaan kiinnosta, pystyt ulkoistamaan videotuotannon esimerkiksi Videolle, Pegasusmedialle tai Rulla Medialle. Lisää tietoa videotuotannosta löydät tästä Pitkospuu Productionsin mahtavasta kirjoituksesta!

5. Sähköpostimarkkinointi

Pienyritykseksesi digimarkkinointi tarvitsee myös sähköpostin taikaa sanomasi saattamiseen oikeisiin kohteisiin. Laadukkaalla sähköpostimarkkinoinnilla pystyt viestimään säännöllisesti yleisöllesi tärkeistä aiheista omalla uniikilla tavallasi ja voit rajata sähköpostisi juuri haluamallesi kohderyhmälle. Tärkeää on ymmärtää, että kirjoitat sähköposteissasi oikeille ihmisille oikeista asioista – tarjoa siis kirjoituksessasi todellista arvoa ja vältä tympeää jatkuvaa mainostamista!

Käyttökelpoisia ohjelmistoja sähköpostimarkkinointiin ovat esimerkiksi  ConvertKit, MailChimp ja ActiveCampaign. Henkilökohtaisesti olen käyttänyt näistä vaihtoehdoista omassa sähköpostimarkkinoinnissani ConvertKittiä ja tähän mennessä olen ollut palveluun todella tyytyväinen! ConvertKit on alle 1000:lla tilaajaan asti ilmainen ja seuraavaksi korkeampi paketti maksaa tuhannella tilaajalla reilun 20 euroa kuussa, joten hinnoittelu on mielestäni erittäin kohtuullisella tasolla.

6. Somessa tavataan

Sosiaalinen media on vyörynyt voimalla myös pienyritysten toimintaan – se on eräs parhaista tavoista viestiä väkevästi omille kohderyhmälle ja levittää omaa brändiä suuremman yleisön tietoisuuteen. Somen kautta voit kommunikoida suoraan välittömällä tyylillä asiakkaidesi kanssa ja luoda aitoa yhteisöllisyyttä.

Missä asiakkaasi ovat? Pienyrityksesi hyödyntämät somealustat kannattaa valita usein sen mukaan, missä mahdolliset potentiaaliset asiakkaasi viettävät eniten aikaa. Esimerkiksi jos yrityksesi kohderyhmä on muodista kiinnostuneet alle 20-vuotiaat naiset, silloin parhaita somekanavia tähän tarkoitukseen ovat mm. TikTok ja Instagram. Jos puolestaan tavoittelet yrityselämän ammattilaisia, voi LinkedIn saada parhaita tuloksia aikaan.

Sosiaalinen media
Sosiaalista mediaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää yrityksesi markkinoinnissa - yleisösi on jo siellä!

7. Briljantti brändi

Yrityksesi brändillä viestit ulospäin, millaisia ovat arvonne ja mikä on missionne? Digitaalisessa markkinoinnissa voit ilmentää omaa brändiä esimerkiksi tarkkaan valituilla fonteilla, sanavalinnoilla ja värien käytöllä. Tärkeää on olla markkinoinnissa johdonmukainen; oman brändin ylläpidossa on oltava systemaattisen järjestelmällinen ote käyttämällä esimerkiksi brändin mukaisia värejä tai fontteja. Lisäksi myös brändiinne kuuluvien arvojen on välityttävä kirkkaasti kaikessa julki tulevassa sisällössä!

Yrityksesi brändin luominen ei ole välttämättä aivan yksinkertaista, mutta se on silti ensiarvoisen tärkeää pitkän ajan menestyksen kannalta. Hyvään alkuun brändisi kanssa pääset lukaisemalla tämän Digimarkkinoinnin artikkelin brändin rakentamisesta. 

8. Maksettu mainonta

Oman yritykseksi verkkosivujen ja somekanavien kautta voit vähitellen saada asiakkaita orgaanisesti, mutta nopeammin pystyt tavoittamaan kohderyhmääsi maksetun mainonnan avulla. Digitaalisessa ympäristössä tapahtuvan maksullisen mainonnan parhaita puolia ovat kustannustehokkuus ja tarkka kohdentaminen juuri haluamaasi yleisöön.

Facebook Ads. Suositun Facebook Adsin kautta pystyt mainostamaan Facebookissa ja Instagramissa todella suurellekin yleisölle ja hinnoittelultaan se on vielä melko edullinen. Voit kohdentaa mainoksesi terävästi esimerkiksi sukupuolen, sijainnin, kiinnostusten kohteiden tai iän mukaan. Kattava opas Facebook Adsin perusteisiin löytyy tästä Mailchimpin artikkelista.

Google Ads. Toinen mallikas vaihtoehto on Google Ads, minkä avulla mainostaminen onnistuu Googlen hakutulosten yhteydessä, YouTubessa videomainoksina tai Display-mainoksina bannereiden tai tekstimuodon muodossa verkkosivustoilla. Myös Google Adsilla pystyt kohdentamaan mainontaasi tarkasti ja mainontabudjetin käyttö on reilua; voit määrittää tarkan enimmäisbudjetin, muokata mainoksiasi joustavasti ja maksat vain klikatuista mainoksista! Opi lisää Google Adsista tästä One.comin kirjoituksesta.

9. Ulkoista

Pienyrityksessä työtä on usein niin paljon, että jotain oikeasti oleellistakin jää joskus paitsioon. Näin ollen jos haluat nopeuttaa liiketoimintasi kasvua, voi olla hyvä peliliike ulkoistaa ainakin osa yrityksesi digitaalista markkinointia ulkopuolelle. Esimerkiksi SEO eli hakukoneoptimointi on tärkeä osa yrityksen näkyvyyden kasvattamisen kannalta, mutta useimmissa pienyrityksissä ei ole kuitenkaan riittävää osaamista tällä saralla. Silloín voi olla todella viisasta antaa tämä osa-alue suosiolla toiselle yritykselle tehtäväksi.

Pienyrityksen digimarkkinointi kootusti

Yhteenvetona pienyrityksen digimarkkinointi koostuu todella useasta pienestä palasta, joilla pystyt kasvattamaan liiketoimintaasi voimakkaasti tarkkaan valituilla strategioilla ja  päivittäisellä jatkuvalla tekemisellä. Tälläinen markkinointi on jatkuvassa muutostilassa, joten pysy valppaana uusien tuulien vainuamisessa!

Millainen rooli digimarkkinoinnilla on yrityksellesi ja millaisia vinkkejä sinulla olisi tarjota aiheesta? Laita kommenttia alle ja valaise lukijoita!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top