Kaaosteoria

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa talouteemme?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa talouteemme lukuisilla tavoilla – sen seurauksena energian hinta nousee, sijoittamisessa tulee rajujakin liikkeitä ja erilaiset pakotteet haittaavat kaupankäyntiä. Lisäksi kriisi vaikuttaa selkeästi suomalaisten yritysten liiketoimintaan Venäjällä ja vähentää venäläisten matkailua Suomessa.

Energian hinta ja rajoitukset

Erittäin käsinkosketeltava vaikutus Ukrainan kriisillä näkyy autoa tankatessa; polttoaineen hinta on ollut jo pitkään noususuunnassa Venäjän toimien vuoksi ja hinnat todennäköisesti jatkavat kohoamistaan kriisin jatkuessa. Merkittävänä puolena öljyn hinnan noustessa päälle tulevat myös polttoaineverot, jolloin vaikutuksena polttoaineen hinta tuntuu vielä pahemmalta kansalaisten taloudessa. Lisäksi energian tuonti Venäjältä voi tyrehtyä osittain tai kokonaan, millä olisi dramaattisia vaikutuksia talouteemme.

Myös kaasun hinta ylämäessä. Jo noin vuoden verran kaasun hinta on kohonnut ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan nopeuttaa entisestään tätä kehitystä. Maakaasun osuus Suomen energiankulutuksesta on onneksi suhteellisen pieni, viime vuosina noin 5 % ja lämmitykseen sitä käytetään vain muutamassa tuhannessa kotitaloudessa. Huomattavana riskinä Nord Streamin kaasuputkihanke voidaan keskeyttää pakotteiden vuoksi, jolloin pahimmassa tapauksessa Venäjä voisi keskeyttää kaasun tuonnin myös Suomeen.

Sijoittamisessa rajuja liikkeitä

Ukrainan kriisi vaikuttaa myös sijoittamisessa – erityisesti tilanne näkyy Venäjällä ja Ukrainassa liiketoimintaa harjoittavissa yrityksissä. Lisäksi sodan aiheuttama lisääntyvä epävarmuus vaikuttaa negatiivisesti tuloksiin ja pörssikursseihin yleisemmin Euroopan alueella.

Venäjän vaikutus suomalaisiin pörssiyrityksiin. Huomattavia vaikutuksia Ukrainan kriisillä on parhaillaan suomalaisissa pörssifirmoissa esimerkiksi Finnairilla, Fortumilla ja Nokian Renkailla. Finnairilla mahdollinen Venäjän ilmatilan sulku tekisi suuren osan yrityksen Aasian lennoista kannattamattomiksi pidempien lentomatkojen vuoksi. Fortumilla puolestaan on runsaasti energiantuotannon laitoksia Venäjällä ja suurimmat riskit liittyvät valuuttakursseihin ja osuuteen Nord Stream 2:n kaasuputkihankkeessa. Nokian Renkailla on myös merkittävää tuotantoa Venäjällä ja mahdollisten tulevien pakotteiden vuoksi renkaita viedään muihin maihin varastoon ja tuotantoa kasvatetaan ennemmin muissa tuotantolaitoksissa.

 

Näin Venäjän hyökkäys vaikuttaa talouteemme

Inflaatio pysyy korkealla

Lisääntyvä epävarmuus nostaa energian hinnan lisäksi hintoja myös yleisemmälläkin tasolla – erityisesti nousua on ennakoitu ruoan ja metallien hintakehitykselle.

Ruoka. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa erityisesti viljatuotteiden hintatasoon – Worlds’ Top Exportersin artikkelin mukaan Venäjä on esimerkiksi maailman suurin vehnän viejä maailmassa ja myös Ukraina kuuluu viiden suurimman vientimaan joukkoon. Venäjän viljatuotteiden vienti saattaa tyrehtyä pakotteiden tulvaan ja Ukrainassa puolestaan sota tekee sadoista katastrofaalisen huonoja. Tarjonnan vähentyessä mahdollisesti näin huomattavasti hintataso kohoaa väkisinkin, ellei muualla Euroopassa tuoteta erinomaisia viljasatoja.

Metallit. Mahdolliset pakotteet vaikuttavat oleellisesti myös metallien hintatasoon – Venäjä on erittäin huomattava alumiinin ja nikkelin tuottaja ja esimerkiksi Norisk Nickel ja Rusal ovat suuria toimijoita alalla. Jo aikaisemmin useimpien metallien hinnat ovat olleet nousussa kasvavan kysynnän vuoksi ja uusien pakotteiden myötä tarjonnan supistuessa inflaation ennustetaan kohoavan entisestään.

Korkotaso ei kohoa nopeasti

Viime aikoina on erityisesti reippaan inflaation vuoksi ollut paljon keskustelua mahdollisesta korkojen nostosta Euroopan keskuspankin toimesta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa talouteemme kuitenkin epävarmuutta lisäävästi, jolloin on hyvinkin mahdollista että suurimpia korotuksia vältetään ennen nykyisen kriisin laukeamista rauhallisempaan olotilaan.

Venäläisten matkailu vähenee

Moni venäläisten matkailijoiden varaan liiketoimintaansa panostava suomalainen yritys voi ajautua todellisiin vaikeuksiin Ukrainan kriisin myötä. Iso negatiivinen tekijä tähän on tietysti erilaiset pakotteet, mutta vielä massiivisemmin matkustusintoon vaikuttaa romahtava ruplan kurssi – venäläisten ostovoima suomalaisille palveluille ja tuotteille kärsii pahemman kerran.

Yhteenveto

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa talouteemme siis todella monelta kantilta – olemme siirtyneet uuteen epävarmuuden aikaan, minkä ikävinä kylkiäisinä tulemme kärsimään kohoavasta inflaatiosta, suomalaisten pörssifirmojen takkuavasta kehityksestä Venäjällä ja selkeästi vähenevästä venäläisestä matkailusta maassamme.

Ukrainan tapahtumat ajautuivat tähän pisteeseen oikeastaan vähän kerrallaan erityisesti Vladimir Putinin päätösten vuoksi – Ukrainan tulo Euroopan Unioniin ja Natoon oli estettävä hinnalla millä tahansa ja todella karmeaa hintaa siitä on jo maksettu tuhansien menehtyneiden ukrainalaisten ja venäläisten muodossa. Talous ei ole kaikki kaikessa – kyse on myös ennen kaikkea elämästä ja kuolemasta. Toivottavasti lukijani teet oman pienen osasi tämän kriisin uhrien auttamiseksi ja teet päätöksiä, joilla tämä järjetön tilanne saadaan yhteisvoimin ratkaistua!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top