Kaaosteoria

4 tunnin työviikko - osuvimmat vinkit mestariteoksesta käyttöösi

Sisältää mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä.

Timothy Ferriksen kirjoittama 4 tunnin työviikko* on eräs viimeisten vuosikymmenten merkittävimmistä teoksista erityisesti sen vaikuttavuuden ansiosta. Sen avulla lukuisat ihmiset ovat muuttaneet elämäänsä uuteen suuntaan, minä mukaanlukien. Tässä artikkelissa esittelen sinulle tärkeimpiä neuvoja kirjasta oman muutoksesi tueksi – oppimisen iloa!

Vähemmän on enemmän

Ferriss opastaa kirjassaan tekemään enemmän tuottavaa työtä vähemmillä tunneilla. Erityisesti merkityksettömän työn rooli kannattaa minimoida mahdollisimman hyvin, jotta voit aidosti panostaa sinua inspiroiviin mahdollisuuksiin.

Työhön kulutettu aika ei siis ole saavutus, vaan ajan ainutlaatuisuus on hyvä sisäistää ja työhön käytetyn ajan olisi oltava tehokasta ja kaikista turhista työtehtävistä olisi päästävä eroon – keinolla tai toisella! Kiireellisenä oleminen ei ole viisasta – keskittyminen olemaan tuottava tuottaa parhaat hedelmät käyttöösi.

Tavoitteet taivaisiin

Ihmiset yleensä välttelevät Ferriksen mukaan kovia tavoitteita, vaan tyytyvät ennemmin keskinkertaisuuteen. Juuri siitä syystä kilpailu on ankarinta korkeimman huipun alapuolella – esimerkiksi baarissa on todellisuudessa helpompaa iskeä ns. kympin tasoinen vaihtoehto kuin keskiverrompi kasin yksilö. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan yritä vietellä näitä tasokkaimpia tapauksia, jos eivät luota itseensä. Näin tavallisimpiin kasin tasoisiin vaihtoehtoihin kohdistuu huomattavasti suurempaa kysyntää.

Kovemmat tavoitteet saa myös itsesi heräämään aivan eri tavalla haasteiden antamiin vaatimuksiin. Suuret ja vaativat kohteet antavat sinulle sykettä runsaasti päiviisi ja palkkiot näistä uurastuksista ovat huomattavasti mielekkäämpiä kuin tavanomaisuuteen tyytyvillä ihmisillä. Jos esimerkiksi tavoittelet kirjoittavasi kirjaa jostakin aiheesta ensimmäisenä maailmassa, inspiraatiota ja mielekkyyttä riittää taatusti pitkän kirjoitusprosessin aikana suuriin tekoihin! 

Pareton laki 80/20

Teoksessa noteerataan myös edesmennyt ekonomisti Vilfredo Pareto, jonka hahmottelema ”Pareton laki” tarkoittaa käytännössä sitä, että 80 % tuloksista tulee 20 %:n panostuksista. Tämä matemaattinen kaava toteutuu hämmästyttävän tarkasti useimmilla elämänalueilla, joten sen taitamisesta on suurta hyötyä.

Omasta mielestäni hyvä esimerkki omassa elämässäni tästä ”Pareton laista” on sen käyttö uusien taitojen oppimisessa; riittää että osaan 20 % asiasta, jolloin saan jo 80 % kokonaishyödystä käyttööni. Tällä tavalla voi kehittää osaamista nopean tehokkaasti, varsinkaan jos tavoitteena ei ole olla maailman paras kyseisessä taidon hallinnassa.

Tuottavuutesi kohoaa siis huomattavasti ottamalla tämä kaava huomioon käytännössä – priorisoi tärkeät asiat elämässäsi ja anna vähäpätöisempien asioiden jäädä omaan rauhaansa. Aikaa meillä kaikilla on tunnetusti rajatusti, joten käyttäkäämme tämä kallisarvoinen taipaleemme harkituin liikkein.

4 tunnin työviikko - parhaat vinkit
Tavoitteet taivaisiin ja kuluta tietoa kitsaasti - siinä täsmävinkkejä hyvään elämään.

Tiedon dieetti

Suurin osa kuluttamastamme informaatiotulvasta on tarpeetonta tai sellaista, millä emme voi saada aikaan mitään käytännön tekoja. Ferrissin mielestä turhaa ja aikaa vievää tietoa ei kannatakaan hankkia yhtään enempää kuin on todellisuudessa tarvetta. Ferriss ei itse katso lainkaan uutisia ja lehtiäkin erittäin valikoidusti; jos jokin ajankohtainen asia on aidosti merkittävä, ihmiset puhuvat siitä muutenkin!

Esimerkiksi jos haluat oppia tietyn asian kirjasta, kannattaa lukea vain ne kohdat teoksesta, mitkä auttavat sinua eteenpäin tavoitteessasi. ”Pareton laki” toteutuu tässäkin asiassa erittäin hyvin käytännössä!

Testaa kysyntä

4 tunnin työviikko antaa myös täsmävinkkejä myymiesi tuotteiden valitsemiseen huolella. Ferriss kertoo kirjassaan, että tuotteita ei kannata myydä ilman laadukasta kysynnän testausta – esimerkiksi aniharva kirja myy suuria määriä kovassa kilpailussa. Hyvin suunniteltu testaus koostuu kolmesta osasta; voita kilpailijat, testaa mainoksesi ja päätä mihin panostat.

Voita kilpailijat. Tutki parhaita kilpailjoitasi esimerkiksi Googlen avulla ja etsi keinoja erottautua niistä – toimitusten laadukkuus, parempi valikoima, ylivertainen takuu tai vetovoimaiset verkkosivut ovat eräitä väyliä kilpailijoiden päihittämiseen. Tee seuraavana mainos, missä tuot nämä eroavaisuudet selkeästi esille laadukkaiden kuvien kera.

Testaa mainoksesi. Tuotteesi kysyntää on mitattava testaamalla sitä mainoksesi avulla; voit mainostaa pienehköillä kuluilla esimerkiksi Google AdWordsin tai Facebook Adsin avulla.

Päätä mihin panostat. Lyhyen mainostamisen (esimerkiksi viisi päivää) jälkeen voit tehdä jo päätöksiä jatkosta – kuinka paljon mainostamiseen kului rahaa ja paljonko sait myyntiä aikaan? Jos tulokset olivat kannustavia, investoi enemmän markkinointiin ja tuotteesi myymiseen. Muussa tapauksessa on usein viisainta luopua kyseisestä tuotteesta ja etsiä parempaa myytävää muualta.

Elä oppiaksesi

Matkustaminen ja muuttaminen nopeuttavat oppimista. Ferriksen mukaan erilaiset ympäristöt toimivat vastakohtina ja heijastavat omia ennakkoluulojasi, jolloin heikkouksiasi on paljon helpompi korjata. Esimerkiksi uuden kielen oppiminen aidossa ympäristössä paikallisten kanssa luonnistuu huomattavasti jouhevammin ja kuin luonnostaan. 

Liikunnallisten taitojen oppiminen. On erittäin kehittää monipuolisesti myös liikunnallisia taitoja; esimerkiksi tanssi ja itsepuolustuslajit ovat sosiaalisina lajeina hyivä tapoja myös henkiseltä kannalta ajateltuna. Myös liikunnalliset taidot kehittyvät eniten uusissa maastoissa uusien tuttavuuksien kanssa – ota riski ja seikkaile kaukana!

4 tunnin työviikko kokonaisuutena

Kaikkiaan 4 tunnin työviikko on erinomainen opas jokaiselle, joka haluaa itselleen vapauttaa itsensä tavallisen palkkatyön arjesta. Kirjasta löytyy paljon teoriaa, mutta erityisesti lukuisat käytännön vinkit auttavat lukijaa pääsemään sujuvasti kohti tavoitteitaan.

Minulle henkilökohtaisesti tästä kirjasta on ollut paljon hyötyä vuosien aikana ja osittain tämän teoksen innoittamana olenkin lähtenyt tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta. Lukuisat ihmiset myös Suomesta ovat saaneet siitä innostusta  ja vapautta elämäänsä, suosittelen sitä syvästi kaikille muutosta haluaville sieluille! Alla olevasta linkistä voit ostaa tämän kirjan Adlibrikseltä. Kommentoi alle, mitä mieltä olet Ferriksen ajatuksista?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös