Kaaosteoria

Omaisuuteni 6/2022 - verokarhun raapaisuja

Jälleen on aika omaisuuspäivitykseni aika – tällä kertaa asiaa luvassa mm. verokarhun kouraisuista ja pienistä osakkeiden hankinnoista. Muuten on seilattu eteenpäin syksyn myrskyissä selkein sävelin kohti parempia aikoja ja taloudellista riippumattomuutta.

Omaisuuteni

Omaisuuteni vajosi hieman matalammalle tasolle viime kuukausina; sekä osakkeissa että kryptovaluutoissa tuli hieman takapakkia syksyn synkkien taantumapelkojen myötä.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on tänään 11.11.2022 varoja 969 euroa, joten edellisestä päivityksestä niiden määrä kohosi 222 euroa. Rahastoissa puolestaan minulla on eläkevakuutusten kautta noin 9883 euroa, joten niiden arvo suli parissa kuukaudessa 474 euroa. Yhteensä varoja löytyy siis osakkeista ja rahastoista kaikkiaan noin 10 852 euroa, joten niiden yhteisarvo väheni 252 euroa syksyn kuukausina.

Pieniä osakeostoja.  Lisäsin viime kuukausina osakepainoani edullisten osakkeiden aikakauden aikana, sillä juuri nyt mielestäni löytyy kerrankin hyviä sijoituskohteita Suomesta pitkään salkkuun! Ostin pienillä summilla esimerkiksi erinomaista pelialan laatuyhtiötä Remedyä, mielenkiintoista sarjayhdistelijää Boreoa ja oivalliseen tuloskuntoon päässyttä Nokiaa. Aion ehdottomasti vielä ostella alelaarista lisää osakkeita vielä tämän vuoden puolella erityisesti suomalaisia laatuosakkeita kiikaroiden.

Osinkotulot. Viime kuukausina osinkotulot ovat tähän vuodenaikaan tyypillisesti olleet pienehköt. Syyskuussa sain osinkoja Ellington Financialilta verojen jälkeen ruhtinaalliset 0,39 euroa ja lokakuussa Ares Commercialilta 7,61 euroa ja Ellington Financialilta 0,38 euroa eli yhteensä lokakuussa tuli osinkoja 7,99 euroa tilille. Marraskuun puolella osinkoja on kilahtanut vasta Nokialta massiiviset 0.04 euroa.

Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa 11.11.2022 (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluuttojeni arvo on parhaillaan noin 1078 euroa, joten niiden arvo tippui 492 euroa muutamassa kuukaudessa. Suurin syy kryptojen arvon vähenemiseen oli muutaman Binance Coinin myynti ja aion siirtyä nyt huomattavan kryptojen laskukauden aikana myös kryptoissa ostolaidalle. Enimmäkseen tulen ostamaan merkittävimpiä kryptovaluuttoja Bitcoinia, Ethereumia ja Binance Coinia seuraavan puolen vuoden aikana.

FTX-kryptopörssin luhistumisen vaikutuksia. Jo aikaisemmin tänä vuonna mm. Celsiuksen kryptolainoihin erikoistunut yhtiö on aiheuttanut ongelmia sijoittajille ja viimeisin iso uhri kryptomaailmassa on kryptopörssi FTX. Sillä on ollut kaikkiaan yli miljoona asiakasta ja tässä kohtaa asiakkaat eivät pysty lunastamaan varojaan pois tästä palvelusta. Maailman suurin kryptopörssi  Binance oli alkuun kiinnostanut hankkimaan FTX:n itselleen, mutta kun selvisi erilaisia epäselvyyksiä FTX:n varojen käytössä, Binance päätti vetäytyä hankkeesta. FTX:n todennäköisen konkurssin suurin vaikutus olisi luottamuksen väheneminen kryptosijoittamiseen, mikä ainakin lähitulevaisuudessa vaikuttaisi negatiivisesti kryptojen arvostuksiin ja sijoittajien kiinnostukseen kryptovaluuttoja kohtaan.

Omistusasunto

Edelleen suurin omaisuuseräni on useimpien muiden suomalaisten tavoin omistusasunto – tässä kohtaa Hauholla sijaitsevan omakotitaloni arvo on noin 115 000 euroa, joten sen arvo ei muutamassa kuukaudessa muuttunut mihinkään. Lyhyellä välillä sähkölämmitteisen omakotitalon myynti voisi olla haastavaa, mutta pitkällä välillä uskon sähkön hinnan stabiloituvan kohtuulliselle tasolle, jolloin se ei vaikuta ratkaisevasti asunnon ostajan ostopäätöksiin.

Auto

Lasken myös käyttöautoni Seat Leonin vuosimallia 2016 osaksi omaisuuttani; arvoa tällä parhaillaan 410 000 kilometriä nielleellä kulkupelillä on noin 2900 euroa, joten sen arvo suli noin 100 euroa parissa kuukaudessa. Auton ilmastointi oli rikkoutunut, joten nyt talven kynnyksellä se oli ehdottomasti korjattava – siinä ei toiminut sisätilan puhallin ja se korjattiin kuntoon noin 350 eurolla. Mielestäni kohtuullinen hinta suhteessa saatavaan hyötyyn!

Kokonaisomaisuuteni

Tässä kohtaa 11.11.2022 kokonaisomaisuuteni on kaikkiaan noin 129 830 euroa, joten muutamassa kuukaudessa omaisuuteni arvo väheni 844 euroa. Suurin syy omaisuuden vähenemiseen johtui kryptovaluuttojen myynnistä, muualla tappiot olivat pienempiä. Lähiaikoina osakkeiden ja kryptovaluuttojen arvojen suuntaa on vaikea ennakoida, mutta aion tosiaan ostella näiden omaisuusluokkien sijoituskohteita salkkuuni lisää vielä tämän vuoden puolella.

Velkani

Velkoja sain lyhenneltyä kohtuullisesti viime kuukausina, mutta aivan massiivisin lyhennystahti jäi piippuun isojen veromätkyjen vuoksi.

Asuntolaina

Suurinta velkaani asuntolainaa minulla on vielä jäljellä noin 77 153 euroa, joten sitä lyhensin muutamassa kuukaudessa 497 euroa. Viimeisinä kuukausina asuntolainani käyttämäni 3kk euriborkorko on noussut selvästi, joten odotan joulukuussa asuntolainani korkokuluihin menevän taas joitakin kymmeniä euroja enemmän kuukausittain.

Huonot velat

Huonoja velkoja eli erilaisia luottokortti-, osamaksu- ja yhdistelyvelkoja minulla on parhaillaan maksettavana vielä 37 655 euroa eli muutamassa kuukaudessa sain lyhenneltyä niitä pois noin 719 euroa. Suurinta yhdistelylainaani lyhensin suunnitellusti 800 euroa pois ja sitä on jäljellä parhaillaan 16 800 euroa. Remonttilainaani lyhensin 110 euroa ja sitä on jäljellä vielä noin 8990 euroa. Luottokorttivelkani puolestaan kasvoi edellisestä päivityksestä noin 191 euroa ja sitä on vielä jäljellä kaikkiaan 11 865 euroa.

 Suurin syy hitaaseen velkojen makselun tahtiin oli noin 1300 euron veromätkyt, mitkä aiheuttivat hieman päänvaivaa taloudessani. Onneksi oli vartijana ylitöitä runsaasti tarjolla, joten tein lukuisia ylimääräisiä vuoroja viime kuukausina verojen makselua varten.

Kokonaisvelkani

Kokonaisvelkani on nyt 11.11.2022 noin 114 808 euroa eli muutamassa kuukaudessa se väheni 1216 euroa. Lyhennystahti oli tosiaan melko hidas erityisesti verojen vuoksi, mutta nyt vuoden viimeisinä kuukausina makselen velkoja huomattavasti ripeämmällä tyylillä!

Nettovarallisuuteni

Nettovarallisuuteni eli kokonaisomaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on parhaillaan noin 15 022 euroa, joten se kasvoi 372 euroa muutamassa kuukaudessa. Loppuvuoden aikana uskon vakaasti nettovarallisuuden kasvavan huomattavasti enemmän erityisesti nopeamman velkojen lyhennyksen ansiosta, sijoitusten muutoksilla ei sen sijaan ole juuri nyt niin suurta vaikutusta nettovarallisuuteni kehitykseen.

Verokarhun raapaisut ei matkaa estäneet

Verokarhu otti taas keskiluokan uljaalta edustajalta oman osansa – se ainoastaan hillitsi hieman velkojen lyhennystahtia, mutta yleinen talouteni positiivinen kehityskulku jatkoi ennallaan. Tässä kohtaa hyvässä työtilanteessa, pienellä kulutuksella ja monia ansaintamahdollisuuksia omaavana ihmisenä näen juuri nyt taloudelliset näkymäni aurinkoisina. Tästä on hyvä jatkaa kohti taloudellista riippumattomuutta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top